• 瀏覽: 13,765
  • 回覆: 90
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 chime 於 2013-4-10 01:09 PM 發表
點都要開始時背作品,講話唔應該背誦既真系昂居
所以而家D人咪9吹都話自己創意無限,個個以為自己係獨孤求敗,無招勝有招...

不過係佢地同時都忘記左阿風太師叔曾經講過,唔識武功既人固然無章法可循,但係會好容易被人打倒...

引用:
原帖由 creamy_wan 於 2013-4-10 01:07 PM 發表
呢個又要持平一D,雖然有D文章解讀既時候係比較多角度,考試係難有單一標準,但呢D文亦都可以反映讀者主觀理解、分析同組織能力...

要解決既話其實係設定MARKING既時候有足夠分析同彈性就OK了,把關持平還得靠MARKER...

可惜既係,改卷既好多時都未必有心去改,甚至係無足夠水平同胸襟去改,就好似近幾年D球證一樣...
你都識講啦   "反映讀者主觀理解"
問題就係人人理解冇可能相同
"Marker 唔可能持平" <---- 反而係客觀問題 , 即係話冇得避免
但用咩文章作為課程  <---- 哩樣反而可以變
所以真係應該盡量避免用d主觀感太強嘅文章用黎考試就算用   都唔應該問一d "主觀性" 嘅問題    "技考性" 嘅就 OK

引用:
原帖由 借花敬佛 於 2013-4-10 12:01 AM 發表
難怪DSE中文卷被評為死亡之卷,連作者自己也不會回答的問題,竟然要求考生作答,強人所難!
作者亂寫一通,有時就係唔知自己用左咩手法架喎。

正如你中學作文,你可以清楚講出自己每篇文係用咩手法咩?

咁你對上個幾句說話又用左咩手法同語氣?

引用:
原帖由 Parkwood 於 2013-4-10 01:21 PM 發表

你都識講啦   "反映讀者主觀理解"
問題就係人人理解冇可能相同
"Marker 唔可能持平"  
純粹寫作技巧既問題唔能夠反映全面既語文能力,係情理既感知同表達既學習上係有缺失的...

一般黎講,MARKING入面經常有一句「言之成理即可」用黎補飛,不過經常會被人無視;因為咁做好多時會被上級推翻,下次無得改就搵少左外快...

所以我上面先講能力、眼界同胸襟...

引用:
原帖由 creamy_wan 於 2013-4-10 01:27 PM 發表

純粹寫作技巧既問題唔能夠反映全面既語文能力,係情理既感知同表達既學習上係有缺失的...

一般黎講,MARKING入面經常有一句「言之成理即可」用黎補飛,不過經常會被人無視;因為咁做好多時會被上級推翻,下次無 ...
OK OK
隨閣下喜歡
大家主觀睇法太唔同
無須執著

連原作者都俾份濕9卷玩起,何況d青BB既考生? 死得八九成喇....

引用:
原帖由 Parkwood 於 2013-4-10 01:33 PM 發表

OK OK
隨閣下喜歡
大家主觀睇法太唔同
無須執著
文科就係表達意見同討論,就正正係師兄所講既無須執著亦不應執著...

不過呢,偏偏MARKING要標準化就係要執著,所以無論考幾多屆,用D咩材料,都一樣有人吊...

出既改既需要有胸襟,答既又何嘗唔係?

作者寫文唔一定會明顯有寫作手法/技巧,當然部份文章可以有。作者唔知自己用咩手法一d都唔出奇。

引用:
原帖由 chime 於 2013-4-10 01:41 PM 發表
作者寫文唔一定會明顯有寫作手法/技巧,當然部份文章可以有。
所以好簡單,呢D題目出MC就係白痴...

只要考生能指出技巧,係文章入面舉出例子,完整解釋就可以...

引用:
原帖由 nowomennokids 於 2013-4-10 12:36 PM 發表

嘩,佢首聽陳蕾士的琴箏真係經典,

抽象程度同王家衛d戲有得比。
當年我叫呢篇經典做傻佬彈琴記...........上完堂成舊雲咁........

關於教育,好多時話唔應該標籤學生,將水平高同水平不高分開,就系標籤,又系好昂居想法。

啲中文能唔死冇用

為私利出啲咁嘅題目

引用:
原帖由 creamy_wan 於 2013-4-10 01:45 PM 發表

所以好簡單,呢D題目出MC就係白痴...

只要考生能指出技巧,係文章入面舉出例子,完整解釋就可以...
系呀,有些文章,都只系作者抒發自己情感,唔一定有甚麼特定體裁。

引用:
原帖由 chime 於 2013-4-10 01:53 PM 發表
系呀,有些文章,都只系作者抒發自己情感,唔一定有甚麼特定體裁。
好撚狗架,一分兩分,又唔可以寫得長,咪求撚其出MC囉 ...

(吊你老味,其實咩排比、對偶寫幾個字就得,要出短既少分既一樣有方法,唔一定要學生罰抄一大段既...)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]