• 瀏覽: 45,708
  • 回覆: 701
  • 追帖: 5
行政會議成員李國章質疑學生罷課只是做騷,聲言若真想展示犧牲決心,大可考慮退學。

李 國章今早在港台表示,現在樣樣都是做騷,立法會如是,罷課亦如是,上不上課對社會都沒有什麼影響,也看不到有什麼犧牲,明知罷課無法改變中央政策仍做,猶 如「做騷」浪費自己時間。他聲言,若大學生真的想作出犧牲,應該選擇退學,將學位讓出,令副學士的學生有機會升讀大學。

他又以西藏人自焚也不能令中央改變政策為例,指出這類激進行動改變不到中央,「我們是否真想反中央?如果學生想搞革命,那麼請你到北京到深圳,不要在香港。大部分港人不想與中央對立,與中央對立並沒有好處」。

http://news2.mingpao.com/ins/李國章:罷課如做騷 要犧牲可退學-「想反中央搞革命請到北京深圳」/web_tc/article/20140915/s00001/1410745700291

咁樣踢爆D高尚廢青, 赤共李五毛太可惡了

根本就係做show

溫家寶做show就得,學生絕對唔可以做show咖

佢地啲工人同奶媽都未出,仲有毛婆保佢地拎獎學金,使乜驚

引用:
原帖由 royrac 於 2014-9-15 10:15 AM 發表
行政會議成員李國章質疑學生罷課只是做騷,聲言若真想展示犧牲決心,大可考慮退學。

李 國章今早在港台表示,現在樣樣都是做騷,立法會如是,罷課亦如是,上不上課對社會都沒有什麼影響,也看不到有什麼犧牲,明知 ...
做show係傳逹一個訊息,有咩問題?

引用:
原帖由 NGCNGC 於 2014-9-15 10:19 AM 發表
冇話唔比做SHOW, 可以退學添呀, 香港好自由架

引用:
原帖由 NGCNGC 於 2014-9-15 10:19 AM 發表
鬧溫家寶做show就得,學生做show絕對唔可以鬧咖

點攪都好..攪尐細佬嚟攪,真係好黑人憎...

引用:
原帖由 lp_hk1 於 2014-9-15 10:20 AM 發表

是, 可以退學添呀, 香港好自由架

引用:
原帖由 lp_hk1 於 2014-9-15 10:20 AM 發表

訊息傳達完有乜實質結果?

引用:

退學或自焚既傳達訊息效果更佳

我都讚成佢地退學啦, 冇真普選讀咁L多書有L用呀, 哈哈。

學生要同5 毛一樣聽話,叫你食屎就去食屎,叫你退學就退學,唔準走去罷課

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]