• 瀏覽: 3,970
  • 回覆: 78
泛民指責;中央政府背信,不給香港人「真普選」。

一.  央政府許諾2017香港可以一人一票普選特首,但並無許諾「任何人可以入閘」。對嗎?

二.  「給」一定有理由,要求中央政府「給」的同時,可否舉出一些中央政府應該「給」的理由?

三.  既然有要求,泛民有想過回報嗎?

要求真普選
又想反中央
撼樹蜉蝣戲
喪心發病狂

身為香港人為何阻止香港人爭取要求中央「給」?

引用:
原帖由 神經箭 於 2014-9-15 09:42 PM 發表
泛民指責;中央政府背信,不給香港人「真普選」。

一.  央政府許諾2017香港可以一人一票普選特首,但並無許諾「任何人可以入閘」。對嗎?

二.  「給」一定有理由,要求中央政府「給」的同時,可否舉出一些中央政府應該「給」的理由?

三.  既然有要求,泛民有想過回報嗎? ...
2017年普選之後, 23條立法便要上台, 不可再拖,
我認為以習近平的強勢作風, 周永康都要伏法,
香港有普選一定要納入他的政績,
人大常委會的決定而在香港不能執行,
是對中央最大的侮辱挑戰, 會受到國內人民的揶揄,
中國人的傳統是君君臣臣, 父父子子,
中央政策如在香港受到幾隻鵪鶉形的議員反對票不能落實,
中國領導人會覺得顏面掃地.

引用:
原帖由 Hihy 於 2014-9-15 21:58 發表
身為香港人為何阻止香港人爭取要求中央「給」?
我系香港人,覺得中央做得算啱啦!所以冇非份要求。

須知道;乞兒乞食都要搵的理由叫人施捨,依家泛民有乜理由向中央叫板?

(大聲唔等於有理)

引用:
原帖由 長春二子 於 2014-9-15 22:05 發表

2017年普選之後, 23條立法便要上台, 不可再拖,
我認為以習近平的強勢作風, 周永康都要伏法,
香港有普選一定要納入他的政績,
人大常委會的決定而在香港不能執行,
是對中央最大的侮辱挑戰, 會受到國內人民 ...
其實應該先過23條再說。連保障國家安全都做唔到,講乜普選?

引用:
原帖由 神經箭 於 2014-9-15 10:08 PM 發表

其實應該先過23條再說。連保障國家安全都做唔到,講乜普選?
老老實實, 如果23條一早通過左,
今次阿爺就唔會將香港普選的規格落晒棺材釘.

泛民宣佈支持中共一黨專政,支持中共六四的正義行動,

中央或會允許入閘,泛民能讓步嗎?

引用:
原帖由 長春二子 於 2014-9-15 22:24 發表

同意!又要阻23、又要無篩選。嗱!(姆指放食指與中指之間,握緊拳頭)

引用:
原帖由 yc0688 於 2014-9-15 22:27 發表
泛民宣佈支持中共一黨專政,支持中共六四的正義行動,

中央或會允許入閘,泛民能讓步嗎?

六四續集系佢地唯一目標。

引用:
原帖由 神經箭 於 2014-9-15 10:06 PM 發表

我系香港人,覺得中央做得算飱啦!所以冇非份要求。

須知道;乞兒乞食都要搵的理由叫人施捨,依家泛民有乜理由向中央叫板?

(大聲唔等於有理)
你覺得係非份要求既同時有人覺得係基本要求
唔識得爭取就會被剝削呢個係社會既現實
唔爭取望天打掛當然亦有成功例子,但望天打掛係靠唔住。

如果無民主係為廣大人民利益而桿衛不給還算情有可原,但事實壓止民主只係維繫少數既人利益
我反問點解要咁做?

引用:
原帖由 長春二子 於 2014-9-15 10:24 PM 發表

如果23條通過左,呢個post提64幾位人兄可能已經觸犯法例

引用:
原帖由 Hihy 於 2014-9-15 23:09 發表

你覺得係非份要求既同時有人覺得係基本要求
唔識得爭取就會被剝削呢個係社會既現實
唔爭取望天打掛當然亦有成功例子,但望天打掛係靠唔住。

如果無民主係為廣大人民利益而桿衛不給還算情有可原,但事實壓止民 ...
多謝你作出理性討論,在這裡是一股難得的清泉。

有人覺得香港是中國特區;也有人相信香港是國際城市。

事實是主權在中國,中央政府賦予港人高度自治的管治權,高度自治即是並非自治;香港的政改路向必需得到中央認同。

另一方面,香港政制發展必需三份之二議員通過,所以泛民有否決政改之能力。

但是,有一點很少人提及;中央政府可以行使主權,強行通過按照基本法的框架下推行全面普選。

但泛民就只有搗蛋的力氣!

其實你隱左很多問題,斬件堆砌理由!
港人要求北京爭取民主(其實是爭取多一些自主權)。
首先要明白香港是中國的一部份,而北京政府是權力中心,你一方面爭取,另一方面又唔認同北京政府,還走去外國打小報告!
一個孩子想父母給錢買玩具,但同時又唔讀好D書,又懷疑自己是否父母親生,甚至認自己係鬼佬都有,這種仆街仔,父母唔打鑊金,算比面喇!
又比如一隻狗,下下講什麼國際標準,狗就必然要有主人,既然做得洋主人的狗,又點會想做番人呢?做唔到人無問題,但爭取狗糧都要認清自己身份,有些洋狗就聰明得多,在洋主人身上取幾拾到幾百萬,牠們其實己經爭取其所需,誰說世上沒有聰明狗呢?

點解會將自己扁低為乞丐,甚至係隻狗?
德政係按道理施行,有道理既野無論乞丐還是皇帝講都係有道理,反之亦然
常言道,香港係中國一部份所以香港要聽中央話,但中央都係由一班人控制,如果呢班人決策出現問題,係咪都要照做?如果單純按呢班人既決定辨事,立法會既存在價值好低。

引用:
原帖由 Hihy 於 2014-9-16 07:10 發表
點解會將自己扁低為乞丐,甚至係隻狗?
德政係按道理施行,有道理既野無論乞丐還是皇帝講都係有道理,反之亦然
常言道,香港係中國一部份所以香港要聽中央話,但中央都係由一班人控制,如果呢班人決策出現問題,係 ...
乞丐與狗都有自己的身份,不過如果有人喜歡對號入座,只好適隨尊便了。

道理就是無人要求香港要聽中央話,但中央一定不容許六四續集。這樣說清楚嗎?

如果有人相信香港爭取的只是香港的民主,那就是因為太天真和太簡單!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]