標題: 薄𤋮來軍如果當天由四川先攻廣東廣西,可否一統天下 [打印本頁]

作者: WinMoneyfromJC     時間: 2017-7-16 23:35

薄𤋮來都算係一個人才
深得民心、機智過人
如果以四川軍區為主力
帶動幾十萬民眾
先攻下南方 再組織向北推進
應該有得一戰
作者: chaolininin     時間: 2017-7-16 23:37

妖~~~
薄𤋮來有乜軍和武器??
作者: KZRTO     時間: 2017-7-16 23:45

引用:
原帖由 chaolininin 於 2017-7-16 11:37 PM 發表
妖~~~
薄𤋮來有乜軍和武器??
好多沙B用個蘿pat來作主題的
作者: WinMoneyfromJC     時間: 2017-7-16 23:50

你不知道14集團軍是聽命薄熙來嗎?
再拉攏埋附近軍區,例如雲南軍區
不是不可能
引用:
原帖由 chaolininin 於 2017-7-16 11:37 PM 發表
妖~~~
薄𤋮來有乜軍和武器??

作者: 看天挖地

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: SkyBlue2046     時間: 2017-7-17 00:08

咪傻啦! 薄熙來根本指揮唔動軍隊!
作者: alanfkl     時間: 2017-7-17 00:51

傻仔,如果佢有咁高軍權,又為何會比人咁輕易打下來。一槍都無開過便打下這大老虎,無錯,佢係大老虎,但軍權又係咁真係咁大呢?
作者: travelguideoute     時間: 2017-7-17 01:29

自編自導自演
作者: freeyauchan

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: topwai~威威     時間: 2017-7-17 09:29

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2017-7-17 12:08 AM 發表
如果當年徐才厚,周永康,薄熙來,三個先出手,今日結局可能改寫。
作者: kingking99     時間: 2017-7-17 10:19

如果,如果佢敢調動軍隊搞政變,不出三天就被槍斃了
作者: pphk77     時間: 2017-7-17 10:38

咁多人精神失常
作者: abcnam01     時間: 2017-7-17 12:44

林彪係四野司令員,後受封十大元帥,為軍委會副主席,前四野手下全是陸、海、空軍司令,但71年時因為沒有軍委會命令,想調一連兵士(大約100人)也調不動。

作者: 大林林     時間: 2017-7-17 14:00

活在幻想中
作者: WinMoneyfromJC     時間: 2017-7-17 14:28

當年孫傳芳無蔣介石同意一樣可調動軍隊抗日

薄𤋮來和兩個軍季副主席係同一路人馬

調動了軍隊 習還未訓醒啦

唔通軍隊士兵會問下有無主席批文才行動咩
作者: yc0688     時間: 2017-7-17 14:46

引用:
原帖由 WinMoneyfromJC 於 2017-7-17 02:28 PM 發表
當年孫傳芳無蔣介石同意一樣可調動軍隊抗日

薄𤋮來和兩個軍季副主席係同一路人馬

調動了軍隊 習還未訓醒啦

唔通軍隊士兵會問下有無主席批文才行動咩
你根本不懂解放軍的結構,營以上都配有一個黨代表,叫政治委員,政委會查看有沒有中央軍委正式命令,如果沒有中央命令,政委會將軍長、師長就地槍斃,政委就是監督兵變的。

作者: WinMoneyfromJC     時間: 2017-7-17 14:54

1. 難道中央軍委副主席不代表中央軍委嗎?

2. 軍隊可以先殺政治委員先行動

3. 軍人聽從的是命令,就算一個營長要求士兵去殺政治委員甚至係主席,佢都必需要去執行。This is an order, 軍人不需要自己去分析對錯。
引用:
原帖由 yc0688 於 2017-7-17 02:46 PM 發表

你根本不懂解放軍的結構,營以上都有都配一個黨代表,叫政治委員,政委會查看有沒有中央軍委正式命令,如果沒有中央命令,政委會將軍師長就地槍斃,政委就是監督兵變的。

作者: tinghimw     時間: 2017-7-17 14:54

民初巳領教過軍閥割據的敝處,共產黨仲會比人有私下調兵既能力?
作者: WinMoneyfromJC     時間: 2017-7-17 14:58

先發制人的軍士兵變無可避免
引用:
原帖由 tinghimw 於 2017-7-17 02:54 PM 發表
民初巳領教過軍閥割據的敝處,共產黨仲會比人有私下調兵既能力?

作者: yc0688     時間: 2017-7-17 15:11

引用:
原帖由 WinMoneyfromJC 於 2017-7-17 02:54 PM 發表

3. 軍人聽從的是命令,就算一個營長要求士兵去殺政治委員甚至係主席,佢都必需要去執行。This is an order, 軍人不需要自己去分析對錯 ...
1.殺政委的命令士兵已經知道你想叛變,另外一個營中有上百黨員。

2.副軍委主席不能直接下令,要通過總參謀部,而總參謀部會向軍委主席求證,主席不同意,總參謀部會拒絕下達命令,不要幼稚了,薄熙來調不動軍隊的。

作者: molittlemo     時間: 2017-7-17 15:12

"薄𤋮來軍"是什麼?
邊隻GAME 出黎架?
作者: yc0688     時間: 2017-7-17 15:17

引用:
原帖由 molittlemo 於 2017-7-17 03:12 PM 發表
"薄𤋮來軍"是什麼?
邊隻GAME 出黎架?
薄熙來只是一個文官,在軍隊系統根本就沒有實權。
作者: yc0688     時間: 2017-7-17 15:23

引用:
原帖由 WinMoneyfromJC 於 2017-7-17 02:54 PM 發表

3. 軍人聽從的是命令,就算一個營長要求士兵去殺政治委員甚至係主席,佢都必需要去執行。This is an order, 軍人不需要自己去分析對錯 ...
在解放軍中,軍長與政委同時下命令叫士兵殺對方,士兵只會執行政委的命令殺軍長,因為政委實際職權比軍長大,黨指揮槍你懂嗎?
作者: 狼純     時間: 2017-7-17 15:26

不可能的!現實不能以遊戲來推演的。

首先,當年習薄争權之時,由於已和周永康、徐才厚等聯手,以致薄熙來一直享有明顯上的優勢,既然能以大熱得到權位,何必冒險起兵作亂呢?純以軍事考量,以一區軍力想戰勝其他軍區,機會有幾多?就算能籠絡將領,不等於能控制這區軍隊;再者兵禍全國,以致山河破碎,必為當權者和人民所唾棄,就算僥倖獲勝,所得一國破碎又有何意思呢?别忘了,薄熙來也是制度下的既得利益者,就算爭權失敗,依照過往慣例都能繼續享有利益,下次再有卷土重來的機會。是問起兵不確保勝,爭權失敗後損失不多的情況下,薄熙來會起兵嗎?

或者有人質疑,爭權失敗後以致今日下場,何以說損失不多?是由於習近平上台前曾遭幾次的刺殺,那只能說薄熙來做事太狠太絕,過了彼此的底線,咎由自取的緣故了。被扣的前一刻,何以薄熙來敢去北京?不過是依杖自己的優勢而欺習勢孤,所以由始至終,薄熙來敗得連他自己都不敢相信,這不單是低估了習近平智與謀,更是忽略了多派系下的平衡,無底線的手段是為眾所不容而已,這正正可以解說為何位高權重的周永康、徐才厚那麽輕易就被拉下來的原因了。

現代中國政爭者,都是一時精英,高手過招,誠如薄熙來那麽利害,沒有想到他的最大優勢也是平衡下的最大劣勢,更沒想到習近平被推舉出來保持平衡,而能突破了框架,自成一派強大勢力。面對習近平的智與強,相信薄煕來敗得非常合情合理。
作者: fantasticfour     時間: 2017-7-17 15:47

中國解放軍的system來自蘇聯,看看當年蘇聯的做法,如果個司令唔跟政黨要求,係有機會被廢.
黨指揮槍,再加上中共見過蘇聯解體,中國的政軍經過改革,已經很難革命.你估個個想打杖咩?有錢袋就收工.
作者: 羅家聰     時間: 2017-7-17 15:48

聽說薄和周想調動的是武警包圍中南海搞政變
作者: annabb     時間: 2017-7-17 16:00

引用:
原帖由 yc0688 於 2017-7-17 03:23 PM 發表

在解放軍中,軍長與政委同時下命令叫士兵殺對方,士兵只會執行政委的命令殺軍長,因為政委實際職權比軍長大,黨指揮槍你懂嗎?
師兄比喻有重突發大事件發生,如台灣出兵攻打廈門, 廈門通訊被中斷 ,誰可以決定出兵?
如果能通知中央,是不是只有習大大能決定出兵?
作者: annabb     時間: 2017-7-17 16:00

引用:
原帖由 yc0688 於 2017-7-17 03:23 PM 發表

師兄比喻有重突發大事件發生,如台灣出兵攻打廈門, 廈門通訊被中斷 ,誰可以決定出兵?
作者: 信一1219     時間: 2017-7-17 16:00

老實講,當年薄,徐,周以及令四條友是有資本可以發動軍事政變可惜無這個膽量可能出事前已經被控制,薄當年主動去兩會已經注定出局只不過這場政治風暴來得太突然,王立軍這個人到底是不是習的棋子真是一個迷
作者: Aricsp     時間: 2017-7-17 16:02

天馬行空,吃藥
作者: 猿渡翼     時間: 2017-7-17 16:04

樓主係咪有妄想症佢憑咩?周永康就得ge
作者: 笑得太快     時間: 2017-7-17 16:05

引用:

無知!
作者: 巴家也路     時間: 2017-7-17 16:09

引用:
原帖由 WinMoneyfromJC 於 2017-7-16 11:35 PM 發表
薄𤋮來都算係一個人才
深得民心、機智過人
如果以四川軍區為主力
帶動幾十萬民眾
應該有得一戰
夠鐘食藥了樓主
作者: chickenlee     時間: 2017-7-17 16:09

佢想成功必定要先引主席入川再暗殺佢,
再廣發英雄貼告發總理是暗殺主謀,
並開四川國庫分發眾將士,
之後帶兵出川清君側,
一戰功成可自封終身主席,
各將士則封終身城方大員

作者: SFormula     時間: 2017-7-17 16:11

你不如講埋聯合美國來砌中國
作者: 豬扒靚女     時間: 2017-7-17 16:16

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2017-7-17 09:29 AM 發表

如果當年徐才厚,周永康,薄熙來,三個先出手,今日結局可能改寫。
係周永康出手先,果時佢搵個同習總體檢既醫生同習總打毒針,不過習總收到風就閃左去陝西逃過一劫後,返黎就出手對付呢三條友
作者: iamsamuel     時間: 2017-7-17 16:21

引用:
原帖由 pphk77 於 17-7-2017 10:38 發表
咁多人精神失常
青山開放日
作者: kilkilkil     時間: 2017-7-17 16:22

樓主,尼个人,你都夠胆讨论,重要说先攻什么什么。
作者: 犯民愛籌款     時間: 2017-7-17 16:22

樓主為左自己就要令到成個中國嘅人民生活係戰亂!
作者: captainA1     時間: 2017-7-17 16:24

每到包條女
好快就可以攻陷
作者: 亂章     時間: 2017-7-17 16:27

有百萬兵權就唔洗坐監。
作者: yc0688     時間: 2017-7-17 16:27

引用:
原帖由 annabb 於 2017-7-17 04:00 PM 發表

外敵入侵一般都有根據規模有應變的ABC作戰方案,地方軍隊可同時應戰及上報軍情,因為是有預案,算是執行命令,收到中央命令可再做出修正。
作者: hoiwingn     時間: 2017-7-17 16:34

一分多謝
作者: lmichael     時間: 2017-7-17 16:34

講咁耐,都即係政變,政變邊要打內戰,你有無選歷史?只要策反到8341部隊就得。政變,最緊要快,出兵去廣東,打幾個月定幾年?士兵點解同你搏命?

出兵,道天地將法,首要,講求名正言順,薄希來可以用什麼借口出兵?

好多好天真既人,以為士兵係機械人,當你可以唔服從上級,點解士兵要服從你去搏,你政變一,兩日,你可以用it is an order. 你講內戰呀。。。,d時兵點會唔知你叛國?到時,點解我要撐你?

唯一可以出師有名既,唯有打倒獨裁政權,還政於民。。。
作者: 和敬清寂     時間: 2017-7-17 16:37

今時今日,內地經濟,社會發展都有大大改進,仲有冇可能幾十萬人跟住薄熙來搞革命,推倒從來?就算佢有咁既軍權,先下手為強,中央一增緩,歷史都唔會改變。
作者: I_love_IT     時間: 2017-7-17 16:37

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2017-7-17 09:29 AM 發表
同意。一念之差。
作者: duihight     時間: 2017-7-17 16:38

如果你老豆嗰晚早D訓唔會生你出嚟
作者: sikwai5568     時間: 2017-7-17 16:38

三軍大權在習近平,薄何來有軍
作者: spy12     時間: 2017-7-17 16:39

引用:
原帖由 yc0688 於 2017-7-17 02:46 PM 發表

你根本不懂解放軍的結構,營以上都配有一個黨代表,叫政治委員,政委會查看有沒有中央軍委正式命令,如果沒有中央命令,政委會將軍長、師長就地槍斃,政委就是監督兵變的。
其實呢個制度係戰時會有好大問題,雙長官制如果雙方指揮方針不一咁就大件事,加上由政委指揮有文人帶兵感覺。唔似得西方以軍官爲指揮,資深士官長為輔助咁有效率
作者: chuchioy123     時間: 2017-7-17 16:39

引用:
原帖由 annabb 於 2017-7-17 04:00 PM 發表

如果被襲就巳經可以開火反擊啦…重關咩出兵事 明顯係自衛行為 之後點樣同台灣算賬先係出唔出兵的問題 咁e個問題當然係軍委決定
作者: 屎濺片     時間: 2017-7-17 16:41

薄熙來一向尊重傳媒,如果佢坐第一把交椅,想信中國必走向民主
作者: 醉愛霉西     時間: 2017-7-17 16:42

引用:

徐才厚,郭伯雄奪軍權,周永康奪政權,3人裏應,薄熙來外合!
作者: I_love_IT     時間: 2017-7-17 16:44

引用:

薄一人是做不到的,最多調動武警。無咩用。

但加埋佢老細周永康,兩個元師除才厚,郭伯雄。咁就好大機會。

點解,因為鄧小平定下來的機制,當時解放軍分為總政治部,總參謀部,總裝備部,總後勤部。14集團軍就算要反,無裝備部供彈藥武器,無後勤部供糧食,根本無法打仗。

但兩位副軍位當時領導全解放軍咁濟,9成以上既上將都係用錢同佢地買位,實搞得掂。加上周生的政法委管武警。要做根本就是輕易做到。

只是佢地太信制度,以為習好應付,由佢上台後再逼佢落台,和平過渡,點知...嘿嘿,佢地太低估習了。

不過若薄上台,佢即時來一場唱紅打黑的權力鬥爭,中國肯定會回到文革年代,現在睇返,薄失敗未嘗唔係一件好事。

作者: akoko     時間: 2017-7-17 16:45

引用:
原帖由 WinMoneyfromJC 於 2017-7-17 14:54 發表

你以為啲士兵與你一樣蠢?
作者: ek2014     時間: 2017-7-17 16:45

如果真有其事,而家大家應該好忙甘去輪水輪米。。。。
作者: imkrist     時間: 2017-7-17 16:48

引用:
原帖由 WinMoneyfromJC 於 2017-7-16 11:50 PM 發表
不是不可能

可能..........

可能上帝會下凡間幫佢....
作者: 明亮的晨星     時間: 2017-7-17 16:49

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2017-7-17 12:08 AM 發表
無錯!只有中央軍委主席有權調動部隊

就算薄能夠煽動四川軍隊起事,兵力不足以打敗中央;正路應該出秦嶺,奪陜西,控制西部地區,憑借地形與中央相持

佔領兩廣?歷史上用這途徑出兵從來未成功過
作者: guydan     時間: 2017-7-17 16:49

引用:
原帖由 spy12 於 2017-7-17 04:39 PM 發表

其實呢個制度係戰時會有好大問題,雙長官制如果雙方指揮方針不一咁就大件事,加上由政委指揮有文人帶兵感覺。唔似得西方以軍官爲指揮,資深士官長為輔助咁有效率
點會
政委在和平時期有監督和思想教育既職權
但戰時戰略戰術既決定還是看部隊司令同參謀
只要軍官冇行為或思想(如反叛傾向)問題
政委是不會干涉部隊調動和配置
所以唔會有你講既問題
作者: imkrist     時間: 2017-7-17 16:51

引用:
原帖由 sikwai5568 於 2017-7-17 04:38 PM 發表
三軍大權在習近平,薄何來有軍
咩冇呀!佢地手上D女,加埋都十萬八萬,有排屌⋯⋯

打消耗戦,消耗佢地D米青氵夜.......
作者: GodFat     時間: 2017-7-17 16:52

咁多如果這個世界就會好簡單?
作者: sikwai5568     時間: 2017-7-17 16:53

引用:
原帖由 imkrist 於 2017-7-17 04:51 PM 發表

咩冇呀!佢地手上D女,加埋都十萬八萬,有排屌⋯⋯

打消耗戦,消耗佢地D米青氵夜.......
搞到老解腳軟,冇力揸槍
作者: KACRAS     時間: 2017-7-17 16:53

如果好小有,多數都係結果!
作者: Espadon     時間: 2017-7-17 16:53

希望楼主没有唯恐天下不乱的心态!!!不过中国政治体制的内部运作,虽然利益集团或派别之争尚能像想多少,但有时确实让人难以理解甚至感到后怕,诸如薄熙来和周永康之类,到了政治局委员这样的权力中心的高度,居然还是胜者为王败者为寇的场面,如此掌控十多亿人口乃至国家的命运,有时真让人感觉后背凉飕飕!习大大看上去是相对开明兼备国家战略视野,能否在中国创建一个相对透明且具良性循环渐进的稳固接班体制???!!!作为普通市民百姓,能有这个期待吗?!
作者: guydan     時間: 2017-7-17 16:56

其實咁多人講到繪形繪聲
又權鬥又暗殺咁
好似個個都係中南海第一線親身經歷咁
但真正消息來源冇個講得出講得準
結果就是幾篇不知文既文章同網上左傳右傳的討論
其實會唔會太無謂同無聊呢
作者: 多明戈     時間: 2017-7-17 17:04

引用:
原帖由 guydan 於 2017-7-17 04:56 PM 發表
其實咁多人講到繪形繪聲
又權鬥又暗殺咁
好似個個都係中南海第一線親身經歷咁
但真正消息來源冇個講得出講得準
結果就是幾篇不知文既文章同網上左傳右傳的討論
其實會唔會太無謂同無聊呢
奇怪, 講呢個話題竟然無人提到王立軍...
作者: mc4870     時間: 2017-7-17 17:04

如果喎? 如果薄𤋮來係鄧伯伯個仔咪最好, 唔使打都做硬主席添.
作者: kwma     時間: 2017-7-17 17:06

引用:
原帖由 WinMoneyfromJC 於 2017-7-16 11:35 PM 發表
薄𤋮來都算係一個人才
深得民心、機智過人
如果以四川軍區為主力
帶動幾十萬民眾
應該有得一戰
搵埋佢老豆一波同志先得
作者: 多明戈     時間: 2017-7-17 17:09

引用:
原帖由 guydan 於 2017-7-17 04:49 PM 發表

點會
政委在和平時期有監督和思想教育既職權
但戰時戰略戰術既決定還是看部隊司令同參謀
只要軍官冇行為或思想(如反叛傾向)問題
政委是不會干涉部隊調動和配置
所以唔會有你講既問題
睇過套劇"歷史的天空"有類似情節,
對方想聲東擊西, 但只有個師長睇穿左,
但佢堅持唔救援被猛攻ge非嫡系團,
就被部下質疑係想乘機剷除異己.
當時個政委係有提過想報請上級解除佢指揮權的.
作者: catcloud     時間: 2017-7-17 17:09

不如講下楊尚昆啦,係廣東起兵,廣東可以獨8立嗎?
作者: yc0688     時間: 2017-7-17 17:12

引用:
原帖由 spy12 於 2017-7-17 04:39 PM 發表

正好相反這個制度使軍隊特別有戰鬥力,因為黨代表總是沖在最前線,軍官留在後方指揮,那句威名遠播的“共產黨員跟我沖”就是這樣來的,解放軍在過往戰爭中黨代表死亡率特別高。
作者: kelly2008     時間: 2017-7-17 17:12

薄可能會

建立

中華民主共和國

爭取國際認受。。將黑金合法化

港台做聯邦之一

到時仲真正統一

好過現在越來越一左二窄

走番去毛主席年代
作者: 心水清     時間: 2017-7-17 17:15

中南海等同白宮,冇人够胆帶兵佔領,就唔會有政變。
作者: 狼純     時間: 2017-7-17 17:18

的確以現時層層制衡制度,是不可能私自調度軍隊發起內戰的,想也别想了。
若動用小型警衛隊或警力還是有可能的,但必有所局限,就算出現唐初不影響社會而流血的政變政爭的機會亦是不可能的。
作者: 廣東南蠻子     時間: 2017-7-17 17:19

引用:
薄𤋮來都算係一個人才
深得民心、機智過人
如果以四川軍區為主力
帶動幾十萬民眾
應該有得一戰
錯晒策略,應先攻西北,佔據新疆攞戰馬後東進西安做臨時政府,打下北京只日可待
作者: topwai~威威     時間: 2017-7-17 17:21

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-7-17 04:16 PM 發表 

係周永康出手先,果時佢搵個同習總體檢既醫生同習總打毒針,不過習總收到風就閃左去陝西逃過一劫後,返黎就出手對付呢三條友
徐才厚,周永康,薄熙來,三人幫只要打著民主口號,要求結束一黨專政,建立民主中国,就可以四面開花。

只要有軍權人物打著民主口號一定威力。

劉曉波因為無軍方人物支持所以唔會成功。

孫中山都系因為袁世凱支持先可以推翻滿清。

作者: yc0688     時間: 2017-7-17 17:21

引用:
原帖由 屎濺片 於 2017-7-17 04:41 PM 發表
薄熙來一向尊重傳媒,如果佢坐第一把交椅,想信中國必走向民主
民主非常邪惡,唔好在中國搞。
作者: 豬扒靚女     時間: 2017-7-17 17:28

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2017-7-17 05:21 PM 發表

徐才厚,周永康,薄熙來,三人幫只要打著民主口號,要求結束一黨專政,建立民主中国,就可以四面開花。

只要有軍權人物打著民主口號一定威力。

劉曉波因為無軍方人物支持所以唔會成功。

孫中山都系因 ...
但周永康想要既唔係結束一黨專政,而係想要自己做中共既第一把膠椅
作者: zzz31219     時間: 2017-7-17 17:28

如果......
作者: Plilo     時間: 2017-7-17 17:29

薄熙來衰在太高調, 夾起尾巴做人做左常委先揚出黎, 中國就完全唔同灑了
作者: 公撞四邊吹     時間: 2017-7-17 17:36

够鐘就服药,药力一過又乱up,話咗你
作者: 054D     時間: 2017-7-17 17:41

引用:
原帖由 多明戈 於 2017-7-17 05:04 PM 發表

奇怪, 講呢個話題竟然無人提到王立軍...
呢樣真,洗左幾個警察過四川
中央就知咩事,重有機會心佢指揮軍隊?
作者: 好時年     時間: 2017-7-17 17:43

已閲
作者: hungsing0     時間: 2017-7-17 17:45

引用:
原帖由 WinMoneyfromJC 於 2017-7-16 11:50 PM 發表
不是不可能
樓主真幽默! 點解拉攏 佬外星人? 搞政變內戰唔係話你想拉攏就拉攏, 我諗薄熙來身邊都大把智囊! 你諗到嘅嘢他們都會諗到, 可能比你諗得咁詳細更精密!
作者: cheuk35     時間: 2017-7-17 17:46

“哪有红军打红军的。”
作者: 狂野的腸     時間: 2017-7-17 17:47

引用:
薄𤋮來都算係一個人才
深得民心、機智過人
如果以四川軍區為主力
帶動幾十萬民眾
應該有得一戰
笑死我,射粒核彈去南方再射粒去北方咁先有得打樓主都係一個人才
作者: mflyer     時間: 2017-7-17 17:47

早D上床,
如果 ... ... ....
你同我都要用自然方法 偷渡去 USA!!!
作者: derekyip88     時間: 2017-7-17 17:48

傻Post
作者: mflyer     時間: 2017-7-17 17:49

連個老婆都... ... ....
還想 ... ... .... ....
十幾億人都要用自然方法 偷渡去 USA!!!  
作者: hungsing0     時間: 2017-7-17 17:50

引用:
不是不可能
如樓主所言咁容易拉攏, 點解泛民唔去軍營拉攏下部分解放軍, 再拉攏印度軍隊, 拉攏埋is, 聯同北約英、美 咪解放香港打上北京! 唔係冇可能喎!
作者: topwai~威威     時間: 2017-7-17 17:51

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-7-17 05:28 PM 發表

但周永康想要既唔係結束一黨專政,而係想要自己做中共既第一把膠椅
所以我咪話,自己佢地3個仲算有人生性既,如果諗住橫掂自己都死,不如全中国一齊打內戰,攬住死。

所以中共而家最驚唔系民運人士,係驚班貪官驚自己出事,不如出事前我先發動攪民主運動保命。

所以中共點解唔判佢地死刑,就係驚大亂。
作者: mflyer     時間: 2017-7-17 17:53

我同 習有一麵 之緣,
我同 薄有一面 之緣,
向來請我吃東西都會好D!!!
作者: 豬扒靚女     時間: 2017-7-17 17:55

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2017-7-17 05:51 PM 發表

所以我咪話,自己佢地3個仲算有人生性既,如果諗住橫掂自己都死,不如全中国一齊打內戰,攬住死。

所以中共而家最驚唔系民運人士,係驚班貪官驚自己出事,不如出事前我先發動攪民主運動保命。

所以中 ...
又唔可以話佢地三條友有人性,只係佢地知道完全冇勝算,因為習總手持核彈密碼
作者: bestworkshop     時間: 2017-7-17 17:56

太耐無來香討軍板
果然一代新人勝舊人
作者: smalleagle     時間: 2017-7-17 17:57

引用:
薄𤋮來都算係一個人才
深得民心、機智過人
如果以四川軍區為主力
帶動幾十萬民眾
應該有得一戰
當年應該由你帶隊
作者: mflyer     時間: 2017-7-17 17:57

在那日子, 我亦見過唔少長老!... ... ....
所以 唔好睇 咁多 黃書... ... ....
好易 精盡人亡!!!
引用:
原帖由 mflyer 於 2017-7-17 05:53 PM 發表
我同 習有一麵 之緣,
我同 薄有一面 之緣,
向來請我吃東西都會好D!!!

作者: 飛周2工

作者: 觀復     時間: 2017-7-17 17:58

yc0688國寶兄﹐常讀貴貼﹐少有留言﹐我前半生是個不折不扣的假洋鬼子﹐年長後洞悉了美式民主的虛偽﹐現覺今是而昨非﹐努力改過﹐請多發貼子﹐躬讀躬讀。

作者: DICK~DICK     時間: 2017-7-17 18:01

廣東福建好似係習先生的地頭..
作者: chan_fongwah     時間: 2017-7-17 18:03

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2017-7-17 09:29 發表

小人命薄,不能当大事。
三个都是貪财好色,见大事而情身,见小利而亡命。绝非帝王之材!
作者: powingfok     時間: 2017-7-17 18:05

假如劉少奇先發制人, 中國會點?
假如慈禧太后勤政會點?
假如我中左六合彩會點?