• 瀏覽: 2,336
  • 回覆: 22

日前一隻狗誤闖港鐵,在八分鐘通機制夠鐘前被列車撞死,輿論及網民因此大加譴責,不少市民更進行示威及祭奠狗兒。我對此並不以為多事。這是一種尊重生命,反對濫殺和庸劣行政的精神。

不過此事讓我想起去年十二月初,在基真小學墮樓而死的小五女生,據報導校方唔報警,也未聞懲處校園欺凌肇事者,或教育局與政府做過甚麼. 小妹用生命控訴,希望有人主持公道,結果係 ---冇。輿論與市民當時也大加譴責,有網民並致函特首辦,
政務司,
律政司,
教育局請願,最後一樣沈冤未雪, 冤沉海底! 這是個甚麼社會?
借古人的話,蓋善善而不能用,惡惡而不能去者也。

受虐印傭最後得到公道,狗仔也有人為它示威抗議。真是時也命也.
那一位豪傑能者能為小五女生也發動一次示威抗議,讓政府和傳媒重新致力尋求公道呢?

可惜我冇這個號召力,但如果有人做,我一定行動支持。

http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=22757543&extra=page=6
小五女生墮樓學校疑沒報警

因為對政客無利用價值,就係咁簡單……

引用:
原帖由 罪惡約翰 於 2014-8-29 10:15 AM 發表
因為對政客無利用價值,就係咁簡單……
多謝師兄回應,也可能個個都不想為一個小朋友得罪一間教會學校.

所以公義都要睇下有冇so。

引用:
原帖由 sportsmanship 於 2014-8-29 11:16 AM 發表
所以公義都要睇下有冇so.  
太冇天理了。

呢個社會已經痴咗線..
為動物..植物而防礙發展..常有..已係不應該..
我唔係同意撞死狗係應該..都係生命嚟..
只係一件意外...大做文章...
真係

其實唔係人命不如狗命,只係教會學校不及港鐵公司咁好插啫,如果狗狗係死在教會學校,你估有冇咁多人出嚟喊,阿 'X必' 會唔會為佢擺路祭?.

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2014-8-29 02:30 PM 發表
呢個社會已經痴咗線..
為動物..植物而防礙發展..常有..已係不應該..
我唔係同意撞死狗係應該..都係生命嚟..
只係一件意外...大做文章...
真係
香港人小事可以嘈一餐,但某些大事就因沒有在網上炒作而被忽略

有無人記得五年前有個女仔為情自殺?

我想應該無
如果係佢的親戚 同學 朋友 或者記得……

其實我也覺得狗果單野比人放大來講
但而家都無乜人提 同之前果d虐畜 斬貓狗腳 被毒死 or even食狗肉 全部沉哂

社會真係需要心靈治療
今年幾乎日日都有人自殺 仲要同一地點附近……(▔▽▔)ノ

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2014-8-29 06:49 PM 發表

我想應該無
如果係佢的親戚 同學 朋友 或者記得……

其實我也覺得狗果單野比人放大來講
但而家都無乜人提 同之前果d虐畜 斬貓狗腳 被毒死 or even食狗肉 全部沉哂

社會真係需要心靈治療
今年幾乎日日都有人自殺 仲要同一地點附近……(▔▽▔)ノ  
傳媒選擇性報道,年年那麼多人自殺,但傳媒可以報得多少?
心理健康都是生命很重要的一部分,心理輔導的發展可以減少這些問題,若果有人關心才會覺得生活有意義,孤立感可以打沉人
有些極脆弱的人就會選擇宗教
放在頭版(無論網上還是報紙)或是其他地方都影響讀者的關注性
網民不斷選擇性炒作然後瘋傳網絡,才有那麼多人關注

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2014-8-29 06:49 PM 發表

我想應該無
如果係佢的親戚 同學 朋友 或者

社會真係需 ...
附近地方,請問你指邊度
看來該地怨氣很深啊。

引用:
原帖由 愚輝 於 2014-8-29 03:44 PM 發表
其實唔係人命不如狗命,只係教會學校不及港鐵公司咁好插啫,如果狗狗係死在教會學校,你估有冇咁多人出嚟喊,阿 'X必' 會唔會為佢擺路祭?.
全港政客怕一間教會學校? 真的唔明.

寄望「群眾」或「傳媒」是正確和公義的,
本身就是低能的想法。

引用:
原帖由 kndriver 於 2014-8-30 05:17 AM 發表

全港政客怕一間教會學校? 真的唔明.
呢個是什麼教會先.
全世界都冇人嘈教宗要由信徒一人一票冇篩選選出黎啦.

如果發生在哈爾濱佛教中學 (哈佛中學),
就會大把人嘈啦.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]