標題: 機場麥當勞 [打印本頁]

作者: 冰風蓋天     時間: 2017-10-11 17:16

港獨營業員惡劣態度

[url]https://m.facebook.com/groups/312693275508654?view=permalink&id=1345408195570485https://m.facebook.com/groups/312693275508654?view=permalink&id=1345408195570485[/url]

新聞來源連結:
https://m.facebook.com/groups/312693275508654?view=permalink&id=1345408195570485
作者: 老爺笑^_^     時間: 2017-10-11 17:18

yellow shit.
作者: 桑普     時間: 2017-10-11 17:18

炒啦
作者: 冰風蓋天     時間: 2017-10-11 17:18

呢種人點樣服務顧客?即使你有咩主張,都不應該带到工作上。
作者: knight7676     時間: 2017-10-11 17:19

自己唔排隊仲鬧人,以為拍片真係大晒?
作者: 冰風蓋天     時間: 2017-10-11 17:24

引用:
原帖由 knight7676 於 2017-10-11 05:19 PM 發表
咁都冇必要話自己唔係中國人啦!呢兩個港毒人應該有參與旺角暴亂!
作者: pj2015hk     時間: 2017-10-11 17:28

買個包都要比黃狗吊..D黃狗真係痴X線
佢支持港毒都一樣要去洗廁所拖地, 港毒完都一樣日日洗廁所

作者: 版煮報夢

作者: apmichael     時間: 2017-10-11 17:29

講到一舊舊,又無頭無尾。有無原片?
作者: 泛到無品口自臭     時間: 2017-10-11 17:30

將飛鼠仆轉到老麥人事部吧
作者: ichthys2     時間: 2017-10-11 17:30

正如劉德華先生當年所言︰「今時今日,咁嘅服務態度‥‥」
作者: 沙田狂野的主角     時間: 2017-10-11 17:31

嗯???點解會咁
作者: apmichael     時間: 2017-10-11 17:31

引用:
原帖由 knight7676 於 2017-10-11 05:19 PM 發表
個店員係敷衍個客,唔係無排隊
作者: triumphal_ark     時間: 2017-10-11 17:31

聽日開始唔洗返工
作者: 真係笑話     時間: 2017-10-11 17:32

香港現在太多這樣無腦的人
作者: knight7676     時間: 2017-10-11 17:37

引用:
原帖由 apmichael 於 2017-10-11 05:31 PM 發表

個店員係敷衍個客,唔係無排隊
sorry,呢個係我係友壇睇到既版本

10月10日:有大陸人在香港國際機場的連鎖快餐店買食物時打尖被女職員制止,但該大陸人竟然用英文問該女職員是否中國人不幫中國人。女職員斬釘截鐵地說,我係香港人,永遠不會是中國人!這時大陸人轉移視線用國語挑釁另一位男職員。

事出必有因,我又唔係好信個職員冇理頭會敷衍你,除非你個頭寫左我係大陸人3隻字...

作者: 冰風蓋天     時間: 2017-10-11 18:07

引用:
原帖由 knight7676 於 2017-10-11 05:37 PM 發表

10月10日:有大陸人在香港國際機場的連鎖快餐店買食物時打尖被女職員制止,但該大陸人竟然用英文問該女職員是否中國人不幫中國人。女職員斬釘截鐵地說,我係香港人,永遠不會 ...
即使顧客有錯,員工態度都唔係咁,更何況講與涉嫌港獨言語!你去公司問下若顧客態度惡劣,員工是否可以同樣用惡劣態度對應。
作者: 20168     時間: 2017-10-11 18:13

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2017-10-11 06:07 PM 發表
即使顧客有錯,員工態度都唔係咁,更何況講與涉嫌港獨言語!你去公司問下若顧客態度惡劣,員工是否可以同樣用惡劣態度對應。
氾太講……G拿人~先撩者賤。
作者: 冰風蓋天     時間: 2017-10-11 18:16

引用:
原帖由 20168 於 2017-10-11 06:13 PM 發表

氾太講……G拿人~先撩者賤。
閣下去倭國講自己來自香港,祖宗來自口中G拿,自己唔係g拿人,睇下倭人信唔信😅😅😅😅
作者: 中頑童     時間: 2017-10-11 18:17

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2017-10-11 05:24 PM 發表

咁都冇必要話自己唔係中國人啦!呢兩個港毒人應該有參與旺角暴亂!
你知唔知個女人講左句咩???打尖仲話係咪中國人唔幫中國人

個大媽係影衰緊中國人呀  成班人仲轉貼

將呢2件事分開......

竟然無人指出大媽是不對  而FB 轉貼個位高手仲勁 唔講前半段

作者: 20168     時間: 2017-10-11 18:19

大陸鬼域文化之扣帽~中国人?
噉用乜鬼蕃語呢。
角哥……不了!
作者: apmichael     時間: 2017-10-11 18:20

引用:
原帖由 中頑童 於 2017-10-11 06:17 PM 發表

竟然無人指出大媽是不對  而FB 轉貼個位高手仲勁 唔講前半段
有無前半段片?
作者: 20168     時間: 2017-10-11 18:23

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2017-10-11 06:16 PM 發表

閣下去倭國講自己來自香港,祖宗來自口中G拿,自己唔係g拿人,睇下倭人信唔信😅😅😅😅
海參崴……自古以來,祖宗不了。
作者: 冰風蓋天     時間: 2017-10-11 18:24

引用:
原帖由 中頑童 於 2017-10-11 06:17 PM 發表

都話你從事服務業,即使顧客有幾唔啱,都不能用同樣態度對應,更何況涉嫌用港獨言詞。若你真係受唔到客嘅氣,咁就請轉行啦!
作者: 中頑童     時間: 2017-10-11 18:24

引用:
原帖由 apmichael 於 2017-10-11 06:20 PM 發表

有無前半段片?
應該係無我估拍個個應該係大媽拍??

如果係其他人無理由唔影埋嘈個位女人......

但前半段都係聽番黎

如果照呢單野講 兩邊都有問題.....
作者: 冰風蓋天     時間: 2017-10-11 18:26

引用:
原帖由 20168 於 2017-10-11 06:23 PM 發表

你不如講埋莫斯科、哈蕯克……等啦!美國歸還加州、德州比墨西哥啦!
作者: 中頑童     時間: 2017-10-11 18:30

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2017-10-11 06:24 PM 發表

都話你從事服務業,即使顧客有幾唔啱,都不能用同樣態度對應,更何況涉嫌用港獨言詞。若你真係受唔到客嘅氣,咁就請轉行啦!
所以咪話兩邊都有問題LO

個班靚仔靚妹講野就真係.....

個大媽就擺晒全世界中國人上台...仲PK.....幫你咪影衰其他中國人
作者: 湊熱鬧的人     時間: 2017-10-11 18:35

引用:
原帖由 knight7676 於 2017-10-11 05:37 PM 發表

10月10日:有大陸人在香港國際機場的連鎖快餐店買食物時打尖被女職員制止,但該大陸人竟然用英文問該女職員是否中國人不幫中國人。女職員斬釘截鐵地說,我係香港人,永遠不會 ...
退一萬步, 個大媽完全唔啱, 你可以拒絕做佢生意, 但絕對唔需要咁嘅待客態度和把口講這些港獨的語句 佢嘅職位每日面對咁多不同的人, 一年當中梗有一些這樣的客, 如果唔識處理, 咁佢真係要考慮轉工
作者: 冰風蓋天     時間: 2017-10-11 18:36

引用:
原帖由 中頑童 於 2017-10-11 06:30 PM 發表

所以咪話兩邊都有問題LO

個班靚仔靚妹講野就真係.....

個大媽就擺晒全世界中國人上台...仲PK.....幫你咪影衰其他中國人
我亦唔幫大媽,不過服務員態度差不特止,更身為服務性行業營業員,涉宣港獨!
作者: LogisticsAir     時間: 2017-10-11 18:38

引用:

個店員應該好聲好氣講中國人都要排隊,而唔係用尼個方法。
做服務業同客嘈無論乜原因都係下風,希望尼幾個年輕人經一事長一智。
作者: 中頑童     時間: 2017-10-11 18:41

引用:
原帖由 LogisticsAir 於 2017-10-11 06:38 PM 發表

個店員應該好聲好氣講中國人都要排隊,而唔係用尼個方法。
做服務業同客嘈無論乜原因都係下風,希望尼幾個年輕人經一事長一智。
咁呢樣係真....但傳聞就係前段就係講過 點知就彈出一句 中國人唔幫番中國人......(但出奇地用英文?)

但得一段 唔知道事實真相.....只能夠咁樣判斷

作者: 冰風蓋天     時間: 2017-10-11 18:54

引用:
原帖由 20168 於 2017-10-11 06:23 PM 發表

叫英國收返美國啦!😆😆😆
作者: LogisticsAir     時間: 2017-10-11 18:58

引用:
原帖由 中頑童 於 2017-10-11 06:41 PM 發表

咁呢樣係真....但傳聞就係前段就係講過 點知就彈出一句 中國人唔幫番中國人......(但出奇地用英文?)

但得一段 唔知道事實真相.....只能夠咁樣判斷
就算大媽打占在先,尼兩個人用尼個方法回應就死硬,如果佢地確守專業,就唔會咁回應。做麥記見大把西人,個個嘈點做生意。尼啲就係現實!
作者: 中頑童     時間: 2017-10-11 18:59

引用:
原帖由 LogisticsAir 於 2017-10-11 06:58 PM 發表

就算大媽打占在先,尼兩個人用尼個方法回應就死硬,如果佢地確守專業,就唔會咁回應。做麥記見大把西人,個個嘈點做生意。尼啲就係現實!
只能夠講 呢位大媽醒LO 咁樣用個句野挑釁佢地
作者: LogisticsAir     時間: 2017-10-11 19:09

引用:
原帖由 中頑童 於 2017-10-11 06:59 PM 發表

只能夠講 呢位大媽醒LO 咁樣用個句野挑釁佢地
其實我相信大媽唔係想挑釁佢地,同佢地無仇冇怨挑乜鬼,佢係想用大陸嗰套拉關係想打尖,如果個女仔話如果俾佢先我會俾人投訴,唔好意思,用羣眾壓力令大媽知難而退,咁情況一定好好多。尼啲叫專業,著起麥記制服開工就唔可以咁,收工佢小爆大媽點都得!
作者: H-KBoy     時間: 2017-10-11 19:14

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2017-10-11 06:36 PM 發表

我亦唔幫大媽,不過服務員態度差不特止,更身為服務性行業營業員,涉宣港獨!
如果迪迪尼或海馬公園的工作人員以這樣的方式去對待打尖的遊客,我看會被即炒。
作者: 冰風蓋天     時間: 2017-10-11 19:19

引用:
原帖由 H-KBoy 於 2017-10-11 07:14 PM 發表

如果迪迪尼或海馬公園的工作人員以這樣的方式去對待打尖的遊客,我看會被即炒。
任何服務性行業都炒硬。
作者: 冰風蓋天     時間: 2017-10-11 19:24

引用:
原帖由 LogisticsAir 於 2017-10-11 07:09 PM 發表

其實我相信大媽唔係想挑釁佢地,同佢地無仇冇怨挑乜鬼,佢係想用大陸嗰套拉關係想打尖,如果個女仔話如果俾佢先我會俾人投訴,唔好意思,用羣眾壓力令大媽知難而退,咁情況一定好好多。尼啲叫專業 ...
Agree !
作者: H2O-     時間: 2017-10-12 08:27

只能話處理得唔好

回大媽: 正因為是中國人,才不幫你做影衰中國的事
作者: xieling     時間: 2017-10-12 12:55

即係以後中國人打尖有理 阻止有罪就係啦!

以後所有中國人打尖被人制止的時間就可以問你係唔係中國人嚟㗎點解唔幫自己人啦?咁就搞掂啦!
作者: xieling     時間: 2017-10-12 12:58

引用:
原帖由 H2O- 於 2017-10-12 08:27 AM 發表
只能話處理得唔好

回大媽: 正因為是中國人,才不幫你做影衰中國的事
調返轉佢就會話呢個係我哋民族意識來!

就好似孔慶東 空襲茱麗葉一樣!
作者: xieling     時間: 2017-10-12 13:00

亂打尖排隊都要說民族意識 真係冇說話講㗎! 即是以後打尖只要佢說出 民族意識你就要容忍佢打尖或做出 更惡劣的事情因為大家都是中國人嗎!
作者: Pink-puncher     時間: 2017-10-12 21:31

咁執著中國人身份就講煲冬瓜啦,講乜撚嘢英文啊
作者: 今天純情的山頭

作者: CRAZED@KITTY     時間: 2017-10-17 17:48

引用:
原帖由 LogisticsAir 於 2017-10-11 06:58 PM 發表

fb有留言大媽排隊到佢點餐,但因為大媽用餐券,肥妹用廣東話話有問題,大媽就用普通話問乜問題,肥妹就話只識講英文同廣東話,而呢個時候就有個老外打尖而出現呢段片。

作者: acer2014     時間: 2017-10-19 09:02

引用:

聽到另外故事...:是有一個排隊的顧客用普通話落ORDER...條女店員唔係好識聽,同埋個顧客落ORDER時落得論盡...
條女店員非但不幫該女顧客,重叫佢行開俾後面上....
而另外有個女就用英文(應該不是大陸英文...像香港口音英文)出聲....之後條店員就發癲...

係唔關排隊事...