• 瀏覽: 9,738
  • 回覆: 171
  • 追帖: 1
民主就有呢樣好.

引用:
咁都只係個幾間公司改得唔好,而唔等於個成功之制度唔啱先進地區個喎。
:
乜民主唔係放豬四海都適用既普世價值既咩。應該唔會改得唔好架。
突然又搬龍門話先地進地區先啱用喎。

引用:
原帖由 dogdogchiI 於 2014-7-28 06:06 PM 發表 循序漸進4個大字又俾你食佐尼個循序漸進, 國際標準係一百年http://n2.hk/d/images/r10/mobile.jpg
哈哈, 咬文嚼字, 吞曬

引用:
原帖由 mr__chan 於 2014-7-28 08:58 AM 發表

做得唔好可能會死人, 家破人亡, 基本生活都無, 敢問邊個揹得起?

開公司唔係賺就係蝕個喎,邊個可以保證賺硬。你公司執笠,東家唔打打西家,香港幾乎全民就業,何以會家破人亡?

引用:
原帖由 galileo2013 於 2014-7-28 09:47 AM 發表

這樣的論證實在是差得利害,那麼依照你的推論,現在中國開始富強,是否意味中國的政制就係原因?咁我地就要行大陸的制度了,即是說我們不用再根據什麼基本法,直接受中共管治就得啦,行什麼民立普選呢?
再套 ...
烏克蘭唔成功,唔等於民主制度行唔通,更唔等於香港行唔通。這個係我邏輯,你係唔係有少少搞錯?

ps︰照你咁講,即係如果他日中國經濟崩潰,共產黨係唔係自己一死以謝天下先?

引用:
原帖由 kock7004 於 2014-7-29 03:47 AM 發表 開公司唔係賺就係蝕個喎,邊個可以保證賺硬。你公司執笠,東家唔打打西家,香港幾乎全民就業,何以會家破人亡?
轉話題?
唔係講緊公司變革有咩影響?
無啦啦變開公司?

引用:
原帖由 kock7004 於 2014-7-29 03:50 AM 發表 烏克蘭唔成功,唔等於民主制度行唔通,更唔等於香港行唔通。這個係我邏輯,你係唔係有少少搞錯?ps︰照你咁講,即係如果他日中國經濟崩潰,共產黨係唔係自己一死以謝天下先?
民主要有, 方法亦唔只一種
既然烏克蘭, 用抗爭方式唔成功, 我地要思考用咩方式去實行!

我立場

引用:
原帖由 WongManTaks 於 2014-7-29 03:37 AM 發表 你意思係借鑒抗爭換取回來的民主, 大陸憲法都自稱民主.你意思係大陸憲法導致國家分裂, 你意思係大陸憲法令平民無辜慘死,... 多謝你提出
bye bye

引用:
原帖由 tcell 於 2014-7-27 04:21 AM 發表

合理,與你同路的人,大多數都用眼睛來審視喜好。通常你們總是很難說出憎恨的理由,你說的"乞你憎"可謂精髓,完全由你的感覺出發。為何不試一下放下觀感,用另一角度思考,用理性來重新審視這些人,看看你不喜歡的 ...
我當時都講過,唐唐做我支持㗎,係反對689,而呢兩年佢亦完全證實咗我當時唔想佢做係極有先見之明。

引用:
原帖由 又扑 於 2014-7-27 08:45 AM 發表

受害的? 可否舉例, 有那些香港人受到中共吹雞所害.
新界東北農民? 菜園村居民? 都有妥善安排, 只有貪得無厭者, 並冇受害人.
過千億起條「動車」算唔算?

(溫州追撞後,香港個條唔係「高鐵」,係「動車」)

引用:
原帖由 thank777thank77 於 2014-7-27 09:08 AM 發表

1) 香港有納過軍費, 交稅給中央嗎??
你居然以捐款與納稅混在一起談

2) 堅尼系數, 樓價高, 在港英時代已有
尚有, 堅尼系數的主因就是資本主義, 自由經濟, 香港地主控制資源

有那忽是中共的方針?? 此又關中 ...
1。唔駛俾軍費,咪一次過地震鑿你100億囉。2。高樓價係84年中共限制港英政府賣地之後先開始狂升。
3。全世界人均壽命都升架啦,港英年代已經係全球最高之一,而家仍然係,有乜咁叻?

引用:
原帖由 kock7004 於 2014-7-29 03:50 AM 發表

烏克蘭唔成功,唔等於民主制度行唔通,更唔等於香港行唔通。這個係我邏輯,你係唔係有少少搞錯?

ps︰照你咁講,即係如果他日中國經濟崩潰,共產黨係唔係自己一死以謝天下先?
個醫生同你講: 之前有十九人試過呢隻美國制既藥都唔成功,依家仲訓緊ICU,不過唔代表你都唔成功.

我就唔會試囉.

PS. 他日,即係邊日呢,

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]