• 瀏覽: 31,040
  • 回覆: 311
  • 追帖: 5
http://news.sina.com.hk/news/20140730/-1906-3323552/1.html
引用:
亞視有個節目叫《高志森微博》,高志森曾力撐「我好肯定《高志森微博》唔係零收視」。未知《高志森微博》這個節目有多少捧場客,但高志森的微博帳戶昨天發了一則「惹火」帖文,連高登巴打都睇唔過眼鬧爆!

高志森的微博戶昨日發了新帖「香港有啲人成日鬧殘體字,可唔可以講:啲人成日用嘅 OMG丶RIP丶THX⋯係英文殘體字?」,其言論隨即惹來部份香港網民不滿,在高登討論區亦有發帖「高志森鬧港人用「英文殘體字」雙重標準」,吸引95個回應討論此話題。 網民意見:

「簡體字同縮寫兩回事o黎,高志森你條傻的嗎不如返去由小一開始重讀。」

「其實我好怕聽呢d一味撐大陸既人講野,怕潛移默化,日日聽幾轉,聽得多有一日我都會變成咁。」

「縮寫都叫殘體,咁佢講野都好長氣喎,例如佢老婆要LV點算呢?佢如果想發表社論(係佢自己個微博)。講有關cepa既,咁咪好長氣?睇神盾局點算呀?」
班膠登仔似乎 get 唔到個 point. 高志林係串緊佢地一見到殘體字/簡體字就好大反應, 但自己又成日寫英文簡寫, 其實講到尾又係雙重標準, 反中崇洋.

文字係不斷演變. 如果有人話由繁體字變簡體字唔得, 其實就好似民國初期一些反對由文言文轉做白話文的讀死書的書生一樣咁迂腐.

簡體字其實好多時寫少好多筆劃, 所以書寫時節省時間, 學習也較容易, 係實際上對以往發展中的大陸減少文盲人口有一定幫助.

當然, 也許未來科技發展到大家不用再落手寫字, 到時大陸也許可以用番繁體字.

[edit]呢度要解釋下, 因為有部份 ching 同 d 膠登仔一樣, 連高生串緊佢地 d 咩都未攪清楚就亂反駁, 真係得啖笑.
高生串係串部份香港人見人用中文簡體字就鬧, 但自己就成日寫英文縮寫. 所以實際上係:

高生(同埋一般人)會覺得:
中文簡體字 => 冇問題
英文縮寫 => 冇問題

部份香港人(如盲反共, 膠登仔)就覺得:
中文簡體字 => 有問題
英文縮寫 => 冇問題

所以有人笑高生自己都用英文縮寫, 其實係連高生串緊佢地咩野都未攪清楚就亂駁. 麻煩諗清楚個邏輯係點, 先再駁都未遲啦唔該!

王晶口中那些又塵又冇水的那些嗎?

好心肥高讀多兩年書啦。
正規來講,abbreviation係存在於英文。並不是大陸將文字胡亂簡化一通同一回事。邏輯同特別行政區簡寫為特區,兩個截然不同的概念。

無點讀過書又想拍中共馬屁,咪唯有夾硬來lo。
引用:
原帖由 阿聞 於 2014-7-30 06:19 PM 發表
http://news.sina.com.hk/news/20140730/-1906-3323552/1.html

班膠登仔似乎 get 唔到個 point. 高志林係串緊佢地一見到殘體字/簡體字就好大反應, 但自己又成日寫英文簡寫, 其實講到尾又係雙重標準, 反中崇洋.
...

引用:
原帖由 aiiijima 於 2014-7-30 06:33 PM 發表
好心肥高讀多兩年書啦。
正規來講,abbreviation係存在於英文。並不是大陸將文字胡亂簡化一通同一回事。邏輯同特別行政區簡寫為特區,兩個截然不同的概念。
無點讀過書又想拍中共馬屁,咪唯有夾硬來lo。

...
abbreviation點解會出現, 原因咪同簡體字一樣囉, 太長氣既英文可以有縮寫, 但野野都十幾劃既繁體字就唔可以有簡寫...

引用:
原帖由 aiiijima 於 2014-7-30 06:33 PM 發表 好心肥高讀多兩年書啦。正規來講,abbreviation係存在於英文。並不是大陸將文字胡亂簡化一通同一回事。邏輯同特別行政區簡寫為特區,兩個截然不同的概念。無點讀過書又想拍中共馬屁,咪唯有夾硬來lo。 ...
自由社會,就是有表達意見自由,包括如何表達,不論中文,英文,簡體……我喜歡就得……none of your business !

以為簡體字可以減少文盲是無知!寫少兩劃就識多個字?乜邏輯嚟㗎!

改變字體結構同簡寫係同一樣野?真係活到老學到老

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2014-7-30 06:44 PM 發表

自由社會,就是有表達意見自由,包括如何表達,不論中文,英文,簡體……我喜歡就得……none of your business !

咁麻煩你去同中共講聲停止推普,滅絕繁體呢個行為

班廢青whatapps最鍾意打打下變簡體, why? 快, 簡單, 好用law

新加坡都係用簡體字,點解冇人講嘅

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]