• 瀏覽: 3,556
  • 回覆: 46
引用:
原帖由 china_enter 於 2014-9-24 12:18 AM 發表

文科生愛感情用事、愛無病呻吟!

所謂社會科學科、政治與行政科乃屬於文還是理?
文科生黎架.....

引用:
原帖由 joeli50 於 2014-9-23 23:55 發表
當講師跟筆記讀時
上堂同自習真係無分別

理大睇落唔多人罷課
某哲學堂仍然坐無虛席
個導師話幾失望(身系黃絲帶)
飯堂依然逼爆印筆記條龍無短過
係校園多左好多"罷"字
人地想努力讀書,吾搞甘多野,都被班廢青攻擊係政權幫兇、港豬。

另外紅字:各大院校張貼罷課標語,應該是學聯柯打。例牌動作而以!

學生會真係代表所有學生?看看投票率吧!

引用:
原帖由 china_enter 於 2014-9-24 12:18 AM 發表

文科生愛感情用事、愛無病呻吟!

所謂社會科學科、政治與行政科乃屬於文還是理?
文科生個人感情佔主導,常以自我感覺為依歸! 他們的想,只能是胡思亂想,與“思考問題”毫無關係!

文人墨客,愛胡思亂想,得出的結論,就具有很強的個人風格!世上與他們性情相近之人不知凡幾!不論他們想到什麼“偉大見解”,海畔總有逐臭之夫!

引用:
原帖由 孺子牛 於 2014-9-23 10:51 PM 發表
理科,工科生,注重理論,更注重實踐,有著強大的邏輯性思考能力,求證,排除,尋找錯處,是他們的強項!

肯用腦,肯分析,就會對外來資訊進行分析,不會盲從!

比起那些讀文科的,理工科的學生,那思考能力實 ...
又唔可以完全咁講.思考能力強嘅人,亦可以搞抗爭.
抗爭可以得到的利益先至係問題所在.
因為科大,理大冇政治,法律系.理大傳理系又唔係主流.
科大,理大生去爭取果D政治,道德光環對日後的 lifespan,career沒有多大value.
假設大學生都很聰明,大家都知道罷課,佔中唔會有 any return,但都熱衷于搶e 個政治,道德光環.
咁佢地的目的就係赤裸裸的!"曾經爲香港爭取過民主"就成為佢地日後正義,公正的goodwill,It will be a capital.
明白未?This is the name of the game!

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2014-9-24 00:30 發表

失望?果班黃絲帶人響度夾班細路上船有問准過佢地咩?
一無旅巴接送,一無團體撐,由萬幾變成得番千幾,你話昨日果班人去晒邊?
只係靠"香港滅絕"、""香港淪陷"論來靠嚇,加上用朋輩壓力(例如排斥、敵視不參與者)和青年人要潮要in的心態(例如:影底發上instagram,facebook就好威威)。

咁同叫人入會果D有咩分別
引用:
原帖由 巴巴先生 於 2014-9-24 12:30 AM 發表

失望?果班黃絲帶人響度夾班細路上船有問准過佢地咩?
一無旅巴接送,一無團體撐,由萬幾變成得番千幾,你話昨日果班人去晒邊?

很安慰! 亞女無入錯大學了,擔心佢因群眾壓力而走去罷課!

做少次 lab, 交少份 lab report 都仆街....
想走都冇得走

得閑可以同佢交流下對呢件事的睇法,了解個女多D
引用:
原帖由 12彩虹站 於 2014-9-24 04:49 PM 發表
很安慰! 亞女無入錯大學了,擔心佢因群眾壓力而走去罷課!

引用:
原帖由 mr2pat 於 2014-9-24 15:31 發表
咁同叫人入會果D有咩分別
送殯送上山,都係一車車。

之前樓主先話醫科生唔參加
中大果到已經有醫科生……

這堆學生其實是書蟲
係共產黨同香港政府立場 要一堆書蟲好過日日反政府的學生

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2014-9-24 06:34 PM 發表
這堆學生其實是書蟲
係共產黨同香港政府立場 要一堆書蟲好過日日反政府的學生

咁快玩攻擊勒

數字人夠無啦啦出現啦

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2014-9-24 06:32 PM 發表
之前樓主先話醫科生唔參加
中大果到已經有醫科生……

原來昨日果幾百個,今日果幾十個"罷課生"都係醫科生?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]