標題: 看台灣很幸福? 香港作家:東西好便宜背後藏辛酸 [打印本頁]

作者: 邊際流星     時間: 2018-4-15 21:42

看台灣很幸福? 香港作家:東西好便宜背後藏辛酸

圖為外國遊客在九份品嘗台灣美食欣賞風景。(達志影像/shutterstock)

香港人看台灣很幸福,但實際在地過生活,看到日常風景後就改觀了。香港作家、知名作詞人林夕表示,2年前開始在台北香港過雙城生活,知道食安問題、一例一休及22k薪水,他說,易地思考、將心比心背後付出的代價,不敢再輕易喊:「台灣好幸福」,他同時也勸香港朋友別再說「東西好便宜喔」。

林夕昨(14)日在蘋果日報撰文表示,5、6年前接受台灣媒體訪問,對台灣的主觀印象就是「台灣很幸福」,認為台灣有全世界最好喝的茶、最好吃的米飯,而且吃下去很安心。

但兩年多前開始雙城生活,台港兩邊各有一個家,才真正活在台北,理解了一般香港過客難以深入的台灣經驗。譬如食安問題,香港因為「地緣」關係,黑心油黑心食材比台灣黑的更早更黑,忙著黑自家的,就忘了比較灰的,黑白就沒那麼分明。

林夕再舉例說,一例一休、修《勞基法》本來只是很熱很大的議題,當他留意到常去的餐廳打烊時間有變,跟顧店的聊到工時問題,這些新聞就不只是新聞,以後很多話就不會輕易說出口,例如「台灣很幸福」。

香港人普遍羨慕台灣的食,衣、住、行,以吃來說,來這邊吃香喝辣,香港要吃到同等豐盛滿意,代價幾乎等於台幣直接變港幣,不用折算,就是說,四分一價錢而已。

旅台人士的口頭禪就是好便宜喔。但是點這個讚,也可能傻呼呼的點了另一個死穴;22K、28K乃至於承諾的夢想的3XK,是支撐這句「好便宜喔」的代價。

林夕認為,物價便宜對旅遊業有幫助,但不見得對勞工有成正比的助益,以為是衷心讚美,香港人口中的蜂蜜,不小心反變成台灣朋友的鹽巴。
(中時電子報)

小確幸

新聞來源連結:
http://www.chinatimes.com/realtimenews/20180415000895-260405
作者: siuming1979     時間: 2018-4-15 21:50

啲嘢食咁平,根本係依靠低價、冇保障嘅勞動力。

道理顯而易見,林生講到發現新宇宙咁
作者: Hung196108     時間: 2018-4-15 21:51

曾幾何時,外地人來香港,都會覺得香港物價好便宜,所以香港有「購物天堂」的稱號。
那時,香港人還是有笑容的!
那些都是歷史了吧?
作者: shr000000     時間: 2018-4-15 21:54

冇通脹, 人工冇加過, 內需冇升過,消費冇多到, 經濟何來好
作者: 一一一木木木     時間: 2018-4-15 21:57

講黑心食物,台灣都唔弱架。
作者: UndergroundMud     時間: 2018-4-15 22:03

引用:
原帖由 邊際流星 於 2018-4-15 09:42 PM 發表

圖為外國遊客在九份品嘗台灣美食欣賞風景。(達志影像/shutterstock)

香港人看台 ...
一例一休詳情 (由無償加班變回有償加班)

每七天有一天是例假日、一天是休息日。雇主只要徵詢勞工同意後,即可在休息日協調勞工上班;如此,雇主只需要付加班費即可(但休息日加班費比平日加班費高),加班時數計算以4小時為單位(即4小時以內以4小時計;逾4小時至8小時以內者,以8小時計;逾8小時至12小時以內者,以12小時計。),不需補假。但例假日只能因天災、事變或突發事件加班,並應給予勞工事後補假休息。
作者: 全宇宙     時間: 2018-4-15 22:04

住過台灣重黐住毒果唔見得佢有覺醒
民主洗腦偽民主嘅幾仆街幾獨裁都當睇唔到唔提唔講
作者: refugee

作者: 烏咀     時間: 2018-4-15 22:27

引用:
原帖由 refugee 於 2018-4-15 10:09 PM 發表

港人一向天真,成日講咩台灣舖平樓平飲食平生活很棒棒,但又唔提下人工仲平哩
有舊錢唔洗做印印腳就話無問題啫,要揾食去呆灣真係死得
連呆灣唔小人由其係d快畢業大學生,唔小都想去對岸工作揾機會,都唔想留係呆灣揾食就知啦
作者: ChatLaw     時間: 2018-4-15 22:28

用香港人工係台灣生活, 當然幸福..
作者: 邊際流星     時間: 2018-4-15 22:32

垃圾林夕還真會 黑大陸啊 

說台灣  還要扯上大陸   
作者: wasana

作者: pj2015hk     時間: 2018-4-15 22:39

引用:
原帖由 refugee 於 2018-4-15 10:09 PM 發表

港人一向天真,成日講咩台灣舖平樓平飲食平生活很棒棒,但又唔提下人工仲平哩
用台灣記者係香港記者人工1/4, 真係好抵請, 所以香港記者只會唱衰香港,死都唔肯移民去台灣..
作者: RKO2010     時間: 2018-4-15 22:44

引用:
原帖由 siuming1979 於 2018-4-15 09:50 PM 發表

咁你又有乜大發現, 係真正既新宇宙?
作者: cxa343     時間: 2018-4-15 22:45

引用:
原帖由 全宇宙 於 2018-4-15 22:04 發表
六年前,毒果好信得過

但2016起,毒果完全係垃圾!
作者: 哈囉灰肚臍     時間: 2018-4-15 22:49

引用:
原帖由 邊際流星 於 2018-4-15 10:32 PM 發表
垃圾林夕還真會 黑大陸啊?

說台灣?還要扯上大陸??
因為在毒果報講野
作者: centre     時間: 2018-4-15 22:51

引用:
原帖由 全宇宙 於 2018-4-15 10:04 PM 發表
agree x 100

司法完全不獨立,貪污,官商勾結,靠裙帶關係搵著數的官二、三代,比起阿爺有過之而無不及。簡直是一個大笑話
作者: siusiuwang     時間: 2018-4-15 22:54

民進黨搞到台灣民不聊生,香港有幾多人知。
作者: jetflyer     時間: 2018-4-15 22:56

台灣嘢食邊夠香港好食?

台灣衣飾邊夠香港朝?

台灣出行交通,就只用台北嚟同香港比較,邊夠香港方便?其他地方就更唔使跟香港比。

至於住,無實際係台灣生活過,我嘅想法可能比較主觀。總覺得台灣成日有地震水災。缺水缺電新聞不絕於耳,應該不會好住咯。
作者: siusiuwang     時間: 2018-4-15 22:57

引用:
原帖由 centre 於 2018-4-15 10:51 PM 發表

agree x 100

司法完全不獨立,貪污,官商勾結,靠裙帶關係搵著數的官二、三代,比起阿爺有過之而無不及。簡直是一個大笑話
司法辦藍不辦綠,將公帑全塞進民進黨口袋、用人為親
作者: 暮應雄a     時間: 2018-4-15 23:02

當然有笑容啦,涯咗幾十年比當年英國管治無人權嘅辛酸,涯到經濟開始起,唔笑唔撚通喊咩。,
引用:
原帖由 Hung196108 於 2018-4-15 09:51 PM 發表
曾幾何時,外地人來香港,都會覺得香港物價好便宜,所以香港有「購物天堂」的稱號。
那些都是歷史了吧?

作者: 暮應雄a

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: MuTeKi     時間: 2018-4-15 23:06

台灣, 十幾年40台幣買到一杯珍珠奶茶, 今天都仲係賣緊40台幣, 你話台灣有無成長過
作者: 桑下樽前     時間: 2018-4-15 23:08

我以為係乜作家?
林夕都做咗咁耐人,
竟今日先有此覺悟…都係唔好隨便話人可不食肉麋
作者: hkguy001     時間: 2018-4-15 23:08

引用:
原帖由 wasana 於 2018-4-15 10:37 PM 發表

未有台商到中國投資,
中國邊識黑心食品。
論到黑心食物,
台灣真係老大哥。
2300萬的台灣, 食安事件比得上人口13億的大陸

https://zh.wikipedia.org/wiki/台灣食品安全事件列表
作者: 胡姫爸爸     時間: 2018-4-15 23:08

台灣係全世界腎病最多地方,因為黑心食物
作者: 全宇宙     時間: 2018-4-15 23:09

引用:
原帖由 centre 於 2018-4-15 10:51 PM 發表

agree x 100

佢內心明顯係隱藏唔講港台偽民主卑劣嘅所作所為
作者: Houdini~~     時間: 2018-4-15 23:10

引用:
原帖由 siuming1979 於 2018-4-15 09:50 PM 發表

臨直,冇改錯名!
作者: jetflyer     時間: 2018-4-15 23:11

引用:
原帖由 暮應雄a 於 2018-4-15 11:04 PM 發表
黃豬話呆灣有偽民煮去到要食屎都願。
理想討論,用字文雅啲得唔得?你最多話某啲政治傾向嘅青年人為自由甘願過啲刻苦,簡樸嘅生活。
作者: chaolininin     時間: 2018-4-15 23:12

呆灣食物,和香港食物係兩樣野,有得比較嗎??
作者: siu_siu_nei_00

作者: eoldman

作者: 如果我變成回憶     時間: 2018-4-15 23:14

引用:
原帖由 Hung196108 於 2018-4-15 09:51 PM 發表
那些都是歷史了吧?
當年 香港去大陸 都覺得抵
翻大陸做大爺
作者: 西奴末日

作者: guydan     時間: 2018-4-15 23:17

引用:
原帖由 UndergroundMud 於 2018-4-15 10:03 PM 發表

一例一休詳情 (由無償加班變回有償加班)

每七天有一天是例假日、一天是休息日。雇主只要徵詢勞工同意後,即可在休息日協調勞工上班;如此,雇主只需要付加班費即可(但休息日加班費比平日加班費高),加班時 ...
真係咁好就唔會咁多人出黎抗爭反對啦~
而且到而家重有人在抗議同呼籲要求取消一例一休~行回舊例更有保障
作者: 9up     時間: 2018-4-15 23:17

香港貴台灣四倍,普遍薪金無多四倍呢,咁咪慘過台灣

你用香港薪水過台灣玩就覺得平宜

同一件貨含稅價,台灣平過香港買三分一,香港比貴咁多買同一件貨仲要唔洗比稅都貴過人,起香港交緊租養肥地產
作者: 烏鴉白色2017     時間: 2018-4-15 23:17

台灣係兩岸三地近代最早有黑心食物的地方, 大陸同香港都係跟佢地學習
引用:
原帖由 邊際流星 於 2018-4-15 09:42 PM 發表

香港人看台 ...

作者: 香江強國人     時間: 2018-4-15 23:18

引用:

相對於樓價,香港人工好高咩?
以買樓為例,香港一個月工資中位數能買幾多呎樓?台灣能買幾多呎樓?
以食為例,香港人工相對一個午餐四,五十蚊,與台灣比較,平定貴?
港,台打工所得的購買力港比較,誰胜誰負。
作者: 亞洲壞人     時間: 2018-4-15 23:20

引用:

人力其一, 租又其一, 食材要注意
作者: DZDD

作者: 阿火~~

作者: 亞洲壞人     時間: 2018-4-15 23:22

引用:
原帖由 wasana 於 2018-4-15 10:37 PM 發表

未有台商到中國投資,
中國邊識黑心食品。
論到黑心食物,
台灣真係老大哥。
台灣係師承日本, 早在50年代日本同而家台灣, 大陸好似, 發展才是硬道理
作者: lung007     時間: 2018-4-15 23:23

本來好好地一個香港知名嘅填詞人,係要搞到自己懶係有公義咁。
作者: 武德鼎     時間: 2018-4-15 23:23

香港人成日講台灣好平,因為毒果冇講人工低
作者: 天生野生的妹頭     時間: 2018-4-15 23:23

男無義,女無情,花不香,鳥不語。(6o年代寫的台湾寫照)。
作者: freeyauchan     時間: 2018-4-15 23:24

引用:
原帖由 全宇宙 於 2018-4-15 10:04 PM 發表
所以呢d人 稱之 有知識冇智慧!  一件簡碟刊物  它最成功 就是透過紙墨殺害民眾   最成功例子    啊拉伯之春 今天的中東   莫斯科之春 從前的工業重填 今天的烏克蘭!  事實放係面前 都可以當吾知    要身邊親友 深受其害 先有小小感覺   !
作者: 西奴末日     時間: 2018-4-15 23:27

引用:
原帖由 亞洲壞人 於 2018-4-15 11:22 PM 發表

台灣係師承日本, 早在50年代日本同而家台灣, 大陸好似, 發展才是硬道理
台灣係師承日本

X2
作者: dashhk     時間: 2018-4-15 23:27

用台灣比較香港是找錯對象
應找新加坡
買無記飲食特刊,新加坡一碗麵只賣3.5加元
再看香港垃圾快餐廳早餐都35起
作者: 懷念黃金時代HK     時間: 2018-4-15 23:31

有邪惡共賊國打壓,所有良心企業都辛酸
作者: 西奴末日     時間: 2018-4-15 23:34

引用:
原帖由 懷念黃金時代HK 於 2018-4-15 11:31 PM 發表
有邪惡共賊國打壓,所有良心企業都辛酸
敘代表聯大花半小時怒斥美英法:騙子、攪屎棍、偽君子

誰都比不上你主人

作者: 超級灰膠袋     時間: 2018-4-15 23:34

引用:
原帖由 烏咀 於 2018-4-15 10:27 PM 發表

有舊錢唔洗做印印腳就話無問題啫,要揾食去呆灣真係死得
連呆灣唔小人由其係d快畢業大學生,唔小都想去對岸工作揾機會,都唔想留係呆灣揾食就知啦
咁香港好多人,都可以把香港物業收租,然後係台灣生活都唔錯選擇。
作者: 超級灰膠袋     時間: 2018-4-15 23:37

引用:

未有台商到中國投資,
中國邊識黑心食品。
論到黑心食物,
台灣真係老大哥。
仲有東莞黃業。
作者: anti_hkd64

作者: 超級灰膠袋     時間: 2018-4-15 23:42

引用:
原帖由 胡姫爸爸 於 2018-4-15 11:08 PM 發表
台灣係全世界腎病最多地方,因為黑心食物
証明個政府究竟做過乜?
作者: 暴龍隊員     時間: 2018-4-15 23:43

引用:

未有台商到中國投資,
中國邊識黑心食品。
論到黑心食物,
台灣真係老大哥。
但係教識徒弟,無師父.....

依家直頭世界第一......

.
作者: UndergroundMud     時間: 2018-4-15 23:44

引用:
原帖由 9up 於 2018-4-15 11:17 PM 發表
香港貴台灣四倍,普遍薪金無多四倍呢,咁咪慘過台灣

你用香港薪水過台灣玩就覺得平宜

同一件貨含稅價,台灣平過香港買三分一,香港比貴咁多買同一件貨仲要唔洗比稅都貴過人,起香港交緊租養肥地產
根本地產同高官薪金福利吸盡所有GDP增幅。 完全肥上瘦下官商勾結。
作者: winglive

作者: 西奴末日     時間: 2018-4-15 23:46

引用:
原帖由 anti_hkd64 於 2018-4-15 11:38 PM 發表

共賊至衰至賤…
比不上黑心祖師 你日本祖宗

作者: at01     時間: 2018-4-15 23:48

你用香港所賺的錢去台灣消費梗係平
你試下賺台灣工資水平去生活返台灣就知同香港人係返香港消費差不多......
如果咪金剛點解死都係香港撈真銀?

作者: 西奴末日     時間: 2018-4-15 23:49

引用:
原帖由 anti_hkd64 於 2018-4-15 11:48 PM 發表

天皇萬歲…

皇軍萬歲…

大東亞共榮圈萬歲…

圖片附件: 25.jpg (2018-4-15 23:49, 21.92 KB) / 該附件被下載次數 9

作者: royrac     時間: 2018-4-15 23:50

引用:
原帖由 cxa343 於 2018-4-15 10:45 PM 發表

六年前,毒果好信得過

但2016起,毒果完全係垃圾!
蘋果從來都信唔過,咪on9啦
作者: 小理     時間: 2018-4-15 23:51

退休住可以
去旅遊可以,生活打工難賺錢
作者: 西奴末日     時間: 2018-4-15 23:52

引用:
原帖由 royrac 於 2018-4-15 11:50 PM 發表

蘋果從來都信唔過,咪on9啦
以前還以為 蘋果只是 娛樂腥膻 新聞

原來 在政治 上簡直是 顛倒黑白

指鹿為馬
作者: ccson     時間: 2018-4-15 23:52

港豬拎住香港的人工去台灣一定覺得好好用,新加坡夠好啦,又唔見班友話新加坡好食好住,因為對返匯率坡紙貴好多
作者: desert     時間: 2018-4-15 23:53

引用:

未有台商到中國投資,
中國邊識黑心食品。
論到黑心食物,
台灣真係老大哥。
認同!
係台灣人先至發名用紙皮當豬肉, 製造水餃!  
大陸而家的衰野好多係台商帶去教佢地!
作者: x747x     時間: 2018-4-15 23:55

其實好多人都係長期離開香港後,先知道香港唔係想像中咁差,更加絕對唔係亂世。

但林夕「竟然」敢講出呢啲說話,係佢面對現實後不再被洗腦而講真心話,還是有其他目的?好似泛民唔會話佔中係錯一樣,好難想像林夕會咁老實。

作者: wailunau1     時間: 2018-4-16 00:04

台灣的確係旅遊好地方,
同泰國一樣,
但香港人過去做野,
就真係大跌價喇!
作者: krolik     時間: 2018-4-16 00:05

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2018-4-15 11:06 PM 發表
台灣, 十幾年40台幣買到一杯珍珠奶茶, 今天都仲係賣緊40台幣, 你話台灣有無成長過
但係好多種國際原材料價格近十年都狂升
作者: dragonpowerball     時間: 2018-4-16 00:09

引用:
原帖由 jetflyer 於 2018-4-15 10:56 PM 發表
台灣嘢食邊夠香港好食?

台灣衣飾邊夠香港朝?

台灣出行交通,就只用台北嚟同香港比較,邊夠香港方便?其他地方就更唔使跟香港比。

至於住,無實際係台灣生活過,我嘅想法可能比較主觀。總覺得 ...
台灣嘢食邊夠香港好食?
台灣衣飾邊夠香港潮?

因為台灣食物平 好食
衣飾台灣平         潮
台妹靚。              夠cheap
作者: wailunau1     時間: 2018-4-16 00:09

引用:
原帖由 ccson 於 2018-4-15 11:52 PM 發表
港豬拎住香港的人工去台灣一定覺得好好用,新加坡夠好啦,又唔見班友話新加坡好食好住,因為對返匯率坡紙貴好多
坡坡食同住平過香港,
了解過當地工資,
其實揾既錢同香港差唔多,
但奇在佢地人均GDP十分高!
估計係低端人口相對少!
作者: fallresoar     時間: 2018-4-16 00:16

呆灣確係棄保着草啲好地方........直至...統一前。
作者: centre     時間: 2018-4-16 00:19

引用:
原帖由 guydan 於 2018-4-15 11:17 PM 發表

真係咁好就唔會咁多人出黎抗爭反對啦~
而且到而家重有人在抗議同呼籲要求取消一例一休~行回舊例更有保障
垃圾一例一休,根本就搵工人笨,減低大商家僱人成本。工人可以連續加班十幾個鐘,相隔不足八個鐘就可以再返工。連埋一來一回時間,回家坐一坐就要繼續返工。充足睡眠時間都無埋,真係做死罷就。所以抗議不斷。
不過班友唔抵可憐,全是民進黨支持者。
作者: tintin117     時間: 2018-4-16 00:22

呢d嘢,有常識的人一早都知啦. 井底之蛙就當係發現新大陸
作者: faifai2     時間: 2018-4-16 00:32

過去退休好幸福, 去搵錢好難
作者: for158     時間: 2018-4-16 00:33

引用:
原帖由 centre 於 2018-4-16 12:19 AM 發表

垃圾一例一休,根本就搵工人笨,減低大商家僱人成本。工人可以連續加班十幾個鐘,相隔不足八個鐘就可以再返工。連埋一來一回時間,回家坐一坐就要繼續返工。充足睡眠時間都無埋,真係做死罷就。所以抗議不斷。
...
師兄正確,由台娃玩多廿年,都未去到卅十K,真係開心
作者: wk221ab     時間: 2018-4-16 00:33

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2018-4-15 11:17 PM 發表
台灣係兩岸三地近代最早有黑心食物的地方, 大陸同香港都係跟佢地學習
黑心食品
詐騙
無法

有錢就搞掂
作者: 風天小畜     時間: 2018-4-16 00:41

一句講晒----賤物鬥窮人
作者: daiichi     時間: 2018-4-16 00:48

黑心食物,大家都應該不會忘記塑化劑事件
作者: sheepdog     時間: 2018-4-16 00:53

高等港人一向好無知
飯是隔離香
作者: chan0318     時間: 2018-4-16 00:54

台灣可以用愛黎發電,香港邊得?
作者: 超級灰膠袋     時間: 2018-4-16 00:54

引用:
原帖由 krolik 於 2018-4-16 12:05 AM 發表

但係好多種國際原材料價格近十年都狂升
咁要考慮佢究竟用乜才料比你飲啦!
作者: 一個飯煲三個蓋

作者: cwilson1     時間: 2018-4-16 01:05

引用:
那些都是歷史了吧?
所以台灣仍停留在1970年代吧,但週邊已是2018了!!
作者: 養和院彎     時間: 2018-4-16 01:07

一早知台灣落後,羨慕果個on 9 o者。
作者: 賈文子     時間: 2018-4-16 01:12

而家嘅林夕只不過係毒果一個御用文人打手
作者: tomhung1016     時間: 2018-4-16 01:13

引用:

咪就係…發現新大陸咁…😂
作詞就叻…
但係音樂家就唔好扮經濟學㗎啦…
作者: 賈文子     時間: 2018-4-16 01:13

引用:
原帖由 chan0318 於 2018-4-16 12:54 AM 發表
台灣可以用愛黎發電,香港邊得?
Ching, 係"做愛發電"
作者: seahui     時間: 2018-4-16 01:18

引用:
原帖由 暮應雄a 於 2018-4-15 11:02 PM 發表
當然有笑容啦,涯咗幾十年比當年英國管治無人權嘅辛酸,涯到經濟開始起,唔笑唔撚通喊咩。,
唔該俾我喊住做返英國殖民統治下嘅香港人。我估我會笑到喊。
作者: mkmkmkqwer     時間: 2018-4-16 01:22

引用:

http://img.chinatimes.com/newsphoto/2018-04-15/656/20180415000926.jpg

香港人看台 ...
係台灣佬同埋毒果吹到台灣好幸福,同埋香港人被代表姐
作者: mkmkmkqwer     時間: 2018-4-16 01:28

引用:

http://img.chinatimes.com/newsphoto/2018-04-15/656/20180415000926.jpg

香港人看台 ...
黑心油,詐騙同埋自吹自擂充大頭鬼,小學生都知道係你台灣特產啦,真係夠晒無恥,香港地緣上同大陸係比較接近,但係香港制度完善食品監察嚴謹,相比你台灣,人種直接就已經係福建人,香港上市嘅福建系股票一般都有管理層折讓啦😁
作者: mkmkmkqwer     時間: 2018-4-16 01:32

引用:
原帖由 jetflyer 於 2018-4-15 10:56 PM 發表
台灣嘢食邊夠香港好食?

台灣衣飾邊夠香港朝?

至於住,無實際係台灣生活過,我嘅想法可能比較主觀。總覺得 ...
生活嘅嘢,你識條鐵咩,最緊要自我感覺良好,自欺同欺人都有一手,唔係點做詐騙集團故鄉呀😁
作者: mkmkmkqwer     時間: 2018-4-16 01:35

引用:
原帖由 hkguy001 於 2018-4-15 11:08 PM 發表

2300萬的台灣, 食安事件比得上人口13億的大陸

https://zh.wikipedia.org/wiki/台灣食品安全事件列表
所以仲好意思話返人哋轉頭,話大陸都好啲,話香港一個國際排名前列嘅國際大都市食安問題比佢第三世界台灣嚴重,面皮真係成尺厚,難怪可以做到詐騙集團故鄉
作者: mkmkmkqwer     時間: 2018-4-16 01:36

引用:
原帖由 jetflyer 於 2018-4-15 11:11 PM 發表

理想討論,用字文雅啲得唔得?你最多話某啲政治傾向嘅青年人為自由甘願過啲刻苦,簡樸嘅生活。
除咗反共嘅自由,我睇唔到仲有咩其他自由香港係差得過台灣囉
作者: lawmann     時間: 2018-4-16 01:45

引用:

文人多鳩up
一句「台灣好窮」已清楚表達晒佢咁多句廢話
作者: mkmkmkqwer     時間: 2018-4-16 01:45

引用:
原帖由 西奴末日 於 2018-4-15 11:27 PM 發表

台灣係師承日本

X2
主要係壞個方面
作者: lawmann     時間: 2018-4-16 01:48

引用:
台灣嘢食邊夠香港好食?

台灣衣飾邊夠香港朝?

真實既台北市容大概同香港既大角咀舊區咁上下
作者: qaqbq     時間: 2018-4-16 01:49

顏色人應該話:好過生於亂世的HK。。。
作者: mkmkmkqwer     時間: 2018-4-16 01:49

引用:
原帖由 at01 於 2018-4-15 11:48 PM 發表
你用香港所賺的錢去台灣消費梗係平
你試下賺台灣工資水平去生活返台灣就知同香港人係返香港消費差不多......
如果咪金剛點解死都係香港撈真銀?
益左呢條台灣佬啦,近年蘋果因為各種目的係咁吹捧台灣,炒起左台灣個價,呢個鄉下仔係香港呃蝦條咪易左囉,你要知道好多港女係智盲黎㗎嘛😁