• 瀏覽: 7,787
  • 回覆: 44
保安局以解放軍稱屬軍事機密理由,拒絕回應大帽山山頂建軍用設施一事。此事引起了各界迴響,公民黨立法會議員陳家洛表示根據《駐軍法》第12條,如政府將土地改變為軍事用途,必須向外公布,政府如此擅改土地作軍事用途,是顛覆一國兩制。

將來解放軍要部署任何軍事武器都要比市民知道

d-100的引導性報道手法,  可以不理

其實都是講一句: 該地是否是以石崗軍營/機場附屬用地方式一直保留......另外, 原址就是石崗軍營機場的天氣雷達站(雖然九七年前已拆).

提示: 違規內容已被屏蔽
收黒金無申報就唔犯法,比人公開就大聲夾惡話〝白色恐佈〞响軍事用地起軍事設備就話人犯法!這並不是反共上腦,而是貪圖小利賣國成性。

起軍事設施通知香港人係必須

一國兩制,依法辦事

仲有石崗軍營應該諗下搬走,錦田平原一帶起晒公屋可以容納二百萬新移民,解放軍為兩地同胞多做事,多溝通先得嫁

引用:
原帖由 $WAYNE$ 於 2014-7-23 12:22 PM 發表

一國兩制,依法辦事

仲有石崗軍營應該諗下搬走,錦田平原一帶起晒公屋可以容納二百萬新移民,解放軍為兩地同胞多做事,多溝通先得嫁

http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/and ...
就算石崗軍營空出來, 也要考慮錦田平原是誰家話事......

改變土地用途咪要報正囉
大陸咩乜都要怕軍人

石崗機場搬, 要搵地方重置的, 基本想係冇可能! 因為又引發重置新地點又會引來另一班人嘈

另外犯民仲話司法覆核, 請問法庭點管國防事務?佢有權要解放軍拆左個雷達咩嗎? 同中環軍用碼頭一樣, 可笑!

香港法庭對解放軍有沒有司法管轄權?

引用:
原帖由 $WAYNE$ 於 2014-7-23 12:22 PM 發表

一國兩制,依法辦事

http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/and ...
1. 都是講幾句: 該地是否是以石崗軍營/機場附屬用地方式一直保留????(原址就是石崗軍營機場的天氣雷達站(雖然九七年前已拆)).
事實上, 大帽山山頂現時仍有很多禁區, 是英軍留下來的設施. 以下一個2003年的行山討論區有講.

http://www.hiking.com.hk/discus/messages/2192/13087.html?1398326293

2. 留意黎廣德的講法
公共專業聯盟政策召集人黎廣德指出,大帽山山頂屬「三不管」地帶,因不屬於分區計劃大綱圖內,不受城市規劃條例管轄,亦因屬港府用地而不受地契條款和屋宇署規限,港府撥地予解放軍亦不算違法,但他認為當局沒有公布的做法有問題,有損市民權益,擔心有更多用地或已撥作軍事用地而公眾無法得知,促當局作全面交代。

另外, 翻查所謂政府禁區, 除大帽山山頂外, 應只有即將開放及納入規劃的邊境禁區.

引用:
原帖由 860 於 2014-7-23 01:00 PM 發表
改變土地用途咪要報正囉
大陸咩乜都要怕軍人

軍事用地
改變土地用途?改變土地用途就挭要報正囉,不過無改變土地用途咪唔洗囉,唔係乜都要怕軍人,但都唔可以黎橫節曲,石崗軍營由英軍到解放軍時代從來都是軍事用地,在軍事用地上起雷達站好正常,又有何不可?

引用:
原帖由 Freeman2013 於 2014-7-23 01:28 PM 發表
軍事用地
改變土地用途?改變土地用途就挭要報正囉,不過無改變土地用途咪唔洗囉,唔係乜都要怕軍人,但都唔可以黎橫節曲,石崗軍營由英軍到解放軍時代從來都是軍事用地,在軍事用地上起雷達站好正常,又有何不可?
現時都查不到那裏是否仍屬於石崗機場的附屬用地, 不過大帽山山頂很大地方是一個政府禁區(其餘禁區就在邊境), 黎廣德指出,大帽山山頂屬「三不管」地帶,因不屬於分區計劃大綱圖內,不受城市規劃條例管轄,亦因屬港府用地而不受地契條款和屋宇署規限,港府撥地予解放軍亦不算違法

英軍可用解放軍唔可以??

咩道理!!仲有無離譜啲??

解放軍係駐防香港 講到底都係保護香港 況且老解駐守香港都係象徵意義多過現實用途 有必要大吵大鬧嗎!

引用:
原帖由 瓦良格hk 於 2014-7-23 10:56 AM 發表
d-100的引導性報道手法,  可以不理

其實都是講一句: 該地是否是以石崗軍營/機場附屬用地方式一直保留......另外, 原址就是石崗軍營機場的天氣雷達站(雖然九七年前已拆).
其實係主權問題上,國家國防問題上,就算真係起,根本唔係咩大不了既事,個D報導手法真係太離譜。
咩叫割地,睇完真係覺得不知所謂。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]