• 瀏覽: 7,159
  • 回覆: 26
引用:
原帖由 etync 於 2013-11-25 10:20 PM 發表
單晶合金成分與普通金屬無異,主要是結晶過程要在無震動穩定等等,當然金屬純度亦要很高。一般情況下冷卻成的金屬切開在顯微鏡下睇如沙同蜜糖混合,沙狀是金屬結晶體,空隙由非結晶金屬填。如環境合適冷卻後是一大塊 ...
大塊的鎳基單晶就少呢.......同級的鎳基單晶,中國就係比人哋細3~4成.呢D距離,係要靠數學家研究 千分之一 ,萬分之一 秒 發生乜野事, 來追趕.

ADVANT好似仲未用,另外su35引擎117s是雙函道其已經同變函通比差唔多了。

引用:
原帖由 不G道 於 2013-11-25 10:32 PM 發表
大塊的鎳基單晶就少呢.......同級的鎳基單晶,中國就係比人哋細3~4成.呢D距離,係要靠數學家研究 千分之一 ,萬分之一 秒 發生乜野事, 來追趕.
中科院用擴散凝結法同做石墨稀方法相似,我完全唔覺得佢地做得差過人囉。點解要細3-4成呢?高溫葉片本身唔大塊都是睇需求啫。

引用:
原帖由 etync 於 2013-11-26 08:45 AM 發表

中科院用擴散凝結法同做石墨稀方法相似,我完全唔覺得佢地做得差過人囉。點解要細3-4成呢?高溫葉片本身唔大塊都是睇需求啫。

似係 愈大塊鎳基單晶,愈難愈做出來.

鎳基單晶出到第5代,西方仲係用第1~2代鎳基單晶 做船隻 渦輪葉片.

引用:
原帖由 CottonString 於 2013-11-26 11:45 AM 發表

JAPAN IS WAY BEHIND USA, EUROPE AND RUSSIA IN AEROSPACE TECHNOLOGIES. THIS WRITER IS A BUNCH OF BULLSHIT. TOO MUCH SUSHI SCREWS UP HIS BRAIN.
又故意玩罵戰?

引用:
原帖由 etync 於 2013-11-26 08:37 發表 ADVANT好似仲未用,另外su35引擎117s是雙函道其已經同變函通比差唔多了。
變涵道比與雙涵道有多大分別呢?

引用:
原帖由 CottonString 於 2013-11-26 01:07 PM 發表

那文一看就知台灣哈日犬拉出來的

甚麼F22雷達用日貨,日本要是雷達技術這麼強,秋月級的火控就不用歐洲佬沾手了日本要是碳纖技術這麼強,P1就不用出烈紋了日本搞體系不行,哈日犬只能吹個別技術了吹體系要 ...
又故意講 鎳基結晶 以外的東西?

引用:
原帖由 CottonString 於 2013-11-26 01:07 PM 發表

那文一看就知台灣哈日犬拉出來的

甚麼F22雷達用日貨,日本要是雷達技術這麼強,秋月級的火控就不用歐洲佬沾手了日本要是碳纖技術這麼強,P1就不用出烈紋了日本搞體系不行,哈日犬只能吹個別技術了吹體系要 ...
"台灣哈日犬拉"----------------又要沫黑罵戰

引用:
原帖由 機龍 於 2013-11-26 01:06 PM 發表

變涵道比與雙涵道有多大分別呢?

雙涵道目的都是變涵道,最簡單理解塞住其中一個涵通比未變細了,但明顯效果應該無可變涵道甘好啦,波音提的方案就是雙涵道所以輸左標俾普惠。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]