• 瀏覽: 3,118
  • 回覆: 26
美國、中國等應該有,但是否算很少有?

女性較少是否與反應、速度變換、壓力變動適應性、高速下容易昏迷有關?

我以前 ( 95年) 睇本雜誌 , 封面主題係訪問 美軍F16C 女機師,  而駐日本 VF102中隊 F 18F 亦都有女機師

提示: 違規內容已被屏蔽
最主要是體能抗高G, 耳水因應生理週期易出現不平衡及心情影響表現.

例如: 生理期出現突發經痛作嘔作悶, 耳水不平衡而失去方向感暈眩等等....

所以能成為戰鬥機女機師少之又少!

食避孕藥應該可以吧

我想,同無女性可以同男性打snooker 一樣,女性天生距離判斷較弱有關

引用:
原帖由 ST6 於 2014-9-20 23:07 發表

經痛,係可以預防,同埋輕易去治療?

經期期間會作嘔作悶?耳水不平衡??點解大多數女士都無出現呢?
講笑?

用幾千萬甚至成億美金戰機, 搏妳出擊時身體不會出現問題導致摔機?!

要治療即是身體狀況不適合長時間執行高強度戰鬥任務, 不如退役或轉去駕貨機好過!

引用:
原帖由 little-fish 於 2014-9-21 12:44 AM 發表
食避孕藥應該可以吧

我想,同無女性可以同男性打snooker 一樣,女性天生距離判斷較弱有關
又真係唔多見有女性喜歡玩snooker 喎,女賽車手都少,可能真係距離判斷、方向感較弱

引用:
原帖由 wwcheng 於 2014-9-21 01:18 發表

講笑?

用幾千萬甚至成億美金戰機, 搏妳出擊時身體不會出現問題導致摔機?!

要治療即是身體狀況不適合長時間執行高強度戰鬥任務, 不如退役或轉去駕貨機好過!
男性機師,一樣會有身體不適既時間,唔通又係唔比佢地去飛??

Pre-Flight Safety Checklist,係包括Pilot自己去Eval自己既裝態.......

其次,治療經痛既藥,係PRN,有需要先要用......

所以唔係一個借口.......

正如係雙座戰機之上,WSO一樣有機會因為g-force而暈機,Flight Surgeon一樣係開對付Motion Sickness既藥比佢地,唔通因為暈機而唔飛?太空人亦然......

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2014-9-20 02:45 PM 發表
http://big5.gmw.cn/g2b/mil.gmw.cn/2009-09/15/content_3738649.htm

for your information
thanks ,原來毛澤東時代已有女戰鬥機師,中國女漢子好強,

可能中國女機師多過美國女機師添!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]