標題: 中美科技戰剛暫停!川普又對德日發動猛攻 [打印本頁]

作者: 69780501     時間: 2018-5-14 18:14

https://www.youtube.com/watch?v=tiXWOKd0M5k
作者: littlekid2047

作者: simpson777     時間: 2018-5-14 20:25

佢可能覺得中國做了這麽多年世界第一公敵
想搶返個第一返美國
作者: 崖上的快樂羔羊     時間: 2018-5-14 21:17

傻侵…………夠鐘食葯啦!
作者: 6道     時間: 2018-5-14 22:29

据报道,中国科研人员已经研发出了世界上规模最大的光量子芯片,并成功进行了模拟量子计算演示。
这样成果来自上海交通大学的金贤敏团队,他们借助“飞秒激光直写”技术,造出了节点数49×49的光量子计算芯片,并演示了模拟量子计算的一种算法内核“量子随机行走”。
金贤敏指出说,当这种量子演化体系足够大、可灵活设计其结构时,就能实现多种算法和计算任务,表现远优于传统硅芯片计算机。
目前全球各大科技公司、科研机构都在抓紧量子计算方面的研究和探索,通用量子计算也不断取得新的突破,IBM、Google、Intel、USTC、阿里巴巴等在量子比特记录上你追我赶,但因为互连、精度、纠错等方面的局限,通用量子计算依然任重而道远。
模拟量子计算则可以直接构建量子系统,不需要复杂的量子纠错,达到一定规模后壳直接用于新物理的探索、特定问题的解决,算力远超传统计算机。
中国搞定世界最大光量子芯片:秒杀传统PC
资料图
金贤敏系上海交大物理与天文系特别研究员,博士生导师,长期致力于光子芯片、量子存储、量子信息等方面的研究,2013年起在上交大组建光子集成与量子信息实验室,陆续取得了一系列有重要影响力的研究成果。
2017年,金贤敏带领研究团队,实现国际上首个海水量子通信实验,实验验证了水下量子通信的可行。
作者: 6道     時間: 2018-5-14 22:30

中國的量子電腦大約在兩年內實現。
作者: hkdouble1997     時間: 2018-5-14 22:46

金賢敏個名咁似韓国人嘅

作者: 69780501     時間: 2018-5-14 23:05

引用:
原帖由 6道 於 2018-5-14 10:29 PM 發表
据报道,中国科研人员已经研发出了世界上规模最大的光量子芯片,并成功进行了模拟量子计算演示。
这样成果来自上海交通大学的金贤敏团队,他们借助“飞秒激光直写”技术,造出了节点数49×49的光量子计算芯片,并演示了模拟量子计算的一种算法内核“量子随机行走”。
金贤敏指出说,当这种量子演化体系足够大、可灵活设计其结构时,就能实现多种算法和计算任务,表现远优于传统硅芯片计算机。
目前全球各大科技公司、 ...
如果是上海交通大学计算科学与工程系的消息须有保留,幸好是物理系。
作者: 酒店自信的膠袋     時間: 2018-5-14 23:46

作者: 賈文子     時間: 2018-5-14 23:46

引用:
原帖由 6道 於 2018-5-14 10:29 PM 發表
真成事就吹啦。

國家投資大量金錢成立發展基金,好多投機分子企圖搶錢
作者: littlekid2047

作者: ilovenikita     時間: 2018-5-15 10:57

你唔信中國, 成咗事都話中國系到吹架啦

唔係就話中國山寨架啦
引用:
原帖由 賈文子 於 2018-5-14 11:46 PM 發表

真成事就吹啦。

國家投資大量金錢成立發展基金,好多投機分子企圖搶錢

作者: fxxkmainlanders     時間: 2018-5-15 11:22

日日打JJ!呢個低劣物種笑死人
作者: 3個失控的腳指     時間: 2018-5-15 12:41

吹得太多,狼来了,缺德缺诚信的中国使人难以置信!!
作者: yvesman     時間: 2018-5-15 12:56

引用:
原帖由 hkdouble1997 於 2018-5-14 10:46 PM 發表
金賢敏個名咁似韓国人嘅
文在寅夠似中國人名。
作者: yvesman     時間: 2018-5-15 12:57

引用:
原帖由 3個失控的腳指 於 2018-5-15 12:41 PM 發表
吹得太多,狼来了,缺德缺诚信的中国使人难以置信!!
完全冇誠信的米國人令人作嘔
作者: chihi1949     時間: 2018-5-15 13:20

引用:
原帖由 6道 於 2018-5-14 10:30 PM 發表
食藥啦。仲發西夢
作者: 廿蚊水     時間: 2018-5-15 13:37

開天殺價,落地還錢,呢度兇一兇,果度兇一兇,山大斬埋有柴燒
作者: novasanta     時間: 2018-5-15 13:53

一擔沙糖一擔屎,就係要觀眾們如坐過山車。
作者: chris1988     時間: 2018-5-15 14:16

到處點火
作者: xyz_666     時間: 2018-5-15 14:28

美國再強大!
佢好L強大呀!
當其它國家冇到!
作者: ootungoo     時間: 2018-5-15 14:35

儍狗又發功
作者: kglam98     時間: 2018-5-15 16:13

引用:
又係「大陸科硏」?
作者: kglam98     時間: 2018-5-15 16:16

引用:
原帖由 6道 於 2018-5-14 10:30 PM 發表
哦,乜今次只係等2年咋

等我記低呢個post 先,又睇下今次又係唔係買西人既然後貼個名先
作者: Barocc0122073     時間: 2018-5-15 17:02

引用:
國內高中開始有呢本参考協作課綱..(高中咋..)...世界点追...? ~ 明日科技在中國...死美國佬~走著瞧吧.....

圖片附件: AI人工智能高中版.jpg (2018-5-15 17:02, 18.97 KB) / 該附件被下載次數 10

作者: 6道     時間: 2018-5-15 21:07

引用:
原帖由 kglam98 於 2018-5-15 04:16 PM 發表

哦,乜今次只係等2年咋

等我記低呢個post 先,又睇下今次又係唔係買西人既然後貼個名先
不記得是12年還是14年,當時我說DF21D是量子糾纏中導.2020就有量子電腦和量子時代就是中國的天下吧=w=.)+
作者: kglam98     時間: 2018-5-15 21:16

引用:
原帖由 6道 於 2018-5-15 09:07 PM 發表

不記得是12年還是14年,當時我說DF21D是量子糾纏中導.2020就有量子電腦和量子時代就是中國的天下吧=w=.)+
我已經記低呢個post,二年後咪睇下囉,當年漢芯都玩咗幾年先爆。

到時你咪又轉另外一個「戶口」呀
作者: 6道     時間: 2018-5-15 21:26

引用:
原帖由 kglam98 於 2018-5-15 09:16 PM 發表

我已經記低呢個post,二年後咪睇下囉,當年漢芯都玩咗幾年先爆。

到時你咪又轉另外一個「戶口」呀
你的腦只記這些在算是一種幸福吧~
作者: kglam98     時間: 2018-5-15 21:30

引用:
原帖由 6道 於 2018-5-15 09:26 PM 發表

你的腦只記這些在算是一種幸福吧~
記得唔好轉戶口呀
作者: 丁常唔多旺     時間: 2018-5-15 21:38

核撚凸朗普成功令全世界加速遠離美國
作者: behappy1997     時間: 2018-5-15 21:43

侵仔以商人的目光睇白宮乃至整個美國政府團隊咁多年都系唔做嘢,嚴重overpay。依家喺時候叫醒班人做嘢啦!日日捉班官員嚟照肺,系唔系都要搵D嘢嚟做。
作者: 5354888     時間: 2018-5-15 21:48

中國加油💪
作者: 112Henry     時間: 2018-5-15 21:55

引用:
原帖由 Barocc0122073 於 2018-5-15 05:02 PM 發表

國內高中開始有呢本参考協作課綱..(高中咋..)...世界点追...? ~ 明日科技在中國...死美國佬~走著瞧吧.....
大陸尼十年確實係人才倍出,加油!
作者: xoWTFox     時間: 2018-5-16 20:45

引用:
原帖由 hkdouble1997 於 2018-5-14 10:46 PM 發表
金賢敏個名咁似韓国人嘅
咁韓國好多人姓李, 咁佢哋咪又係中國人?
作者: 69780501     時間: 2018-5-16 21:11

引用:
原帖由 xoWTFox 於 2018-5-16 08:45 PM 發表

咁韓國好多人姓李, 咁佢哋咪又係中國人?
棒子自认是唐朝李氏后裔
作者: 零死04     時間: 2018-5-16 21:17

特佬今日可以同你抱抱,明天可以打你一拳,後日再同你抱抱,變得重快過港女冇路捉。
作者: tongtong2047     時間: 2018-5-16 21:18

傻侵痴線
帶領美腳走向自滅
作者: silanai     時間: 2018-5-17 06:57

中美科技戰還沒有完 🙄
作者: mkkw84     時間: 2018-5-17 14:14

引用:
中國一早有啦
作者: michael     時間: 2018-5-17 15:09

老尾窮到發紫
作者: skwongskwong     時間: 2018-5-17 16:45

呢條傻佬都係玩野專家....
作者: ohmyworld     時間: 2018-5-17 16:58

引用:
原帖由 69780501 於 2018-5-14 06:14 PM 發表
https://www.youtube.com/watch?v=tiXWOKd0M5k
中美科技戰??

五毛唔係以為大陸猪有資格同老美玩科技戰架?
作者: 69780501     時間: 2018-5-17 18:17

引用:
原帖由 ohmyworld 於 2018-5-17 04:58 PM 發表

中美科技戰??

九毛救主心切
作者: 酒店自信的膠袋     時間: 2018-5-17 22:52

傻侵
作者: 大腳傳中     時間: 2018-5-17 22:58

引用:
原帖由 零死04 於 2018-5-16 09:17 PM 發表
特佬今日可以同你抱抱,明天可以打你一拳,後日再同你抱抱,變得重快過港女冇路捉。
未必,港女都好勁,打和,super
作者: 星海揚帆     時間: 2018-5-18 11:18

如果件事屬實
傻普係迫緊兔仔腳盤同歐洲佬聯手反擊
鷹醬實輸遮
作者: ohmyworld     時間: 2018-5-18 14:51

引用:
原帖由 69780501 於 2018-5-17 06:17 PM 發表

九毛救主心切
咁你係尻毛呀?
作者: 共奴畜牲     時間: 2018-5-18 15:03

我大中華即日解放宇宙,宇宙內被美帝壓迫的民族忍多一陣。
作者: ho3220     時間: 2018-5-18 18:20

引用:
原帖由 ohmyworld 於 2018-5-17 04:58 PM 發表

中美科技戰??

古語有話:美國食豆食着屎,現在太多屎食。
作者: chenflie     時間: 2018-5-18 18:44

引用:
原帖由 littlekid2047 於 2018-5-15 09:53 AM 發表
南征北伐!
當年希特拉點輸? 因為佢未解決英國就去打蘇聯,順手向美國宣戰。傻普睇落好想學
作者: therock1979     時間: 2018-5-19 14:01

無眼好睇
作者: 星海揚帆     時間: 2018-5-19 16:29

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-5-18 18:44 發表

當年希特拉點輸? 因為佢未解決英國就去打蘇聯,順手向美國宣戰。傻普睇落好想學
網上好多人笑傻普
話佢令兔仔再次偉大
作者: williamsze31     時間: 2018-5-19 16:35

联合对付美国佬!
作者: 6道     時間: 2018-5-20 21:41

引用:
原帖由 mkkw84 於 2018-5-17 02:14 PM 發表

中國一早有啦
電腦是理解的一種形式,生產工廠才是目的吧.
將氧和燃料進入電腦內觀察控制它的燃燒?
作者: on_on_on     時間: 2018-5-20 22:20

引用:
原帖由 共奴畜牲 於 2018-5-18 03:03 PM 發表
我大中華即日解放宇宙,宇宙內被美帝壓迫的民族忍多一陣。
都話畜牲最適合俾人劏來做餸啦!學人講軍事!