• 瀏覽: 15,482
  • 回覆: 144
引用:
原帖由 河蟹 於 2010-5-22 12:53 PM 發表
中國應立刻出兵北朝鮮做瓜肥仔金建立親中政權保護中國在東北亞嘅利益.
問題係:

1. 中國未必有咁強實力控制北韓, 搞得唔好中國會陷入一個東亞阿富汗
2. 名義上北韓係主權國, 中國進攻北韓滅金家可能係一件義舉, 但係點都係入侵一個主權國, 美國人唔會唔利用呢件事做文章

引用:
原帖由 dohkowong 於 2010-5-22 01:01 PM 發表
中國應該唔會出兵架, 最多出d特使去傾下計. 最怕打得成仗, 到時美國, 南韓話要係北韓派維和部隊, 咁就麻x煩啦
況且唔好講到中國真係強到可以入朝開戰, 北韓金家怕解放軍入朝後唔走多過美軍

引用:
原帖由 thaidick 於 2010-5-22 01:00 PM 發表
中國同北韓的關係
今非昔比
中國搞開放改革, 要發展經濟, 走向世界
點會被金仔拖落水?
而家都唔係北泡菜國想拖中國落水,而係南泡菜國受美國控制想打上北方, 我敢斷言北泡菜國根本不能打, 世界史上未有一個國家可以晌捱餓之下戰勝食飽既敵人, 我怕金仔一下令開戰北泡菜國軍會整體投降, 至少投降有飽飯食

鷸蚌相爭,漁人得利,就睇中國點樣演繹佢個漁人角色

今次韓戰,中國絕對係無本生利

死又係平民

引用:
原帖由 -碌柚 於 2010-5-22 01:08 PM 發表
鷸蚌相爭,漁人得利,就睇中國點樣演繹佢個漁人角色

今次韓戰,中國絕對係無本生利   
1950年中國乜都冇都迫住要打 (抗日戰爭其中一個主要教訓係朝鮮不守中國永無寧日), 但係而家中國既國力同軍力可以令到自己唔駛打都得到好處 (美國人再瘋狂都唔會直接攻入中國本土)

好擔心如果南韓打扙,我部samsung重有冇保養

引用:
原帖由 jh334 於 2010-5-22 12:46 PM 發表
就算打到黎 我都無乜所謂
反正而家留係香港比死更難受
唔死得 反而仲有一線生機
講得好  香港要置之死地而後生  財富從新洗牌

肥仔金不定期發瘋累埋中國,今次要乘機做瓜佢免除後患確保東北亞安寧

其他國家唔好插手
由得佢地打

食花生等睇好戲.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]