• 瀏覽: 35,927
  • 回覆: 154
  • 追帖: 3
逾半僱主請人難 銷售員最渴市

http://hk.news.yahoo.com/逾半僱主請人難-銷售員最渴市-225622739.html

本港僱主有咩事就炒IT先, 仲好意思話 IT 請人難。

正苦快d降低工作合法年齡去10歲啦
香港個勢讀咁多書係冇用

引用:
原帖由 機械佬 於 2014-7-29 08:28 AM 發表
逾半僱主請人難 銷售員最渴市

http://hk.news.yahoo.com/逾半僱主請人難-銷售員最渴市-225622739.html

本港僱主有咩 ...
經濟低谷即刻炒人,香港政府亦肥雞肥鴿餐炒人,帶頭做無良僱主。
依家香港打工仔都不再願意被愚弄了,勞碌奔波只能糊口,越來越多選擇永久罷工,寧願吃公援!
香港政府想辦法解決吧!

引用:
原帖由 SixtyFour 於 2014-7-29 08:45 AM 發表

經濟低谷即刻炒人,香港政府亦肥雞肥鴿餐炒人,帶頭做無良僱主。
依家香港打工仔都不再願意被愚弄了,勞碌奔波只能糊口,越來越多選擇永久罷工,寧願吃公援!
香港政府想辦法解決吧!
既然係咁,cut咗老綜咪個個返出嚟囉

引用:
原帖由 hpinger 於 2014-7-29 07:38 AM 發表
正苦快d降低工作合法年齡去10歲啦
香港個勢讀咁多書係冇用
外勞人工平,製造新聞叫請不到人,明未
不相信無人見工,只有請人要求太高

{如何解決請人難問題?徐認為企業難聘請銷售員主因薪酬待遇不吸引,例如部分推銷金融產品人才需考取相關牌照,而且推銷客戶難度較高,如底薪過低,難吸引人才入行。她建議在新員工入職初期,設「保證佣金」,減少員工對收入的憂慮。}

又要馬兒好,又要馬兒不吃草

引用:
原帖由 yifeifei 於 2014-7-29 08:48 AM 發表

既然係咁,cut咗老綜咪個個返出嚟囉

香港政府對窮人關愛好施,點會甘做呢?

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2014-7-29 08:51 AM 發表
外勞人工平,製造新聞叫請不到人,明未
不相信無人見工,只有請人要求太高
老實我周街見到人貼紙請sales
香港人唔可以再輸係條銷售員起跑線道架啦
快手d10歲出來做20歳還保你買到樓結婚生仔
金融比上海高科比深圳尊嚴比北京啦

引用:
原帖由 hpinger 於 2014-7-29 08:18 AM 發表

老實我周街見到人貼紙請sales
香港人唔可以再輸係條銷售員起跑線道架啦
快手d10歲出來做20歳還保你買到樓結婚生仔
金融比上海高科比深圳尊嚴比北京啦
弊左年青一代不是咁念,30歲仲是玩,會不會去打工咁好仔好女

網購,有舖執,無舖開邊需要咁多銷售員,大家不知許多公司部門搬上大陸,亦有公司外判形式,員工實際自顧人士

中學校肯去M記兼職已算好,仲話打工

如果無左自由行銷售員會否咁渴市?

經濟轉差
第一時間就係炒 IT 同 Sales

因為周街都係依D人, 要人可以立即搵個大學生去填返

見親工d顧主態度似唔想請人咁,而家又話請人難,神又係你,鬼又係你

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]