• 瀏覽: 15,973
  • 回覆: 98
提示: 違規內容已被屏蔽
大陸一孩政策!!

我所有係大陸既親戚都生兩個或以上 捉到就比錢搞點(只係講城市嗰班)
仲未計農村嗰班 嗰班基本上全部生三個 都唔知點一孩法!!

當中每家一個去當兵根本無難度

引用:
原帖由 Vo1976 於 2014-7-17 04:20 PM 發表

所以在這環節,也有油水可以撈,唉!
當年小弟我年芳十八,年輕力壯,報名當兵初檢和復檢都合格,街委徵兵處叫我回家等通知,誰知 ...
為甚麼送禮靠關係才能入部隊? 正因為你所説參軍"有油水可以撈"。如參軍目的是"撈油水"! 這軍隊戰鬥力會如何?

一孩政策在當年環境下,也許是需要的,但家中獨子當兵,能否捱苦? 會否錫身? 想起家中無依父母,陣中會否逃走? 這對老解都不是問題嗎?

當然有人會説美軍更貪腐,美軍質素更底下... 但不要忘記,如中共要用軍事手段解決台灣和釣魚台問題,那老解就成為攻方,老美和它馬仔是守方。自古戰爭攻方必需比守方更多倍準備才有勝算,更何況守方是戰力極強美軍...

引用:
原帖由 九幽泉上撒舞 於 2014-7-17 05:16 PM 發表
農業戶口:2個最少,潮汕人大部份家庭都習慣生4.5個以上(我有親戚是潮汕人)
非農業戶口:除佐做公務員,1/3家庭都有2.3個
我不知你數據從那裏來... 我在大陸工作5年,也經常到各一二級城市出差。而我認識的大陸人絶大多只生一個。

多生的確可罰錢,但如是公務員會影響仕途,而罰錢也在十萬人仔以上,不是普遍大陸家庭付得起。付得起的算是比較富裕,但富裕孩子有幾個會當兵?

引用:
原帖由 amx_011 於 2014-7-17 16:13 發表

首先, 人口結構出現嚴重問題幾乎係所有國家都會經歷的階段, 就算冇一孩政策, 難道就唔會有人口結構上的問題?頂多只係遲o的出現o者.
第二, 當時中國的情況已經好嚴重, 唔落重藥問題可能仲大, 只能兩害取其輕, 就好似癌症, 開刀都冇人就要化療, 係人都知化療對身體傷害極大, 但唔用呢種對自身有傷害什至有後遺症的治療方式, 可能命都保唔住. 咁究竟應該點處理?(可能你覺得人總會死的, 死o左就一了百了, 如果係咁我就冇野好講了…)
第三, 我都係o個句, 就算呢個政策錯誤, 但冇邊個政府冇犯過錯?可能在你眼中而家補救已經太遲, 不過總比乜都唔做好.
問題要從多方面去睇

中國之男女比例,是全世界最偏向男多女少,深化這個問題,其實一孩政策是脫不了關係。少子化係全球發展國家都面對既問題,但中國的問題,因為男女失衡,更形嚴重.....

中國當時情況嚴重?因為太多人就無法發展??

補救唔係唔做,而係問題係,方向錯誤.....

美國三億人口兵源話多過我大中華人民共和國十三億人口?眞係唔死一百歲都有新聞聽!
   又講到十三億人口唔係個個都打得仗;噉三億人口嘅美國唔通又係嗰個打得仗嗎?
引用:
原帖由 ST6 於 2014-7-17 02:08 PM 發表

人多,唔代表可以去打仗既多......

你可以笑爆嘴,不過呢個漸漸成為事實

我大中華人民共和國現擁有二百四十萬解放軍﹐另外加埋民兵同武警就兵源過億幾萬﹐話我大中華人民共和國唔夠兵源就眞係天謊夜談喎!
引用:
原帖由 ST6 於 2014-7-17 02:37 PM 發表

單看大學畢業人數,當然一定多

然而當中合適去當兵的人數??

別忘了,中國的兵役制度,當中有政治思想這一點,合格的有多少??

引用:
原帖由 Kickbutt 於 2014-7-17 05:23 PM 發表

為甚麼送禮靠關係才能入部隊? 正因為你所説參軍"有油水可以撈"。如參軍目的是"撈油水"! 這軍隊戰鬥力會如何?
你理解錯誤啦! 例如廣州市今年需要名額是1000人,去報名參軍的人數達到了5000人,經體驗后,去掉一些不合格的青年,剩餘合格的人數也有4500人,這時候,家長就要找關係送禮,主要對象是地方街委負責徵兵項目那些小官員,爭取讓自己的兒子能從4500人當中”幸運”地進入1000名額去。這是家長希望兒子能早日去當兵的”熱情”爭取,與部隊的戰鬥力有何相干?

.一孩政策在當年環境下,也許是需要的,但家中獨子當兵,能否捱苦? 會否錫身? 想起家中無依父母,陣中會否逃走? 這對老解都不是問題嗎? 部隊不是童軍露營遊戲。新兵進入第一件事就是教你服從命令和吃苦,去掉你身上任何嬌生慣養的習慣甚至氣味!學會獨立自主生活作風,這也是大部分父母願意讓兒子去當兵的主要原因,這裡和愛不愛國無任何關係。你懷疑獨生仔會否臨陣逃跑,那你會否懷疑日本兵懷念電動遊戲、懷念AV女優而逃跑?你會懷疑美軍因為懷念自由、懷念夜店而逃跑?

當然有人會説美軍更貪腐,美軍質素更底下... 但不要忘記,如中共要用軍事手段解決台灣和釣魚台問題,那老解就成為攻方,老美和它馬仔是守方。自古戰爭攻方必需比守方更多倍準備才有勝算,更何況守方是戰力極強美軍.....
美軍遙隔萬里,要來釣魚島和中國開戰必須派航母來,而日本離中國4、5百里,全島都在中國陸基導彈射程內,你點理解攻方守方架??? 中國鍾意就出戰機和日本斗下玩下,中國唔鍾意就連戰機都唔出,大量生產導彈射到你日本島沉沒都得!

版主提示: 請問大家話題是否已大大地離開了原來主題呢? 請大家理性地討論, 若回帖帶有攻擊性, 或曲線影射版友, 都會視為挑釁行為.

引用:
原帖由 ST6 於 2014-7-17 03:38 PM 發表

我會咁睇:

一孩政策是否成功?

成功控制人口增長,但同時出現了甚麼?就是出現了結構性的問題,不論是經濟上,甚至去到人口結構,都出現嚴重問題,而亦一一浮現......
一孩政策如果失敗,難道印度才叫成功?

你有到過國內就知道,在政府以極不人道的方式推行下,都有很多人有兩個或以上小孩,如果不實行,會是什麼結果呢?

美國人口對比中國少幾倍都未怕,中國要怕兵源不足?笑話。

引用:
原帖由 Kickbutt 於 2014-7-17 05:34 PM 發表 我不知你數據從那裏來... 我在大陸工作5年,也經常到各一二級城市出差。而我認識的大陸人絶大多只生一個。多生的確可罰錢,但如是公務員會影響仕途,而罰錢也在十萬人仔以上,不是普遍大陸家庭付得起 ...
我問過親戚偷生罰多小!他說三萬 講價後五千成交

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]