• 瀏覽: 7,987
  • 回覆: 141
【本報訊】天水圍天悅邨一名新移民婦,以單程證偕子來港與夫團聚前,其夫卻病發猝逝,昨中秋節佳節當前,她有感團圓夢碎,更因公屋無戶籍遭房署「迫遷」,百感交集下,登上大廈天台跳樓輕生,社工接獲其電話報警,成功將她勸回,不致枉死。
尋死婦人姓貢(四十歲)浙江人,九九年與年長廿五年港人未婚產子,其後來港註冊結婚,隨即申請單程證,至今年五月獲批出,原本打算與十四歲兒子於七月來港,入住天悅邨悅華樓其夫的住所,可惜好景不常,任職夜更保安員的丈夫於六月在工作時心臟病發作猝死,遂提前來港及奔喪。

昨中秋佳節,新寡的貢婦感到一家團圓夢碎,加上房署早前曾通知她要搬離住所,頓感悽酸,中午十二時許,她突衝出家門,直闖天台擬跳樓,並致電社工揚言尋死。警員接報趕至向她勸喻,其後聯同社工勸服,由救護員送院檢驗,期間她仍激動哭訴:「這裏有我先生和兒子滿滿的回憶,我不想搬!」

房署:無限期暫住
房署發言人表示,由於事主所居住的單位並無其戶籍,不能直接繼承單位,但體恤其情況,已將個案轉介社署跟進,將會考慮是否酌情讓她居住,署方目前會讓她無限期暫住。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20130920/00176_026.html

雖然同情喪夫之痛,但無戶籍就要走架啦,這對香港人唔公平,對輪候公屋的人唔公平,房署又不能收回單位再編配,一係返大陸住,一係租套房

但社署最後一定 “幫到手”, 提供綜援和公屋,因為香港係福利社會

「這裏有我先生和兒子滿滿的回憶,我不想搬!」
依個理由都好大

以死要脅從來不是高招但又最有效益

引用:
原帖由 Kahim 於 2013-9-20 09:08 AM 發表 「這裏有我先生和兒子滿滿的回憶,我不想搬!」依個理由都好大
如果到時以觸境傷情為由要搬另一單位又可以嗎

唉…………個女人有屋住,唉…………我就業主打電話黎叫我兩個月內搬

hehe.呢場大尤鳳應該唔會白做

引用:
原帖由 santa008hk 於 2013-9-20 09:18 AM 發表 唉…………個女人有屋住,唉…………我就業主打電話黎叫我兩個月內搬
有關連?

引用:
原帖由 七色彩虹~ 於 2013-9-20 09:20 AM 發表 hehe.呢場大尤鳳應該唔會白做
計晒數點會白做

引用:
原帖由 ccwu56x2 於 2013-9-20 09:01 AM 發表
【本報訊】天水圍天悅邨一名新移民婦,以單程證偕子來港與夫團聚前,其夫卻病發猝逝,昨中秋節佳節當前,她有感團圓夢碎,更因公屋無戶籍遭房署「迫遷」,百感交集下,登上大廈天台跳樓輕生,社工接獲其電話報 ...
去住臨屋/中轉屋咪得囉。

不過佢仲係咪香港人身份都成問題。

最後可能都要返內地。

一哭二鬧三上吊,又搞掂,好易辦

引用:
原帖由 ccwu56x2 於 2013-9-20 09:05 AM 發表 雖然同情喪夫之痛,但無戶籍就要走架啦,這對香港人唔公平,對輪候公屋的人唔公平,房署又不能收回單位再編配,一係返大陸住,一係租套房但社署最後一定 “幫到手”, 提供綜援和公屋,因為香港係福利社會 ...
唔幫,到時真係跳左落黎,甚至攬埋個細既,又有人會鬧社署涼薄無情,迫死人,邊個孭鑊?

幫,只係一個公屋單位,搞咁大壇,咪做個順水人情,又唔使自己錢

引用:
原帖由 Hotdog2012 於 2013-9-20 09:34 AM 發表 去住臨屋/中轉屋咪得囉。 不過佢仲係咪香港人身份都成問題。 最後可能都要返內地。
人道理由到時一定批一條龍福利

引用:
原帖由 Kahim 於 2013-9-20 09:08 AM 發表
「這裏有我先生和兒子滿滿的回憶,我不想搬!」
依個理由都好大
有回憶,可保肉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]