標題: 唔使理金庸9UP, 大家數數中國實際上亡過幾次國 [打印本頁]

作者: Samhh     時間: 2017-7-11 16:21

大家數數中國實際上亡過幾次國:

https://www.youtube.com/watch?v=udFSlT9cKdg
作者: pp49pp     時間: 2017-7-11 16:52

引用:
原帖由 Samhh 於 2017-7-11 04:21 PM 發表

https://www.youtube.com/watch?v=udFSlT9cKdg
佢混淆了國土,國家,政權,地域,幾種唔同概念。
作者: 來碗淚流滿面     時間: 2017-7-11 16:56

香港——中国历史知识重灾区
再不列为必修这种滑天下之大稽的说法会越来越多。
怨不得这么多黄丝说自己不是中国人,从一定角度来说可以理解了,连中国历史文化都理解不了真的不配做中国人
作者: Samhh     時間: 2017-7-11 17:03

引用:
原帖由 來碗淚流滿面 於 2017-7-11 04:56 PM 發表
香港——中国历史知识重灾区
再不列为必修这种滑天下之大稽的说法会越来越多。
怨不得这么多黄丝说自己不是中国人,ߡ ...
果然寫殘體字的, 都係講廢話扮代表.
作者: 來碗淚流滿面     時間: 2017-7-11 17:05

引用:
原帖由 Samhh 於 2017-7-11 05:03 PM 發表
果然寫殘體字的, 都係講廢話.
又一个黑字体的,我今天不吵了,上次让版主删了好多
总而言之你高兴就好。
作者: 火燎森     時間: 2017-7-11 18:53

引用:
原帖由 來碗淚流滿面 於 2017-7-11 05:05 PM 發表

又一个黑字体的,我今天不吵了,上次让版主删了好多
总而言之你高兴就好。
又比你賺$1.0
作者: PaoHow     時間: 2017-7-11 19:53

請瞪大眼睇清楚,中華民族包含了漢滿蒙回藏等幾拾個民族,中國國土包括了這些民族幾千年來所擁有的大部份土地。如果將現今中國等同漢族人的明朝或宋朝係思想彊化不能與時並進。

正確的歷史,是中華民族各族裔在中華大地上曾各自建立自己的王朝,當中以漢族人的王朝比較大及持久,這些王朝有時和平共處,有時互相吞併,以現在中華民族的角度睇,只係圍內人打圍內人,圍內人管治圍內人,不存在中國被外族(中華民族以外的族裔)吞併或滅了的說法。

作者: hkg1842     時間: 2017-7-11 20:03

引用:
原帖由 PaoHow 於 2017-7-11 07:53 PM 發表
請瞪大眼睇清楚,中華民族包含了漢滿蒙回藏等幾拾個民族,中國國土包括了這些民族幾千年來所擁有的大部份土地。如果將現今中國等同漢族人的明朝或宋朝係思想彊化不能與時並進。

正確的歷史,是中華民族各族裔在中 ...
現在在蒙古國首都烏蘭巴托有一座成吉思汗巨像, 要不要在天安門也立一尊,讓蒙古人民也恥笑一下你們中共囯人?

作者: paoon     時間: 2017-7-11 20:06

引用:
原帖由 PaoHow 於 2017-7-11 07:53 PM 發表

遲D可能會有人講中華民族包含了大和民族。

將政治同歷史混淆的人,唔死都冇用。
作者: hkg1842     時間: 2017-7-11 20:15

引用:
原帖由 paoon 於 2017-7-11 08:06 PM 發表

日後如果中共能成功侵略大日本帝國,牠們也會把幾百年前的德村家康,豐臣秀吉叫做中共囯人
作者: PaoHow     時間: 2017-7-11 20:18

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 08:03 PM 發表

現在在蒙古國首都烏蘭巴托有一座成吉思汗巨像, 要不要在天安門也立一尊,讓蒙古人民也恥笑一下你們中共囯人?

?v=1462793467
蒙古族是一個特別例子,因為現時有部份蒙古人獨立成國,不過同時有部份蒙古人及部份舊蒙古帝國的國土融入了中國。以現在角度睇,真係唔知邊個恥笑邊個。
作者: paoon     時間: 2017-7-11 20:27

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 08:15 PM 發表

日後如果中共能成功侵略大日本帝國,牠們也會把幾百年前的德村家康,豐臣秀吉叫做中共囯人
八年抗戰變成中華民族之間的內戰。
作者: PaoHow     時間: 2017-7-11 20:28

引用:
原帖由 paoon 於 2017-7-11 08:06 PM 發表

將政治同歷史混淆的人,唔死都冇用。絕對認同。
作者: PaoHow     時間: 2017-7-11 20:34

引用:
原帖由 paoon 於 2017-7-11 08:27 PM 發表

八年抗戰變成中華民族之間的內戰。
呢啲咪係將政治同歷史混淆的例子囉。
作者: paoon     時間: 2017-7-11 20:37

引用:
原帖由 PaoHow 於 2017-7-11 08:34 PM 發表

呢啲咪係將政治同歷史混淆的例子囉。
原來閣下都識分,好彩,唔係又將滿清入關同蒙古滅宋當成係中華民族之間的內戰。
作者: galileo2013     時間: 2017-7-11 20:47

引用:
原帖由 paoon 於 2017-7-11 08:37 PM 發表

原來閣下都識分,好彩,唔係又將滿清入關同蒙古滅宋當成係中華民族之間的內戰。
香討一班反中人士的智力有多高,只要有在香討瀏覽過的人都會知道。
有啲人喜歡將自己的無知展現喺人面前,還以為自己好有智慧,但卻又不知道其實是在獻醜而已。他們提供這種娛樂給我們,大家應該很感謝這班智障的貢獻才對。
作者: PaoHow     時間: 2017-7-11 21:06

引用:
原帖由 paoon 於 2017-7-11 08:37 PM 發表

唉!思想封閉停留係古代。依家的中華民族的而且確包含了滿人、蒙人及漢人。你地呢啲錯誤歷史觀,完全因為以前的中史係用漢人的角度講歷史。中華民族明明唔係只有漢人,明明已經將滿人及蒙人融合了。
作者: keithyiuchipan     時間: 2017-7-11 21:18

樓主和他的"朋友"喜歡說什麼都可以, 他們只以一個吸引人(圍插)的標題, 先;1幾個志同道合的"朋友"說更吸引人(圍插)的內容, 待一些人反駁時便左一句五毛, 右一句共狗的辱罵, 但當中完全沒有理據. 原本是有版友引述金庸的說話, 樓主和他的"朋友"沒能力反駁金庸的論點(可能連理解都不能), 只懂胡說八道.
作者: 路過的人_甲     時間: 2017-7-11 21:26

引用:

乜滿清族及蒙古族不是56個中華民族之一嗎
作者: hkg1842     時間: 2017-7-11 21:32

引用:
原帖由 PaoHow 於 2017-7-11 09:06 PM 發表

唉!思想封閉停留係古代。依家的中華民族的而且確包含了滿人、蒙人及漢人。你地呢啲錯誤歷史觀,完全因為以前的中史係用漢人的角度講歷史。中華民族明明唔係只有漢人,明明已經將滿人及蒙人融合了。
依家的五族共和,中華民族的説法是孫文搞出來的, 1911年前是没有的。
“中國歷史” 這四個字是中華民國發明的。
大清國民出外叫自己做唐人,所以他們聚居的地方叫唐人街,不叫中共囯街!

李白有沒有說過他自己是中囯人?
成吉思汗有沒有說過他自己是中囯人?

你們中共囯人最喜歡替古人改國籍, 不知所謂
作者: 路過的人_甲     時間: 2017-7-11 21:35

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 09:32 PM 發表

依家的五族共和,中華民族的説法是孫文搞出來的, 1911年前是没有的。
大清國民出外叫自己做唐人,所以他們聚居的地方叫唐人街,不叫中共囯街!

李 ...
on9 難道外國唐人街住的,都是滿人嗎
作者: 路過的人_甲     時間: 2017-7-11 21:43

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 08:15 PM 發表

的確係咁。
2050年的大中華國。
領土多左日本省,大和民族成為第57個民族。日本語成為方言。
作者: hkg1842     時間: 2017-7-11 21:46

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-7-11 09:35 PM 發表

on9 難道外國唐人街住的,都是滿人嗎
是唐人!

你有冇出過囯?

你今日去問唐人街D老一輩,他也只說自己是唐人,不會說自己是中共囯人。
作者: 路過的人_甲     時間: 2017-7-11 21:49

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 09:46 PM 發表

是唐人!

你有冇出過囯?

你今日去問唐人街D老一輩,他也只說自己是唐人,不會說自己是中共囯人。
出左國。
鐘意話乜人嗎乜人囉。
對中華人民共和國完全冇影响
作者: hkg1842     時間: 2017-7-11 21:49

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-7-11 09:43 PM 發表

的確係咁。
2050年的大中華國。
領土多左日本省,大和民族成為第57個民族。日本語成為方言。
你甘老就不要學人打飛機了,小心暴斃
作者: 路過的人_甲     時間: 2017-7-11 21:51

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 09:49 PM 發表

你甘老就不要學人打飛機了,小心暴斃
點都飛機唔過成立香港國既。

作者: hkg1842     時間: 2017-7-11 21:51

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-7-11 09:49 PM 發表

出左國。
鐘意話乜人嗎乜人囉。
對中華人民共和國完全冇影响
其實你冇見過世面,真係唔好響度出醜!
作者: 路過的人_甲     時間: 2017-7-11 21:53

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 09:51 PM 發表

其實你冇見過世面,真係唔好響度出醜!

黄屍個個都話自己學識廣博的。
作者: hkg1842     時間: 2017-7-11 21:59

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-7-11 09:51 PM 發表

點都飛機唔過成立香港國既。
香港内政關你中共囯人什麽事?
作者: 路過的人_甲     時間: 2017-7-11 22:00

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 09:59 PM 發表

香港内政關你中共囯人什麽事?
香港就是中華人民共和國的一部份。
作者: wilsonkf     時間: 2017-7-11 22:02

唐朝臣民完全包括漢滿蒙既祖宗.
回呢...果時未傳到入黎. 唐初時甚至未有伊斯蘭教, 但計血緣, 絕大部份回民祖先曾係唐朝既臣民.
所以唐人, 係咪只包括漢族?

藏就認真唔包啦. 唐朝經常同吐蕃開片.

不過, 只有漢满蒙三族皇帝曾經統治中國.

作者: hkg1842     時間: 2017-7-11 22:03

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-7-11 09:53 PM 發表

黄屍個個都話自己學識廣博的。
香港人周遊列國,見多識廣,所以可以讓中共囯人成日出醜
作者: pieter2046     時間: 2017-7-11 22:05

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 09:32 PM 發表

李 ...
正宗歷史盲。
所謂五族共和是源自清末立憲運動,由當時的滿人大臣倡導。
辛亥革命後孫中山只係利用五族共和作為政治口號,並不是真心信奉為治國信條。
後來修改為國應以漢族為主,滿、蒙、回、藏應同化於漢族內。
作者: 路過的人_甲     時間: 2017-7-11 22:06

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 10:03 PM 發表

香港人周遊列國,見多識廣,所以可以讓中共囯人成日出醜
我只知香港人經常book 左日本台灣的民宿後no show 被列為不受歡迎人士囉。

作者: hkg1842     時間: 2017-7-11 22:07

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-7-11 10:00 PM 發表

香港就是中華人民共和國的一部份。
20年而已! 歷史長河中這不算什麽!
作者: 路過的人_甲     時間: 2017-7-11 22:09

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 10:07 PM 發表

20年而已! 歷史長河中這不算什麽!

好呀,你嗎同中華人民共和國鬥長命囉
作者: hkg1842     時間: 2017-7-11 22:09

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-7-11 10:06 PM 發表

我只知香港人經常book 左日本台灣的民宿後no show 被列為不受歡迎人士囉。
那些新香港人影衰曬香港
作者: 路過的人_甲     時間: 2017-7-11 22:11

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 10:09 PM 發表

那些新香港人影衰曬香港
唔好又黎呢招啦。

有衰野就赖新移民
作者: hkg1842     時間: 2017-7-11 22:12

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-7-11 10:09 PM 發表

好呀,你嗎同中華人民共和國鬥長命囉
原來你都知道中共囯有滅亡的一日,總算有點長進,給個like你
作者: hkg1842     時間: 2017-7-11 22:13

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-7-11 10:11 PM 發表

唔好又黎呢招啦。

有衰野就赖新移民
不一定是新移民,所有衰野都是中共囯人的!
作者: 路過的人_甲     時間: 2017-7-11 22:15

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 10:12 PM 發表

原來你都知道中共囯有滅亡的一日,總算有點長進,給個like你
係呀。
在美國滅亡後一日減亡。

地球都有滅亡的一日,
宇宙都有滅亡的一日。

作者: 路過的人_甲     時間: 2017-7-11 22:16

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 10:13 PM 發表

渣特區護照或bno的香港人no show呀
作者: galileo2013     時間: 2017-7-11 22:19

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 10:09 PM 發表

那些新香港人影衰曬香港
有你在這裏出嘅帖,香港人就真係俾你啲低智影衰囉。出帖嘅邏輯狗屁不通,論據又無法支持你的結論,所作的結論又不堪一擊。你出嗰啲帖只可以視為你個人的發洩,完全看不到有何實質意義,簡單講就係廢話。
作者: hkg1842     時間: 2017-7-11 22:23

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-7-11 10:15 PM 發表

係呀。
在美國滅亡後一日減亡。

地球都有滅亡的一日,
宇宙都有滅亡的一日。
不過你放心,中共囯滅亡後,中共囯人會馬上投向新主人,自己換個囯藉就可以了。你看你祖先一時留辮子,一時剪辮子就會明白。

由於中共囯人極度低等,能跟昆蟲爭吃, 所以地球末日前, 最後剩下的只有兩種生物,一種是蟑螂,一種就是今天自稱中共囯人的蝗蟲。
作者: 路過的人_甲     時間: 2017-7-11 22:26

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 10:13 PM 發表

原來又是一頭盲反中國的西狗,
西人唔會通街屙尿架,
西人唔會打劫强姦販毒架。

作者: 路過的人_甲     時間: 2017-7-11 22:29

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 10:23 PM 發表

不過你放心,中共囯滅亡後,中共囯人會馬上投向新主人,自己換個囯藉就可以了。你看你祖先一時留辮子,一時剪辮子就會明白。

由於中共囯人極度低等,能跟昆蟲爭吃, 所以地球末日前, 最後剩下的只有兩種生物 ...
都話左2050年中華人民共和國滅亡,成立大中華國,
領土是現在的9600000平方公里加現時的日本國,日本族成為第57個少數民族囉。

作者: hkg1842     時間: 2017-7-11 22:33

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-7-11 10:29 PM 發表

都話左2050年成立大中華國,
領土是現在的9600000平方公里加現時的日本國囉。
傻仔
作者: 路過的人_甲     時間: 2017-7-11 22:34

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 10:33 PM 發表

傻仔
係。
傻得過港毒撚
作者: paoon     時間: 2017-7-11 22:37

引用:
原帖由 PaoHow 於 2017-7-11 09:06 PM 發表

中華民族的概念在20世紀才出現,在#33已有師兄論述。
在20世紀前,從來冇中華民族的概念,用20世紀創造出來的概念論述19世紀以前的歷史,是不尊重歷史。

不尊重歷史的效果會令一些重要歷史事實或定論被歪曲,如將金滅北宋、蒙古滅南宋、滿清入關都說成是中華民族間的內戰,岳飛、文天祥就係食古不化阻住中華民族融合的罪人,秦檜唔係漢奸而係有歷史前瞻的偉人,吳三桂就更加唔係漢奸。

唔好為左遷就現代政治須要而歪曲歷史,咁做係歷史的罪人。
作者: hoiwingn     時間: 2017-7-11 22:50

多口問句,樓主憑什麼叫人不去信金庸而去信你?
作者: PaoHow     時間: 2017-7-11 23:44

引用:
原帖由 paoon 於 2017-7-11 10:37 PM 發表

在20世紀前,從來冇中華民族的概念,用20世紀創造出來的概念論述19世紀以前的歷史,是不尊重歷史。

不尊重歷史的效果會令一些重要歷史事實或定論被歪曲, ...
呢啲以漢人為中心的歷史觀係唔尊重其他族裔的中國人。

現在係2017年,2017年的滿族人,會視自己為中國人,當佢地回看當年滿清人入關的歷史,會否話外族人(當年的滿清人。自己現在是中國人)滅了自己的國家(因為自己現在是中國人而有啲白痴話漢人的明朝等同中國)

漢奸一詞係漢人用語,秦檜與吳三桂都係漢奸,但這只是漢人的觀點。中國內其他族裔對秦檜與吳三桂可以有不同看法,唔係所有中國人都係漢人。歷史冇變但中國人睇歷史與漢人睇歷史係可以不同。現代中國人可以話秦檜與吳三桂係漢族人的漢奸。
作者: paoon     時間: 2017-7-11 23:58

引用:
原帖由 PaoHow 於 2017-7-11 11:44 PM 發表

呢啲以漢人為中心的歷史觀係唔尊重其他族裔的中國人。

現在係2017年,2017年的滿族人,會視自己為中國人,當佢地回看當年滿清人入關的歷史,會否話外族人(當年的滿清人。自己現在是中國人)滅了自己的國 ...
嘩,換龍門換到呢,一時又話漢奸一詞唔局限於指漢人,一時又話其他族會有唔同睇法。

其實問題唔係咩以漢人為中心的歷史觀,20世紀以前當真沒有中華民族的概念,只有漢同外族的概念,這是歷史事實,你唔可以以今日的概念強加於古人身上。

你可以講今日中華人民共和國有56個民族,大家現在都係係中華民族的大家庭,哩個係政治上的現實,唔會有問題,但係你唔可以因為咁而改變歷史,將以前同而家混為一談。
作者: PaoHow     時間: 2017-7-12 00:12

引用:
原帖由 paoon 於 2017-7-11 11:58 PM 發表

嘩,換龍門換到呢,一時又話漢奸一詞唔局限於指漢人,一時又話其他族會有唔同睇法。

其實問題唔係咩以漢人為中心的歷史觀,20世紀以前當真沒有中華民族的概念,只有漢同外族的概念,這是歷史事實,你唔可以以 ...
現代中國人的確需要以更廣濶的角度重編中國史,一部包括各中華族裔在遼闊的國土上互動的歷史。這樣才是對各中華族裔的尊重,才是一部完整的中國史,一部包括各中華族裔、公平評價各中華族裔的史書。
作者: hkg1842     時間: 2017-7-12 00:35

引用:
原帖由 PaoHow 於 2017-7-12 12:12 AM 發表

現代中國人的確需要以更廣濶的角度重編中國史,一部包括各中華族裔在遼闊的國土上互動的歷史。這樣才是對各中華族裔的尊重,才是一部完整的中國史,一部包括各中華族裔、公平評價各中華族裔的史書。
正一白痴仔。

1911年前的典籍根本未出現過“中國歷史”呢四個字!

例如,孔子只知自己是魯國人,他不知日後有漢, 所以不可以叫孔子做漢人!

假如 日後中共統治全世界,是否就有史以來所有地球上出現過的人都要叫做中共囯人。

你地中共囯人其中一個低能無恥的原因就是亂寫歷史
作者: 瘋狂樂曲     時間: 2017-7-12 00:41

引用:
原帖由 Samhh 於 2017-7-11 05:03 PM 發表

做人就真係唔好咁outdate
字體係點唔重要
最重要嘅係增加知識
唔怕話埋你聽
三,四,五十後嘅香港人
好多都係寫簡體字居多
作者: freeyauchan     時間: 2017-7-12 00:46

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-7-11 04:52 PM 發表

佢混淆了國土,國家,政權,地域,幾種唔同概念。
如以某一時代  你是冇國籍的 早在商之前 只華族 皇帝都未出世 如以秦朝計 你重係南蠻 你講條L咩! 野可以任up 有人認同先得架! 都吾知各下邊度來架香下仔
作者: PaoHow     時間: 2017-7-12 01:29

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-12 12:35 AM 發表

正一白痴仔。
1911年前的典籍根本未出現過“中國歷史”呢四個字!
例如,孔子只知自己是魯國人,他不知日後有漢, 所以不可以叫孔子做漢人!
假如 日後中共統治全世界,是否就有史以來所有地球上出現過的 ...
邊個才是白痴仔。

1776年之前都沒有美國歷史,係咪以後就唔可以有美國歷史。

為甚麼中國就不可以有中國歷史,一部包括各中華族裔的祖先在遼闊的國土上的歷史。為甚麼你會認為這部中國歷史一定會稱呼各中華族裔的祖先為中國人?美國歷史會否將印第安人的祖先稱呼為美國人?不要將自己的歪念當成別人的說話。
作者: 雨中進擊的樓主     時間: 2017-7-12 06:27

引用:
原帖由 paoon 於 2017-7-11 10:37 PM 發表

不尊重歷史的效果會令一些重要歷史事實或定論被歪曲, ...
根據你邏輯,漢姦一詞本出自康熙朝,如何能叫秦檜為漢姦?
作者: caledis     時間: 2017-7-12 07:32

引用:

照咁講,即係吳三桂係促進中華民族統一嘅民族英雄?

而岳飛就係內聯分子?

作者: starr     時間: 2017-7-12 08:03

引用:
原帖由 Samhh 於 2017-7-11 04:21 PM 發表

朝代會滅亡,但中國從未滅亡
你段影片講中國版圖變化已證明

作者: fcukadm9     時間: 2017-7-12 09:05

引用:

Yup.
作者: shu7     時間: 2017-7-12 09:19

城邦出底蛙對歷史一d認知都冇!!!!!!!!

要滅其國, 先亡其史, 係古往今來第一大道理!!!

所謂亡其史, 也就是徹底毀滅其文化, 古埃及同巴比倫畀波斯人滅掉後, 文化完全斷絕, 就算現今有埃及人, 其實係文化上同古埃及完全無關! 但我中國文化一直承傳三千年, 係世界學術界公認世上唯一ge延續文明!

蒙古人妄想亡我漢族ge中國, 亦正因為咁, 搞到水土不服, 唔夠一百年就嘔番出黎, 更有甚者, 因為佢唔肯全盤漢化, 抗拒漢族好ge嘢, 但壞ge嫖賭飲蕩吹始終抗拒唔到, 所以唔止一百年內還番中國畀我漢族, 仲搞到自己一厥不振! 因此, 蒙古就只有一個成吉思汗可以吹吹!

滿洲人的確係外族入主, 但佢明白「胡人無百年國運」, 皇帝們都以此循循告誡大臣, 因此唔敢學蒙古人妄想滅漢族, 而係賣晒口乖話幫明思宗報仇, 佢係滅李自成而唔滅明朝。一個國家最重要係文化, 清朝修明史, 選擇繼承一直以來ge歷史, 足證亡ge係朝代, 而唔係中華道統、中國並未亡國! 講到道統, 當年朝鮮見明朝滅亡, 曾經妄想自稱繼承華夏道統, 而滿洲人當然搶唔切, 因此證明滿洲人有心繼續我華夏文化, 滿洲人自己冇打算滅我大中華文化, 倒係後人阿之阿左, 老屈佢亡我中國?

中國亡ge係朝代!!!!

作者: kolicson     時間: 2017-7-12 09:22

引用:

你解釋下英式英文colour,同美式英文color嘅區別,係唔係殘體英文?
作者: paoon     時間: 2017-7-12 09:26

引用:
原帖由 shu7 於 2017-7-12 09:19 AM 發表
中國亡ge係朝代!!!!

蒙古人妄想亡我漢族ge中國, 亦正因為咁, 搞到水土不服, 唔夠一百年就嘔番出黎, 更有甚者, 因為佢唔肯全盤漢化, 抗拒漢族好ge嘢, 但壞ge嫖賭飲蕩吹始終抗拒唔到, 所以唔止一百年內還番中 ...
知唔知邊個民族漢化最犀利,甚至比17世紀初的滿族漢化更徹底?
依師兄所言,一定唔反對個個民族統治中華大地,一定唔會話個個民族入侵係侵略。
作者: paoon     時間: 2017-7-12 09:28

引用:
原帖由 kolicson 於 2017-7-12 09:22 AM 發表

你解釋下英式英文colour,同美式英文color嘅區別,係唔係殘體英文?
係英國人角度,係殘體英文,英國人對美式英語一向持卑視態度。
作者: shu7     時間: 2017-7-12 09:28

引用:
原帖由 kolicson 於 2017-7-12 09:22 AM 發表

何必同佢東拉西扯? 一見簡體就話殘體, 好明顯佢地冇讀過古文, 唔知簡體字絕大部分來自古字。香港人寫繁體字, 但語文及文化水平低到嚇死人, 公開試成績有目共睹, 說明繁體字與文化水平並無直接關係。計我話, 香港呢班中文水平低到無倫ge廢青變相文盲, 香港先至最適合推廣簡體字, 以求令港青更容易學習中文!
[color=rgb(255,0,0)]繁體字, 已淪為港青用來自瀆ge神器!!!
作者: kolicson     時間: 2017-7-12 09:29

引用:
原帖由 paoon 於 2017-7-12 09:28 AM 發表

係英國人角度,係殘體英文,英國人對美式英語一向持卑視態度。
然而,宜家英國係美國契細佬,又點解釋?
作者: shu7     時間: 2017-7-12 09:32

引用:
原帖由 paoon 於 2017-7-12 09:26 AM 發表

知唔知邊個民族漢化最犀利,甚至比17世紀初的滿族漢化更徹底?
依師兄所言,一定唔反對個個民族統治中華大地,一定唔會話個個民族入侵係侵略。
咩叫反唔反對? 我只係客觀論術一個事實, 當中並無個人感情。若加入感情, 你估我好高興其他種族漢化? 係我地祖先咁大方任人前來學習, 帶晒d好嘢返自己國家, 結果其中部分人天性惡劣、恩將仇報, 我地又可以可點?

中國人感恩、大方, 唔記仇, 仇中者, 見中國大方一面話佢軟弱, 中國企硬時話佢殘暴, 總之龍門任佢搬!!!!!!!!!!!
作者: paoon     時間: 2017-7-12 09:33

引用:
原帖由 kolicson 於 2017-7-12 09:29 AM 發表

然而,宜家英國係美國契細佬,又點解釋?
係又點,英國文化上仲係卑視緊美國文化。
作者: paoon     時間: 2017-7-12 09:42

引用:
原帖由 shu7 於 2017-7-12 09:32 AM 發表

咩叫反唔反對? 我只係客觀論術一個事實, 當中並無個人感情。若加入感情, 你估我好高興其他種族漢化? 係我地祖先咁大方任人前來學習, 帶晒d好嘢返自己國家, 結果其中部分人天性惡劣、恩將仇報, 我地又可以可 ...
事實係滿州人並無繼承華夏文化之心,你講個D只全滿州人的咀炮,當時的宣傳技倆。
滿州文字完全唔跟漢字,係兩種完全無關的文字,滿州人大興文字獄,屠殺大量儒生,滿州人盡改漢人服飾衣裝,留髮不留頭,滿州人修四庫全書,刪除對滿清政權統治不利的傳統典藏,滿州人貶中國武神岳飛,... 其反漢文化之舉真係磬竹難書。
作者: shu7     時間: 2017-7-12 10:05

引用:
原帖由 paoon 於 2017-7-12 09:42 AM 發表

事實係滿州人並無繼承華夏文化之心,你講個D只全滿州人的咀炮,當時的宣傳技倆。
滿州文字完全唔跟漢字,係兩種完全無關的文字,滿州人大興文字獄,屠殺大量儒生,滿州人盡改漢人服飾衣裝,留髮不留頭,滿州人修 ...
滿洲文字同漢字唔一樣, 與繼承我國文化無關, 入關初年死硬派堅拒學漢文, 但皇帝推廣漢、滿、蒙文並用, 而漢文最後成為滿洲人ge文字, 滿文反而失傳了。至於文字獄固然針對儒生, 但屠殺以案例為主, 每案死者雖眾, 卻非以儒生為單位, 而是以犯案者連坐, 而且並非針對漢文化, 而是針對對滿洲的誹謗。至於四庫全書以及修史, 希望借控制文化鞏固自身統治基礎, 係古今中外常用之法, 亦非一時一族ge行為, 正如我所謂要亡其國必先亡其史, 個別案例如岳飛戰鬥對象為滿人祖先, 並不足論, 相反滿洲人亦提倡其他武神。衣著打扮的確係滿人手段, 但文化係多樣的, 譬如生活、飲食風俗都無改變, 好似滿漢全席, 滿菜同漢菜竟然一樣比例, 已係滿人強化滿文化ge最大手段(當然論好菜, 滿菜不可能與漢菜相提並論)
滿人統治二百多年, 係傳宣口號定實際措置, 有目共睹, 還得看結果算數。
作者: shu7     時間: 2017-7-12 10:07

引用:
原帖由 paoon 於 2017-7-12 09:33 AM 發表

係又點,英國文化上仲係卑視緊美國文化。
我知道, 街頭果個乞兒都畀視緊李嘉誠。雖然世上都覺得佢好可憐, 但我好尊重佢有咁ge自由... 只不過老老實實, 我唔會坐埋去同佢一齊卑視李嘉誠然後覺得好high lor。
作者: pp49pp     時間: 2017-7-12 10:18

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2017-7-12 12:46 AM 發表

如以某一時代  你是冇國籍的 早在商之前 只華族 皇帝都未出世 如以秦朝計 你重係南蠻 你講條L咩! 野可以任up 有人認同先得架! 都吾知各下邊度來架香下仔
唔知邊度走咗條儍佬出嚟?
你講啲野同主題有乜關係。
你不如攞埋豬囉紀嚟講,人都冇潻呀!
作者: paoon     時間: 2017-7-12 10:23

引用:
原帖由 shu7 於 2017-7-12 10:05 AM 發表

滿洲文字同漢字唔一樣, 與繼承我國文化無關, 入關初年死硬派堅拒學漢文, 但皇帝推廣漢、滿、蒙文並用, 而漢文最後成為滿洲人ge文字, 滿文反而失傳了。至於文字獄固然針對儒生, 但屠殺以案例為主, 每案死者雖眾,  ...
滿族同漢族係17世紀唔係在中華民族的大家庭內,這是歷史事實,當時無論是滿族或漢族,都認定係中華大地落入外族滿族之手,漢人係亡國。

正如上面有師兄舉的例子,300年前白人確係入侵美洲令印第安人亡國,係歷史事實,唔可以話今日印第安人同美國白人係一個大家庭內,就將白人同印第安人的戰爭形容為內戰。

文宇、語言、服飾、風俗、傳統學術係文化中最重要的部份,飲飲食食只係表面,滿對漢文化之破壞其實比繼承多。
作者: paoon     時間: 2017-7-12 10:26

引用:
原帖由 shu7 於 2017-7-12 10:07 AM 發表

我知道, 街頭果個乞兒都畀視緊李嘉誠。雖然世上都覺得佢好可憐, 但我好尊重佢有咁ge自由... 只不過老老實實, 我唔會坐埋去同佢一齊卑視李嘉誠然後覺得好high lor。
有D人窮得只剩下錢,一切向錢看,有D人窮風流,自覺雖然冇錢但生活優閑充實,完全係價值觀取態的問題。
作者: TrekTrek     時間: 2017-7-12 10:29

樓主入佐美國籍未?
何時為印第安人復國?驅走白皮豬?
作者: shu7     時間: 2017-7-12 10:51

引用:
原帖由 paoon 於 2017-7-12 10:23 AM 發表

滿族同漢族係17世紀唔係在中華民族的大家庭內,這是歷史事實,當時無論是滿族或漢族,都認定係中華大地落入外族滿族之手,漢人係亡國。

正如上面有師兄舉的例子,300年前白人確係入侵美洲令印第安人亡國,係歷 ...
我大漢族向無種族歧視, 少數下流之人例外, 主流是沒有, 即使蠻夷或甚麼的稱呼, 除客觀述說其種族, 也有文化高低之分, 但如說歧視文化, 則我大漢族同周邊民族確有巨大差異。說無種族歧視, 只要對方不侵略, 不惡意, 都冇太大抗拒心, 對方願意學習我國文化, 更是從不藏私, 對方願意歸化, 亦肯接納, 可見於漢族讓匈奴等外族聚居境內, 以至大唐出現多族共和先驅。至於好似崑崙奴等, 在各種文學描寫中均不見有類似黑奴的歧視成分, 相反還多讚揚其忠義或特殊能力。滿族係外族入侵, 呢個當時確係事實, 等如我認為岳飛係當時ge民族英雄。即使有日地球上只有地球人, 但各歷史斷層ge體現冇必要抹除。然而滿洲人入關後迅速漢化, 以中國人自居亦係事實, 如今想分裂的就不包括滿族主流。但必須強調, 當年國人所謂亡國, 亡ge係大明, 雖然有滿漢之分, 但反清ge主要仍然係復明, 以我地講緊, 亡ge仍然係朝代, 雙方並無詆觸,請不要亂搬龍門。由始至終, 強調我地冇亡國, 係指中華民族ge華夏文化, 對比ge係古埃及、巴比倫,  同歐美唔同, 當中有一個強大同主流ge文化、民族, 與其他民族有著巨大差異, 其獨特性並非所謂英美, 或英法的差異可比。畢竟, 中國呢個概念係抽象, 我地祖先既稱自己為中國, 但同時最強調係大宋、大明, 而即使入主中原ge外族, 哪怕只是佔據一隅, 都會以中國自居, 好似遼、金等。至於華夏文化, 即是被蒙古統治果幾十年, 亦未曾消失甚至低落過, 相反仲「蠶食」緊蒙古人讓其迅速亡國, 同巴比倫以及古埃及ge消失, 或者歐洲文化打亂種不可同日語, 蓋因其他文化欠缺連入侵者都同化ge深度同厚度, 也缺乏龐大人口去同化對方ge少數。

作者: paoon     時間: 2017-7-12 10:55

引用:
原帖由 shu7 於 2017-7-12 10:51 AM 發表

我大漢族向無種族歧視, 少數下流之人例外, 主流是沒有, 即使蠻夷或甚麼的稱呼, 除客觀述說其種族, 也有文化高低之分, 但如說歧視文化, 則我大漢族同周邊民族確有巨大差異。說無種族歧視, 只要對方不侵略, 不惡意 ...
講左一大段野,都抺殺唔到中國(20世紀前係指係漢人之國)曾經亡國。

完全同種族歧視無關。
作者: shu7     時間: 2017-7-12 11:03

引用:
原帖由 paoon 於 2017-7-12 10:55 AM 發表

講左一大段野,都抺殺唔到中國(20世紀前係指係漢人之國)曾經亡國。

完全同種族歧視無關。
唔識字唔緊要, 腦閉塞才是問題。

中國係一個概念, 以漢族為主、中原為主ge華夏文化, 過去從無一個叫中國ge朝代, 但又所有朝代包括外族入主中原都會同時自稱中國! 因為大家都有個共識, 佔這片土地, 並不是要消滅佢, 而係繼承、接管佢! 各朝、各族都抱住「皇帝輪流做, 今年到我家」、「點解中國一定跟你姓」ge心態。而我國文化早在春秋戰國已有政論, 統治者為人民服務, 可以更替、至少秦漢年間更加配合陰陽五行學說, 認定朝代更替係必然之果! 其實, 世界各地都有朝代交替, 朝代交替唔同亡國。周亡、夏亡、六國亡、秦亡、漢亡、唐亡、宋亡、清亡都一樣, 係亡朝代, 而唔係亡中國! 宋亡同明亡, 其性質搵唔到同其他朝代滅亡有咩分別!

或者因為咁多古文明中, 只有我華夏文化、中華文明係唯一承傳五千年而一直鮮活, 所以沒有其他例子可以類比, 全部都只能對比。

蒙、滿入主中原, 不似蒙古鐵騎、匈奴人突然橫掃歐亞, 亦不似波斯人滅亡古埃及同巴比倫, 雖然蒙古人橫掃歐亞, 反而與南宋長期對伺, 滿洲人更早就同我國打交道, 互相往來, 文化交流早就進行, 並非入關後才開始漢化, 譬如皇太極早就禮聘漢人為師, 學習各種文化制度。

中華文明世所公認唯一一直承傳不亡ge文明,  中國人不以此為榮, 反而千方百計想話佢亡過, 唔知咩心態@@

你呃倒自己, 呃唔倒全球學術界

「唔抵得」本來就係一種唔要得ge心態, 但「唔抵得人地」幾核突, 起碼都可以寄望自己強大, 個心有一個根; 但當某d變態「唔抵得」ge竟然係自己, 咁佢地一顆脆弱ge心真係唔知點算? 佢地做人仲有咩希望? 寄望人地強大壓倒自己? 但係等到人地強大, 人地舉國歡騰, 難道會預埋你一份? 還是你在自家地頭為人地拍手? 人地看在眼裏, 不過當你白痴一個, 這真是裏外不是人

作者: 雨中進擊的樓主     時間: 2017-7-12 11:03

引用:
原帖由 paoon 於 2017-7-12 10:23 AM 發表

正如上面有師兄舉的例子,300年前白人確係入侵美洲令印第安人亡國,係歷 ...
呵呵, 滿清開科舉直到光緒年, 一樣考四書五經, 好心你班人根本不識中華傳統文化為何物就咪九吹.
作者: anson2004     時間: 2017-7-12 11:19

5族共和呢個概念係1911年之後的事...
中國係歷史上俾蒙古,後金女真完全滅亡
你唔好係度學金老打飛機,用現代概念睇歷史
錯晒

如果咩都用現代概念,

用地球村去講:
世界歷史上無一個國家被亡個國

作者: 瑪卡     時間: 2017-7-12 11:21

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-7-11 06:53 PM 發表

又比你賺$1.0
一個帖有1元?還是覆一次?
作者: hkg1842     時間: 2017-7-12 11:27

引用:
原帖由 PaoHow 於 2017-7-12 01:29 AM 發表

邊個才是白痴仔。

1776年之前都沒有美國歷史,係咪以後就唔可以有美國歷史。

為甚麼中國就不可以有中國歷史,一部包括各中華族裔的祖先在遼闊的國土上的歷史。為甚麼你會認為這部中國歷史一定會稱呼各中華 ...
這篇還可以! 用這篇的邏輯去檢驗一下你之前的留言,看看你替多少古人改過國籍!
作者: shu7     時間: 2017-7-12 11:28

引用:

文宇、語言、服飾、風俗、傳統學術係文化中最重要的部份,飲飲食食只係表面,滿對漢文化之破壞其實比繼承多
話時話, 呢部分認同ga, 但除了服飾, 敢問有咩係清朝破壞了的? 唔通你睇唔明, 滿洲人丟失了自己ge滿文, 只識得漢文!
作者: G36     時間: 2017-7-12 11:28

引用:
原帖由 anson2004 於 2017-7-12 11:19 AM 發表
錯晒

如果咩都用現代概念,

用地球村去講:
明朝,民國,共產黨比你食左
中國政權多次易手都重回漢族手中

另外美國印第安人,英國本土人民有嗎?
作者: hkg1842     時間: 2017-7-12 11:35

引用:
原帖由 starr 於 2017-7-12 08:03 AM 發表

朝代會滅亡,但中國從未滅亡
你段影片講中國版圖變化已證明

你終于都知道中共囯這一個朝代會滅亡喇!

但不必擔心,之後會有由另一個政權所擁有的囯來統治你, 即使這政權是一頭狗,你都會叫它中囯人。

所以,以後別再説什麽亡黨亡囯的屁話了! 因爲總有一個囯來統治你!
作者: shu7     時間: 2017-7-12 11:35

引用:
原帖由 anson2004 於 2017-7-12 11:19 AM 發表
錯晒

如果咩都用現代概念,

用地球村去講:
「五族共和」只係一個名詞, 但早在漢唐, 我大漢族已證明舉繁任何異族, 只要心慕中華文化, 不抱敵意, 皆能歸化, 生活做官亦無不可。我大漢族係少數從來沒有種族歧視ge民族, 甚至不像歐美同係白種人但分成多國, 即使如崑崙奴般外形獨特之異族, 皆沒有歧視

冇人用地球村ge概念, 三千年來, 中國本來就係一個咁ge概念, 從無一個叫中國ge朝代, 但每個朝代、即使不同種族ge統治者, 都會叫自己做中國, 而且抱住繼承、接管華夏文明ge心態, 以此為榮! 這當中只有一個誘因, 就係我中華文化ge深厚! 這是地球上其他文化所不能比擬, 係獨一無二, 同咩地球村無關!!!!!!!!!!!!
作者: 劉婕     時間: 2017-7-12 11:36

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-7-11 08:47 PM 發表

香討一班反中人士的智力有多高,只要有在香討瀏覽過的人都會知道。
有啲人喜歡將自己的無知展現喺人面前,還以為自己好有智慧,但卻又不知道其實是在獻醜而已。他們提供這種娛樂給我們,大家應該很 ...
我每天花時間上來, 都是為了看他們獻醜, 然後笑叔餐懵
作者: shu7     時間: 2017-7-12 11:42

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-12 11:35 AM 發表

你終于都知道中共囯這一個朝代會滅亡喇!

但不必擔心,之後會有由另一個政權所擁有的囯來統治你, 即使這政權是一頭狗,你都會叫它中囯人。

所以,以後別再説什麽亡黨亡囯的屁話了! 因&# ...
自說自話? 我相信, 今時今日冇人會認為一個政權永遠不會更替, 拜託, 黃絲廢青唔好活在自己ge幻想裏面, 將愛國人士幻想成萬歲萬歲萬萬歲ge奴才。不過, 時代始終會進步, 到了現在, 資訊發達, 世界格局基本成形, 並唔係英國可以話賣鴉片就賣鴉片, 老美老屈伊拉克有乜乜武器, 最終都不敢滅了伊拉克。而政權更替又唔會話改國號, 所以除左全球一體化, 亡國呢回事在現今社會更難發生。

但凡事皆須有論據, 我國文明係唯一延續至今、長達數千年ge文明, 有呢一個唯一ge基礎, 我對本民族更有信心。
作者: anson2004     時間: 2017-7-12 11:44

引用:
原帖由 shu7 於 2017-7-12 11:35 AM 發表

「五族共和」只係一個名詞, 但早在漢唐, 我大漢族已證明舉繁任何異族, 只要心慕中華文化, 不抱敵意, 皆能歸化, 生活做官亦無不可。我大漢族係少數從來沒有種族歧視ge民族, 甚至不像歐美同係白種人但分成多國, 即 ...
無種族歧視呢個概念=/=>無亡國,
        他日日本仔滅左中國,跟住你地D飛機友整個六族共和概念,
        又或者講日本人係秦朝徐福去日本D後人,
咁咪又無亡過國LO

樓上班廢佬打飛機打到臉不紅,耳不熱,真係好搞笑

作者: shu7     時間: 2017-7-12 12:00

引用:
原帖由 anson2004 於 2017-7-12 11:44 AM 發表

無種族歧視呢個概念=/=>無亡國,
        他日日本仔滅左中國,跟住你地D飛機友整個六族共和概念,
        又或者講日本人係秦朝徐福去日本D後人,
咁咪又無亡過國LO
你就只有斷章取義呢個程度? 冇種族歧視只係針對「11年先有五族共和論」, 咁「11年先有五族共和」又關亡唔亡國咩事, 你又9吹? 我中國只係一個概念, 歷史上從無一個叫中國ge朝代, 但所有種族、所有朝代皆叫自己做中國並以此為榮, 此乃事實你又唔講? 我中國又豈只五族、六族? 他日小日本先以身為中國人為榮, 講中國語言、改漢性, 以我國先賢為自己先賢(唔係韓仔搬晒過去話係去朝鮮人), 我相信我大中國唔怕接收多一個民族的 。至於咩滅左中國, 哈哈, 做得到先好講, 我中國五千年來最弱果一刻你小日本都搞唔掂, 你仲敢作此幻想, 邊個飛機友真係路人皆知~
作者: paoon     時間: 2017-7-12 12:12

引用:
原帖由 shu7 於 2017-7-12 12:00 PM 發表

你就只有斷章取義呢個程度? 冇種族歧視只係針對「11年先有五族共和論」, 咁「11年先有五族共和」又關亡唔亡國咩事, 你又9吹? 我中國只係一個概念, 歷史上從無一個叫中國ge朝代, 但所有種族、所有朝代皆叫自己做中國並以此為榮, 此乃事實你又唔講? 我中國又豈只五族、六族? 他日小日本先以身為中國人為榮, 講中國語言、改漢性, 以我國先賢為自己先賢(唔係韓仔搬晒過去話係去朝鮮人), 我相信我大中國唔怕接收多一個民族的
終於明白師兄的苦心,係為日本入主中華大地鋪路。

唔使他日,一向日本係以繼承中華文化為榮,用漢字,改漢字姓,以唐宋先賢為自己先賢。
作者: shu7     時間: 2017-7-12 12:16

引用:
原帖由 paoon 於 2017-7-12 12:12 PM 發表

終於明白師兄的苦心,係為日本入主中華大地鋪路。

唔使他日,一向日本係以繼承中華文化為榮,用漢字,改漢姓,以唐宋先賢為自己先賢。
原來如此~

點解黃絲都係騎呢怪, 可唔可以搵件正常D ge畀我唔該?

作者: highbury64

作者: 20168     時間: 2017-7-12 12:43

知……拿士可殺亦可辱!
金庸算係乜
有機會可以問佢,其小說有否代筆!
作者: shu7     時間: 2017-7-12 12:44

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-7-12 12:29 PM 發表

崖山之後, 再冇中國
「崖山之後無中國」,本為「崖山之後無中華」,其認為標誌著宋亡的崖山海戰導致傳統的漢民族政權首次完全被北方遊牧民族王朝所完全取代。部分人將其解釋為對漢族政權滅亡的哀傷;另一部分白痴則解讀為崖山之後就沒有中國了,更進一步認定漢族早已死亡。「崖山之後無中華」,根據日本記載,出自南明遺民的詩句,以崖山海戰比喻南宋敗亡,哀歎山河破碎,神州陸沉。明治維新時期日本史學家將宋朝滅亡視為古典意義上中國的結束,稱為崖山之後,已無中國。,後在侵華戰爭中,日軍激勵宣揚此類觀點,消磨中國抗日志士的抵抗意志。
[color=rgb(255,0,0)]
[color=rgb(255,0,0)]
唉, 又一只慰安婦ge後代, 同小日本打同一種飛機...  黃絲, 就係呢個素質!!!

作者: shu7     時間: 2017-7-12 12:47

引用:
原帖由 20168 於 2017-7-12 12:43 PM 發表
知……拿士可殺亦可辱!
金庸算係乜
有機會可以問佢,其小說有否代筆!
黃絲就只有小學雞手段, 同鄭蟲太倒插國旗一鳩樣白痴

and, 金庸小說係有代筆, 點解要代, 邊個代, 邊部分代, 文學界無人不知, 小學雞不學無術, e+想輚移視線針對其他嘢, 反而顯示左自己ge無知!!
作者: 雨中進擊的樓主     時間: 2017-7-12 12:48

引用:
錯晒

如果咩都用現代概念,

用地球村去講:
黃屍友根本不懂我中華文化又要九吹,元朝忽必烈定現北京地方為大都,清朝多爾袞攻入北京,首要事務建太廟,供奉歷朝歷代皇帝神位,表示繼承中華道統。

因此元清只是少數民族取代漢族建立政權,和現代軍事政變差不多,不叫亡國,明白嗎?
作者: paoon     時間: 2017-7-12 12:50

引用:
原帖由 shu7 於 2017-7-12 12:16 PM 發表

原來如此~

點解黃絲都係騎呢怪, 可唔可以搵件正常D ge畀我唔該?

大正6年(1917)日官方於京都東福寺所立紀念明治維新志士之碑。

圖片附件: 458751.jpg (2017-7-12 12:50, 145.52 KB) / 該附件被下載次數 11

作者: 20168     時間: 2017-7-12 12:53

引用:
原帖由 shu7 於 2017-7-12 12:47 PM 發表

黃絲就只有小學雞手段, 同鄭蟲太倒插國旗一鳩樣白痴

and, 金庸小說係有代筆, 點解要代, 邊個代, 邊部分代, 文學界無人不知, 小學雞不學無術, e+想輚移視線針對其他嘢, 反而顯示左自己ge無知!!
騙子說的也是……反正錢已袋