• 瀏覽: 9,800
  • 回覆: 145
香港真係有好多人選擇「是旦啦,又同我冇直接關係」!其實有冇人只為抽名車而投票架?如果有就只可以話「多謝你為這所謂的普選作出支持」。都係嗰句人是會貪小便宜的是抱有僥倖心的。

引用:
原帖由 donotforgive56 於 2014-9-1 11:07 AM 發表

請問你係咪反對篩選?
不如你解釋下點解反對篩選的人,會攪個假公投?會先由一班人過濾,之後先到全民投票?唔係有幾多就入幾多先係最好?

假到死.選完先比我地揀.應該有報名都上哂電視比人揀

引用:
原帖由 donotforgive56 於 2014-9-1 11:16 AM 發表

如果你反對篩選,咁你做乜反對622公投,如果你只係反對泛民,咁即係對人唔對事,為反而反。如果你真反對篩選,咁請你也支持反選特首
其實你明唔明白自己的邏輯..

簡單問你一句,5月6日, 泛民舉行的全民政改商討日,
由15個方案中,由2000多人去選出3個方案俾市民公投,
是否篩選..

大家可以比較呢個公投和港姐選舉既相似度..

泛民公投                2014港姐
15個方案                15位候選佳麗
由2000個簽左          由tvb揀出的評審團,
佔中同意書既人        選出3位佳麗比市民
選出3個方案俾人      投票
投票

有板你地睇,絕對認同呢次港姐決賽完美演繹出有篩選既假普選係咩一回事!

為反而反mode:

果2000人憑乜去決定全香港人既選擇?

佢地係咪個個都理解每一個方案?

佢地本身根本就有晒自己立場,憑乜投票?

簽了佔中同意書可能很多都係沒有家庭丶社會地位及財產,可以隨時「為公義犠生」的「N無義士」,佢地又有什麼能力去為七百萬人決定?
引用:
原帖由 Anti_block 於 2014-9-1 11:24 AM 發表

其實你明唔明白自己的邏輯..

簡單問你一句,5月6日, 泛民舉行的全民政改商討日,
由15個方案中,由2000多人去選出3個方案俾市民公投,
是否篩選..

大家可以比較呢個公投和港姐選舉既相似度..

泛民公投  ...
[ 本帖最後由 windywater 於 2014-9-1 11:41 AM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 wilsonabce 於 2014-9-1 11:28 AM 發表
傑青不能答的問題而且班傑青還很贊成,用雙手投了80萬 人次親身支持有篩選偽普選
80萬人支持有篩選的普選

引用:
原帖由 donotforgive56 於 2014-9-1 08:13 AM 發表
支持假普選既人,以後唔好話冇得揀,因為係你地今日揀左假普選
"有票,梗係要" =  "有票,屎都要"
師兄講得好!大家諗清楚,係咪比屎、俾垃圾你地,都袋住先?

引用:
原帖由 巴士塞龍門 於 2014-9-1 11:19 AM 發表
不如你解釋下點解反對篩選的人,會攪個假公投?會先由一班人過濾,之後先到全民投票?唔係有幾多就入幾多先係最好?
仲有,原先那些方案都沒有俾公民提供自己方案,
自己友方案仲要過濾剩三個都有包含類似元素先俾人公投..
唔知呢個算唔算係篩選呢..

定係其實大眾誤解,呢個公投既程序和他們口中倡議的合乎國際標準的真普選係完全一致呢...

引用:
原帖由 巴士塞龍門 於 2014-9-1 11:31 AM 發表
80萬人支持有篩選的普選
80萬人,身體力行,支持622形式既選舉...

咁622公投,和港姐選舉,2017特首選舉有乜分別???

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]