• 瀏覽: 17,166
  • 回覆: 693
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 s336990_2 於 2014-9-17 03:54 AM 發表

資源有限,慾望無窮
大搞福利經濟只會拖垮社會
呢個係現實,講咩都粉飾唔到

外國大把 soup kitchen,乜人都招呼,你肯行入去,d social worker or volunteer 已經即時招呼,送完食物,再搵舊衫換,有 d 仲有床位,根本 homeless/流浪漢,什至道友,肯俾人幫,都唔會餓死!

個 d 寄生蟲又要懶,又想生活物質化,但又唔係富二代,只能怪自己黑仔!

引用:
原帖由 CB1668_8 於 2014-9-15 01:37 PM 發表 車!d細佬既免費教育、醫療.....你估真係唔駛錢?以前老奉咁要人地免費教育、醫療……而家交多2.5%就要生要死刀拮大脾……
想問你幾多歲?
年青人欠你的嗎?!

每月三千元?依今聽落幾大下,都可以唔使餓死,但過幾年,或十幾年,最怕就係三千元買唔到一包米或一盒飯或一個菠蘿飽,比日元仲唔值錢,又係數字遊戲,得個“恨”字,而征稅就真金白銀照交,而到時領返嘅錢數字就係大咗,而實際價值,少咗一半,又係第二種強積金,或稱比強積金還強積金,都係揾笨揾笨再揾笨,上當上當再上當!

[ 本帖最後由 華明 於 2014-9-17 04:28 AM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 l'automne 於 2014-9-15 02:10 PM 發表 因為昨日班廢老又遊行!
班友仲未死?!

後生時貪威識食,爛嫖爛賭,老來仲想食埋啲細嘅,唔系幾公道。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]