• 瀏覽: 4,603
  • 回覆: 27
引用:
原帖由 bestworkshop 於 2014-7-27 04:44 PM 發表 南海,中東.烏克蘭.黑馬而家真係頭都大埋啦
有幾頭大? 佢專登攪出黎既。 唔整幾單大野佢邊有機會出聲? 無釣魚台問題而家中日, 甚至韓國可能用緊1種新貨幣or 人民幣直接結算。 仲駛用美金? 無烏克蘭事件, 俄羅斯仲唔趁美德竊聽風雲和歐盟再fd d,  再遲下可能盧布join 埋歐羅。 個個都唔用美元結算時, 美金仲邊有地位? 如果美國唔攪呢d野, 而家可能已經爆煲了

歐洲各國天然氣都要向俄佬買

制裁俄佬?唔想過冬乎?

老美黔驢技窮,只識做門面野,贏得精神勝利

不過,對中國係一件好事,老美一手將俄佬推向中國

制裁的作用不會立竿見影。

俄佬同中國在能源問題已傾左好多年,因價錢問題一路都傾唔埋欄,今次一傾就成,段估今次所簽的價錢一定比之前平。中國應攞唔少著數。日後買su 35都應該好傾啲添。

歐洲佬之前睇俄佬供油氣好似靠得住又方便,咁當然放心買多啲。依家未必咁睇,一定搵多啲新供應商。今日買咁多,可能出年買少啲,後年又少啲,日子有功。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2014-7-30 04:53 PM 發表

俄佬同中國在能源問題已傾左好多年,因價錢問題一路都傾唔埋欄,今次一傾就成,段估今次所簽的價錢一定比之前平。中國應攞唔少著數。日後買su 35都應該好傾啲添。

歐洲佬 ...
請問有邊項制裁對俄國有長遠影響?

至於其他天然氣供應商唔係無,但價錢肯定貴過俄國,運輸一定無用輸氣管咁平,歐洲仲有錢買貴d的天然氣咩??

現在好多有錢既歐洲大國都唔想攤分歐豬五國的難攤子,疑歐派又再抬頭,好快歐盟就會分裂囉,歐羅會早美金一步崩潰。

歐羅崩潰…豈不正中老美下懷?

不過我相信德法唔會等死

引用:
原帖由 廿一比一 於 2014-7-30 04:53 PM 發表

歐洲佬 ...
中國有幾多次係談判上拎到著數?

無論企業軍工等,好多時都係蝕賣補貼

.....[轉貼]......
中俄天然氣大單懸疑:中國是賺還是賠? - 華夏能源網www.sinoergy.com/roc/2941/轉為繁體網頁2014年5月22日 - 中俄天然氣協議一直談不攏,最最關鍵的問題是氣價分歧。 ... 是這樣,那么可以肯定的說,中國出的價錢並不會低,至少要比當前進口的中亞氣貴

引用:
原帖由 滅蠢先鋒. 於 2014-7-30 07:57 PM 發表
到底未來貨幣是會貶值,現在有美元不花,也就是買美國國債,人家俄羅斯給烏克蘭優惠價,中國又不是烏克蘭,難道你買一斤青菜,買不到最低價,你就不買嗎?。中國巴不得拿外匯儲備去國外購買能源 技術 品牌公司,問題 ...
[轉貼]俄氣尋求香港上市中俄天然氣交易或以人民幣結算_財經_騰訊網finance.qq.com/a/20140627/001967.htm轉為繁體網頁2014年6月27日 - 中國和俄羅斯在5月簽訂了一個4000億美元的天然氣供應協議,首次溝通了 ... 他還說,俄羅斯天然氣工業股份公司將會以人民幣形式接受對中國 ...

識得用的使極都使唔晒的美元付款先係,問題而家係話要用人民幣付款,即係的美元要繼續買美債,幫美國舒緩經濟壓力

引用:
原帖由 stephen009 於 2014-7-30 19:02 發表

中國有幾多次係談判上拎到著數? 無論企業軍工等,好多時都係蝕賣補貼.....
中國不是看每一單得失
而是整體長遠利益
如新發展銀行
中國為取得把總行設置在上海
可以放棄做第一任總幹事
和北極熊的天然氣交易也是一樣
在關鍵時刻拉普京一把
以後很多事好說得多

用人民幣付款使人民幣國際化又邁進一步
買美債會有利息收入
又是一樣厲利的經濟武器

呢的論點同中國做乜都係好有乜分別