• 瀏覽: 7,822
  • 回覆: 84
  • 追帖: 1
現今隱型機雙方對戰時, 先探測到及可以鎖定擊落才是皇者, 呢樣亦係航電科技取勝.

機身細,雷達功率細,天線細,先天不足。

你有lpi 人地也可以做到lpi。

你有360全天候光電探測,人地一樣做到。

你有數據鏈,人地一樣有,睇唔到f35有咩優勢。

速度和超巡真的不重要??

超巡下導彈速度更快,射程更遠,可以快人一步擊中對手。

機動力真的不重要?? f35載彈量少,用完導彈後,真係可以唔駛同敵機玩狗鬥?

作戰半徑短,意味搶佔有利位置機會也較對手弱。

引用:
原帖由 tonyleung1001 於 2014-8-21 06:42 PM 發表
速度和超巡真的不重要??

超巡下導彈速度更快,射程更遠,可以快人一步擊中對手。

機動力真的不重要,f35載彈量少,用完導彈後,真係可以唔駛同敵機玩狗鬥?

作戰半徑短,意味搶佔有利位置機會較對手弱。
放棄隱身的話 可以多掛彈的  如對手是3.5代 還有一定攻擊力   對住4代 另計

即係你有M1A3 我有 T-55, 都係坦克者!

引用:
原帖由 kkacer 於 2014-8-21 05:59 PM 發表
而且係反隱身雷達成熟的今天 = 死,  潛在對手是j20和t50,在沒有f22掩護下,你叫人點樣相信單單靠升級航電系統可以打敗對手?!  只有無腦的人才會盲目相信美國的宣傳技倆。

https://www.youtube.com/watch?v=sWi ...
樓主軍盲嗎?
可以google一吓咩叫高低搭配....

引用:
原帖由 fongman 於 2014-8-21 19:12 發表
樓主軍盲嗎?
可以google一吓咩叫高低搭配....
那時候是設定F-22高肥電低
沒有了F-22…???

引用:
原帖由 wwcheng 於 2014-8-21 18:07 發表
現今隱型機雙方對戰時, 先探測到及可以鎖定擊落才是皇者, 呢樣亦係航電科技取勝.
你要探測就要啟動雷達
基本上放棄隱形

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2014-8-21 07:17 PM 發表

你要探測就要啟動雷達
基本上放棄隱形
可以使用lpi mode,f22 的lpi mode 探測非隱身機可以達到180公里,而自身雷達波就不會被截獲,但探測隱身機的距離應該十分短,要問機龍師兄,睇下有沒有相關數據。

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2014-8-21 07:16 PM 發表

那時候是設定F-22高肥電低
沒有了F-22…???
咁睇點用...
有制空權,點用都得,
冇制空權有F-22->輔助F-22
冇制空權冇F-22->A型多數

引用:
原帖由 wwcheng 於 2014-8-21 07:08 PM 發表
即係你有M1A3 我有 T-55, 都係坦克者!
點解唔係t90或者99式對m1坦克??

引用:
原帖由 tonyleung1001 於 2014-8-21 19:28 發表

可以使用lpi mode,f22 的lpi mode 探測非隱身機可以達到180公里,而自身雷達波就不會被截獲,但探測隱身機的距離應該十分短,要問機龍師兄,睇下有沒有相關數據。
APG-77能在190Km左右以LPI追蹤1sqm RCS目標,對0.01、0.001、0.0001sqm RCS的估算探距分別是60、33.8、19Km

APG-81孔徑較小,外間估算170Km vs 1sqm,對上述VLO目標的探距為53.8、30、17Km

F-35身上六具DAS算是針對VLO目標的保險手段,同時提供IRST、導航、MAW、反導預警功能

引用:
原帖由 機龍 於 2014-8-21 07:49 PM 發表

APG-77能在190Km左右以LPI追蹤1sqm RCS目標,對0.01、0.001、0.0001sqm RCS的估算探距分別是60、33.8、19Km

APG-81孔徑較小,外間估算170Km vs 1sqm,對上述VLO目標的探距為53.8、30、17Km

F-35身上六具DA ...
謝謝你的資料,我已把資料儲起。

j20和t50機頭比f22更大,當然比f35更大,雷達天線直徑當然更大,於 lpi mode下  理論上潛在探測vlo目標距離比f35更遠。

而且未來四代機交戰,一定係隱身無人機(如利劍)先行探測敵機,再用數據鏈通知隨後的四代機進入攻擊位置,速度慢而作戰半徑短的f35會處於非常不利的位置,f35相信會非常被動。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]