標題: 假如中印若再一次開戰,很可能徹底改變世界格局! [打印本頁]

作者: HEMING123     時間: 2018-2-10 17:38

https://www.youtube.com/watch?v=_5cI2sbtyiA
作者: 星海揚帆     時間: 2018-2-11 10:39

若兔子再對白象動武
不會是打一下就撤兵
而會是徹底消除邊界隱患
作者: mflyer     時間: 2018-2-11 11:15

今次要直落平原, 唔好要 兵哥門 在山上 受冰火? 
作者: mflyer     時間: 2018-2-11 11:16

坐北向南, 背山面水, 好風水?
引用:
原帖由 mflyer 於 2018-2-11 11:15 AM 發表
今次要直落平原, 唔好要 兵哥門 在山上 受冰火?

作者: chenflie     時間: 2018-2-11 12:20

😒上次都直落平原啦。解放軍的西路軍(從新疆部隊調過去的)仲離譜,佔領阿克賽欽 一直鏟到德里(印度舊都)外300幾公里的楚舒勒。如果唔係老毛強行收手。都唔知道會唔會順手搞埋個首都。
作者: 星海揚帆     時間: 2018-2-11 12:59

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-2-11 12:20 發表
😒上次都直落平原啦。解放軍的西路軍(從新疆部隊調過去的)仲離譜,佔領阿克賽欽 一直鏟到德里(印度舊都)外300幾公里的楚舒勒。如果唔係老毛強行收手。都唔知道會唔會順手搞埋個首都。
上次係補給問題
今次唔會有
作者: 潘盧小閒     時間: 2018-2-11 13:37

中国收復藏南係遲早问题,
印度亦无双手奉还之理,
所以无需假設…中印必有一战!
作者: RAy_1982zzz     時間: 2018-2-11 14:11

大國同大國打,沒完沒了,沒必要。
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-11 14:46

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-2-11 10:39 AM 發表
若兔子再對白象動武
不會是打一下就撤兵
而會是徹底消除邊界隱患
那就要看你老共的能耐了,不要再外強中亁了。
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-11 14:48

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-2-11 12:59 PM 發表

上次係補給問題
今次唔會有
補給問題?長驅直入都沒問題反而在後面的補給有問題?一個多月就岀現了補給問題,你怎看待八年的漫長抗戰?
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-11 14:49

引用:
原帖由 潘盧小閒 於 2018-2-11 01:37 PM 發表
印度亦无双手奉还之理,
造白日夢的時候?
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-11 14:50

雙手奉送國土給别人就完全沒有問題的。
作者: 潘盧小閒     時間: 2018-2-11 15:27

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-11 02:49 PM 發表

造白日夢的時候?
造夢?你慢慢睡吧!!
三哥咁蠢都比你聰明

印度防長幾日前都識得
冒着嚴寒走到中印边境視察!

只因自印度上次退兵后…我軍
在中印边境工事完全沒有停止
反而增多!
作者: chenflie     時間: 2018-2-11 15:49

引用:
原帖由 RAy_1982zzz 於 2018-2-11 02:11 PM 發表
大國同大國打,沒完沒了,沒必要。
62年個次,老毛都係咁認為,以為打起來就會曠日持久。國家元氣大傷,所以忍左印度足足三年,一讓再讓。 不過佢估錯對手。 摩羅差 幫人開門,遞毛巾就專業。寫軟件都得。打仗就真係唔知點形容。 一打就崩潰。 所以大國戰爭都要睇埋戰鬥力。 唔一定拖好長。
作者: RAy_1982zzz     時間: 2018-2-11 15:51

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-2-11 03:49 PM 發表

62年個次,老毛都係咁認為,以為打起來就會曠日持久。國家元氣大傷,所以忍左印度足足三年,一讓再讓。 不過佢估錯對手。 摩羅差 幫人開門,遞毛巾就專業。寫軟件都得。打仗就真係唔知點形容。 一打就崩潰。 所以 ...
國家打將,除非係被人侵略,否則我們要出錢出命,因為我們是一份子。
作者: RAy_1982zzz     時間: 2018-2-11 15:56

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-2-11 03:49 PM 發表

62年個次,老毛都係咁認為,以為打起來就會曠日持久。國家元氣大傷,所以忍左印度足足三年,一讓再讓。 不過佢估錯對手。 摩羅差 幫人開門,遞毛巾就專業。寫軟件都得。打仗就真係唔知點形容。 一打就崩潰。 所以 ...
就算看來我們強,一對一。但戰爭不是一對一,誰都想做武林盟主,但我們要做老闆,也做工人,也做服務,也做武林盟主。
作者: chenflie     時間: 2018-2-11 15:56

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-11 02:48 PM 發表

補給問題?長驅直入都沒問題反而在後面的補給有問題?一個多月就岀現了補給問題,你怎看待八年的漫長抗戰?
八年抗戰係自己國土。都係靠自己同胞養,當然沒問題。 印度係阿差地頭。你估佢地會主動派米給解放軍? 長驅直入係前線打仔喔。後勤反而因為你長驅直入,拍馬都追唔上你啊。二戰德軍打莫斯科之前幾威水,遇神殺神,遇佛殺佛。然後到莫斯科城下,一個月唔夠,即刻給打翻轉頭。凍下啫,蘇軍一樣挨凍啦。 一個有補給 一個沒補給 前後一個月唔到。你睇下差別幾大
作者: 星海揚帆     時間: 2018-2-11 15:56

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-11 14:48 發表
閣下還是回去惡補一下基本軍事知識罷
作者: 星海揚帆     時間: 2018-2-11 15:58

引用:
原帖由 RAy_1982zzz 於 2018-2-11 15:56 發表
就算看來我們強,一對一。但戰爭不是一對一,誰都想做武林盟主,但我們要做老闆,也做工人,也做服務,也做武林盟主。

不是一對一
是兔子、巴鐵、孟加拉、尼泊爾甚至不丹聯合出兵討伐白象
作者: RAy_1982zzz     時間: 2018-2-11 15:59

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-2-11 03:58 PM 發表

不是一對一
是兔子、巴鐵、孟加拉、尼泊爾甚至不丹聯合出兵討伐白象
我們都沒必要打,到時更多難民,不來我們中國嗎?
作者: 星海揚帆     時間: 2018-2-11 16:04

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-2-11 15:49 發表
62年個次,老毛都係咁認為,以為打起來就會曠日持久。國家元氣大傷,所以忍左印度足足三年,一讓再讓。 不過佢估錯對手。 摩羅差 幫人開門,遞毛巾就專業。寫軟件都得。打仗就真係唔知點形容。 一打就崩潰。 所以大國戰爭都要睇埋戰鬥力。 唔一定拖好長。
白象國內已經是亂糟糟
東北部各民族不服白象管治
西孟加拉邦動亂未息
毛派又長期作戰
兔子只需在東線砍斷雞頸
再適當地協助毛派一下
西線則由巴鐵主打
全取克什米爾
那就可以達成戰略目標
作者: chenflie     時間: 2018-2-11 16:22

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-2-11 04:04 PM 發表

白象國內已經是亂糟糟
東北部各民族不服白象管治
西孟加拉邦動亂未息
毛派又長期作戰
兔子只需在東線砍斷雞頸
再適當地協助毛派一下
西線則由巴鐵主打
全取克什米爾
那就可以達成戰略目標
西線由巴基佬主打唔多現實。巴基佬對住印度戰績都係麻麻。最好都係由翻新疆班“建設兵團”做主打。所謂冤家路窄。一定要派當年差d鏟到德里個支部隊打頭。唔能夠完全靠巴基佬。
作者: 帶刺的橄欖枝     時間: 2018-2-11 16:52

再打就唔駛咁急,大會南亞諸國共宰白象。聯軍可分兩路,中、巴付責西綫,兵至孟買,另一枝支中、尼付責北綫,靜觀印軍動向,東綫由中、孟海軍登陸加爾各答,著斯理蘭卡軍進占印度南端,隨後三方會師班加羅爾。
加爾各答以北的阿撒姆邦鬧分裂,無謂踏足;若印軍主力保孟買,中、尼軍可乘虛拔新德里,若固首都,可牽制印軍,令印度各地守備空虛,會師我軍可順利掃蕩;若斯理蘭卡軍無法攻入泰米爾邦,東、西綫兩軍可南下,造成三方圍攻之勢(泰米爾人在印度諸邦中算兇悍,但與中央有仇,印軍大概會見死不救)。
作者: 帶刺的橄欖枝     時間: 2018-2-11 16:56

引用:
原帖由 RAy_1982zzz 於 2018-2-11 15:59 發表

如果你行軍做到秋毫無犯,邊個去當難民?
作者: freeyauchan     時間: 2018-2-11 17:27

基本上印度冇可能夠中國打 1 中国是民族國家 就算當中有漢奸也為數不多 ! 印度係多種族国家  士氣上输   2  中國是军事出口国  後勤補给問题较小   而印度是军備入囗國  裝備再生產力较底!3  防空及视野能力也中國較强北斗系统!   最重要中國係吾打得印度!除非印度出件傻佬自殺式入侵中國领土!
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-11 18:35

引用:

自己損失了九萬平方公里的藏南給印度,老毛這個只懂打自己人的窩囊廢一輩子也討不回來,到老鄧這個只懂復辟的廢柴也討不回來也,將永遠也討不回來了。這就是老共了。
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-11 18:38

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-2-11 03:56 PM 發表

八年抗戰係自己國土。都係靠自己同胞養,當然沒問題。 印度係阿差地頭。你估佢地會主動派米給解放軍? 長驅直入係前線打仔喔。後勤反而因為你長驅直入,拍馬都追唔上你啊。二戰德軍打莫斯科之前幾威水,遇神殺神, ...
你毛軍想和德軍比?怎樣比?當年蘇聯這麽強大給一個波波羅沙計劃已打到莫斯科城外,單是俘虜蘇軍已有三百八十萬。

作者: chenflie     時間: 2018-2-11 18:38

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-11 06:35 PM 發表

自己損失了九萬平方公里的藏南給印度,老毛這個只懂打自己人的窩囊廢一輩子也討不回來,到老鄧這個只懂復辟的廢柴也討不回來也,將永遠也討不回來了。這就是老共了。
你咁英明神武,睇來藏南全靠你啦。幾時收翻
作者: samuelxx     時間: 2018-2-11 18:40

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-11 06:35 PM 發表

取回領土, 忍幾十年等待一個最佳時機都係合理. 塊地唔會飛走, 無逼切性取回. 印度都發展唔到塊地. 五代十國丟失的燕雲十六州, 過佐400年先由明朝收回
作者: chenflie     時間: 2018-2-11 18:42

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-11 06:38 PM 發表

你毛軍想和德軍比?怎樣比?當年蘇聯這麽強大一個波波羅沙計劃已打到莫斯科城外,單是俘虜蘇軍已有三百八十萬。
哦?比唔到啊?咁又係,我地最多就係同聯合國軍打吓爛仔架啫。最多死個太子仔。又幾時試過領導人以身殉國咁偉大
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-11 18:46

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-2-11 03:56 PM 發表

八年抗戰係自己國土。都係靠自己同胞養,當然沒問題。 印度係阿差地頭。你估佢地會主動派米給解放軍? 長驅直入係前線打仔喔。後勤反而因為你長驅直入,拍馬都追唔上你啊。二戰德軍打莫斯科之前幾威水,遇神殺神, ...
人家德軍打蘇聯打到如入無人之境,在戰爭的後期因受東西二線夾擊才岀現補給問題。而你老共在自己邊境作戰只一個月就説補給有問題了。這才是真正的紙老虎。

看看國民政府軍怎樣打通甸緬公路,怎樣派遠征軍去救被困的英軍?行走野人山,攀山涉水都沒有問題,而你老共這些紙老虎一遇到低能的印度兵一下子就不敢打下去了,然後説補給有問題。

真正的真相你要本人説給你聽嗎?
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-11 18:49

引用:
原帖由 RAy_1982zzz 於 2018-2-11 03:59 PM 發表

你在說廢話嗎?那時有誰會去大陸?大陸人都不停地大逃亡哩。打仗是怕有難民進入自己的國境?你有腦嗎?
作者: 星海揚帆     時間: 2018-2-11 18:53

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-11 18:46 發表

人家德軍打蘇聯打到如入無人之境,在戰爭的後期因受東西二線夾擊才岀現補給問題。而你老共在自己邊境作戰只一個月就説補給有問題了。這才是真正的紙老虎。

看看國民政府軍怎樣打通甸緬公路,怎樣派遠 ...
拜託
不要暴露自己無知
巴巴羅薩初期勢如破竹
但正是因為這樣
後面補給趕不上
未有在入冬前攻打莫斯科

所謂東西夾攻
那是在諾曼第之後
蘇聯紅軍已大舉反攻
納粹節節敗退
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-11 18:53

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2018-2-11 05:27 PM 發表
基本上印度冇可能夠中國打 1 中国是民族國家 就算當中有漢奸也為數不多 ! 印度係多種族国家  士氣上输   2  中國是军事出口国  後勤補给問题&# ...
遇到這樣的下三流國家也打不贏,要自己撤軍還要自撤二十公里,也要求印度這樣做。

印度也自撤二十公里,之後又再重返並在那裏殖民了二十萬,你沒有骨氣的老共就這樣損失了九萬平方公里的土地給印度了。

作者: 星海揚帆     時間: 2018-2-11 18:56

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-11 18:35 發表

噴飯
藏南如何和外蒙比較?
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-11 18:56

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-2-11 06:38 PM 發表

你咁英明神武,睇來藏南全靠你啦。幾時收翻
交岀權力和軍權,這個責任吾必定完成,那像得你老共這些紙老虎只懂欺負自己的人民,抄家滅族,強搶強拆。除此之外無一是處。
作者: chenflie     時間: 2018-2-11 18:57

講遠征軍啊 我鐘意啊,以前都幾有興趣研究。咁我問你,滇緬公路(尼個先係真名啊)幾時開通先? 第二 救英軍咁威水,點解又要走野人山?最有意思d野就係救英軍威水到走野人山隔左几耐?夠唔夠一個月。  第三,野人山爬山涉水死左幾多人啊? 第一次遠征軍出國戰死先3到4千。野人山一爬死成千上萬啊!死埋200師個師長! 點解?無補給啊! 救英軍又點解要走野人山,英國佬擅自撤退。沒通知遠征軍。我地後路被斷。咩呢?又係無補給啦! 一場因為補給問題,打到孫立人抗命走印度的問題仗。你就拿來講補給完善?

你將第二次遠征軍同中國駐印軍反攻緬甸同第一次混埋一齊講,你勁咯。
藏南補給問題,我建議你去次爬下喜馬拉雅山咯。 幾好玩架
作者: 星海揚帆     時間: 2018-2-11 18:57

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-11 18:53 發表

遇到這樣的下三流國家也打不贏,要自己撤軍還要自撤二十公里,也要求印度這樣做。

印度也自撤二十公里,之後又再重返並在那裏殖民了二十萬,你沒有骨氣的老共就這樣損失了九萬平方公里的土地給蘇聯了。
算了罷
閣下連補給都不認識
作者: 星海揚帆     時間: 2018-2-11 18:58

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-11 18:56 發表

交岀權力和軍權,這個責任吾必定完成,那像得你老共這些紙老虎只懂欺負自己的人民,抄家滅族,強搶強拆。除此之外無一是處。
問問聯合國兔子有甚麼建樹罷
作者: RAy_1982zzz     時間: 2018-2-11 18:59

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-11 06:49 PM 發表

你在說廢話嗎?那時有誰會去大陸?大陸人都不停地大逃亡哩。打仗是怕有難民進入自己的國境?你有腦嗎?
😂 難民梗係周圍走啦,中國人四圍走,可憐香港人只能等死?
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-11 18:59

引用:
原帖由 samuelxx 於 2018-2-11 06:40 PM 發表

取回領土, 忍幾十年等待一個最佳時機都係合理. 塊地唔會飛走, 無逼切性取回. 印度都發展唔到塊地. 五代十國丟失的燕雲十六州, 過佐400年先由明朝收回
印度已在那裏殖民了幾十萬人了,你老共永遠也討不回來。
你老共想和自己的祖先來比?怎樣比?鬥嘴乎?鬥呼叫口號?
作者: chenflie     時間: 2018-2-11 19:00

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-11 06:59 PM 發表

咁你幾時帶領人民起義啊?
作者: 星海揚帆     時間: 2018-2-11 19:01

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-11 18:38 發表

你毛軍想和德軍比?怎樣比?當年蘇聯這麽強大給一個波波羅沙計劃已打到莫斯科城外,單是俘虜蘇軍已有三百八十萬。
老解打敗禿子
納粹輸給蘇聯紅軍
珍寶島一役老解打敗蘇軍
韓戰老解打敗18國聯軍

你說得對
納粹沒法和老解相比
弱太多了
作者: chatjai     時間: 2018-2-11 19:02

印度人太多,教育太差,送個印度俾你都瞓唔著,打印度把卵。
作者: 星海揚帆     時間: 2018-2-11 19:02

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-2-11 16:22 發表

西線由巴基佬主打唔多現實。巴基佬對住印度戰績都係麻麻。最好都係由翻新疆班“建設兵團”做主打。所謂冤家路窄。一定要派當年差d鏟到德里個支部隊打頭。唔能夠完全靠巴基佬。
那是因為巴羊設備及戰術不夠
有解放軍顧問團點撥就可以
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-11 19:09

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-2-11 06:53 PM 發表

拜託
不要暴露自己無知
巴巴羅薩初期勢如破竹
但正是因為這樣
後面補給趕不上
未有在入冬前攻打莫斯科

所謂東西夾攻
那是在諾曼第之後
蘇聯紅軍已大舉反攻
納粹節節敗退
看清楚才來回應吧!是戰爭的後期補給才岀現問題。一個冬季過後德軍又來個大反擊,哪裏岀現了補給問題?
幾百萬德軍殺入蘇聯都不會岀現補給問題,你老共只打一個月就岀現了問題了,不敢打下去了,收兵了?
為何不懂加強補給?有困難嗎?打韓戰三年補給都不成問題,打了一個月的印度就説補給有問題了,不敢再打下去了,收兵了,還要自撤二十公里,眼巴巴看印度霸佔自己的領土再也不敢再提了。

要我説真正的原因給你聽嗎?
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-11 19:14

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-2-11 06:57 PM 發表

算了罷
閣下連補給都不認識
打一場戰爭才一個月,還是在自己的國土打就説補給追不上了?不敢再打下去了。補給追不上不懂加強補給嗎?

看看成吉思汗怎樣橫掃歐亞二洲補給卻不成問題,你老共連八百年前的先人都不如。
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-11 19:16

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-2-11 07:00 PM 發表

交岀軍權不消半年必可攻佔印度半壁江山。
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-11 19:19

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-2-11 07:01 PM 發表

老解打敗禿子
納粹輸給蘇聯紅軍
珍寶島一役老解打敗蘇軍
韓戰老解打敗18國聯軍

你說得對
納粹沒法和老解相比
弱太多了
打敗?不是老美岀手相助,克奴曉夫已毀了你老共了,更會連累整個中華大地。

打韓戰三年又不會岀現補給問題?打印度一個月已岀現了補給問題?可想而知你老共才是真正的紙老虎。
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-11 19:22

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-2-11 07:01 PM 發表

老解打敗禿子
納粹輸給蘇聯紅軍
珍寶島一役老解打敗蘇軍
韓戰老解打敗18國聯軍

你說得對
納粹沒法和老解相比
弱太多了
打敗聯軍?打嘴炮你們一定贏。

已經八敗成交了,嘴硬有何用?

1950年9月15日,美軍仁川登陸,10月,中國人民志願軍入朝參戰。經過三年殘酷的戰爭,1953年7月27日,板門店停戰簽字,,維持三八線。只有三八線依舊。
現在的三八線不是原來的三八線,是聯軍的實際佔領線,只不過大家還叫它三八線。❴這裏北韓損失了一萬二千平公里的地方給南韓,❵。

北韓還損失了大小延平島,白翎島,大小青島共五個島嶼給南韓,海岸線由南韓一直伸延到北韓的最高點,幾乎封死了北韓的黄海岀海口線。

我們一向被告知,中國人民必須打這場戰爭,不打就會亡國。我們一向被告知,連美國高級將領也承認,他們在朝鮮“打了一場錯誤的戰爭”。現在我們才知道,當時的參謀長聯席會議主席,五星上將奧瑪爾‧布萊德利確實說過類似的話,但是,他的原話是,假如因為朝鮮戰爭,“我們就打入中國的話,那麼,我們將是在一個錯誤的時間,在一個錯誤的地點,與錯誤的敵人,進行一場錯誤的戰爭。”這段話和我們原來理解的意思,實在差得太遠了。
作者: yc0688     時間: 2018-2-11 19:23

印度是低智商民族,比越南軍隊更差(非常怕死),中國打印度是教訓白癡一樣。
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-11 19:24

引用:
原帖由 chatjai 於 2018-2-11 07:02 PM 發表
印度人太多,教育太差,送個印度俾你都瞓唔著,打印度把卵。
是你自己的九萬平方公里的藏南給印度霸佔了。不要偷換概念。
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-11 19:29

引用:
原帖由 yc0688 於 2018-2-11 07:23 PM 發表
印度是低智商民族,比越南軍隊更差(非常怕死),中國打印度是教訓白癡一樣。
自己連這樣的白癡都搞不定,還損失了九萬平方公里的領土給别人。
中國五千年來從來未被印度佔過便宜,唯獨是老毛老共上台後,中國東南西北的領土都被霸佔了。
作者: chatjai     時間: 2018-2-11 19:37

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-11 07:24 PM 發表

是你自己的九萬平方公里的藏南給印度霸佔了。不要偷換概念。
唔駛咁緊張。要攞返自己嘅土地,只有富國強兵一途。國家夠強,國際貿易有著數,人地做你廉價勞工,點都好過佔領土地,太煩。這是二戰後的後殖民狀態。

從來要拿一個地方,必須考慮是當地是否原來已經有一大班人住,有人住就要招呼佢地,太麻煩。同一個問題,當日本要佔領台灣時,李鴻章問過日本。儘管日本佔領台灣賺了面子,錢是蝕錢的。

孫子兵法教落,打仗要有著數先至打。否則就自衛,人不犯我我不犯人。
作者: zzaa2046     時間: 2018-2-11 19:39

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-11 02:48 PM 發表

你放心中共唔會深入印度,深入咪等於侵略,你估美國佬呀,炸到印度大城市希巴爛,咩都夠晒啦
作者: WPGLY     時間: 2018-2-11 19:42

印度戰機入侵中國西藏如入無人之境,中國點夠膽同印度打呀?!上次打失佐藏南,打多次多數會再失去西藏大部分土地. 所以中國根本唔敢打. 上次印度入侵中國洞朗都係中國賠款了事!
作者: HKHUMAN1     時間: 2018-2-11 19:47

唔好咁多假如好冇
作者: WPGLY     時間: 2018-2-11 19:49

引用:
原帖由 潘盧小閒 於 2018-2-11 01:37 PM 發表
印度亦无双手奉还之理,
中國唔敢打!只會派班五毛發咀砲!

作者: 小婆羅門     時間: 2018-2-11 20:07

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-2-11 03:56 PM 發表

閣下還是回去惡補一下基本軍事知識罷
不要浪費時間回應啲儍仔啦
作者: pdub122     時間: 2018-2-11 20:22

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-2-11 10:39 AM 發表
若兔子再對白象動武
不會是打一下就撤兵
而會是徹底消除邊界隱患
應該係幫地球徹底解放東北諸邦
作者: 潘盧小閒     時間: 2018-2-11 20:32

引用:
原帖由 WPGLY 於 2018-2-11 07:49 PM 發表

中國唔敢打!只會派班五毛發咀砲!
你趕住去……等唔切呀?
作者: 我有私家車     時間: 2018-2-11 22:39

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 11-2-2018 19:22 發表

打敗聯軍?打嘴炮你們一定贏。

已經八敗成交了,嘴硬有何用?

1950年9月15日,美軍仁川登陸,10月,中國人民志願軍入朝參戰。經過三年殘酷的戰爭,1953年7月27日,板門店停戰簽字,,維持三八線。只有三八線依 ...
你咁鐘意老作唔寫小說賺錢真係浪費咗!
作者: 我有私家車     時間: 2018-2-11 22:50

引用:
原帖由 chenflie 於 11-2-2018 18:57 發表
講遠征軍啊 我鐘意啊,以前都幾有興趣研究。咁我問你,滇緬公路(尼個先係真名啊)幾時開通先? 第二 救英軍咁威水,點解又要走野人山?最有意思d野就係救英軍威水到走野人山隔左几耐?夠唔夠一個月。  第三,野人山爬山涉 ...
佢這種文人冇體質架,唔好輓佢啦。
作者: 我有私家車     時間: 2018-2-11 22:53

引用:
原帖由 chenflie 於 11-2-2018 19:00 發表

佢俾人帶住起義好耐啦,起極都起唔到
作者: freeyauchan     時間: 2018-2-12 02:44

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-11 06:53 PM 發表

印度也自撤二十公里,之後又再重返並在那裏殖民了二十萬,你沒有骨氣的老共就這樣損失了九萬平方公里的土地給印度了。
吾走留係度做咩? 6幾年  中國咩都冇  冇雷公咁遠留係當地比人圍?你弱智架? 中国遠征軍深入 救出英軍   証明中國陸軍多天才同好打! 呢個全球以認証吾使講  不過冇Q用 鬼叫佢老頂係漢奸蔣!  吾輸跟你玩鞋  哇時  岩手正男   国民黨得啖笑!
作者: freeyauchan     時間: 2018-2-12 02:54

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-11 06:59 PM 發表

老共現仼主度習近平先生可以大大聲 吊柒安陪  反觀現任中華民國總统菜菜子見到安陪成隻狗咁  連人類架尊嚴都冇! 得啖笑   
作者: freeyauchan     時間: 2018-2-12 03:00

引用:
原帖由 WPGLY 於 2018-2-11 07:42 PM 發表
印度戰機入侵中國西藏如入無人之境,中國點夠膽同印度打呀?!上次打失佐藏南,打多次多數會再失去西藏大部分土地. 所以中國根本唔敢打. 上次印度入侵中國洞朗都係中國賠款了事!
咁都比你知?  咁下任中共主席係邊個呀?
作者: 湊熱鬧的人     時間: 2018-2-12 07:45

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-11 07:16 PM 發表

交岀軍權不消半年必可攻佔印度半壁江山。
口水花釋軍權?! 既然你自己和你的中華民國都吹得咁勁, 點解唔反攻大陸重奪軍權呀? 連你口中咁廢的中共都打唔贏, 點信你不消半年搞掂半個印度呀?
中華民國連漁民的捕魚權益都保護唔到, 信佢會保護到十幾億人的權益?

作者: winglive

作者: 隨風隨緣     時間: 2018-2-12 08:47

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-2-11 12:20 PM 發表
上次一黎補給,二黎見好收,三黎係美蘇強逼中國撒軍
佢老尾驚中國打爆由佢援助嘅鷹犬

作者: 隨風隨緣     時間: 2018-2-12 08:48

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-11 02:46 PM 發表

那就要看你老共的能耐了,不要再外強中亁了。
俾班西毛吹左十幾年支爆都仲外強
作者: chenflie     時間: 2018-2-12 09:00

引用:
原帖由 隨風隨緣 於 2018-2-12 08:48 AM 發表

俾班西毛吹左十幾年支爆都仲外強
西毛好奇怪就係一樣野。講到老美 德軍天下無敵,仁義道德,普世價值,為人出頭。我就唔明咯,咁樣,按道理,中共一早就唔存在啦。 幫蔣公 應該一早就鏟底啦。 哦個次唔算,咁韓戰,應該都係一野就鏟底中共啦。 咁 邪惡的中共又點會存在?

邪惡的中共靠人海,唔打得,無科技,每戰必敗 然後就從一個延安到960萬平方公里?
美軍每戰必贏, 唔死人,高科技,所以僅守三八線,同越南撤軍?
咁同大陸講台灣佬的問題一樣:  國軍神勇無敵,每戰必贏 所以虎据台灣?
作者: wilsonkf     時間: 2018-2-12 09:17

你地同一個相信天降大石上面有字既人兄討論...

有用既咩.

電郵騙案話你先比錢佢就可以收到錢, 正常人都唔會信, 點解唔諗一個更加高明既騙局?
因為呢個係一個揀傻仔既過程, 佢地無必要去昆正常人, 只要昆到傻仔就得. 咁個騙局唔低B D 點樣揀傻仔.
拿某大法香港發言人係講過, 佢個退黨人數係亂咁黎, 唔應該用大話對抗大話, 跟住呢? 跟住由幾百萬人退黨, 到九千萬人退黨, 宜家好似係三億. 點解人地咁堅持呢D 低能野? 因為你唔信呢D低能野, 入左教都好快會退, 唔會上當.
咁你地同呢D 傻仔講野有乜用.

作者: 隨風隨緣     時間: 2018-2-12 09:38

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-2-12 09:00 AM 發表

西毛好奇怪就係一樣野。講到老美 德軍天下無敵,仁義道德,普世價值,為人出頭。我就唔明咯,咁樣,按道理,中共一早就唔存在啦。 幫蔣公 應該一早就鏟底啦。 哦個次唔算,咁韓戰,應該都係一野就鏟底中共啦。 咁 ...
西毛分兩種。一種係收錢做野,另一種係死蠢俾人洗腦
作者: wilsonkf     時間: 2018-2-12 09:47

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-11 07:29 PM 發表

自己連這樣的白癡都搞不定,還損失了九萬平方公里的領土給别人。
中國五千年來從來未被印度佔過便宜,唯獨是老毛老共上台後,中國東南西北的領土都被霸佔了。
老蔣當政, 咁就仲要糾結下點收回西藏. 藏南? 哈哈哈.
作者: chenflie     時間: 2018-2-12 09:59

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-2-12 09:47 AM 發表

老蔣當政, 咁就仲要糾結下點收回西藏. 藏南? 哈哈哈.
收咩喔 你估阿普阿旺駿美同班禪傻左啊?聽隻咁唔打得的國軍收西藏? 共軍就唔同啦。清西北三馬用半年時間 跟手就鏟上西藏。個陣共軍上西藏,秋毫無犯。同藏民打水,修屋企,食飯飯錢落度足。西藏本來就農奴制,農奴藏民第一次見到當佢地平等人咁對待個種軍隊,給左個稱號給共軍: 漢人菩薩兵! 民心收到盡! 西藏高層點咁作返?民心都唔係佢個邊
作者: freeyauchan     時間: 2018-2-12 11:02

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-2-12 09:00 AM 發表

西毛好奇怪就係一樣野。講到老美 德軍天下無敵,仁義道德,普世價值,為人出頭。我就唔明咯,咁樣,按道理,中共一早就唔存在啦。 幫蔣公 應該一早就鏟底啦。 哦個次唔算,咁韓戰,應該都係一野就鏟底中共啦。 咁 ...
人海戰術係d無腦先信架西方輸埸仗架值口  正識係三三制陸军戰術!  早在項梁以用呢個戰術  楚军10萬戰勝秦軍30萬  証明戰術機動性  死白猪都要請教老解  —埸必輸戰伇你中國人點打?  
作者: freeyauchan     時間: 2018-2-12 11:05

軍事區咩都吾多军痴最多  戰役  戰略  戰術 武器! 有幾多人分析到?
作者: chenflie     時間: 2018-2-12 11:16

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2018-2-12 11:02 AM 發表

人海戰術係d無腦先信架西方輸埸仗架值口  正識係三三制陸军戰術!  早在項梁以用呢個戰術  楚军10萬戰勝秦軍30萬  証明戰術機動性  死白?都要請教老解  —埸必輸戰&# ...
班無腦連鬼頭講野都理解錯。美軍幾時有講人海戰術?係human wave, 正確應該係人浪戰術! 即係共軍用三三製打法。不斷拆散重組,組成連綿不絕的散兵線!鬼佬一般衝鋒就三線,蘇軍縱深可以到5線,我地幾乎無限線。有時可以打成晚唔停! 散兵線同波浪一樣。一浪接一浪打埋來!車輪戰!
作者: sai24     時間: 2018-2-12 11:17

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-11 07:09 PM 發表

看清楚才來回應吧!是戰爭的後期補給才岀現問題。一個冬季過後德軍又來個大反擊,哪裏岀現了補給問題?
幾百萬德軍殺入蘇聯都不會岀現補給問題,你老共只打一個月就岀現了問題了, ...
兩邊補給不能相提並論,德國打蘇聯時,係預期冬天來臨前解決,到打到莫斯科城下,冬季已來臨,氣油結冰,士兵無預寒衣物,德軍係輸給天氣。相反老解係有補給,不過佢當時係靠人力,驢仔背著物資補給,打短期無問題,打長期就會跟不上,而且一旦被斷補給線就危險了
作者: sai24     時間: 2018-2-12 11:19

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-11 07:14 PM 發表

打一場戰爭才一個月,還是在自己的國土打就説補給追不上了?不敢再打下去了。補給追不上不懂加強補給嗎?

看看成吉思汗怎樣橫掃歐亞二洲補給卻不成問題,你老共連八百年前的先人都不如。
上維基看看吧,都快打到首都
作者: chenflie     時間: 2018-2-12 11:21

引用:
原帖由 sai24 於 2018-2-12 11:17 AM 發表

兩邊補給不能相提並論,德國打蘇聯時,係預期冬天來臨前解決,到打到莫斯科城下,冬季已來臨,氣油結冰,士兵無預寒衣物,德軍係輸給天氣。相反老解係有補給,不過佢當時係靠人力,驢仔背著物資補給,打短期無問題 ...
其實老毛顧住名氣啫。當時繳獲咁多印度佬裝備同彈藥。如果學蘿蔔頭,搞三光政策,可以做到現地補給。起碼頂得住打埋半個印度。 不過老毛覺得咁就搞得太大鍋!
作者: ideal717     時間: 2018-2-12 11:27

樓上各位師兄講咁多有咩用,已經都過咗啦,今日不同往日。
作者: wilsonkf     時間: 2018-2-12 11:29

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-2-12 11:21 AM 發表

其實老毛顧住名氣啫。當時繳獲咁多印度佬裝備同彈藥。如果學蘿蔔頭,搞三光政策,可以做到現地補給。起碼頂得住打埋半個印度。 不過老毛覺得咁就搞得太大鍋!
印軍D 裝備唔用就奇怪D. 但無理由三光. 果度算係中國領土.
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-12 12:46

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2018-2-12 02:44 AM 發表

吾走留係度做咩? 6幾年  中國咩都冇  冇雷公咁遠留係當地比人圍?你弱智架? 中国遠征軍深入 救出英軍   証明中國陸軍多天才同好打! 呢個全球以認証吾使講  不過冇Q用 鬼叫佢老頂係 ...
這個人種真是悲哀,自己的領土都嫌遠,還説要來做什麽?可憐!難怪中國東南西北的領土在老毛和老共的統治下都丢失掉了。

領土大要來亁什麼?這樣的説話都説得岀來,你去問一問俄羅斯人口只有一億,領土一千七百萬平方公里要這麽大要來幹什麼?人家就寸土不讓,你就嫌自己的國土太大要來幹什麼?可憐的你啊!

要來養自己的子民,要來給自己子民生存的空間。人家印度懂得移民到那裏霸佔中國的土地,你卻説要來幹什麼?死窩囊廢!
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-12 12:47

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2018-2-12 02:54 AM 發表

老共現仼主度習近平先生可以大大聲 吊柒安陪?反觀現任中華民國總统菜菜子見到安陪成隻狗咁?連人類架尊嚴都冇! 得啖笑??
你老毛和老共在六七十年代天天都在屌柒蘇修和美帝国主義,那又如何?
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-12 12:53

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2018-2-12 07:45 AM 發表

口水花釋軍權?! 既然你自己和你的中華民國都吹得咁勁, 點解唔反攻大陸重奪軍權呀? 連你口中咁廢的中共都打唔贏, 點信你不消半年搞掂半個印度呀?
中華民國連漁民的捕魚權益都保護唔到, 信佢會保護到十幾億人 ...
是的!你老毛和老共除了懂得欺負中國人媚蘇之外還懂得什麽?哦!還懂得岀賣國土然後對自己的人民説:雖遠必誅,吋土必爭!

圖片附件: 1518411183847.jpg (2018-2-12 12:53, 234.85 KB) / 該附件被下載次數 6

圖片附件: 1518411184018.jpg (2018-2-12 12:53, 260.45 KB) / 該附件被下載次數 7

圖片附件: 1518411184165.jpg (2018-2-12 12:53, 185.9 KB) / 該附件被下載次數 6

作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-12 12:55

引用:
原帖由 隨風隨緣 於 2018-2-12 08:47 AM 發表

上次一黎補給,二黎見好收,三黎係美蘇強逼中國撒軍
佢老尾驚中國打爆由佢援助嘅鷹犬
自己的領土被霸佔了,一吋都收不回,然後自圓其説地説,不!是阿Q精神地説:見好就收。被霸佔的領土繼續被霸佔下去。
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-12 13:03

引用:
原帖由 sai24 於 2018-2-12 11:19 AM 發表

上維基看看吧,都快打到首都
笑死人了!然後被某些力量嚇得標屎標尿而回,九萬平方公里的土地就這樣丢失了,還在沾沾自喜,打一場仗丢失了自己的領土還在自誇自擂。
作者: kingking99     時間: 2018-2-12 13:03

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-2-12 09:59 AM 發表

收咩喔 你估阿普阿旺駿美同班禪傻左啊?聽隻咁唔打得的國軍收西藏? 共軍就唔同啦。清西北三馬用半年時間 跟手就鏟上西藏。個陣共軍上西藏,秋毫無犯。同藏民打水,修屋企,食飯飯錢落度足。西藏本來就農奴制,農奴 ...
就是解放軍得民心,損害西藏奴隸主利益,所以達賴作反,不過一下就俾共產黨打殘,班禪就乖乖服服了,
在西藏很多地方,一般普通藏民家中,都把老毛的照片,放在佛像前供奉
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-12 13:06

引用:
原帖由 kingking99 於 2018-2-12 01:03 PM 發表

就是解放軍得民心,損害西藏奴隸主利益,所以達賴作反,不過一下就俾共產黨打殘,班禪就乖乖服服了,
在西藏很多地方,一般普通藏民家中,都把老毛的照片,放在佛像前供奉
就是只懂打自己的人,只懂欺負自己的人民。老共這麽好藏民為何每每都要獨立?
作者: sai24     時間: 2018-2-12 13:17

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-12 01:06 PM 發表

就是只懂打自己的人,只懂欺負自己的人民。老共這麽好藏民為何每每都要獨立?
講清楚係一小部份藏民要獨立,不是整體,背後推動藏獨的是印度及美國。你問十個藏民,係咪十個都話獨立?
作者: chenflie     時間: 2018-2-12 13:18

引用:
原帖由 kingking99 於 2018-2-12 01:03 PM 發表

所以62年打到後勤供唔上個陣,係藏民自發出來做義工帶炮彈過雪山運過去。 因為佢地知道幫邊個,生活可以過得落去
作者: chenflie     時間: 2018-2-12 13:21

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-12 01:06 PM 發表

如果西藏真係共黨對人唔好,你見得到應該起碼兩三個集團軍系上邊。或者過幾萬人搞起義! 西藏上邊我地軍力薄弱。好應該起義啊。就係無。就達賴個次,萬人左右。西藏得幾萬人咩?
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-12 13:23

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-2-12 01:18 PM 發表

所以62年打到後勤供唔上個陣,係藏民自發出來做義工帶炮彈過雪山運過去。 因為佢地知道幫邊個,生活可以過得落去
然後被嚇到標屎標尿而撤兵?然後説後勤供應而自己撤軍還要自撤廿公里。九萬平方公里的藏南就這樣丢失了。
作者: chenflie     時間: 2018-2-12 13:29

引用:

你去西藏旅遊下,睇下達賴係度個陣班農奴主做過咩?人皮鼓,人骨碗仲係個博物館擺住。唔係一兩個文物,係成百上千! 達賴點講? 呢D係西藏文化。人民自願送個細路哥過來剝皮做鼓的!  另外採訪過達賴個班搞獨立的。點講班藏民?有個農奴主女人講過,佢細個個陣有個藏民朋友,佢朋友老豆得罪左自己個老豆,給按規矩打死左,所以佢可憐個朋友,同佢一齊玩。結果作反個陣,佢朋友第一個走去開門給解放軍!佢覺得佢朋友出賣佢!
呢d係咩人,大家自己睇啦
作者: chenflie     時間: 2018-2-12 13:33

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-12 01:23 PM 發表

然後被嚇到標屎標尿而撤兵?然後説後勤供應而自己撤軍還要自撤廿公里。九萬平方公里的藏南就這樣丢失了。
系咯,咁你家下點解仲唔登高一呼,招攬仁人志士,去推翻個見到摩羅差都標屎個種政權啊?起碼你見到摩羅差同你開門你都沒掉頭走啊? 仲唔起義?
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-2-12 13:33

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-2-12 01:29 PM 發表

你去西藏旅遊下,睇下達賴係度個陣班農奴主做過咩?人皮鼓,人骨碗仲係個博物館擺住。唔係一兩個文物,係成百上千! 達賴點講? 呢D係西藏文化。人民自願送個細路哥過來剝皮做鼓的!  另外採訪過達賴個班搞獨立的。點 ...
是的!毛賊東説千萬不要忘記階級鬥爭,一個文化大革命已經可以自己鬥死自己人二千萬。難道這不是共剷文化嗎?
作者: nigel2014     時間: 2018-2-12 13:36

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-12 01:33 PM 發表

是的!毛賊東説千萬不要忘記階級鬥爭,一個文化大革命已經可以自己鬥死自己人二千萬。難道這不是共剷文化嗎?
老毛死左幾十年,你咁掛著佢,咪得閒落去揾佢飲茶喇

作者: wilsonkf     時間: 2018-2-12 14:59

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-12 01:03 PM 發表

笑死人了!然後被某些力量嚇得標屎標尿而回,九萬平方公里的土地就這樣丢失了,還在沾沾自喜,打一場仗丢失了自己的領土還在自誇自擂。
你智商未恢復正常之前. 講乜都唔會有人信.
天降大石上面有字呢D 七到爆炸既野都敢宣傳,真係怕人地唔知佢地係邪教.
都係果句, 呢度係果幾條院友會信你, 自己私信啦, 貼咁大抽阻住人地睇.