• 瀏覽: 11,100
  • 回覆: 33
原本嚴重落後的伽利略導航系統,將加速部署,2015年會連射12星,2016年完成組網

中國的北斗按原定計劃,要於2020年才完成組網

如計劃不變,北斗將落後於伽利略幾年才完成

以商業競爭看,落後數年無異於將商業市場拱手相讓,失去商業價值會使北斗的軍用成本大幅攀升

[轉貼}歐洲明年起將連續發射12顆伽利略導航衛星_新聞_騰訊網news.qq.com/a/20140822/059373.htm轉為繁體網頁2014年8月22日 - 2002年3月,歐盟正式啟動伽利略系統建設,並計劃在2016年完成定位導航系統全部衛星的組網。伽利略衛星導航系統建成后,將與美國GPS、俄羅斯“格洛納斯”、中國“ ...

新修訂的北斗民用服務配套技術標準發布 - 中國政府網www.gov.cn › 新聞要聞轉為繁體網頁2014年8月20日 - 此次峰會上,中國衛星導航定位應用管理中心對新修訂發布的《北斗民用服務相關 ... 計劃到2020年,建成由35顆地球靜止軌道和地球非靜止軌道衛星組網而成的全球 ... 會展示北鬥氣象應用成果 · 北斗衛星導航系統海外組網項目在巴基斯坦完成構建.

聽住先la

一個月射一粒,米玩啦

講就容易
我講我識如來神掌都可以

歐洲兩顆伽利略衛星未能進入預定軌道
http://www.bbc.co.uk/zhongwen/trad/science/2014/08/140823_eu_galileo_launch.shtml
Two Galileo Satellites Lose Their Way
http://www.newsmax.com/SciTech/space-galileo-satellite-orbit/2014/08/23/id/590440/

送上一則8月底關於伽利略衛星中文同英文版新聞,不用謝

2016年完成組網?不管你信不信,反正我是不信

射一粒衛星  知唔知幾錢??歐洲突然間爆發戶???

intersting

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2014-9-1 10:46 PM 發表
講就容易
我講我識如來神掌都可以
咪係,講就天下無敵,做就....

放心,加里略中國有股份有得用,成功左多條渠道,賺錢又得分,乜樓主吳知咩。

引用:
原帖由 single_man 於 2014-9-2 09:49 AM 發表
放心,加里略中國有股份有得用,成功左多條渠道,賺錢又得分,乜樓主吳知咩。
歐洲佬最叻過橋抽板, 錢只會問你攞, 點會分錢俾你.....

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2014-9-2 02:30 PM 發表

歐洲佬最叻過橋抽板, 錢只會問你攞, 點會分錢俾你.....
好似已經踢了中國出局, 不過亦都已經REFUND. 如果係美國, 可能連水都唔回…

12 星 not enough ok???

2016 = 2002年3月講的'

引用:
原帖由 cnnbbc 於 2014-9-2 03:19 PM 發表
12 星 not enough ok???
at least 32 星

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]