• 瀏覽: 15,992
  • 回覆: 98
但美國好多家庭都冇小孩。

仲有一樣嘢,中國雖然話係一孩政策,但事實上生幾多個都得,駛錢就搞掂。

相反美國就大部分家庭都選擇唔生,基本上美國人口老化問題更嚴重,未來兵源更少。

引用:
原帖由 CottonString 於 2014-7-17 14:30 發表

你真係笑爆嘴PLA總人數只係200萬左右
中國一年大學畢業人數係600-700萬!可以去打仗既少?漸漸成為事實?你大美國,超肥人口太多,七成不可當兵,連年混戰,現在只有不良少年想當兵,形勢一片大好?
單看大學畢業人數,當然一定多

然而當中合適去當兵的人數??

別忘了,中國的兵役制度,當中有政治思想這一點,合格的有多少??

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 Kickbutt 於 2014-7-17 01:27 PM 發表
2011年開始中共著手放寬一孩政策, 但2011年後多生小孩到適合當兵年紀也要差不多二十年時間吧! 上文提到中國反潛機, 但中國反潛機數量嚴重不足, 加上反潛機必需空優支援。如美國部署航母和核潛主力在台灣東或釣魚台東 ...
如果把情景設定為美國是攻方,中國是守方,那中國的防禦手段也是不少的。
1。中國數量龐大的中程導彈,轟六搭配長劍10,都可以有效地地美國航母拒在2000海哩以外,讓美國艦載機無法發揮作用。除非美國真心想和中國打仗2戰模式你死我亡的戰爭,才會冒着風險駛入2000哩內去和中國死戰。

2。別小看中國數量亦龐大的柴電潛艇群,在戰時,它們不會等美軍來了才匆匆在軍港出發,如果它們事先在海底戰略位置靜靜潛伏守株待兔,不是很容易發現的。而且它們可以布雷,(傳說中,中國以前為了對于美國航母,在智能水雷領域也下過一番苦功‧‧‧‧)

引用:
原帖由 amx_011 於 2014-7-17 15:28 發表

首先, 當時中國實在太多人, 唔用強制性的手段情況會非常嚴重. 任何政策都正反兩面.
就算你覺得這個政策是一個純粹的錯誤, 但呢個世界有邊個政府冇犯過錯?事實係呢個世界大部份政府都係響不斷的錯誤中成長.
有補救總好過唔補救. 不是嗎?
我會咁睇:

一孩政策是否成功?

成功控制人口增長,但同時出現了甚麼?就是出現了結構性的問題,不論是經濟上,甚至去到人口結構,都出現嚴重問題,而亦一一浮現......

引用:
原帖由 CottonString 於 2014-7-17 03:05 PM 發表

先生,在港搞民調也有24%人支持中國共產黨呀
中國政治思想合格的人總比你美國沒超肥的人多吧。
別聽她胡說八道!
政治思想是入伍后部隊才教育的。在招兵時有多少個青年不合格? 我當年去報名當兵的條件:
文化:初中以上
身高:1.65以上。
體重:xx公斤(忘記了,只記得不是骨瘦如柴的青年都輕鬆過關)
視力:1.5  (近年招高學歷的科技兵,在視力上放鬆了,近視也可以)
聽力正常,無色盲,雙腳無內八外八字,無紋身,驗血驗尿,無病無梅毒,合格過關!

又係無知想當然就當真!
現實係即使一孩家庭,不少父母都鼓勵支持獨生子女入伍,土共招兵頭痛到要籂選!
你估係寶島,連先總統凱申公軍事委員長嘅曾孫都逃避避兵役,入籍善霸!

引用:
原帖由 ST6 於 2014-7-17 03:38 PM 發表

我會咁睇:

一孩政策是否成功?

成功控制人口增長,但同時出現了甚麼?就是出現了結構性的問題,不論是經濟上,甚至去到人口結構,都出現嚴重問題,而亦一一浮現......
首先, 人口結構出現嚴重問題幾乎係所有國家都會經歷的階段, 就算冇一孩政策, 難道就唔會有人口結構上的問題?頂多只係遲o的出現o者.
第二, 當時中國的情況已經好嚴重, 唔落重藥問題可能仲大, 只能兩害取其輕, 就好似癌症, 開刀都冇人就要化療, 係人都知化療對身體傷害極大, 但唔用呢種對自身有傷害什至有後遺症的治療方式, 可能命都保唔住. 咁究竟應該點處理?(可能你覺得人總會死的, 死o左就一了百了, 如果係咁我就冇野好講了…)
第三, 我都係o個句, 就算呢個政策錯誤, 但冇邊個政府冇犯過錯?可能在你眼中而家補救已經太遲, 不過總比乜都唔做好.

引用:
原帖由 Arthur_Everett 於 2014-7-17 04:02 PM 發表
又係無知想當然就當真!
現實係即使一孩家庭,不少父母都鼓勵支持獨生子女入伍,土共招兵頭痛到要籂選!
你估係寶島,連先總統凱申公軍事委員長嘅曾孫都逃避避兵役,入籍善霸!

http://i.discuss ...
所以在這環節,也有油水可以撈,唉!
當年小弟我年芳十八,年輕力壯,報名當兵初檢和復檢都合格,街委徵兵處叫我回家等通知,誰知就如石牛沉海無聲無息了‧‧‧‧
后來打聽,原來那年體檢合格的人數超出了名額的NN倍,所以有關係的家長就開始去送禮,沒關係的就等天意!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]