• 瀏覽: 27,260
  • 回覆: 789
幫無毒癮的學生申請戒毒綜援每月一萬七百, 真的是沒有問題?
只可收 30人的地方, 因可申請綜援, 收夠 120人, 真係唔係問題?
有地方、有錢唔搞好五邑給霞澗學生用, 真係唔係問題?
引用:
對上一帖的討論 : http://www.discuss.com.hk

正生書院遭踢爆長洲擁地萬七呎

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090713/00176_012.html

正生擁長洲萬呎地皮
http://hk.news.yahoo.com/article/090712/3/d5p7.html

----

真係無戒毒服務的, 全部都係犯
正生書院和教導所、懲教署爭客
據正生前學員說, 陳校長並不住芝麻灣霞澗
林校監兩夫婦則住在長洲的落地玻璃屋

http://www.youtube.com/watch?v=k1o79kasf44

正生書院校長陳兆焯
---
爆料的人指出正生書院在長洲仲有兩座三層高每層700呎的物業

爆料的帖 :

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=10088764

讀過正生書院的學生爆料講述正生有不人道的一面 :

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=10088764&extra=page=1&page=9  #126

正生在03年 3月聲稱該址同年 9月會開學
, 從教育局的超連結看,顯示正生書院在教育局其中一個登記地址,為長洲花坪路四號二五二地段A段一號屋 (即長洲五邑中學舊址)。

http://www.hkschooltv.com/news/03/9-03.pdf

網民意見 :
引用:
原帖由 super-sweet 於 2009-7-16 03:43 PM 發表

探索正生書院之一個事實n個謊言

一篇『探索正生書院之一個事實n個假設』,令沉靜下來的正生事件,再度於社會上引起討論,是我意想不到的。很多網友在討論之餘,亦曾經以懷疑的角度去詢問樓主(本人)之假設,在答覆這個假設之前,讓我們先看看另一些事實。
7月8日於網上發表『探索正生書院之一個事實n個假設』
7月13日報章上報導『正生書院遭踢爆長洲擁地萬七呎
同文陳兆焯辯稱:
1)計劃興建校舍供在長洲留宿的學生使用,但該地最多只能提供九十名師生宿位,不足同時收納芝麻灣校舍的學生。
從何時起計劃興建校舍供在長洲留宿的學生使用呢?

2)該地原為農地用途,需向地政總署申請改變用途,但至今仍未成功。
於2006年06月的正生通訊:感謝神在該分校的“土地改變用途”申請中,無須補地價。

3)雖然該地在正生會購入前是一間學校,但當時只是臨時牌照,現亦已被取消。
正生書院於教育局的登記地址仍為該處,這是教育局的失誤嗎?又若然(牌照失效),為何:

4)長洲學生與芝麻灣學生分屬兩個註冊牌照,兩者完全分開,故毋須於討論遷往梅窩時牽涉長洲空地。
那請問長洲學生與芝麻灣學生是分屬那兩個註冊牌照呢?私校?藥物倚賴者治療中心?

5)他反問稱:「點解要講?」又認為是有人利用事件達到其他目的。
是什麼人利用事件達到什麼目的呢?抹黑?那這些都不是事實嗎?
同日,該報刋另一篇『九萬學生曾吸毒或涉毒』,禁毒專員黃碧兒說指正生書院、梅窩居民及鄉議局三方正低調商討遷校事宜,希望盡快達致共識。
梅窩居民,你們知道嗎?

7月14日報章上報導『正生長洲校舍不符防火例』,保安局首席助理秘書長(禁毒)黃福來昨回應指,據了解,正生一直希望將現存寄宿於長洲的學生遷往該處,但因有關建築物不符合防火要求,故亦要先行處理問題。
想問黃福來先生,正生從那時開始,希望將現存寄宿於長洲的學生遷往該處呢?請問正生會由成立至今,那一所中心或校舍是符合防火條例呢?又若然霞澗也不符合消防條例,那它不可能是一所私校,只是一所藥物倚賴者治療中心,那它有權去收一些沒有倚賴藥物的罪犯嗎?

7月15日報章上報導『正生長洲農地 換地有排搞』。內文看似修正陳兆焯的言論,還是戳破了他的謊言呢?

同文末段也清楚道出大澳狗伸地事件,但遺忘了一件事,一件戳破陳兆焯說道正生會從未受政府資助的謊言。

2005年12月正生通訊:

引用:
原帖由 Hectar 於 2009-7-13 04:49 PM 發表

2003年 3月正生通訊說正生書院第二所分校 (長洲五邑中學舊址)已完成批核程序, 請為聘請老師代求!

好清楚說明完成批核, 點解 6年都唔用? 是昨天向記者撒謊?

[quote]原帖由 Hectar 於 2009-7-13 04:41 PM 發表

唔係在 2003年話完成批核? 點解昨天又說 :

陳兆焯:爭改用途不果

留言附有教育局的超連結,顯示正生書院在教育局其中一個登記地址,為長洲花坪路四號二五二地段A段一號屋。留言並附有八張相片,顯示地皮上建有一座已荒廢校舍,校舍設有多個課室,更裝設有冷氣機,校園內有籃球場等設施等。
..
引用:
原帖由 Hectar 於 2009-7-13 04:46 PM 發表

你知唔知問題係邊? 究竟陳生是 2003年說謊, 還是 2009年說謊, 邊似先係真? 佢想起幾大既學校先? 每平方呎造價大約 HK$800-1000, 佢用到 4000萬起, 一定起得好大好豪華
他的正生會唔會大貪 D, 又在大陸搞生意, 又搞孤兒院, 他做唔做得黎?.
引用:
原帖由 Hectar 於 2009-7-13 05:11 PM 發表

我話你知根據明報的報導, 陳校長說那個臨時牌不是正生的

陳兆焯表示 :

正生書院則解釋該幅原本為農地,只取得臨時牌照,並起了一所中學,但該中學經已停辦,牌照亦已失效
引用:
原帖由 悄黃蓉 於 2009-7-13 03:00 PM 發表

http://hk.myblog.yahoo.com/whitegown@ymail.com/article?mid=353

陳校長 兒 時 唸 牛 頭 角 天 主 教 小 學 , 中 學 唸 寧 波 公 學 。
「 中 四 滿 江 紅 , 除 了 數 學 , 練 精 學 懶 的 人 , 數 口 比 較 精 。 」

幫 學 生 接 搬 運 工 作 , 別 人 三 百 元 一 單 , 他 收 六 百 五 十 。

學 生 毒 癮 發 作 , 如 何 ?
警 方 拘 留 期 間 , 毒 癮 已 沒 了 。 「 Cold turkey , 根 本 不 用 藥 物 輔 助 。 」
引用:
正如陳校長說, 他收的學生都無毒癮, 無毒癮發作的問題, 那其實和政府無能力消滅毒品有乜咁大關係?

政府不落實強制驗毒, 講乜都無用!
警方、海關堵截毒品不力, 一話加強掃毒, 就可以捉到幾十單, 咁平時警方無努力做野, 還是平時無毒品交易活動發生?
教師和社工有沒有把好關, 為了校譽, 好多教師當見唔到, 甚至警告學生要 HIGH就出街 HIGH, 唔好在學校 HIGH, 呢 D咁消極的方法, 唔係助長問題嗎?.

香港法庭把犯判給私校管真係好唔應該, 福利官/感化官又完全唔監察正生的超額收生問題, 依然向法庭建議把犯判入正生, 這是香港典型的官僚運作
引用:
原帖由 水族藍 於 2009-7-16 12:48 PM 發表

正生香港(控股公司) 2006年 1-3月全間公司有 40人, 包括教會、茶館、薄餅店、管大陸數既人、看到從社署綜援金(生活費)拿到315萬, 而有個支出叫做常費用左 70萬, 沒有細數, 唔知乜數每個月要用到 20幾萬, 但都能在這 3個月賺差不多 190萬。

注 : 正生控股在 07年 8月成功精間公司的員工人數至 25人

感謝主 !

引用:
原帖由 黑暗中的末日 於 2009-7-16 03:30 AM 發表

正生就如自由黨和鄉事議員, 原來是富貴黨

四月為順昌正生書院蓋學生宿舍樓,調動$1,600,000;

六月為深化國內社會服務策略考量,成立武夷山正生旅遊開發有限公司部份註冊資金,調動 $5,000,000 。(部份註冊資金都要  $5,000,000, 全部資金要到位的話, 這間武夷山正生旅遊開發有限公司的註冊資本是多少?)

共調動$6,600,000 往國內。

http://www.drugrehab.com.hk/zs_magazine/08news01.pdf

引用:
原帖由 豬腳粉絲 於 2009-7-15 09:51 PM 發表

正生咁有教無類就唔好收政府每個學生每個月萬幾學費咁貴啦, 又提供危險宿舍給學員住!仲要收埋長洲幅地唔出聲。
正生明明個教學理念係要一定程度的隔離學生, 唔近民居, 而家因為有南約中學呢舊肥豬肉可以擴充生意, 現在又話要融入社區

http://www.youtube.com/watch?v=5Yq_Hq0t3YA&feature=related 1'25"
正生書院 鳳凰台 090620

◎ 香港文化大革命進行中...
正生三四年前就知霞澗的問題, 期間有無向禁毒處、社會福利署、教育局提到自己在長洲有幅 17,000呎的舊校址?

據正生鄭老師透露, 「(正生)老早已獲悉霞澗大本營因安全問題不獲續牌,而牌照的有效期至明年年底」;

「(正生)會方已於三四年前跟政府討論解決方案」

「各部門.....更沒有進一步討論搬遷後該將會方定性為學校、戒毒所還是社服機構」

「其實有很多梅窩街坊支持我們,然則那群鄉紳恃着他們在區議會和鄉事委員會的地位否定我們,更搞動愚民反對我們,釀成報導中梅窩居民的負面形象。」

引用:
原帖由 toalo 於 2009-7-14 11:30 PM 發表
前帖關帖前...有一段...有位網友話...傳言..陳校長每月收入超過7萬...
但陳校長多次向傳媒交待..他現時收入比起14年前於滙基任教還要底..那如何有7萬??
對於有人如此不斷造謠...想問樓主有如何感想??觀樓主之 ...
你覺得呢排係咁紅雨、黃雨, 校長話霞澗好危險, 校長係咪好唔負責任?
不理正生裡既師生安危? 還是他要捆綁師生的性命做抗爭本錢?

件事由最初正生把事件定性為與鄉紳的抗爭 (現在看來是戰術),
把一些諮詢會上的梅窩居民定性為愚民 (一班不明真相的中、外籍居民), 到現在變成是一個謎!

你覺得把會上不同意見的人都說成是愚民, 這正生教師有無錯?

引用:
原帖由 A380 於 2009-7-14 10:51 PM 發表

南約是正規學校, 不是寄宿校舍, 可以開 30班的校舍, 120人用, 係唔係浪費呢!

呢個校舍可以 1200人返學架!
如果原本梅窩有咁多人返學, 就唔駛殺校啦 = =

引用:
原帖由 hamgym 於 2009-7-14 11:34 PM 發表

有人話大部份網友都好有錢, 唔係造謠?
有無人知陳校長佔正生呢盤生意的股份比例係幾多?

引用:
原帖由 tinlong22 於 2009-7-14 11:37 PM 發表

如果原本梅窩有咁多人返學, 就唔駛殺校啦 = =
其實梅窩都要殺校的話, 110人的正生是否具備條件開學?

都係嗰句,理由咁充份,証據又咁充足,報警啦笨,到時真係拉人封艇,大家咪心服口服囉
唔好再喺度扮判官啦

引用:
原帖由 toalo 於 2009-7-14 11:42 PM 發表

佢係特殊學校...明白嗎??
即係唔理乜問題, 只有一個目的, 就係點都要批俾正生?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]