• 瀏覽: 195,708
  • 回覆: 48
  • 追帖: 4

孔慶東

事件值得我地特區政府
要好好思考
大陸同香港的問題
要如何處理

孔慶東:香港很多人殘留殖民主義心態素質太差

第一視頻新聞網獨家評論員孔慶東就“內地遊客香港地鐵內進食引發罵戰”這一話題在第一視頻新聞網《孔和尚有話說》節目中進行獨家點評。

http://tv.v1.cn/khs/2012-1-19/1326950258471v.shtml

太以偏概全

北大教授:香港人是狗內地人在港鐵車廂進食引爆的中港罵戰升級,北京大學教授孔慶東近日在內地《第一視頻》新聞網節目中評論此事時,竟多次出言不遜辱罵港人是狗、是素質最差的人,又說港人「欠抽(打)」,靠內地旅客維生,沒資格揚眉吐氣:「一個字,賤!」這番「狗噏論」旋即引發全港震怒,更將中港民眾之間的矛盾推至臨界點,港人群起留言大反擊。在港上市的第一視頻集團昨急急與孔慶東劃清界線;特區高官則迴避回應。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120121/00174_001.html

香港人憤怒了

內地網民死撐孔 罵是教育不粗暴

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120122/00176_005.html

【本報訊】曹操亦有知心友,內地同樣有網民力撐孔慶東言論,直指「一些人沒有民族感情就是該罵!」、「孔教授的話有道理,應引起國人深思。」、「孔慶東同志是正確的。」

用個別例子
   話太部分香港人質數低

引用:
原帖由 ~可憐蟲*﹏* 於 2012-1-20 01:29 PM 發表
香港人咁唔鍾意中國人黎香港,內地講一句野又要嘈嘈嘈(定係只係限於香討?)
咁咪嘈政府LO,咪比內地人黎香港自由行LO
下(如果無自由行,香港一早收左皮)(你又估唔估到香港會唔會CUT左自由行?)
飲水思源....香港人真係 ...
你估香港人在中國消費多
   定大陸人在香港消費多

引用:
原帖由 dbling 於 2012-1-20 01:45 PM 發表

邊個話得大陸婆遊行ga?你自己冇去,你身邊冇人去就唔好話得大肚婆!!! 都係個句,睇報紙啦!
得大陸人同業主稀罕LV係cwb開舖
香港人寧願要返間UA啊!! 你知唔知啊!!
你眼裡只有名牌?
都係  香港人寧願要返間UA啊!

引用:
原帖由 師奶您好野 於 2012-1-20 01:50 PM 發表
大陸想迫香港人反了

香港有解放軍
  點反

引用:
原帖由 師奶您好野 於 2012-1-20 01:56 PM 發表

預期香港街頭會出現好多暴力毒打內地人事件
香港人唔會的

引用:
原帖由 z11223344 於 2012-1-20 01:58 PM 發表
我好不忿。當初誰人遺棄香港割讓給英國呀!!!??? 當初那黨進行文化大革命,將孝悌忠信嘅思想都屏除!!!??? 父母老師兄弟姐妹長輩都批鬥呀、 將宗教嘅禮義廉恥一齊焚燬。當初內地經濟唔好,邊度滙錢救 ...
香港人一路都好包容的

引用:
原帖由 hongkongbunbun 於 2012-1-20 02:01 PM 發表
我發現國內有一個怪象, 就是做錯事的人不單不喜歡被人指責, 還以為自己是對的. 就好像在公車站和出租車站, 經常見到有人插隊, 別人罵他, 他很生氣, 反而大聲罵別人. 某些官員喜歡從許多項目之中混水摸魚, 從中獲益,  ...
都怪共產黨
把中華文化攪成咁

引用:
原帖由 hongkongbunbun 於 2012-1-20 02:13 PM 發表

共產黨自己過得好, 大把錢撈,大把女人玩, 可憐的是平民百姓過得是非洲式的生活
錢財身外物

引用:
原帖由 藤原佐為 於 2012-1-20 02:13 PM 發表
兩種不同的語言,你說這個細節很重要,兩種不同的語言,一種是普通話,一種是方言,說普通話的人,沒有義務,沒 ...
大陸人連講說話的自由都冇
   唯有看你識唔識聽

引用:
原帖由 DDG98 於 2012-1-20 02:16 PM 發表
fuck you 大陸人...........
個別大陸人

引用:
原帖由 hoyinyin 於 2012-1-20 02:21 PM 發表
大陸自由行...當年流入資金...對經濟注入強心針...好事..!!
但時隔多年...政策不與時並進....只重視當中遊客數量.....引致矯枉過正...出現消費模式改變.....自由行質素參差......商店吹向高消費化..(ua戲院結業..開 ...
邊個做成

就係我們的pk政府

引用:
原帖由 better1234 於 2012-1-20 02:28 PM 發表
呢個視頻放出黎更顯佢地質素差…
強詞奪理、橫蠻無理、指黑為白…

香港同新加坡乾淨係因為人質素好,你地大陸冇罰款咩?點解罰完都咁多垃圾?
英國留比我地果套實在太好,足以令我地文明開化過你地,你地同英國 ...
互相交流係好事

這個孔慶東
已激起了香港人的公憤了

http://hk.apple.nextmedia.com/re ... amp;art_id=50061009

【短片】孔子後人:港人是狗

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]