標題: 仆街政府唔抵幫 [打印本頁]

作者: 已確認密碼     時間: 2017-3-20 08:24

香港有多得大陸人推高 物價 租金 樓價
中資高價收地
回顧年前中資企業以數以十億計的資金買入香港多幢著名商廈,直至近期則華麗變身成為本地發展商

如今垃圾徵費   庫房水浸仲向市民掠水搶錢

官商勾結,月月生意過億,交畀物管公司統籌即係益晒地產商旗下啲子公司啦
作者: 已確認密碼     時間: 2017-3-20 08:56

97前   100蚊洗3日   
而家  100蚊食一個午餐
多謝游客  推高 物價 租金  

做平民做又三十六   
作者: Max_lee     時間: 2017-3-20 11:19

引用:
原帖由 已確認密碼 於 2017-3-20 10:56 AM 發表

做平民做又三十六   
呢個經濟分析做得好似差咗啲。
作者: 已確認密碼     時間: 2017-3-20 11:26

引用:
原帖由 Max_lee 於 2017-3-20 11:19 AM 發表

呢個經濟分析做得好似差咗啲。

作者: vanga     時間: 2017-3-20 12:21

引用:
原帖由 已確認密碼 於 2017-3-20 08:56 AM 發表

做平民做又三十六   
一向自備 lunch

很便宜
作者: 吳尊函     時間: 2017-3-20 12:36

引用:
原帖由 已確認密碼 於 2017-3-20 08:56 AM 發表

做平民做又三十六   
係邊吃個午餐100元咁貴,你比人揾笨柒。
作者: 狂人甲     時間: 2017-3-20 17:28

習慣下,當深圳經濟實力完全超越香港,仲有排你受!!

呢個世界好公平,以前香港有競爭力,返大陸做大爺,時代會變的,到深圳超越香港嘅時候,深圳過來香港做大爺,你習慣唔到去朗豪坊頂囉!!

今日嘅大陸,有槍,有泡,有錢,食滑香港⋯⋯
作者: nigel2014     時間: 2017-3-20 17:33

引用:

做平民做又三十六   
九七前金價幾錢,而家幾錢?
關吾關大陸人事?

二十年物價都吾升,你先大鑊!
作者: ilovenikita     時間: 2017-3-20 17:44

只係樓主你自己無能, 97年到E+ 人工都無加

香港系開放型經濟,點單阻止大陸人來香港買樓? 而現只有內地人系香港炒樓?

又系一個無能既反中能

作者: 劉婕     時間: 2017-3-20 17:53

垃圾徵費不為錢, 只為要香港人對製造大量垃圾要檢討及反省, 其實戶戶徵費可能有點過火, 如採用罸款制可能會令人服一點, 但要徵用大量人手及天眼, 行政費也會很高昂....
若參考先進國家的垃圾徵費政策, 樓主就不會太勞氣。
作者: 小奇ck     時間: 2017-3-20 17:54

97前$100頂多買到一件T恤

而家$100淘寶買到4-5件有找😀😀
作者: 已確認密碼     時間: 2017-3-20 18:26

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-3-20 05:53 PM 發表
垃圾徵費不為錢, 只為要香港人對製造大量垃圾要檢討及反省, 其實戶戶徵費可能有點過火, 如採用罸款制可能會令人服一點, 但要徵用大量人手及天眼, 行政費也會很高昂....
若參考先進國家的垃圾徵費政策, 樓主就 ...
呢班環保L真係好天真 , 想到好完美....香港環境同人地比  香港又迫又細  高樓又多! 今次垃圾徵費衰硬
作者: SOMA1963     時間: 2017-3-20 19:11

引用:

做平民做又三十六   
97前, 可口可樂都係賣一蚊.
作者: 已確認密碼     時間: 2017-3-20 19:13

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2017-3-20 07:11 PM 發表

97前, 可口可樂都係賣一蚊.
贈飲
作者: atang     時間: 2017-3-21 05:16

97前出部大哥大要幾錢?通話費幾錢一分鐘?幾多人有部手機?

作者: lun12lun12     時間: 2017-3-21 05:27

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-3-20 05:28 PM 發表
習慣下,當深圳經濟實力完全超越香港,仲有排你受!!

呢個世界好公平,以前香港有競爭力,返大陸做大爺,時代會變的,到深圳超越香港嘅時候,深圳過來香港做大爺,你習慣唔到去朗豪坊頂囉!!

今日嘅 ...

作者: 劉婕     時間: 2017-3-21 10:15

引用:
原帖由 已確認密碼 於 2017-3-20 06:26 PM 發表

呢班環保L真係好天真 , 想到好完美....香港環境同人地比  香港又迫又細  高樓又多! 今次垃圾徵費衰硬
香港人的德育又是真的難以跟人比, 環保人士也只會跟風鬧政府, 阻政府施政, 沒有認真做好教育香港人的環保意識, 又真的幾抵鬧。
作者: 煙夫佬     時間: 2017-3-21 10:16

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-3-20 05:53 PM 發表
若參考先進國家的垃圾徵費政策, 樓主就 ...
佢老母閪
唔係錢問題, 幾廿蚊 食少少野都冇左

- 家居垃圾最多係廚餘 佔4成
- 廚餘可以回收再用

回收要地方, 一定要政府配合
政府樓公屋 居屋 全線先做就最好
佢死拖爛拖 唔撚攪

依家倒轉頭 屈9市民浪費 再屈錢

你係金錢上 同 名譽上 明屈 9 我地

作者: 煙夫佬     時間: 2017-3-21 10:24

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-3-21 10:15 AM 發表

香港人的德育又是真的難以跟人比, 環保人士也只會跟風鬧政府, 阻政府施政, 沒有認真做好教育香港人的環保意識, 又真的幾抵鬧。
果 d "環保人士" 根本又係 yc 狗 d 衛星組織, 唔尻駛理佢地

好多野係政府責任,  但佢地根本冇做

例如
-你知佢點處理 d 污水嗎??
-環保地磚 政府自己 d 場又唔肯全面轉用
又叫人投入生產 回收...玩野牙??

(利申: 我以前讀環保, 亦接觸過果 d "環保人士"/組織 )
作者: lun12lun12     時間: 2017-3-21 10:30

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-3-21 10:24 AM 發表

果 d "環保人士" 根本又係 yc 狗 d 衛星組織, 唔尻駛理佢地

例如
...
反高鐵, 反環保單車驛站, 反電動車

已沒資格講環保

中共中國真的有為減碳排付出過

香港人均肉食, 人均用水, 人用碳排全球前列
講咩撚環保
作者: 劉婕     時間: 2017-3-21 10:46

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-3-21 10:16 AM 發表

佢老母閪
唔係錢問題, 幾廿蚊 食少少野都冇左

- 家居垃圾最多係廚餘 佔4成
- 廚餘可以回收再用

回收要地方, 一定要政府配合
政府樓公屋 居屋 全線先做就最好
佢死拖爛拖 唔撚攪

依家倒轉頭 屈9 ...
記得5年前, 梁振英太太參與保護環境政策委員會, 她和厨餘回收商開會, 商討厨餘回收計劃, 有記者在場採訪, 可是毒媒的水平也真太爛了, 並不關心政府在這方面的長遠發展, 而是窮追猛打問及收益問題, 和是否會有利益輸送之嫌...
因為當年政府已投放資源協助回收商在這方面的發展。,
作者: 劉婕     時間: 2017-3-21 11:01

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-3-21 10:24 AM 發表

例如
...
有沒有領教過毒媒的技倆, 即使政府多年前己投放資源去面對環保的問題, 也要面對醜化和抺黑。
2014年蔬菜統營處及漁農自然護理署印發了一本「休閒農場」A Guide to Hong kong Leisure Farm的指南, 內裡介紹了全港九新界113所休閒農場及有機耕作的名單和資料, 也是配合保護環境的政策之一, 只是媒體不去報導政府做得貼地又加零一的事。
你以為香港市民自己真有本事, 養得起這麼多私營農場嗎?

作者: 煙夫佬     時間: 2017-3-21 11:09

引用:
原帖由 lun12lun12 於 2017-3-21 10:30 AM 發表

反高鐵, 反環保單車驛站, 反電動車

已沒資格講環保

中共中國真的有為減碳排付出過

香港人均肉食, 人均用水, 人用碳排全球前列
講咩撚環保
所以我讀完之後 咪睇通左佢地
又一班呃錢騙子
作者: 煙夫佬     時間: 2017-3-21 11:12

回收玻璃黎做環保地磚
你政府自己 d 食環地方 食晒佢
果度都夠做
政府自己唔食 已經好有問題

呢樣你點樣入毒媒數??
環保地磚 d 毒媒有幾何提過, 有幾多香港人知

作者: 煙夫佬     時間: 2017-3-21 11:16

人民從來都想有強人統治

毒媒 就唔該 直接屌 9 佢
Trump 屌 CNN 有留過手嗎??
唔好撚賴, 把口生響自己度
作者: vvoy     時間: 2017-3-21 11:21

好懷念董伯伯通縮年代
一蚊一隻雞
作者: 劉婕     時間: 2017-3-21 11:24

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-3-21 11:12 AM 發表
回收玻璃黎做環保地磚
你政府自己 d 食環地方 食晒佢
果度都夠做
政府自己唔食 已經好有問題

呢樣你點樣入毒媒數??
環保地磚 d 毒媒有幾何提過, 有幾多香港人知
環保地磚都算高端工業, 在香港搞成本太高, 移交內地發展可就不同說法了。
作者: 劉婕     時間: 2017-3-21 11:30

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-3-21 11:16 AM 發表
人民從來都想有強人統治

毒媒 就唔該 直接屌 9 佢
Trump 屌 CNN 有留過手嗎??
唔好撚賴, 把口生響自己度
咪話曾蔭權錫身囉, 俾人插兩插就缩沙
反之CY老婆女流之輩都只是轉為低處理, 如今幾乎每所小學都經已引入厨餘回收機去處理學生午餐盒的厨餘了。

好快又會有毒媒話佢利益輸送了
作者: 煙夫佬     時間: 2017-3-21 12:19

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-3-21 11:24 AM 發表

環保地磚都算高端工業, 在香港搞成本太高, 移交內地發展可就不同說法了。
o下...你講乜春野 啊 ??
姐係 你根本唔知我講乜, 同 環保地磚 d 野

高乜撚野端 高你老母
香港有廠做左好耐

同埋 我講緊 係政府口就話加大回收
做就自己唔肯全面用
講一套做一套
作者: 煙夫佬     時間: 2017-3-21 12:21

http://paper.wenweipo.com/2017/03/21/ED1703210015.htm

文匯今日出文 diu 政府 政策成效不彰 啊
文匯都係毒媒? 毒你老媒啦

"香港是美食天堂,也是浪費之都,每日人均浪費食物量遠超台灣和韓國。有過往調查顯示,香港每天棄置的廚餘約有3,600公噸,相等於250多輛雙層巴士的重量,「排名」超過很多亞洲一線城巿,但廚餘回收率卻長期排榜尾。有人認為,問題一直未有改善,巿民和工商業機構固然要負上責任,但是政策成效不彰才是主要原因"
作者: 煙夫佬     時間: 2017-3-21 12:23

文匯唔毒啦掛
毒毒毒 毒你老味
一有唔同意見又話毒媒

政府呢獲好有問題 係 事實
google 又唔 google 一味死撐
你同 d 黃 x 狗 盲反有咩分別
作者: 劉婕     時間: 2017-3-21 12:29

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-3-21 12:19 PM 發表

o下...你講乜春野 啊 ??
姐係 你根本唔知我講乜, 同 環保地磚 d 野

高乜撚野端 高你老母
香港有廠做左好耐

同埋 我講緊 係政府口就話加大回收
做就自己唔肯全面用
講一套做一套
你講這些嗎?

圖片附件: 環保地磚制作.jpg (2017-3-21 12:29, 15.36 KB) / 該附件被下載次數 8

圖片附件: 環保地磚在公屋.jpg (2017-3-21 12:29, 9.73 KB) / 該附件被下載次數 7

圖片附件: 環保地磚.jpg (2017-3-21 12:29, 13.58 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: 劉婕     時間: 2017-3-21 12:31

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-3-21 12:23 PM 發表
文匯唔毒啦掛
毒毒毒 毒你老味
一有唔同意見又話毒媒

政府呢獲好有問題 係 事實
google 又唔 google 一味死撐
你同 d 黃 x 狗 盲反有咩分別
唔該你都google下啦

圖片附件: 環保地磚計劃.gif (2017-3-21 12:32, 183.12 KB) / 該附件被下載次數 19

作者: 煙夫佬     時間: 2017-3-21 12:47

你講呢個牙??

【明報專訊】政府希望透過徵費,大幅提升飲品玻璃樽的回收率,但是否有適當出路可以吸納經循環再造的玻璃物料成疑,一間本港環保磚生產商表示,若玻璃樽回收率由現時約一成增至六成,每日需要吸納的廢玻璃會增至接近140公噸,較現時高出5倍,可能會造成玻璃物料供過於求。

黃錦星:可完全吸納

環境局長黃錦星強調,本地有足夠出路,「完全吸納這項生產者責任計劃下所產生的再造物料。」

環保署資料顯示,2014年本港每日回收玻璃樽約23公噸,佔整體生產量約一成,全部在本地循環再造,主要製成環保磚。其中一家生產環保磚的天奧環保有限公司負責人陳俊允表示,目前該公司承接的鋪路磚訂單,其實已不足以吸納回收到的廢玻璃。公司近年開拓新產品例如環保英泥,將廢玻璃磨粉再加入英泥;又參與政府的試驗計劃,將廢玻璃磨粉代替河沙,與碎石混合,用來鋪設路基,證實可行。陳表示,政府後來未有進一步推廣,令廢玻璃吸納量有限。
作者: 煙夫佬     時間: 2017-3-21 12:51

香港 d 尻廠都做得
高佢老味端咩
講 2 句 就知你咩料

外國真正高端就唔會做環保磚
d 樽大把野可以做

反正香港人咁撚低端
high tech high 野啊 ma
用 d 低端野 充下大頭鬼 o岩架

作者: 劉婕     時間: 2017-3-21 12:57

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-3-21 12:51 PM 發表
香港 d 尻廠都做得
高佢老味端咩
講 2 句 就知你咩料

外國真正高端就唔會做環保磚
d 樽大把野可以做

反正香港人咁撚低端
high tech high 野啊 ma
用 d 低端野 充下大頭鬼 o岩架
多謝賜教!

為何只訪問一間本港環保磚生產商, 香港只得一間環保磚生產商嗎?
問題就在這裡了, 政府立法去做每一件事情, 由誰去執行? 誰去監管? 似乎傳媒很出力監管, 政府官員炒得。