標題: 現今中國廣東人生活不比香港差~~ [打印本頁]

作者: chris1025     時間: 2017-4-20 01:33

可能今時今日香港人還覺得大陸有錢人只有小數,其實在廣東省的木土村民不會比香港人生活水平差,中山,珠海,廣州很多的本地村民,他們因為受惠徵地政策,除了每人有筆幾十萬的現金外,每年也有分紅。有些較為富裕的還另有幾棟房子收租,一些租給工廠,一些租給工人,所以他們經常打麻雀/飲茶,無所事事也。

現在香港人所講的農村其實不同於廣洲/順德等地的城中村,那些是內陸的農村,內陸比如:湖南、湖北、四川等地是比較貧窮, 人文質素也較低,但是在廣州/佛山/中山/珠海等地的年輕人,人文素質已大為提升了,如果你不願了解大陸,就會錯失了很多發展機會,不要為傳媒誤導,自已要加以分析。
作者: tetrazolium     時間: 2017-4-20 01:45

引用:
原帖由 chris1025 於 2017-4-20 01:33 AM 發表
可能今時今日香港人還覺得大陸有錢人只有小數,其實在廣東省的木土村民不會比香港人生活水平差,中山,珠海,廣州很多的本地村民,他們因為受惠徵地政策,除了每人有筆幾十萬的現金外,每年也有分紅。有些較為富裕的 ...
沒有傳媒誤導,但每天卻有150新移民,寧願放棄家鄉戶籍來港,每天還有數之不盡的水貨客,拿着拖喼在上水元朗屯門沙田買日用品和奶粉。事實就是事實,無論你如何美化,也抹不去事實,人人有雙眼,就算住港島區,亦始終會有機會入元朗沙田屯門,香港不是很大!
作者: chris1025     時間: 2017-4-20 02:00

那些新移民不是農村,只是港男北上娶的,不要誤導別人。來香港買日用品就等於人窮嗎?大陸稅貴,住在深圳/廣州黎香港方便,買日用品也能促進香港繁榮,你假如作為打工仔都有利益,起碼你老細有錢賺無咁易炒人,或者可以加薪呢?
作者: tak97     時間: 2017-4-20 04:48

我上個月去過惠州一農村,仲係要燒柴做飯。
作者: tetrazolium     時間: 2017-4-20 11:20

引用:
原帖由 chris1025 於 2017-4-20 02:00 AM 發表
那些新移民不是農村,只是港男北上娶的,不要誤導別人。來香港買日用品就等於人窮嗎?大陸稅貴,住在深圳/廣州黎香港方便,買日用品也能促進香港繁榮,你假如作為打工仔都有利益,起碼你老細有錢賺無咁易炒人,或者 ...
居然有優質有錢同鄉男不嫁,成群結隊嫁港伯,但又未甩鄉音,來到好似葉繼歡一樣被人歧視,也要拼老命來香港。

大陸真的好恐怖!
作者: hoiwingn     時間: 2017-4-20 11:46

Support 樓主,無謂在此對牛彈琴
作者: bobho     時間: 2017-4-20 11:56

係廣州衹要唔係太偏遠城中村,基本上三四萬一個股東分紅。好D十幾二十萬,一年一家人唔計工资都幾十萬。偏遠又或者早賣地D村無物业又無地頭可能一年都係幾千一個人。不過講到房屋起碼幾百方,地頭好一年又收十幾二十個。即係城中村中有紅分嘅家庭收入起底就幾十萬,唔大花洗工资夠平時支出等於一年就存幾十萬。哩部分人根本無需要移民歐美更加無話移民香港。當然,城中村并唔係人人都有紅分。普通市民收入亦遠不如城中村班富豪。生活艱難

講真,細個睇電視香港人普遍都萬幾銀人工。內地可能得千幾。但今時今日仲有幾多人嚮往香港生活?俾我搬我都搬去珠海,江門。
作者: kingchan75     時間: 2017-4-20 12:01

引用:
原帖由 chris1025 於 2017-4-20 01:33 AM 發表
可能今時今日香港人還覺得大陸有錢人只有小數,其實在廣東省的木土村民不會比香港人生活水平差,中山,珠海,廣州很多的本地村民,他們因為受惠徵地政策,除了每人有筆幾十萬的現金外,每年也有分紅。有些較為富裕的 ...
師兄, 不要說中山,珠海, 就是我鄉下羅定市, 有錢的人都是不少, 我幾個堂兄弟個個住大屋,駕靚車, 生活不多知好!(搞到自己好自卑)

當然,還有很多親戚比較窮, 但整體生活不差!!

他們永遠只看到差的人, 看不到好的, 國內有10億人生活普通或比較窮, 但還有3億人比較富裕, 這些人足以買起香港!

國內每年大學本科畢業是7百萬人, 高中畢業是千萬人, 想起這些人都感到恐怖!!!

香港700百萬有1個天才, 國內蠢些要1千萬才有1 個天才, 國內都會有130個天才, 這130個天才圍炳香港那個天才, 香港天才都變成粉腸!!

未來10年, 華人10大富豪, 香港可能一個都冇!!

作者: 959_fuk_kingyiu     時間: 2017-4-20 12:07

引用:
原帖由 kingchan75 於 2017-4-20 12:01 PM 發表

師兄, 不要說中山,珠海, 就是我鄉下羅定市, 有錢的人都是不少, 我幾個堂兄弟個個住大屋,駕靚車, 生活不多知好!(搞到自己好自卑)

他們永遠只看到差的人, 看不 ...
而加香港十大股票都無香港公司份!
作者: tetrazolium     時間: 2017-4-20 12:12

引用:
原帖由 bobho 於 2017-4-20 11:56 AM 發表
係廣州衹要唔係太偏遠城中村,基本上三四萬一個股東分紅。好D十幾二十萬,一年一家人唔計工资都幾十萬。偏遠又或者早賣地D村無物业又無地頭可能一年都係幾千一個人。不過講到房屋起碼幾百方,地頭好一年又收十 ...
那麼富有,還要搞移民,即是說,錢並不能留住人心,究竟是什麼因素令人有錢分也想走?
作者: kingchan75     時間: 2017-4-20 12:32

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-20 12:12 PM 發表

那麼富有,還要搞移民,即是說,錢並不能留住人心,究竟是什麼因素令人有錢分也想走?
中共真是好有宏觀戰略,打算稙民3億, 1億人移去美國, 1億人移去歐洲, 1億人移去中亞等地!

當中,每1億人就有100百萬解放軍,由高官領導直接在當地指揮, 一路以個人名義購入各類資產, 又暗地購入軍火, 又不斷收買各方地方反對派, 現在靜觀其變, 等待時機, 嘻嘻!!
作者: kkkooopp     時間: 2017-4-20 12:35

引用:
原帖由 tak97 於 2017-4-20 04:48 AM 發表
我去土樓. 人地用叮叮囉燒柴可以因利成便.又唔洗成本.煮飯又好食啲~"~
作者: bobho     時間: 2017-4-20 12:43

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-20 12:12 PM 發表

做大生意班絕大部分犯過法,最細都偷過稅走過關係。雞蛋不能放在一個籃子里係常識。有幾個公司法人代表係老細本人?講到明係怕俾公產黨清算留條後路。有錢人去到邊都係上等人你以為移民去歐美真係貪民主自由咩?哩班撲街全部靠中國制度賺的錢?邊有黃絲廢青咁傻?內地所謂民主lun咪又係多數係低下層。
作者: tetrazolium     時間: 2017-4-20 12:47

引用:
原帖由 bobho 於 2017-4-20 12:43 PM 發表

做大生意班絕大部分犯過法,最細都偷過稅走過關係。雞蛋不能放在一個籃子里係常識。有幾個公司法人代表係老細本人?講到明係怕俾公產黨清算留條後路。有錢人去到邊都係上等人你以為移民去歐美真係貪民主自由咩? ...
就是說,大陸沒有一個合法廉正的良好環境讓人做生意賺錢。
作者: kingchan75     時間: 2017-4-20 12:51

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-20 12:47 PM 發表

對呀, 只要大陸學會西方的方法, 就是將不合法的, 通過立法變成合法, 就會有合法廉正的良好環境讓人做生意賺錢!!!!

例如: 大陸買官,學西方美國 - '政治捐獻' , 咁就合法地買官! 高招...

作者: bobho     時間: 2017-4-20 12:57

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-20 12:47 PM 發表

係囉,點解中國衣家gdp第二呢?一定係魔法
作者: highbury64

作者: highbury64

作者: chan0318     時間: 2017-4-20 13:42

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-4-20 01:09 PM 發表

中國衣家人均gdp第幾位 ?
又有人想用香港既人均gdp黎比
香港係城市,中國係國家
要比用中國城市黎比啦~~

用一個香港黎同全中國所有城市拉出黎既平均值黎比較,睇報紙,維基資料睇上腦既人真係on9,

若用北上廣深黎比,仲覺得差好遠?
作者: chan0318     時間: 2017-4-20 13:51

引用:
原帖由 tak97 於 2017-4-20 04:48 AM 發表
我月頭係惠州,買野買衫食飯全部電子支付.......用滴滴call車來回
市區商場林立,高檔食店收費同香港一樣仲人來人往.....人均消費力好高
作者: chan0318     時間: 2017-4-20 14:07

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-20 11:20 AM 發表

居然有優質有錢同鄉男不嫁,成群結隊嫁港伯,但又未甩鄉音,來到好似葉繼歡一樣被人歧視,也要拼老命來香港。

大陸真的好恐怖!
有一個嫁落黎,有9個留係上面唔鍾意落黎~~
說到底只係因為人口多而已,不代表什麼人民質素.....
你淨係選擇睇到人地d衰野,日日9唔搭8重覆同一個point潑婦罵街~~做人咁辛苦為乜姐?
作者: guydan     時間: 2017-4-20 15:08

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-4-20 01:09 PM 發表

明知大陸人多就喜歡用人均去比~這樣自我感覺會好d?要這樣說香港去年人均才4萬多美元
澳門還有7萬多呢~香港發展咁多年又國際金融中心又乘~連澳門都贏唔到~重要差一大截又點講
殊不知以生產總值計~廣東已有接近8萬億~已和整個韓國體量相當
而香港總量也就2萬億~所以香港其實好落後?
如此簡單想事情也就井蛙才能有
作者: 香港偽民為患     時間: 2017-4-20 17:07

引用:
香港保育農莊都係燒柴,乾草生火,咁代表到乜嘢?
作者: bobho     時間: 2017-4-20 17:34

引用:

咁又係,計人均,咩馬化騰,王健林都唔夠師兄你多錢。
作者: 香江強國人     時間: 2017-4-20 18:13

用部份代替全部。唔係全廣東農民俾人徵地,出租樓房,廠房。

香港新界農民發叔,你估佢好窮。
作者: 香江強國人     時間: 2017-4-20 18:16

引用:
原帖由 bobho 於 2017-4-20 05:34 PM 發表

咁又係,計人均,咩馬化騰,王健林都唔夠師兄你多錢。
啲人on9,以為馬化騰,王健林有錢代表自己有錢。

馬化騰,王健林,馬雲呢批有錢人,你估人哋一定係中國人?
作者: 香江強國人     時間: 2017-4-20 18:19

大陸身家有幾百億,過千億的人,早已唔係中國人。交緊外國稅。
作者: tak97     時間: 2017-4-20 18:26

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2017-4-20 05:07 PM 發表

做農夫仲要做埋樵夫,有錢用會石油氣,無錢先會用柴火煮食。
作者: 香江強國人     時間: 2017-4-20 18:35

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2017-4-20 05:07 PM 發表

廢柴多。
作者: kcmc     時間: 2017-4-20 18:40

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-4-20 01:07 PM 發表

徵地收到錢就吾會有咁多人上訪喇
香港咁細都有菜圓村迫遷,舊樓重建唔肯走屈賠償,大東北抗議啦……

作者: kcmc     時間: 2017-4-20 18:47

引用:
原帖由 香江強國人 於 2017-4-20 06:19 PM 發表
大陸身家有幾百億,過千億的人,早已唔係中國人。交緊外國稅。
我好肯定話你聽擁有幾百億或上千億的人,一定係中國人…
作者: 香江強國人     時間: 2017-4-20 18:50

引用:
原帖由 kcmc 於 2017-4-20 06:47 PM 發表

無根據。

其他壇友可列出長長名單,富豪,名人已經唔係中國人。
作者: ^guts^     時間: 2017-4-20 20:33

引用:
原帖由 chan0318 於 2017-4-20 01:51 PM 發表

我月頭係惠州,買野買衫食飯全部電子支付.......用滴滴call車來回
市區商場林立,高檔食店收費同香港一樣仲人來人往.....人均消費力好高
中國進步是事實. 某些人只知盲反及選擇性失明
作者: chan0318     時間: 2017-4-20 21:18

引用:
原帖由 guydan 於 2017-4-20 03:08 PM 發表

明知大陸人多就喜歡用人均去比~這樣自我感覺會好d?要這樣說香港去年人均才4萬多美元
澳門還有7萬多呢~香港發展咁多年又國際金融中心又乘~連澳門都贏唔到~重要差一大截又點講
殊不知以生產總值計~廣東已有接近8萬 ...
根本佢地個概念就有問題.......
香港只係一個城市,而中國係國家.....

中國咁多個城市拉個平均數出黎,用黎同單一個城市比......搞唔搞笑?

用四大如深圳,個人均gdp拍埋落香港到,香港又多得幾多?(已經未講gdp計法,同埋購買力平價)

當如果中國有城市人均gdp高過香港,又話人地數據假到離譜......
作者: paploo     時間: 2017-4-20 21:43

引用:
原帖由 chan0318 於 2017-4-20 09:18 PM 發表

根本佢地個概念就有問題.......
香港只係一個城市,而中國係國家.....

中國咁多個城市拉個平均數出黎,用黎同單一個城市比......搞唔搞笑?

用四大如深圳,個人均gdp拍埋落香港到,香港又多得幾多?(已經未講g ...
你識咁講就好喇。 有條無恥之徒,據講深圳高官,大大聲話南山區平均GDP已經超越香港。 你不如上去同佢講。
作者: chan0318     時間: 2017-4-20 22:24

引用:
原帖由 paploo 於 2017-4-20 09:43 PM 發表

你識咁講就好喇。 有條無恥之徒,據講深圳高官,大大聲話南山區平均GDP已經超越香港。 你不如上去同佢講。
若講深圳未來超越好撚出奇?

[ 本帖最後由 chan0318 於 2017-4-20 10:26 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]
作者: paploo     時間: 2017-4-20 22:28

引用:
原帖由 chan0318 於 2017-4-20 10:24 PM 發表

若講深圳未來超越好撚出奇?
你自己講用香港嚟比中國唔公平。 用南山比香港就公平?
作者: 擋中央     時間: 2017-4-20 23:07

引用:
原帖由 chan0318 於 2017-4-20 02:07 PM 發表

你淨係選擇睇到人地d衰野,日日9唔搭8重覆同一個point潑婦罵街~~做人咁辛苦為乜姐?
窮既話人落来搶資源,富既話人落來炒贵D楼,只有失敗的人才不断去尋找别人的不足,废青的称號真系名附其实。
作者: chan0318     時間: 2017-4-20 23:09

引用:
原帖由 paploo 於 2017-4-20 10:28 PM 發表

你自己講用香港嚟比中國唔公平。 用南山比香港就公平?
南山區同香港比喻的確係唔公平.....so?

人地無將南山區比喻為一個獨立地方......而黃屍經常將香港比喻為人均gdp名列前矛,知名既國際經濟體...

只係城市卻不敢用黎同城市比,用全大陸拉均唒所有一二線同四五線城市在內平均值黎自high.....將一二線城市既生活指數同人均gdp進步完全充耳不聞.......
就如南山區不跟港島區比一樣誤導人......
作者: 邊際流星     時間: 2017-4-21 00:16

長三角的生活水平比 珠三角 高
作者: tetrazolium     時間: 2017-4-21 00:31

引用:
原帖由 chan0318 於 2017-4-20 02:07 PM 發表

原來大陸男人那麼無能,大陸青春玉女寧願嫁港伯,也不嫁同輩大陸男,大陸男無能--用!
作者: tetrazolium     時間: 2017-4-21 00:36

引用:
原帖由 chan0318 於 2017-4-20 01:51 PM 發表

世界有好多城市不是這樣的嗎?用電子貨幣,用電召的士,就叫好高級?
作者: tetrazolium     時間: 2017-4-21 00:45

引用:
原帖由 擋中央 於 2017-4-20 11:07 PM 發表

窮既話人落来搶資源,富既話人落來炒贵D楼,只有失敗的人才不断去尋找别人的不足,废青的称號真系名附其实。
那為何要來香港呢?大家安分守己,待在自己地方,發展好自己的家鄉,有什麼問題?難道你們好討厭自己出生的地方。
作者: chan0318     時間: 2017-4-21 01:17

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-21 12:36 AM 發表

世界有好多城市不是這樣的嗎?用電子貨幣,用電召的士,就叫好高級?
我幾時有講好高級姐?思覺失調?
上面真係好閒咋~~

係你班友仲覺得自己比人生活更高貴仲睇唔起人真係得啖笑.....

[ 本帖最後由 chan0318 於 2017-4-21 01:39 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]
作者: chan0318     時間: 2017-4-21 01:29

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-21 12:31 AM 發表

原來大陸男人那麼無能,大陸青春玉女寧願嫁港伯,也不嫁同輩大陸男,大陸男無能--用!
咩年代呀,而家仲講大陸後生女嫁阿伯

而家中港新婚老幼配十對你搵唔搵到一對?

無能用得過港剩女搵唔到港男搵南亞?
黑白配就大把.......
又或者貪心嫌d黃屍廢男太無用就嫁埋比有銀大陸男?不過而家大陸有質素既都唔吊你啦

[ 本帖最後由 chan0318 於 2017-4-21 01:41 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]
作者: kcmc     時間: 2017-4-21 02:30

引用:
原帖由 香江強國人 於 2017-4-20 06:50 PM 發表

無根據。

其他壇友可列出長長名單,富豪,名人已經唔係中國人。
能在大陸賺幾佰甚至上千億的,只有兩種人,一種是位高的貪官,另一種就是受政府默許的商人,如双馬,華為任總果D,貪官就很簡單,冇左中國人身份,仲點當官?就算退左休,貪得上千億,官位肯定高,知很多秘密,阿爺會唔會比你退休後變節先?至於雙馬,任總果D能賺上千億,唔多唔少得阿爺幫忙或默許行業壟斷才能賺咁多錢,好似微信,點解阿爺容許你壟斷?就係當國家有事時,中央只要關左微信,人民之間就失去聯系,惡唔出樣,就算出事,查又方便…至於阿里爸爸,中央很容易就可以從阿里收集很多經濟或消費大數據,方便管理,就係因為方便左阿爺管理和控制,中央才默許比你座大,比你賺上千億,你睇下馬雲如果唔要中國國籍,阿爺打唔打沉阿里?所以佢地最多只可拿香港身份証…

作者: jy00747164v     時間: 2017-4-21 07:11

大陸現在都幾富有 印錢速度快 窮人狂走出去 因為大陸競爭太激烈
作者: multinumbers123     時間: 2017-4-21 07:19

引用:
原帖由 chris1025 於 2017-4-20 02:00 AM 發表
那些新移民不是農村,只是港男北上娶的,不要誤導別人。來香港買日用品就等於人窮嗎?大陸稅貴,住在深圳╱廣州黎香港方便,買日用品也能促進香港繁榮,你假如作為打工仔都有利益,起碼你老細有錢賺無咁易炒人,或者 ...
張丰源也是?
作者: multinumbers123     時間: 2017-4-21 07:22

有錢果D一早買綠卡去老美,冇$果D米排150人隊或偷渡,走得就走
作者: boss1799     時間: 2017-4-21 07:26

香港實在太好福利。吸引太多無謂人來香港。所以香港人愈來愈窮。
作者: jackyeung123456     時間: 2017-4-21 07:27

5毛講到大陸人人分紅無窮人
作者: mkkw84     時間: 2017-4-21 07:28

廣州大圈生活其實都好貼近香港,但廣東粵東粵西同粵北都係另一個世界
作者: Psyco     時間: 2017-4-21 07:29

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-20 01:45 AM 發表

沒有傳媒誤導,但每天卻有150新移民,寧願放棄家鄉戶籍來港,每天還有數之不盡的水貨客,拿着拖喼在上水元朗屯門沙田買日用品和奶粉。事實就是事實,無論你如何美化,也抹不去事實,人人有雙眼,就算住港島 ...
講事實好吖,為咩事香港要硬哽既每日150件單程証移民?

嗰每日150隻,香港無權審批既單程證 (即是單非及雙非嬰兒既父母)盲流移民都係由泛民陣營中既公民黨搞出嚟.

2001年,公民黨幫雙非鼻祖莊豐源案去告鳩香港入境署,伙拍法官歪曲法理邏輯及莫視基本法第24條明文,去搞出單雙非居港權,公民黨及法官用莊豐源歪理裁決去剝奪咗香港政府對單雙非移民既審批權,判定香港無得審批去硬食單程證移民!

致於何解150隻名額?  呢個名額數目源自港英年代,但當時港英政權下無港奸公民黨打官司棟鳩香港,當年港英政府對大陸單雙非移民有審批權,可以篩選唔會拖累香港既大陸移民,唔似現在公民黨下既單雙非居港權,香港政府喪失審批權而垃圾人口湧入香港白食福利.

港奸公民黨!
作者: 香江強國人     時間: 2017-4-21 07:30

引用:
原帖由 jackyeung123456 於 2017-4-21 07:27 AM 發表
5毛講到大陸人人分紅無窮人
晒命係咁講。要捐款,需要義務即話人均好低。
作者: giggs111     時間: 2017-4-21 07:33

關香港人乜事?
作者: 818HK     時間: 2017-4-21 07:39

因為香港政客玩自行倒退
作者: 呵呵11     時間: 2017-4-21 07:42

講到咁好建義香港廢老及宗緩人士及新移民全部去美好祖國做蝗蟲,免得留在香港受盡白眼。
作者: 肥強魚旦     時間: 2017-4-21 07:47

支仔又打J……
作者: 橘子醬     時間: 2017-4-21 07:49

樓主唔好對牛彈琴
香港好多井底之蛙
得閒去下深圳,廣州玩啦!
人地大陸買野唔洗拎錢出黎,有電話就搞掂哂,
超方便!
作者: Realtorking     時間: 2017-4-21 07:50

幾十萬,夠去歐洲旅行定米芝蓮食飯?
作者: kk3204     時間: 2017-4-21 07:51

引用:
原帖由 kingchan75 於 2017-4-20 12:01 PM 發表

他們永遠只看到差的人, 看不 ...
睇嚟搬返大陸住同發展先係皇道,又係13億人每人俾一蚊都發死你理論。

中國大陸經濟比2、30年前好呢點唔使質疑,廣東省多有錢人亦唔係奇事,不過今時今日你不妨上東莞一帶睇下仲有幾多廠繼續營運?人均富裕上升但民生、法治質素仍未跟上亦係事實,而樓主出呢種post心態係想表達國內人有幾有錢?
作者: 小不列癲     時間: 2017-4-21 07:51

廢青大陸唔想去,外國又冇錢去,惟有留起香港繼續打飛機
作者: wongtailung     時間: 2017-4-21 07:52

大6同全世界一樣,有窮人仍有有$人。
作者: 晚膳行動10     時間: 2017-4-21 07:52

咪由得香港人响香港發展囉!洗乜敎精人啫?
作者: wongtailung     時間: 2017-4-21 07:53

引用:
原帖由 kk3204 於 2017-4-21 07:51 AM 發表

睇嚟搬返大陸住同發展先係皇道,又係13億人每人俾一蚊都發死你理論。

中國大陸經濟比2、30年前好呢點唔使質疑,廣東省多有錢人亦唔係奇事,不過今時今日你不妨上東莞一帶睇下仲有幾多廠繼續營運?人均富裕 ...
仲講廠?
作者: 人之初大大     時間: 2017-4-21 07:54

引用:
你所講既係真,月月有錢分,好多人去炒樓
作者: aus167     時間: 2017-4-21 07:55

現在亞洲最有錢的,已是中國人,不再是香港的李生。
作者: wongtailung     時間: 2017-4-21 07:55

引用:
原帖由 Psyco 於 2017-4-21 07:29 AM 發表

講事實好吖,為咩事香港要硬哽既每日150件單程証移民?

嗰每日150隻,香港無權審批既單程證 (即是單非及雙非嬰兒既父母)盲流移民都係由泛民陣營中既公民黨搞出嚟.

2001年,公民黨幫雙非鼻祖 ...
150 個D係中港結婚既家庭來的
作者: maskman2008     時間: 2017-4-21 07:56

引用:
那些新移民不是農村,只是港男北上娶的,不要誤導別人。來香港買日用品就等於人窮嗎?大陸稅貴,住在深圳/廣州黎香港方便,買日用品也能促進香港繁榮,你假如作為打工仔都有利益,起碼你老細有錢賺無咁易炒人,或者 ...
加辛會有

香港經濟下行風險增加、所以人工保持平穩己屬萬幸
作者: jipyrbo     時間: 2017-4-21 07:56

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-20 01:45 AM 發表

沒有傳媒誤導,但每天卻有150新移民,寧願放棄家鄉戶籍來港,每天還有數之不盡的水貨客,拿着拖喼在上水元朗屯門沙田買日用品和奶粉。事實就是事實,無論你如何美化,也抹不去事實,人人有雙眼,就算住港島 ...
深廣內所謂家庭團聚的國內同胞很多是有祖屋祖地的小地主 , 內地政府發展祖地/祖屋大多獲得賠屋賠錢(如早期元朗鄉紳一樣) , 80-90年代前來港工作的父/母回國內娶/嫁之後申請國內子女配偶後 , 到港扮窮申請公屋綜緩享醫療每每大數 , 實為國內有數層樓收租住大屋存巨款 , 食盡原港人福利.....  請問那150個申請配額為何不申請來港?? 沒 "近親" 及沒能力的深廣住等國內人當然是來港購買食用品 , 若可以他們也想港內享福利國內收租存巨款.

不要問我以上是否真事 , 我識的國內新移民同事中十個有九個都是以上鐵証!   香港應同國內審批要求團聚來港需申報資產及每三/五年可需跟新核實才對.
作者: 66infinity     時間: 2017-4-21 08:01

引用:
原帖由 kcmc 於 2017-4-20 06:47 PM 發表

算把喇,對牛彈琴,好多香港人由原本高高在上變成低人一等,內心接受唔到,咪專揾人地一d 唔好嘰野出來無限放大囉,講到底咪係自卑心作祟囉。
作者: oUvUo     時間: 2017-4-21 08:06

絕對系喇,如果淨系講物質方面嘅話。
不過做個冇尊嚴嘅淫民,唔係睇過世面嘅康講人可以接受到呢!
作者: nyckid28

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 66infinity     時間: 2017-4-21 08:07

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-21 12:45 AM 發表

那為何要來香港呢?大家安分守己,待在自己地方,發展好自己的家鄉,有什麼問題?難道你們好討厭自己出生的地方。
知唔知咩叫做擁有自由選擇的權利?咩係擁有自由選擇的能力?
作者: 大大大1

作者: 66infinity     時間: 2017-4-21 08:17

引用:
原帖由 multinumbers123 於 2017-4-21 07:22 AM 發表
有錢果D一早買綠卡去老美,冇$果D米排150人隊或偷渡,走得就走
中國年外遊人次成千億,照你咁講,中國咪好快就無人居住。
作者: twb     時間: 2017-4-21 08:19

鄉下的親友變晒土豪。。
作者: peterpeterbbc     時間: 2017-4-21 08:24

引用:

佢前一兩代又係咁落來, 唔通石頭爆出黎, 香港從開始就係咁不斷從大陸落來, 自己落左來就歧視人
作者: 咁樣樣。     時間: 2017-4-21 08:27

引用:

呢佰5人唔係路人甲乙丙丁,係有親人咖。
你明唔明呀!
作者: 找不到用戶

作者: tomy22222     時間: 2017-4-21 08:31

完全同意,只有法治,醫療,教育,房屋,言論自由這些英國餘孽留下毒害我國同胞的福利外,沒有甚麼可以與廣東比較!
作者: jodasch@n     時間: 2017-4-21 08:32

據說,中國人吃不起茶葉蛋
作者: highhighgirl

作者: nguyenngochung     時間: 2017-4-21 08:41

隨時超過香港

作者: 0082     時間: 2017-4-21 08:49

引用:
原帖由 橘子醬 於 2017-4-21 07:49 AM 發表
樓主唔好對牛彈琴
香港好多井底之蛙
得閒去下深圳,廣州玩啦!
人地大陸買野唔洗拎錢出黎,有電話就搞掂哂,
超方便!
電話冇電咪死得
作者: 黃昏進擊的香腸     時間: 2017-4-21 08:49

香港生活就是慘
我有d錢都係咁話

作者: thank-777     時間: 2017-4-21 08:52

引用:
原帖由 tak97 於 2017-4-20 06:26 PM 發表

做農夫仲要做埋樵夫,有錢用會石油氣,無錢先會用柴火煮食。
現什麼年代??
全屋用電, 或煤氣爐的農村農民, 大把
作者: 三級警司     時間: 2017-4-21 08:54

引用:
粵L邊處?我在粵V鄉下都仲燒草,但有私家車
作者: Mer哥     時間: 2017-4-21 08:54

佛山,順德鄉鎮除外,d人都係窮d
作者: thank-777     時間: 2017-4-21 08:54

大陸不單很多人富有

還有就是消費物價低, 儲畜率超世界平均一百巴仙, 養子女沒問題, 對下一代充滿希望
作者: 0082     時間: 2017-4-21 08:55

引用:
原帖由 highhighgirl 於 2017-4-21 08:34 AM 發表
拿大陸的围村同香港平民比?唔同新界围村比
係喎,新界圍村仔有屋分,一出世就袋住成千幾萬一棟,又唔講

大陸廣東省啲村屋近市區一棟都係百零萬,租都係3000蚊內

我有朋友上面有屋,所以我知
作者: highhighgirl

作者: stephen     時間: 2017-4-21 08:58

樓主,對牛彈琴,幾年前我係膠燈出過參吾多的帖,他們吾會知上面進步得幾快,又係搵D農村人、法治什麼黎講;但大陸呢幾年快遞、call車服務、ofo單車及電動車、電商、航拍飛機等新行業及服務,已大大提升人民生活水平。
作者: 三級警司     時間: 2017-4-21 08:59

引用:
原帖由 mkkw84 於 2017-4-21 07:28 AM 發表
廣州大圈生活其實都好貼近香港,但廣東粵東粵西同粵北都係另一個世界
粵東好過粵西,因為多人出去搵錢
作者: 南華迷     時間: 2017-4-21 08:59

絕對相信,偷呃拐騙黃賭毒,樣樣齊,喺深圳、東莞、中山、珠海等地生活跟香港差不多。
作者: 小寶人     時間: 2017-4-21 09:00

廣東省是否好似樓主講到咁好呢?真系有所保留!但事實上,真係比以前進步左唔少嘅!
作者: 大大大1

作者: 沉默的等待     時間: 2017-4-21 09:02

一心往外逃,有$無$都想逃,平民高官又想逃。