• 瀏覽: 125,811
  • 回覆: 1,226
  • 追帖: 12
引用:
原帖由 lrr174 於 2014-7-30 12:33 PM 發表

唔係喎, 乜都唔理 任人影既保安 請黎做乜 ....
老實講, 有人搵支鏡頭隊住你屋企亂影, 你都會叫佢走或者報警啦
如果係係街對上你屋企影係無問題
你最多叫佢唔好影,但佢係無犯法

律師黃國桐表示,站在公眾地方拍攝到的東西,即屬公開資料,任何人都無權制止拍攝,私人屋苑保安員憑乜嘢管公眾地方?」

>>> 好!!!  律師一句說話... 個保安即時收皮

一下唔覺意影到佢蛇王咪pk 更係走出來趕人走先

They don't have a clue what they are doing.

引用:
原帖由 lrr174 於 2014-7-30 12:33 PM 發表

老實講, 有人搵支鏡頭隊住你屋企亂影, 你都會叫佢走或者報警啦
你可以用職權及許可情況下查詢對方來意,答案唔滿意或懷疑你可密切關注甚或報警讓警察調查,再者,你用支鏡頭隊住你屋企亂影呢個比喻唔岩,因為少年係整個環境黎影,而根據部機影出黎既質素亦比較難做到及清晰,都係果句,有問題應報警而唔係私了,呢種係保障雙方又有利雙方既方法

一陣又D&G事件重演

保安講D野笑死人

引用:
原帖由 死蠢無罪 於 2014-7-30 12:05 PM 發表
遲吓又會唔會有人搞「帝景峰外攝影比賽」??
蘭花搞完泳池就會到佢,唔駛急

以為自己係錦衣衛?

就算係警察都無權唔俾人在公共場所影相

引用:

你叫佢走, 佢有權唔走
可以報警, 警員到場只能勸佢走, 在香港, 在街上影相唔犯法

就算刻意跟蹤一個人, 日日在佢屋企門口等佢都唔犯法,
之前有關的"纏繞法"討論左好耐, 好多議員反對立法

豪宅巴閉d呀,公屋先可以影呀

柒6咁又咪食Q

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]