• 瀏覽: 2,494
  • 回覆: 44
讀緊書既一律無資格搞亂社會秩序去爭取你們既白痴夢, 你食父母, 著父母, 連學費都要父母比既同時, 仲有香港有納稅既人都同緊你地比錢, 你們是用人地辛苦努力既成果作賭注, 你地係賭緊白頭片。唔好講到自己咁偉大, 當有日你地出來社會做事先講啦。

你地而家用咩方式都比人話架啦, 因為你只係學生還沒有貢獻社會, 夠薑既唔好用人地既努力得來既成果, 唔好問父母攞錢, 搭車比全費, 果時你做既同講既就唔同啦, 而家你地既份量微不足道

年輕人都有好多幻想,總有一天會夢醒,回到現實地球.

我們都年輕過明白佢地捻咩,反而係佢地唔明白大人捻野,仲要以為自己好醒,甚至睇唔起父母大有人在。點解要有法定年齡呀,一人一票唔關中學生事囉。大專同大學生都一樣仲係受緊社會既栽培

[ 本帖最後由 johnparvit 於 2014-9-23 06:00 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

爭到是山埃香港仲死快d。

引用:
原帖由 fatlow40 於 2014-9-23 06:02 PM 發表 你閣下是否願意放棄前途..去為香港爭取一樣東西????唔願意和沒有膽色的話,就請閣下收聲,食著花生,看年青人表演...
爭取定破壞呀,發育都未完成既你地收埋就真,識捻野就唔會咁啦

讀書時唔應該做,出左黎做野又無時間做,結左婚有老公、妻兒又唔能夠做
要既野等天跌落黎?

重點係對社會作出貢獻前將別人努力成果去破壞或拿來作賭注。讀完書不論是已婚或有小孩正常來說已對社會有貢獻那時講既做既都會有份量

引用:
原帖由 Hihy 於 2014-9-24 07:24 AM 發表
讀書時唔應該做,出左黎做野又無時間做,結左婚有老公、妻兒又唔能夠做
要既野等天跌落黎?
個人利益往往與國家/整體民族利益是對立的

最出名的革命家, 家人都沒有好結果... ...
很多更是一將功成萬骨枯... ... ...

只係計近代史兩位, 毛澤東及蔣介石, 知不知他們的第一任太太, 兒子的親生母親怎麼樣??
香港人連犧牲的精神也沒有, 憑什麼說自己是革命精神??

任何一件事做了到底有什麼影響? 希望學生們可以思想下。
不要以為持住一腔熱誠就一定是對, 還要考慮所做既對想要既目標的影響, 不要傻乎乎的聽人老點

識諗既都已經叫大個仔啦
剩低既得兩種︰利用人和被利用者
我絕對相信有收錢嗰班好識諗,同埋無收錢嗰班就......

引用:
原帖由 johnparvit 於 2014-9-23 01:10 PM 發表
讀緊書既一律無資格搞亂社會秩序去爭取你們既白痴夢, 你食父母, 著父母, 連學費都要父母比既同時, 仲有香港有納稅既人都同緊你地比錢, 你們是用人地辛苦努力既成果作賭注, 你地係賭緊白頭片。唔好講到自己咁偉大, 當 ...
咁做緊野更加唔好攪亂個社會啦,因為社會係屬於大家既

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]