標題: 支付寶 對 八達通 :底層技術邊樣勁的 [打印本頁]

作者: 白雲2014     時間: 2018-6-7 08:26

https://www.youtube.com/watch?v=NbQP0hy5W68&feature=share
作者: I-LONG-WEST     時間: 2018-6-9 12:24

研究底褲鬥快乾。。。
作者: thank-777     時間: 2018-6-9 12:41

八達通是offline to offline 寫數據入13.56 mhz nfc
但營運就一定要服務方有讀卡器

八達通處理的只是一般數據

支付寶是其中一方online, 將數據即時編密去後台結算
處理的是真正大數據

最重要是支付寶用了每人手中最好的讀寫器

支付寶由於一方必然要online, 所以是慢一秒半秒

但成功處理大數據之後台, 才是最值錢
作者: thank-777     時間: 2018-6-9 12:42

八達通, 高登, 電盈是十分之香港寫照

晨早跑出, 但看不起中國. 也屍位素餐
明明是第四產業, 搞搞下變了第三產業賺服務費

沒創新
作者: arki727     時間: 2018-6-9 13:13

discuss得好fair, 唔同use case用唔同技術
作者: tktprim     時間: 2018-6-10 07:23

引用:
原帖由 thank-777 於 2018-6-9 12:42 PM 發表

沒創新
高登只是一個意外,無乜技術含量,也無乜商業創新。
作者: christ201430     時間: 2018-6-12 13:51

引用:
原帖由 thank-777 於 2018-6-9 12:41 PM 發表
八達通是offline to offline 寫數據入13.56 mhz nfc

處理的是真正大數據

但成功處理大數據之後台, 才是最值錢 ...
Now, you may use mobile as octopus 讀卡器.
作者: kxkx     時間: 2018-6-12 13:51

支付寶證明了低技術但只要有足夠配套一樣可以好成功
作者: 傷心尋回犬     時間: 2018-6-12 14:13

引用:
原帖由 christ201430 於 2018-6-12 13:51 發表

Now, you may use mobile as octopus 讀卡器.
商店都要用專用讀卡器先可以讀取手機內資料
作者: christ201430     時間: 2018-6-12 14:25

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-6-12 02:13 PM 發表

商店都要用專用讀卡器先可以讀取手機內資料
You are wrong.

有別於幾年前的士八達通要用專屬的八達通讀卡器,今次八達通重返的士就簡單得多。

的士司機只要下載商用版八達通App,再配合支援 NFC 的Android 手機就可以收錢。乘客落車時只需用八達通拍落的士司機部手機,就可以直接嘟卡俾錢,同平時搭巴士、港鐵一樣。
作者: thank-777     時間: 2018-6-12 14:27

引用:
原帖由 christ201430 於 2018-6-12 01:51 PM 發表

遲唔撚遲一點??
作者: 傷心尋回犬     時間: 2018-6-12 14:30

引用:
原帖由 christ201430 於 2018-6-12 14:25 發表

有別於幾年前的士八達通要用專屬的八達通讀卡器,今次八達通重返的士就簡單得多。

的士司機只要下載商用版八達通App,再配合支援 NFC 的Android 手機就可以收錢。乘客落車時只需用八達通拍落的士司機部手機,就可以直接嘟卡俾錢,同平時搭巴士、港鐵一樣。 ...
雖則但,但仍有一個問題,扣數後,要三日後司機個戶口先到帳,即是司機三日後先可以用筆錢,不似得支付寶係即時到帳。用八達通收費即是要個先機硬食三日車租油錢先,所以的士八達通滲透率低
作者: DJ魔教皇     時間: 2018-6-12 14:47

香港慢慢落後於人就係咁。覺得八達通先係最好
作者: yung323     時間: 2018-6-12 14:48

支付寶哂氣啦,八達通無得輸
作者: 找不到用戶

作者: christ201430     時間: 2018-6-12 15:03

引用:
原帖由 kxkx 於 2018-6-12 01:51 PM 發表
其實支付寶流行,因:
- 大陸多假鈔,無人想收現金
- 大陸人無信用,無人想收信用咭,信用咭不流行
- 大陸政府保護自家支付形式
作者: ilovenikita     時間: 2018-6-12 15:05

引用:
原帖由 christ201430 於 2018-6-12 02:25 PM 發表

的士司機只要下載商用版八達通App,再配合支援 NFC 的Android 手機就可以收錢。乘客落車時只需用八達通拍落的士司機部手機,就可以直接嘟卡俾錢,同平時搭巴士、港鐵一樣。 ...
用手機nfc收錢?可能do十下先收到錢😂
作者: 胡姬爸爸     時間: 2018-6-12 15:10

消費對象不同,無得比較。
作者: vinsze_hk     時間: 2018-6-12 15:23

引用:
原帖由 thank-777 於 2018-6-9 12:42 PM 發表

沒創新
十分認同,及十分可悲。仲有呢種八達通同支付寶既無比較,真係比條毛咩,人地支付寶唔單止支付咁簡單,成個背後策略性八達通都輸左幾條街,八達通醒未呀?幫香港人爭返口氣好冇
作者: vinsze_hk     時間: 2018-6-12 15:26

引用:
原帖由 christ201430 於 2018-6-12 02:25 PM 發表

NFC手機唔係個個有的,尤其平平地既手機都冇NFC,咁令到市場佔有率有樽頸位。
作者: 英女王是淫狗

作者: atkatk002     時間: 2018-6-12 15:42

引用:

沒創新
一針見血

作者: 傷心尋回犬     時間: 2018-6-12 15:43

引用:
原帖由 vinsze_hk 於 2018-6-12 15:23 發表

十分認同,及十分可悲。仲有呢種八達通同支付寶既無比較,真係比條毛咩,人地支付寶唔單止支付咁簡單,成個背後策略性八達通都輸左幾條街,八達通醒未呀?幫香港人爭返口氣好冇 ...
仲有本地銀行要抽水,用微信支付寶綁銀行卡充值,居然要收$50手續費,仲要只支付充值,真食水深

作者: 驊騮     時間: 2018-6-12 16:01

系香港搭車都系用八達通
系大陸生活始終微信比較實用 一機走天涯
遲D微信會推出電子證件 電子身分證 通行證⋯可以話越來越方便
作者: claimvo     時間: 2018-6-12 16:06

唔駛比較啦!
點解支付宝在香港攪咁多噪音?
作者: vinsze_hk     時間: 2018-6-12 16:15

引用:
原帖由 christ201430 於 2018-6-12 03:03 PM 發表

其實支付寶流行,因:
- 大陸多假鈔,無人想收現金
- 大陸人無信用,無人想收信用咭,信用咭不流行
- 大陸政府保護自家支付形式
恕我直言,呢d point都係得啖笑,信既人都係盲目反反既人,唔經大腦。

第一,你要知道支付寶係咩野。支付寶既出現係跟淘寶有關。支付寶作為第三方hold住淘寶買方既錢,買方收到貨沒問題支付寶付款俾賣方。當初支付寶既角色係支付,同時係以中間人既角色hold住D錢。

支付寶既推廣跟假鈔一d關係都冇,支付寶存起左一定既客源後,由線上支付轉攻線下支付。Why?因為好多人都已經有支付寶既帳號,唔洗特別再去申請,又呢又路。政府本身冇推廣亦唔洗推廣。你有支付寶帳號,支付寶免費郵寄一張你既QR 收錢code,一個字快!假鈔只一個好少好少既理由。

信用卡問題仲好笑,支付寶可以綁定信用卡的,唔一定係儲蓄卡。大陸冇咩人用信用卡因為大陸信用卡冇儲分什麼的,唔吸引人,冇信用?我笑左。

偏見會累死香港人的。
作者: 伍皓昌     時間: 2018-6-12 16:18

講多無謂, 親身體驗, 上星期我屋企隻不問政事, 只睇電視既老虎, 突然叫我幫佢在手機裝支付寶, 話唔知有咩咩咩著數, 佢班同事(兼職C9)個個都裝.......得C9, 得天下
作者: atcher     時間: 2018-6-12 16:19

引用:

沒創新
完全同意👍
作者: ilovenikita     時間: 2018-6-12 16:29

大陸有咩人用信用卡,但每年都發了四億張信用卡
同埋現在內地借錢,都可以經過支付寶/wechat pay..

根本好多香港人對中國既支付寶知個皮毛,就係到話8仔幾先進,有D仲弱智反中能,仲以為內地無Apple pay,Samsung pay 無信用卡,無NFC 嘟卡方法比錢

其實內地有支付寶,Wechat pay, 仲有咩QQ錢包等等等...還有Apple pay ,Samsung pay ,華為Pay
而內地公交仲有多種支付方法,如QR code ,公交卡(8仔),信用卡(閃付),銀行卡(支持閃付就可以)

香港反中智障系到自淫用8仔幾能先進
引用:
原帖由 vinsze_hk 於 2018-6-12 04:15 PM 發表

恕我直言,呢d point都係得啖笑,信既人都係盲目反反既人,唔經大腦。

第一,你要知道支付寶係咩野。支付寶既出現係跟淘寶有關。支付寶作為第三方hold住淘寶買方既錢,買方收到貨沒問題支付寶付款俾賣方。當初支付寶既角色係支付,同時係以中間人既角色hold住D錢。

支付寶既推廣跟假鈔一d關係都冇,支付寶存起左一定既客源後,由線上支付轉攻線下支付。Why?因為好多人都已經有支付寶既帳號,唔洗 ...

作者: vinsze_hk     時間: 2018-6-12 16:37

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2018-6-12 04:29 PM 發表
大陸有咩人用信用卡,但每年都發了四億張信用卡
同埋現在內地借錢,都可以經過支付寶/wechat pay..

根本好多香港人對中國既支付寶知個皮毛,就係到話8仔幾先進,有D仲弱智反中能,仲以為內地無Apple pay,Samsung pay 無信用卡,無NFC 嘟卡方法比錢

其實內地有支付寶,Wechat pay, 仲有咩QQ錢包等等等...還有Apple pay ...
呢個係,宜家坐公交我見到d人連深圳通都慳返。八達通叫比深圳通好少少,浸透率高少少,同支付寶整體策略黎講,八達通真係食屎,唉。
作者: thank-777     時間: 2018-6-12 16:42

引用:
原帖由 DJ魔教皇 於 2018-6-12 02:47 PM 發表
香港至今沒處理過大數據的系統

垃圾
作者: thank-777     時間: 2018-6-12 16:46

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-6-12 03:43 PM 發表

仲有本地銀行要抽水,用微信支付寶綁銀行卡充值,居然要收$50手續費,仲要只支付充值,真食水深
螞蟻金服,芝麻信用

就是阿里的核心價值

將細微的東西結集在一起, 增大價值

淘寶年銷售額天文數字, 馬雲身家千億

至今對小商戶極優惠

只是一千押金, 就可開網店
什麼都不用就可以幫自家的工農商品直接出貨

在香港?? 很多代理中間接, 沾手
已拿了大部份錢走
作者: thank-777     時間: 2018-6-12 16:49

引用:
原帖由 vinsze_hk 於 2018-6-12 04:15 PM 發表

支付寶既推廣跟假鈔一d關係都冇,支付寶存起左一定既客源後,由線上支付轉攻線下支付。Why?因為好多人都已經有支付寶既帳號,唔洗 ...
中國儲畜率超世界一倍

根本從來不愛用信用卡

手續費貴, 利息高, 先花未來錢,
對愛儲畜的中國人價值很低
作者: demo20000     時間: 2018-6-12 16:52

咁多種支付形式殺到埋身,八達通正仆街嚟啊,咁多年都唔屎急唔開坑。
作者: derbi     時間: 2018-6-12 17:22

引用:
原帖由 英女王是淫狗 於 2018-6-12 03:32 PM 發表

搜这么多资料,费心了!为了反中而反中,无所不用其极!
香港金管局睇得好緊,唔係話做就做,如果唔係wechat and alipay 係國內咗成功然後再係香港推,金管局點會咗易放行,一時又問你保安問題,一時又叫你去私隱專員問意見。
作者: arki727     時間: 2018-6-12 17:28

引用:
原帖由 kxkx 於 2018-6-12 01:51 PM 發表
其實支付寶比八仔高好多班

所有data real time 做,從code,到scan,到server,到銀行,到顯示結果,一秒完成
作者: LauLQ     時間: 2018-6-12 17:38

引用:
原帖由 thank-777 於 2018-6-9 12:41 PM 發表

處理的是真正大數據

但成功處理大數據之後台, 才是最值錢 ...
所以係香港咪唔work囉,搭地鐵do咭慢半秒都比人“即",仲要一秒咁耐?

而且比人知道曬d數據資料,乜都比人監控住,香港人最鐘意無王管有私穩架嘛。所以支付寶依類野係唔work. 除非做到零等待零資料外洩零監控。否則無論點燒銀紙宣傳都係白做only.
作者: 新馬仔1952

作者: ultra_frank82     時間: 2018-6-12 18:27

引用:
原帖由 新馬仔1952 於 2018-6-12 18:05 發表

但而家仲有好多港燦仲未知乜叫支付宝,微信支付,仲講緊八達通有幾好用,如果要用十萬八萬在國內或國際交易,咁邊種方法最方便呢?
支付寶可以十萬八萬咁國際交易?點解上水咁多喼神?

作者: kaiser2

作者: ftpkkk     時間: 2018-6-12 18:42

宣傳utuber?
作者: Shinning97     時間: 2018-6-12 18:43

引用:

師兄,算啦,啲盲反為了反,要攞兩樣唔同嘅嘢比較,自己蠢就想說服所有人都蠢,仲有,大陸由未有支付寶時到依家都有8達通一樣嘅預付咭㗎,深圳就叫深圳通,8達通唔係香港獨有㗎。
作者: kaiser2

作者: fcw99     時間: 2018-6-12 18:45

唔理佢什麼科技,我反而偏向效率,一個由抽出錢包到完成交易須兩秒,一個由開app到完成交易要10秒才完成。
作者: DL88088     時間: 2018-6-12 18:45

引用:
原帖由 白雲2014 於 2018-6-7 08:26 AM 發表
https://www.youtube.com/watch?v=NbQP0hy5W68&feature=share
高尚港人用80年代產物同人比!
作者: ultra_frank82     時間: 2018-6-12 18:46

引用:
原帖由 新馬仔1952 於 2018-6-12 18:40 發表

港燦就係港燦,香港有個李嘉誠,咁你係咪李嘉誠呀!牛閪咁蠢!你繼續用八達通大额交易吧!
問下姐,學下野,睇下點用支付寶合法咁出境,點做國際交易姐,你要做廣告,都要比多啲資料人嫁
作者: jimmyho2006     時間: 2018-6-12 18:46

我都唔明,有咩好比較?

總之,要用就會用。無論點都唔用,梗係有其死穴。
作者: DL88088     時間: 2018-6-12 18:47

港燦就係港燦
作者: andysan4     時間: 2018-6-12 18:56

引用:
原帖由 Shinning97 於 2018-6-12 06:43 PM 發表

師兄,算啦,啲盲反為了反,要攞兩樣唔同嘅嘢比較,自己蠢就想說服所有人都蠢,仲有,大陸由未有支付寶時到依家都有8達通一樣嘅預付咭㗎,深圳就叫深圳通,8達通唔係香港獨有㗎。 ...

八達通都可以用支付寶/微信支付增值啦

圖片附件: 1528801014452.jpg (2018-6-12 18:56, 1.05 MB) / 該附件被下載次數 16

作者: 十大惡人     時間: 2018-6-12 19:56

八達通你執到就可以用,支付偷咗手機你都用唔到。
作者: kxkx     時間: 2018-6-12 19:57

del
作者: 咖哩肥羊最好味     時間: 2018-6-12 20:06

作為香港人想見到有香港企業跑出,但見到八達通成日食老本不思進取,恃住香港市場俾佢玩晒,收費貴又唔予以使用者方便,好心涼睇住佢仆街。

外來電子錢包殺到埋身先學人開始做嘢?太遲太儍太天真。
我唔會俾機會佢,盡量投向其他新興電子錢包。等死啦,不思進取嘅廢物
作者: 咖哩肥羊最好味     時間: 2018-6-12 20:10

引用:
原帖由 DJ魔教皇 於 2018-6-12 14:47 發表
2010年上海世博,香港展館居然仲展覽8達通,我覺得燸撚到呢~啲香港蠢官幾撚大鄉里
作者: 傷心尋回犬     時間: 2018-6-12 20:10

引用:
原帖由 kaiser2 於 2018-6-12 18:41 發表

電盈可以上到大陸搞?
電視都有賣廣告Tap and Go,可以响大陸用,間野就係電盈背景既,不過tap and go一樣都係nfc平台,方便度比支付寶低
作者: nikkorlee

作者: 傷心尋回犬     時間: 2018-6-12 20:13

引用:
原帖由 咖哩肥羊最好味 於 2018-6-12 20:06 發表
作為香港人想見到有香港企業跑出,但見到八達通成日食老本不思進取,恃住香港市場俾佢玩晒,收費貴又唔予以使用者方便,好心涼睇住佢仆街。

外來電子錢包殺到埋身先學人開始做嘢?太遲太儍太天真。
我唔會俾機會佢,盡量投向其他新興電子錢包。等死啦,不思進取嘅廢物 ...
但都要有班反地產霸權,港鐵霸權,但同時支持八達通霸權既人响度八達通先有今時今日
作者: wongtailung     時間: 2018-6-12 20:22

两个完全不同,没有可比性。
作者: fcw99     時間: 2018-6-12 20:25

引用:
原帖由 nikkorlee 於 12-6-2018 08:10 PM 發表

不用找零钱??

个市场猪肉档佬砍紧猪肉,只手肥晒,去抄散祇比你,你手里拿住个大胶袋,单手罗荷包??但我可以单手操作手机,用微信比钱

講信用卡的,信用卡網絡環境,電源,讀卡器,有支付寶一張qr code方便??商家想邊個成本低? ...
我講緊八達通在錢包裡,不是錢
作者: fcw99     時間: 2018-6-12 20:30

引用:
原帖由 十大惡人 於 12-6-2018 07:56 PM 發表
八達通你執到就可以用,支付偷咗手機你都用唔到。
電話冇電咩都死,我大陸同事都遇過呢d問題,所以佢地必帶長城咭
作者: 咖哩肥羊最好味     時間: 2018-6-12 20:30

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-6-12 20:13 發表

但都要有班反地產霸權,港鐵霸權,但同時支持八達通霸權既人响度八達通先有今時今日
會沒落但又死唔晒嘅,到時咪貶回“交通儲值卡",本來有機會發大做,唔把握機會係抵撚死。

當時恃住自己大,唔肯讓步開拓市場,仲要斤斤計較乜錢都計到盡舔到盡,幾年前仲賣讀卡機俾普通使用者,都saap 9 on嘅,我係一個普通人想睇返啲transaction 都要俾百幾蚊買舊讀卡機,nfc 都唔係新技術,佢班契弟就你斤斤計較連讀卡機都要舔你一舔。只能講“你唔識做生意搞到如斯田地"係抵撚死。
作者: 咖哩肥羊最好味     時間: 2018-6-12 20:55

引用:
原帖由 fcw99 於 2018-6-12 20:30 發表

電話冇電咩都死,我大陸同事都遇過呢d問題,所以佢地必帶長城咭
你assume手機無電,你不如assume雙手受傷攞唔到手機出嚟俾錢
攞嚟講
作者: okmijnzxcvbnm     時間: 2018-6-12 20:57

一個面對13憶人一個面對八百萬人你話呢。
作者: 860     時間: 2018-6-12 21:18

有信用卡丶八達通丶現金夠晒啦

係D大陸人無信用卡丶無八達通丶D銀紙面值又細又多假又污糟,先搞呢D支付方法
作者: fcw99     時間: 2018-6-12 21:19

引用:
原帖由 咖哩肥羊最好味 於 12-6-2018 08:55 PM 發表

你assume手機無電,你不如assume雙手受傷攞唔到手機出嚟俾錢
攞嚟講
我講嘅係真人真事,你又唔啱聽
作者: cwbguy     時間: 2018-6-12 21:47

引用:
原帖由 thank-777 於 9-6-2018 12:42 PM 發表

沒創新
政府法例冇與時並進也有影嚮
作者: palmaxpc     時間: 2018-6-12 22:35

真係好無聊,日日都嘈比錢問題。
好用咪用,適合自己平台咪用,有什麼好差一秒,比錢快一秒好高尚?
作者: Zzlaz     時間: 2018-6-12 22:55

八達通連信用卡超方便 用慣左

支付寶 香港利用率太低
利用率提高D再捻
作者: Zzlaz     時間: 2018-6-12 22:59

引用:
原帖由 fcw99 於 2018-6-12 09:19 PM 發表

我講嘅係真人真事,你又唔啱聽
我手機也都試過好幾次無電

如果只帶手機 不帶現金可以點?
真係想問支付寶Fans

佢地答的手機重要過銀包 似乎無法解決有關的問題

個個人生活習慣唔同

而我部電話唔係醫院 銀行咁有後備電源
作者: palmaxpc     時間: 2018-6-12 23:03

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2018-6-12 10:55 PM 發表
八達通連信用卡超方便 用慣左

支付寶 香港利用率太低
利用率提高D再捻
無用淘寶既香港人基本唔會用支付寶,所以根本無什麼可比。
但你話係咪如反中L們講咁真係咁少人用支付寶,當然唔係。唔信既話請研究一下幾多香港人有用集運,有買過淘寶,少一定唔少甚至係繁忙時期d集運公司貨多到做唔切,咁又點會少人用?
而家我間集運都開始直接支付寶先付運費,以後攞貨基本都齋攞唔使比散紙。

至於支付寶香港係香港實體店用,其實係一個bonus,最緊要而家有折扣五蚊五蚊咁收,都算係一個方便。
D人成日慢,基本上唔使排隊前開定部手機,準備定qr?
而家D收銀已經開始識教埋你早開啦
作者: palmaxpc     時間: 2018-6-12 23:07

引用:
原帖由 咖哩肥羊最好味 於 2018-6-12 08:55 PM 發表

攞嚟講
要反既人點都有理由去駁既,例如話你唔記得帶手機出街呀,手機會無拉拉無電呀,你個電話壞左呀咁。。
奇怪係,點解你一直用電話既人唔去驚呢d野,一用支付寶就驚?
作者: palmaxpc     時間: 2018-6-12 23:09

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2018-6-12 10:59 PM 發表

我手機也都試過好幾次無電

如果只帶手機 不帶現金可以點?
真係想問支付寶Fans

佢地答的手機重要過銀包 似乎無法解決有關的問題

個個人生活習慣唔同

而我部電話唔係醫院 銀行咁有後備電源 ...
你用過尿袋呢種高科技產品未?
作者: 食指     時間: 2018-6-12 23:10

其他唔講,new york附近幾個最大型嘅outlet mall入面嘅名牌店支持支付寶,冇人收八達通。
作者: xjeff     時間: 2018-6-12 23:10

出入停車場用支付寶死得啦
作者: Zzlaz     時間: 2018-6-12 23:13

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2018-6-12 11:09 PM 發表

你用過尿袋呢種高科技產品未?
呢家係支付寶方便我生活,定我方便支付寶生存先?
唔好本末倒置囉.
作者: Zzlaz     時間: 2018-6-12 23:14

引用:
原帖由 食指 於 2018-6-12 11:10 PM 發表

其他唔講,new york附近幾個最大型嘅outlet mall入面嘅名牌店支持支付寶,冇人收八達通。
https://zh.wikipedia.org/wiki/路径依赖
作者: Zzlaz     時間: 2018-6-12 23:17

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2018-6-12 11:03 PM 發表

無用淘寶既香港人基本唔會用支付寶,所以根本無什麼可比。
但你話係咪如反中L們講咁真係咁少人用支付寶,當然唔係。唔信既話請研究一下幾多香港人有用集運,有買過淘寶,少一定唔少甚至係繁忙時期d集運公司貨多到做唔切,咁又點會少人用?
而家我間集運都開始直接支付寶先付運費,以後攞貨基本都齋攞唔使比散紙。

至於支付寶香港係香港實體店用,其實係一個bonus,最緊要而家有折扣五蚊五蚊咁收,都算 ...
你自己都講左.
仲有香港同大陸支付寶個APP 係唔同
作者: palmaxpc     時間: 2018-6-12 23:18

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2018-6-12 11:13 PM 發表

呢家係支付寶方便我生活,定我方便支付寶生存先?
唔好本末倒置囉.
你認為智能手機咁唔方便你生活,點解仲要日日曬時間差電交費用咁麻煩?用電話亭就得,麻煩。
作者: Zzlaz     時間: 2018-6-12 23:23

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2018-6-12 11:18 PM 發表

你認為智能手機咁唔方便你生活,點解仲要日日曬時間差電交費用咁麻煩?用電話亭就得,麻煩。
你D 邏輯有問題

我唔用尿袋,唔代表我唔用智能手機
仲要講到無雷公咁遠的電話亭
每個人生活方式唔同, 我手機經常都得番10%以下電力

八達通係香港基本上無呢個問題
因為普及程度已經好高, 一卡在手就得

先解決呢個問題再講
作者: palmaxpc     時間: 2018-6-12 23:29

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2018-6-12 11:17 PM 發表

你自己都講左.
仲有香港同大陸支付寶個APP 係唔同
功能如果齋對淘寶買野,基本一樣!
功能多同少你地班香港人開梨本身都係為左買淘寶野,你明唔明?
或者你從來未淘寶過,拿我從第一日開始玩淘寶,我任何比錢方法都試過,包括同大陸人直接面交!
唔好同我駁方便與否,支付寶既功能各地有唔同,但我相信大部分香港人開通支付寶只係多少用係淘寶度
作者: fcw99     時間: 2018-6-12 23:33

引用:
原帖由 palmaxpc 於 12-6-2018 11:07 PM 發表

要反既人點都有理由去駁既,例如話你唔記得帶手機出街呀,手機會無拉拉無電呀,你個電話壞左呀咁。。
奇怪係,點解你一直用電話既人唔去驚呢d野,一用支付寶就驚? ...
我可以大膽同你講,支付寶,支付寶香港,paywave, google pay apple pay, wechat pay, 八達通我都有,信用卡,銀聯,我都經常用,關反咩事呢? 好唔好用我好清楚,唔係果d冇用過扮有用果班人

作者: palmaxpc     時間: 2018-6-12 23:33

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2018-6-12 11:23 PM 發表

你D 邏輯有問題

我唔用尿袋,唔代表我唔用智能手機
仲要講到無雷公咁遠的電話亭
每個人生活方式唔同, 我手機經常都得番10%以下電力

八達通係香港基本上無呢個問題
因為普及程度已經好高, 一卡在手就得

先解決呢個問題再講 ...
咁你其實應該先換左部電話佢再講。
作者: fcw99     時間: 2018-6-12 23:36

引用:
原帖由 palmaxpc 於 12-6-2018 11:33 PM 發表

咁你其實應該先換左部電話佢再講。
換咩手機好?
作者: 食指     時間: 2018-6-12 23:42

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2018-6-12 11:14 PM 發表

https://zh.wikipedia.org/wiki/路径依赖
經濟、市場發展有一定規律又唔系咩新鮮事。
能夠形成影響力就已經贏咗。
作者: fcw99     時間: 2018-6-12 23:46

引用:
原帖由 palmaxpc 於 12-6-2018 10:35 PM 發表
真係好無聊,日日都嘈比錢問題。
好用咪用,適合自己平台咪用,有什麼好差一秒,比錢快一秒好高尚?
俾錢快只係唔想阻住後面俾錢嘅人,我好介意阻住人
作者: 波士早晨     時間: 2018-6-12 23:49

支付寶我就冇,微信支付就有,在香港用信用卡(幾百蚊以上)同八達通(有500蚊自動增值),基本上夠用,在大陸就用微信支付同銀聯閃付。
八達通在香港俾錢的確係方便快捷。
作者: palmaxpc     時間: 2018-6-13 00:04

引用:
原帖由 fcw99 於 2018-6-12 11:46 PM 發表

俾錢快只係唔想阻住後面俾錢嘅人,我好介意阻住人
我都係,所以我就直接網購,唔會排隊,節省埋排隊互相阻住時間
作者: fcw99     時間: 2018-6-13 00:15

引用:
原帖由 palmaxpc 於 13-6-2018 12:04 AM 發表

我都係,所以我就直接網購,唔會排隊,節省埋排隊互相阻住時間
我都係用大陸支付寶淘嘢,最正係餘額寶,因為日日有利息,放五萬,日日有5蚊入賬
作者: chiwing64     時間: 2018-6-13 00:29

引用:
原帖由 白雲2014 於 2018-6-7 08:26 AM 發表
講真既各有各好,但我去到內地用微信或支付寶真係好方便。
作者: 咖哩肥羊最好味     時間: 2018-6-13 01:02

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2018-6-12 23:07 發表

奇怪係,點解你一直用電話既人唔去驚呢d野,一用支付寶就驚? ...
中point根本就係咁,

當你同佢講薯條好好味,佢就話真人真事有人食薯條因為薯條太熱辣親個嘴,我信係真人真事,但佢自己食薯條咁大個人就自己識處理乜嘢為之適當溫度,太熱放入口辣親就話食薯條有危險,煮熟嘅食物一定係熱㗎啦,日日成千上萬嘅人食薯條又唔見個個都辣親個嘴?

正如,當今嘅手機就梗係要叉電㗎啦,要叉電就當然有無晒電嘅一刻㗎喇,你自己識處理㗎嘛,日日成千上萬個人用電子錢包又唔見個個都因為無手機無電而無法付款?
作者: swerner     時間: 2018-6-13 01:32

支付寶先進D,八達通呢D垃圾,係弱智人仕先用,支付寶有錢送,ヌ有BBQ,支付寶好叻,又識掃地同洗衫,八達就得個㝫,你話嗰窿做乜好?
作者: 小奇ck     時間: 2018-6-13 04:19

引用:
原帖由 fcw99 於 2018-6-12 06:45 PM 發表
唔理佢什麼科技,我反而偏向效率,一個由抽出錢包到完成交易須兩秒,一個由開app到完成交易要10秒才完成。
8仔可以退款嗎?
作者: x747x     時間: 2018-6-13 04:53

引用:
原帖由 christ201430 於 12/6/2018 14:25 發表

商用八達通可以發展到用 NFC 手機比錢固然係好事!但諗深一層,其實的士、街市同小舖,用 QR Code 會方便過用八達通:

1. 的士司機每次收錢都要從手機架拎部手機落嚟 dood 其實幾煩,尤其是掛住幾部手機嘅司機,隨時拎錯錢;我唔信有司機會專門拎一部手機放喺波棍附近用嚟收八達通。
2. 坐的士要乘客開 app,然後入幾多錢,再用 NFC 過錢,步驟同支付寶/微信支付優勢不大。
3. 街市賣魚賣肉檔舖,劏完食物後隻手咁濕,仲要拎部手機去收錢會好麻煩,反而用 QR Code 比客人 scan 後自己入錢仲衞生(最好有功能可以手機駁咗喇叭後講實際過咗幾多錢)。
4. 細舖可能有 2-3 個員工,不同員工輪更時,要肯定個個員工都有入商用八達通 app。如果員工手機無 NFC 點算?還是另外買一部NFC 手機嚟專做收八達通?咁麻煩而且唔平不如直接租八達通機好過!
5. iPhone 唔放 NFC 出嚟用戶會少好多;支付寶/微信支付都有 iOS app,iPhone 用戶暫時無緣試用手機過數。

我一直支持八達通,亦覺得八達通快/方便過用 QR Code,但 QR Code 喺特定(數量唔少)嘅場景都有其實用嘅地方。
但我所指嘅 QR Code 唔只係支付寶同微信支付,O!ePay 都包,只是八達通公司最近好似放棄咗 O!ePay 咁…
作者: x747x     時間: 2018-6-13 05:06

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 12/6/2018 14:30 發表

雖則但,但仍有一個問題,扣數後,要三日後司機個戶口先到帳,即是司機三日後先可以用筆錢,不似得支付寶係即時到帳。用八達通收費即是要個先機硬食三日車租油錢先,所以的士八達通滲透率低 ...
但支付寶收到錢後,攞返現金要兌現到銀行要 4 個工作天,仲耐過八達通!
相信要等金管局 9 月推出「快速支付系統」後,支付寶/微信支付等電子錢包先可以真正發圍,呢幾個月只能搶市場先。

不過 AlipayHK 其中個印花功能真係唔錯,長遠嚟講可以連實體印花都唔洗用(萬寧唔洗怕有人「偷」印花了)。我最近去百佳買完嘢有專屬印花,儲夠 3 個就有 $15 coupon(買滿 $30 可用);其他舖頭用亦有印花,儲夠 3 個,買滿 $10 可平 $5,雖然好細數目,但大熱天時去便利店買枝嘢飲,好多時平咗之後 $10 都唔洗,其實係幾好玩!

八達通都有坐 N 程港鐵就平啲,唔知有無機會做到印花,但就咁一張實體八達通唔能夠顯示儲咗幾多印花等資料,支付寶同微信支付發展空間確實大好多!

我一直支持八達通,但可惜 O!ePay 做到唔湯唔水,連個電子票務都只係得個樣,電視賣廣告「永遠」只識叫人用信用卡自動增值,真係好廢囉!
作者: x747x     時間: 2018-6-13 05:08

引用:
原帖由 ilovenikita 於 12/6/2018 15:05 發表

用手機nfc收錢?可能do十下先收到錢😂
睇返 Play Store 八達通 app 嘅評論,好多都話佢廢在 do 唔到八達通實體咭,我都覺得好廢。
但我估可能係 read 咭時要 read 40 單過往交易記錄,反而由 O!ePay 過錢去實體咭係好快而且無乜問題。

但部部手機嘅 NFC 都唔同位置,相信乘客同司機都要啲時間適應。
作者: x747x     時間: 2018-6-13 05:12

引用:
原帖由 英女王是淫狗 於 12/6/2018 15:32 發表

搜这么多资料,费心了!为了反中而反中,无所不用其极!
有次搭的士,見車身有支付寶廣告,問司機係咪可以用。佢話只係賣廣告,無司機會用,因為交車租都唔可以用支付寶,而且使用層面唔夠廣;之後講埋大陸點解咁興,就話用嚟監控,如果犯咗法就實走唔甩!

我即時想問佢,犯咗法係咪要逃避?唔同支付寶係因為預計自己會犯法?
不過為咗自己安全,都係無問題。事關被洗腦的黃絲,面對唔到現實,老羞成怒,咩嘢都做得出!
作者: x747x     時間: 2018-6-13 05:21

引用:
原帖由 咖哩肥羊最好味 於 12/6/2018 20:30 發表

會沒落但又死唔晒嘅,到時咪貶回“交通儲值卡",本來有機會發大做,唔把握機會係抵撚死。

當時恃住自己大,唔肯讓步開拓市場,仲要斤斤計較乜錢都計到盡舔到盡,幾年前仲賣讀卡機俾普通使用者,都saap 9 on嘅,我係一個普通人想睇返啲transaction 都要俾百幾蚊買舊讀卡機,nfc 都唔係新技術,佢班契弟就你斤斤計較連讀卡機都要舔你一舔。只能講“你唔識做生意搞到如斯田地"係抵撚死。 ...
同感,八達通唔會死,起碼坐公交一定係佢最方便。
其實支付寶同微信支付會搶嘅,未必係八達通嘅市場(街市的士細舖不嬲無八達通),反而係現金同 EPS。
AlipayHK 而家可以交晒全港電訊商嘅月費,仲會顯示要交幾多錢;要登記亦只需輸入電話號碼同電訊公司,PPS 應該仲驚過八達通!