標題: 中國火箭發生故障,但衛星竟然成功入軌?! [打印本頁]

作者: fuwing28     時間: 2017-7-15 13:07

https://www.youtube.com/watch?v=3dZ2kaXW-FU

堅定流呢?新聞一D都冇報導。

作者: 20168     時間: 2017-7-15 13:30

流好出奇咩
作者: amx_011     時間: 2017-7-15 13:37

太陽神13號出了大量的故障. 最後都可以成功回到地球,
全部人員安全無事. 有故障唔一定就會出現毀滅性的後果.

https://zh.wikipedia.org/wiki/阿波罗13号
作者: omgking     時間: 2017-7-15 13:49

引用:
原帖由 fuwing28 於 2017-7-15 01:07 PM 發表
https://www.youtube.com/watch?v=3dZ2kaXW-FU

係新港dd新聞唔報姐
作者: kingking99     時間: 2017-7-15 13:55

引用:
原帖由 fuwing28 於 2017-7-15 01:07 PM 發表

都唔係大陸負面新聞,老闆唔比報,
如果這衛星是美國的,就簡直是科技界一件了不起的大成就了
作者: wilsonkf     時間: 2017-7-15 14:19

今次算係嚴重. 唔係好似老美咁, 下下都要爆炸甚至死人先叫嚴重.
作者: 神殿老子     時間: 2017-7-15 14:47

引用:

發射時有1個引擎停止工作,所以衛星未去到預定高度,後來用衛星自己的引擎爬高20000公里,到達預定高度,救返.
但用左2/3的燃料,所以衛星的壽命由原來的15年下降到5年,但總好過完全吾用要報廢(幾億).
這是世界首次這樣救返衛星,現正在研究在太空同衛星加油,希望5年內成功.
作者: isvh5     時間: 2017-7-15 14:49

用左衛星自己D燃料 做軌道轉換
作者: yc0688     時間: 2017-7-15 14:53

象一個受傷的士兵,勇敢的爬到前線陣地,並堅守崗位,好感動。
作者: qsqs     時間: 2017-7-15 15:08

引用:
原帖由 kingking99 於 2017-7-15 01:55 PM 發表

東方星島文匯大公都唔俾?
作者: kingking99     時間: 2017-7-15 15:22

引用:
原帖由 qsqs 於 2017-7-15 03:08 PM 發表

這就是大陸宣傳工具不如西方又一証明了,
火箭失誤,經努力救回,損失一半使用壽命,又不是甚麼光彩的事,輕描淡寫報導是了,不用像西方傳媒,隱藏一半,大力吹噓另一半,
如果是毒果大妓院那種創作報導,以西方傳媒關心大陸的程度,不立即跳出來反駁都幾稀
作者: 奇想二三     時間: 2017-7-15 15:44

這是中國人的低調,挽回1/3亦非光彩事,研究並排除錯誤才最重要。
我們有了衛星增壽技術時再鋪張不遲。
作者: tinghimw     時間: 2017-7-15 15:49

引用:
原帖由 kingking99 於 2017-7-15 01:55 PM 發表

報唔啱心水既新聞,冇得昇職加人工。
慢慢形成中上層都係妓者,中立或者立場唔同既,根本過唔倒試用期。
作者: 小婆羅門     時間: 2017-7-15 15:50

引用:
原帖由 神殿老子 於 2017-7-15 02:47 PM 發表

發射時有1個引擎停止工作,所以衛星未去到預定高度,後來用衛星自己的引擎爬高20000公里,到達預定高度,救返.
但用左2/3的燃料,所以衛星的壽命由原來的15年下降到5年,但總好過完全吾用要報廢(幾億).
這是世界首次這 ...
靈活變通方法
作者: happywu     時間: 2017-7-15 15:52

引用:

根本就係故意失敗,通過十次太空變軌將衛星送到任意想要的軌道,其實系極高難度的技術,中國能做到呢點講明技術嫻熟,其軍事上的重大意義在於只要有需要可將衛星變至敵方衛星軌道,通過機械臂、激光甚至撞擊的方式(類似菲律賓貨輪撞美軍艦一樣)毀壞。

作者: 小魔怪     時間: 2017-7-15 16:02

動畫嚟既啫
作者: chinahkfreeman     時間: 2017-7-15 16:27

有關果次火箭發射,官方講法係失利,唔係失敗,而家粒衛星最終去到預定軌道,說明官方嘅講法非常中肯,其實果次發射官方唔講嘅話,跟本冇人知佢失利,今次官方唔講嘅話,亦未必有人知粒星冇咗2/3燃料,證明中國唔單止科技在進步,資訊透明度都在進步
作者: 神殿老子     時間: 2017-7-15 16:50

引用:
原帖由 qsqs 於 2017-7-15 03:08 PM 發表

大公有報導.
作者: bizet     時間: 2017-7-15 16:52

衛星減壽10年, 只剩5年命.
作者: 嫖-俠

作者: johnlamhk881903

作者: 香江強國人     時間: 2017-7-15 17:39

火箭與衛星分開射。
作者: KeKeCheung     時間: 2017-7-15 17:45

引用:
原帖由 神殿老子 於 2017-7-15 02:47 PM 發表

這是世界首次這 ...
👍🏻
作者: kenbondwong     時間: 2017-7-15 17:59

引用:
原帖由 omgking 於 2017-7-15 13:49 發表

係新港dd新聞唔報姐
因為中共新聞公信力太好,全球只有中共信。而中共人亦靠呢d新聞打飛機。
作者: panda3052013     時間: 2017-7-15 18:14

出軌是不道德行為🤣🤣🤣
作者: 潘盧小閒     時間: 2017-7-15 18:25

中国…………
星堅强!!!!!

作者: 邊際流星1     時間: 2017-7-15 18:43

引用:

這是世界首次這 ...
,現正在研究在太空同衛星加油,

希望成功
作者: nguyenngochung     時間: 2017-7-15 18:44

流料會封鎖消息
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2017-7-15 19:02

引用:

呢單嘢國內有播,好多人都知,只是港媒沒有報導吧
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2017-7-15 19:09

引用:
原帖由 kingking99 於 2017-7-15 03:22 PM 發表

火箭失誤,經努力救回,損失一半使用壽命,又不是甚麼光彩的事,輕描淡寫報導是了,不用像西方傳媒,隱藏一半,大力吹噓另一半,
如果是毒果大妓院那種創作報導,以西方傳 ...
絕對認同,以媒體作武器,蠱惑人心,提高自我形象,醜化或妖魔化敵人,西方國家的確比中國領先100年以上。
作者: 橫行蟹     時間: 2017-7-15 19:15

引用:

需然值得高興,但今次係好彩,必須要檢討問題所在.
作者: 罪惡約翰     時間: 2017-7-15 19:19

引用:
原帖由 fuwing28 於 2017-7-15 13:07 發表

係唔係上次長征五號“升空失利”果單?
作者: xyz_666     時間: 2017-7-15 19:28

耐人尋味
作者: John_Chow     時間: 2017-7-15 19:33

車行到中途壞佐,有能力就可以步行到目的地。
作者: John_Chow     時間: 2017-7-15 19:34

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-7-15 14:19 發表
今次算係嚴重. 唔係好似老美咁, 下下都要爆炸甚至死人先叫嚴重.
個衛星行到去軌道,但係折壽囉!
作者: 墨溝     時間: 2017-7-15 20:04

無綫新聞上星期已經報了
作者: 最愛曼聯     時間: 2017-7-15 20:30

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2017-7-15 19:09 發表

絕對認同,以媒體作武器,蠱惑人心,提高自我形象,醜化或妖魔化敵人,西方國家的確比中國領先100年以上。
呢樣我認同
作者: genji     時間: 2017-7-15 20:54

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2017-7-15 07:09 PM 發表

絕對認同!
作者: 真。小小羊羊     時間: 2017-7-15 20:55

謝謝分享
作者: 小魔怪     時間: 2017-7-15 21:02

如果可以成功射件嘢上去添加番啲原料就無得頂
作者: Df21d     時間: 2017-7-15 21:09

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2017-7-15 05:59 PM 發表

因為中共新聞公信力太好,全球只有中共信。而中共人亦靠呢d新聞打飛機。
冇錯,中國好多假新聞,信唔過。其實上诲仲係魚村,深圳都係耕地,蘋果新聞先最真實,壹傳媒萬歲!
作者: eric9795     時間: 2017-7-15 21:22

應該搵毒果做下新聞 好過唔講
作者: 六不     時間: 2017-7-15 21:57

引用:
原帖由 chinahkfreeman 於 2017-7-15 04:27 PM 發表
有關果次火箭發射,官方講法係失利,唔係失敗,而家粒衛星最終去到預定軌道,說明官方嘅講法非常中肯,其實果次發射官方唔講嘅話,跟本冇人知佢失利,今次官方唔講嘅話,亦未必有人知粒星冇ࡵ ...
唔講唔知?進入太空軌道前要向國際太空處booking。
作者: Chavez_Nysm     時間: 2017-7-15 23:08

👍👍
作者: chinahkfreeman     時間: 2017-7-15 23:28

引用:
原帖由 六不 於 2017-7-15 09:57 PM 發表

唔講唔知?進入太空軌道前要向國際太空處booking。
國際太空處?係乜組織?有冇官網?
作者: 7出國際     時間: 2017-7-16 00:01

引用:
原帖由 happywu 於 2017-7-15 03:52 PM 發表

根本就係故意失敗,通過十次太空變軌將衛星送到任意想要的軌道,其實系極高難度的技術,中國能做到呢點講明技術嫻熟,其軍事上的重大意義在於只要有需要可將衛星變至敵方衛星軌道,通過機械臂、激光甚至撞擊的方 ...
認同, 我之前也有這懷疑 !
今次事件, 比發射成功更能驚動外國勢力..
作者: wilsonkf     時間: 2017-7-16 00:01

引用:
原帖由 小魔怪 於 2017-7-15 09:02 PM 發表
成本可能同重新發射衛星相若.

還不如五年後再射過一粒, 因為衛星入面既零件會換代.
作者: Randomness     時間: 2017-7-16 00:43

我們活在虛假世界之中
作者: 大林林     時間: 2017-7-16 01:52

一定另有b計劃
作者: 乜都食小小咁啦     時間: 2017-7-16 02:23

引用:
原帖由 chinahkfreeman 於 2017-7-15 04:27 PM 發表
有關果次火箭發射,官方講法係失利,唔係失敗,而家粒衛星最終去到預定軌道,說明官方嘅講法非常中肯,其實果次發射官方唔講嘅話,跟本冇人知佢失利,今次官方唔講嘅話,亦未必有人知粒星冇ࡵ ...
師兄講得好!中國文明進步比科技進步更重要!
作者: jjcbx     時間: 2017-7-16 02:40

大陸而家有技術可以幫衛星加燃料喎!
作者: 潘盧小閒     時間: 2017-7-16 06:42

引用:
原帖由 jjcbx 於 2017-7-16 02:40 AM 發表
大陸而家有技術可以幫衛星加燃料喎!
天源一号?
作者: Superboy     時間: 2017-7-16 10:39

對中國航天技術,徹底佩服。
作者: 小魔怪     時間: 2017-7-16 10:40

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-7-16 12:01 AM 發表

成本可能同重新發射衛星相若.

還不如五年後再射過一粒, 因為衛星入面既零件會換代.
始終呢種技術都係要掌握,因為呢個技術他日會有機會引用喺其他方面,,情況就好似日本車有問題,日本人就想辨法去修理完善佢,而美國車就叫你唔好整喇,換過架新既算了
作者: jack006     時間: 2017-7-16 11:20

引用:
原帖由 happywu 於 2017-7-15 03:52 PM 發表

根本就係故意失敗,通過十次太空變軌將衛星送到任意想要的軌道,其實系極高難度的技術,中國能做到呢點講明技術嫻熟,其軍事上的重大意義在於只要有需要可將衛星變至敵方衛星軌道,通過機械臂、激光甚至撞擊的方 ...
低調低調

圖片附件: peach_04.gif (2017-7-16 11:20, 20.71 KB) / 該附件被下載次數 7

作者: wilsonkf     時間: 2017-7-16 11:36

引用:
原帖由 小魔怪 於 2017-7-16 10:40 AM 發表

始終呢種技術都係要掌握,因為呢個技術他日會有機會引用喺其他方面,,情況就好似日本車有問題,日本人就想辨法去修理完善佢,而美國車就叫你唔好整喇,換過架新既算了
發射衛星唔一樣wor.
整好部車的確係無咁浪費. 但發射衛星的話, 現時技術, 大大支火箭相當大部份都無得回收, 其實都浪費左. 粒衛星相對成個發射成本黎講, 真係唔大, 單從成本去睇, 五千蚊整好部舊電話, 六千蚊換新, 快好多, 你揀邊樣?

(如果粒衛星係好貴重, 有排都唔會換代, 咁發射果時就會比夠五十年燃料佢, 而唔係十五年啦)

宜家大陸都研究緊回收火箭再用既技術. 呢樣應該比衛星加油更加重要?

作者: 中微子     時間: 2017-7-16 12:37

東方日報國際版有報導。
作者: 窮Bimmer     時間: 2017-7-16 12:58

引用:

http://news.wenweipo.com/2017/07/06/IN1707060019.htm
作者: 窮Bimmer     時間: 2017-7-16 13:04

http://hk.on.cc/cn/bkn/cnt/news/20170706/mobile/bkncn-20170706131206807-0706_05011_001.html
作者: generala     時間: 2017-7-16 13:27

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-7-16 11:36 AM 發表

發射衛星唔一樣wor.
整好部車的確係無咁浪費. 但發射衛星的話, 現時技術, 大大支火箭相當大部份都無得回收, 其實都浪費左. 粒衛星相對成個發射成本黎講, 真係唔大, 單從成本去睇, 五千蚊整好部舊電話, 六千蚊換新 ...
15年使用壽命除左考慮科技革新速度外
本身故障率都係考慮點
就算衛星再大再貴
15年好可能已經出現唔少故障甚至失效
點都唔會比50年燃料佢

BTW
用衛星燃料入軌在拯救層面上雖然說是成功
但在發射層面上仍是失敗或只是局部成功
找出問題所在再修正才是重中之重
作者: wilsonkf     時間: 2017-7-16 13:33

引用:
原帖由 generala 於 2017-7-16 01:27 PM 發表

15年使用壽命除左考慮科技革新速度外
本身故障率都係考慮點
就算衛星再大再貴
15年好可能已經出現唔少故障甚至失效
點都唔會比50年燃料佢

BTW
用衛星燃料入軌在拯救層面上雖然說是成功
但在發射層面上仍 ...
如果真係緊要既衛星, 比如太空望遠鏡咁, 壞左甚至會射個太空人上去整. 再大D 既, 太空站呢類, 就更加唔洗講.
一切都係睇, 換新既貴, 一話上去整貴.

的確大陸都好耐無試過短期內兩次發射出問題.
作者: 9wai     時間: 2017-7-16 13:39

呢單嘢我都知啦,係香港啲傳媒選擇性報導啫,出咗問題就報,問題搞返掂就唔報。所以香港傳媒有幾可信呢?
作者: generala     時間: 2017-7-16 13:54

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-7-16 01:33 PM 發表

如果真係緊要既衛星, 比如太空望遠鏡咁, 壞左甚至會射個太空人上去整. 再大D 既, 太空站呢類, 就更加唔洗講.
一切都係睇, 換新既貴, 一話上去整貴.

的確大陸都好耐無試過短期內兩次發射出問題.
無論哈勃定ISS
就算已派人維護都用唔到50年
老化失效就係老化失效
作者: 小魔怪     時間: 2017-7-16 14:28

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-7-16 11:36 AM 發表

發射衛星唔一樣wor.
整好部車的確係無咁浪費. 但發射衛星的話, 現時技術, 大大支火箭相當大部份都無得回收, 其實都浪費左. 粒衛星相對成個發射成本黎講, 真係唔大, 單從成本去睇, 五千蚊整好部舊電話, 六千蚊換新 ...
其實發展加油技術又唔係單單為咗今次單一事件,而係為左日後緊多既空間任務,阿爺成功將加油技術成功應用喺太空探索方面,又可以迫世界警察喺呢方面投入緊多去維持一個超級領先既地位
作者: Welcomelone     時間: 2017-7-16 17:00

太感動了, 快打電話通知國家航天局

http://www.cnsa.gov.cn/n6463984/n6463988/c6791634/content.html
作者: 蘭度夫的英俊     時間: 2017-7-16 23:57

引用:
原帖由 Welcomelone 於 2017-7-16 05:00 PM 發表
太感動了, 快打電話通知國家航天局

http://www.cnsa.gov.cn/n6463984/n6463988/c6791634/content.html
http://www.cnsa.gov.cn/n6463984/n6463988/c6793240/content.html

無出聲咪唔洗比人笑囉
作者: tfortest     時間: 2017-7-17 00:08

冇錯啦 不應報導暴力收地 暴力執法 偷拐幼兒  貪官腐敗 豆腐工程 奸淫擄掠等等新聞 只報好事才對 讓人民知道國家多美好 美好到各高官 貪官 土豪 富二代 甚至領導也不會將資產 財產 家人兒女 親戚全都移到外國去 甚至取了外國戶籍
作者: 普京大帝     時間: 2017-7-17 03:29

引用:

香港傳媒被老美操控了
作者: moonsoonrain     時間: 2017-7-17 07:09

唔係大陸負面新聞,老闆唔比報,
作者: kochunwa     時間: 2017-7-17 08:40

引用:
原帖由 kingking99 於 2017-7-15 03:22 PM 發表

中宣部最近十多年的功力越來越差。
可能優秀人才流失嚴重。
如果是周恩來時代,死都可以拗番生,仲要全世界讚賞。
作者: cusooninhk     時間: 2017-7-17 10:46

引用:

x2
作者: eric51256382     時間: 2017-7-17 11:50

引用:

你今次仆街啦.洩漏國家機密
作者: kingking99     時間: 2017-7-17 12:28

引用:
原帖由 eric51256382 於 2017-7-17 11:50 AM 發表

你今次仆街啦.洩漏國家機密
公佈了的消息是國家機密?
再多讀幾年書吧
作者: hy3161

作者: ibm1     時間: 2017-7-17 16:34

引用:

大陸宣傳工具永遠不能超越西方的,
一齣荷里活短片就宣傳成大空人成功登月,
中共永遠做不到...
作者: 大粒星門大欺客     時間: 2017-7-17 18:13

作者: 鋼鈴     時間: 2017-7-17 18:35

咁都得?
作者: so_olala123     時間: 2017-7-17 19:04

真的?
作者: LeungFoon111     時間: 2017-7-17 22:17

這是中國的進步
作者: 宇宙外圍的主題     時間: 2017-7-17 23:12

有特異工能人士發功推返入軌?
作者: topwai~威威     時間: 2017-7-18 11:09

呢D咪雙重標準。
作者: 破曉微涼

作者: lok-MX     時間: 2017-7-18 17:31

犧牲使用壽命,衛星的壽命少了幾年。但怎么來說還是值得的,起碼比直接報廢好
作者: benben999     時間: 2017-7-18 17:43

引用:
原帖由 小魔怪 於 2017-7-15 09:02 PM 發表
其實技術上係唔錯, 但係實際上係浪費, 你再射一次加油機上去既成本, 金錢同環保方面, 都同再射一個衛星無異, 不如5 年內射粒新的衛星上去好過
作者: 12345六     時間: 2017-7-18 21:57

只不過係衛星可用期會縮短,咁都打到飛機。
作者: andonlyu     時間: 2017-7-19 11:37

引用:
係咁意google下, 頭幾個搜尋結果都搵返晒中星9A進入返軌道既報導, 唯獨毒果搵唔到.

星島: http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1627930&target=2
文匯: http://news.wenweipo.com/2017/07/06/IN1707060019.htm
大公: http://news.takungpao.com.hk/paper/q/2017/0707/3470781.html
東方:http://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20170707/00178_004.html       http://hk.on.cc/cn/bkn/cnt/news/20170706/bkncn-20170706131206807-0706_05011_001.html
hk01: https://www.hk01.com/兩岸/102960/中星9A衛星進入預定軌道-6月曾發射異常-

有時真係不得不配服啲盲反人士/轉貼員, 不遺餘力地經唔同社交媒體, 只將內地負面新聞無限放大, 無限傳播.

作者: andonlyu     時間: 2017-7-19 12:05

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2017-7-15 07:02 PM 發表

呢單嘢國內有播,好多人都知,只是港媒沒有報導吧
東方,大公,文匯,星島,Hk01都有報.
無轉貼員係爭啲....
作者: nik2287     時間: 2017-7-19 13:19

全部動画!
作者: Quitman-ha     時間: 2017-7-19 13:27

中國發展速度之快,我想信5年內定可研發太空加油既方法。
作者: kingking99     時間: 2017-7-19 13:56

引用:
原帖由 Quitman-ha 於 2017-7-19 01:27 PM 發表
中國發展速度之快,我想信5年內定可研發太空加油既方法。
到時可能電子和通訊技術又有新突破,功能倍數增長,射一個新衛星更有價值
作者: ksw722     時間: 2017-7-19 16:00

厲害,拜服
作者: 番攤士碌架     時間: 2017-7-21 00:32

引用:
原帖由 大林林 於 2017-7-16 01:52 AM 發表
一定另有b計劃
四年後 撞向美國慧星
作者: jbisgood     時間: 2017-7-21 09:28

應該係小問題, 所以都入到軌
作者: 露線圖     時間: 2017-7-21 10:52

引用:

大陸放流料

其實衛星有自己推進器,有燃料夠用十幾年,如果逼住要用都可以飛好遠,不過就壽命短好多,大陸冇話火箭發射失敗,相信只係出錯但冇損毀衛星,咁佢放粒衛星出來,靠自己飛幾十萬公里都得啦,只不過要不停做升軌機動,浪費燃料