打印

[本港新聞評論] 月入HK$6,000 4年買到樓 獅城新房策恨死港人

月入HK$6,000 4年買到樓 獅城新房策恨死港人 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
人地齋up都未做到
但係董建華時香港己經做到過, 又唔多洗納稅, 仲要係私樓..
香港人買唔到樓, 因為有泛民和肥佬黎班福街, 中傷董生, 只要打倒肥佬黎, 好似新加坡咁, 各大傳媒收歸政府控制, 三個人集會就拉去坐監, 香港一樣可以咁幸福
引用:
http://www.sharpdaily.hk/article/news/20130820/223638
【本報訊】香港樓價高企,一個實用面積484平方呎的市區居屋亦叫價近400萬元,脫離市民承擔能力。同樣地少人多的新加坡卻人人有樓住,總理李顯龍昨宣佈,改革資助房屋政策,目標是令國民只須以四年工資便可擁有物業,就算月入只有約6,000港元的低收入人士,亦可獲資助購買一房一廳組屋(類似本港居屋),恨死望樓興嘆的港人!
李顯龍在前晚新加坡國慶日群眾大會上承認,新加坡正處於轉捩點,需要從宏觀層面平衡政府、民間及個人的權責,明白群眾或對房屋、醫療和教育感到不滿,承諾作出戰略調整。
[組屋雖是公營房屋,但面積媲美香港豪宅。]
組屋雖是公營房屋,但面積媲美香港豪宅。
細換大單位 有升級津貼

其中改革資助房屋計劃,在不衝擊現有組屋樓價下,將為中、低收入家庭提供更多置業津貼,令當地居民由現時需要五年半工資降至只須四年工資,便可購買組屋;市民又可動用公積金供樓,25年便可付清所有房貸。
政策具體目標是月入1,000坡幣(約6,000港元)的家庭買得起一房一廳單位的組屋;月入2,000坡幣(約12,000港元)及4,000坡幣(約24,000港元)的家庭分別買得起兩房一廳及三房一廳單位。
該國政府並會向低收入家庭提供住屋升級津貼,居住一房一廳單位的家庭改買兩房一廳單位時可獲津貼;兩年前推出的「特別公積金購買津貼」亦由原來以低收入家庭為主,擴大到中等收入家庭,購買三房一廳單位時可得20,000坡幣(約120,000港元)津貼。
[新加坡新房策目標是全民置業。]
新加坡新房策目標是全民置業。
[新加坡總理李顯龍]
新加坡總理李顯龍
港需15年工資 值得借鏡

為了釋出更多土地發展房地產及工商業,新加坡政府亦大刀斧闊,力谷海、空兩大基礎建設,將東部巴耶利峇空軍基地遷往樟宜機場;南面丹巴葛貨櫃碼頭亦將在2027年遷往西面的大士港口,兩者合共釋出1,800公頃用地,差不多是95個維園。
一直有研究香港及新加坡兩地房屋政策的房屋發展研究中心研究員姚松炎指出,今次新加坡當局倡以四年工資買樓符國際合理指標,「香港就需要15年工資先至買到樓,已經超過危險水平」。
姚松炎又稱,新加坡容許以公積金供樓,減輕市民經濟負擔,他認為值得香港借鏡。
本身是新加坡人的香港城大管理科學系副教授曾淵滄稱,新加坡置業率高達95%,僅5%窮人未能置業,今次提供置業津貼,令這5%基層亦能置業。
曾淵滄認為這反映李顯龍有政治考慮,冀力爭基層票源,希望三年後大選人民投執政黨人民行動黨一票。
本港立法會長遠房屋策略小組委員會委員郭家麒指出,香港與新加坡的人均收入及土地供應相若,但兩地房屋政策有天淵之別,「新加坡組屋政策人人都有樓,但係香港淨係得個講字,冇任何實質措施」。
有本港網民parkwork說:「喺香港月入12,000蚊隨時連個廁所都買唔到。」另一網民wasitreal則指:「香港政府:要讓人們用40年薪水都買不起劏房。」網民80年代說:「日日講香港地少人多,嗰啲人可以解釋吓,地比香港更少、人口密度比香港更高嘅新加坡,點解冇住屋問題?住得比香港舒服,樓價亦遠低過香港,平均工資又可以高過香港?」
[ 本帖最後由 mousehunter 於 2013-8-20 12:19 PM 編輯 ]



實用相關搜尋: Spa 教育 廁所 香港 資助 科學 傳媒 單位
▶ 劉曉波踢爆支聯會謊言
http://www.youtube.com/watch?v=ceCXlBCdiHY

維基解密: 六四天安門沒有死過人
http://www.telegraph.co.uk/news/ ... ananmen-cables.html

TOP

搵地 - 實有政棍、環保L大叫  "不遷不拆",咁有乜方法?


實用相關搜尋: Spa

TOP

香港都得咖,俾填海就得





TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽

TOP

[隱藏]
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽

TOP

引用:
原帖由 sng850 於 2013-8-20 12:07 PM 發表
要問自己是否願意:
沒有言論自由;
絶對服從馴服政府;
加交稅項及消費稅;
等等!



i do






實用相關搜尋: Spa

TOP

引用:
原帖由 mousehunter 於 2013-8-20 11:58 AM 發表
董建華時香港都得, 又唔多洗納稅, 仲要係私樓..
香港人買唔到樓, 因為有肥佬黎囉, 只要打倒肥佬黎, 好似新加坡咁, 全部傳媒收歸政府控制, 三個人集會就拉去坐監, 香港一樣可以咁幸福
你思想有問題, 香港買不到樓房, 跟他有什麼關係呢?  你要怪曾陰權當年不興建居屋, 耍怪地產商高價賣樓.  不過, 除了肥佬黎, 建制派, 五毛黨, 愛港團體, 泛民, 反對派,統統都須要為香港發展的滯後而負責. 這幾批垃圾只為自己的利益, 不為香港的利益. 一個是共產黨的走狗, 願意出賣香港的核心價值, 一個是為反對而反對, 願意阻礙香港的發展.



實用相關搜尋: Spa 香港 傳媒

TOP

今日聽新聞, 新加坡月入6000家庭, 每月供2000, 供25~30年, 是一房一廳單位
我唔認為會好過香港公屋戶






TOP

依家 D 人,不肯面對現實,諗住踏出社會就可以買樓,買唔到樓就聯同班泛民垃圾鬧政府,等到政府出雙辣招,他們實質根本買不起樓!所以依家樓市咪靜下來啦!


實用相關搜尋: Spa

TOP

引用:
原帖由 tomymt 於 2013-8-20 12:31 PM 發表
依家 D 人,不肯面對現實,諗住踏出社會就可以買樓,買唔到樓就聯同班泛民垃圾鬧政府,等到政府出雙辣招,他們實質根本買不起樓!所以依家樓市咪靜下來了!
說實話, 政府做什麼, 香港都有人反對 . 比如擴建堆填區, 興趣骨灰場,都遭到地區居民的反對.  我想, 要香港以低廉的價格買樓, 其實好容易, 第一將大部份公屋以平價傾銷, 讓公屋居民可以上樓, 第二, 可以以低價賣出居屋.  不過, 這樣的安排, 肯定又會遇到地產商和中產人士的反對, 他們反對用納稅人的錢去幫助窮人.

[ 本帖最後由 hongkongbunbun 於 2013-8-20 01:29 PM 編輯 ]



實用相關搜尋: Spa 香港

TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽

TOP

人地收入20%要交強逼金
你叫香港人拎20%人工出黎交強逼金?
港人好多又要威又要帶頭盔



實用相關搜尋: Spa 香港

TOP

引用:
原帖由 sng850 於 2013-8-20 12:07 PM 發表
要問自己是否願意:
沒有言論自由;
絶對服從馴服政府;
加交稅項及消費稅;
等等!



只有本身無能力又窮又唔想付出既人覺得人家好
最想唔洗做正苦又送屋








對起我依D窮L來講 , 好開心見到樓價好似跌左10% = 自己賺 幾十萬  

每到月尾又要借錢至等到出糧 (出糧後 做幾日皇帝, 不過又再做 廿幾日乞兒)
學 奪命金 黃日華 金句話 : 幾條友 加起 幾皮野都無  有無窄d

TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽

TOP

[隱藏]
引用:
原帖由 獅子男 於 2013-8-20 12:46 PM 發表

已有房委會成員反對重推租置計劃。



聽講住公屋的都是大陸蝗虫, 租置計劃即係賤賣資產比佢地



實用相關搜尋: Spa
▶ 劉曉波踢爆支聯會謊言
http://www.youtube.com/watch?v=ceCXlBCdiHY

維基解密: 六四天安門沒有死過人
http://www.telegraph.co.uk/news/ ... ananmen-cables.html

TOP

伸延閱讀
 49 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。

10.0.1.10