• 瀏覽: 9,486
  • 回覆: 123
+7
引用:
原帖由 貓男 於 2018-6-20 12:01 PM 發表

世界大同何來恥?
日本有放棄漢字嗎?冇的話何來道不同就分離?
無論炎帝黃帝或神龍氏都係源於中華,越南要拜,同歐美人要拜耶穌有咩分別?
難道美國人拜過耶穌咁耶穌就係美國人祖宗? ...
世界怎大同?斯騙人的名詞迷惑人心,社會主義無產階級世界大同?
日本放棄了一半漢字,日本古代用純漢字記載事物。
人家說拜祖先,你就說拜神,你祖先係耶穌定馬克斯,唔通係牛頭馬臉齊天大聖?你道理係咪等於滿人就算拜炎黃都唔係中國人。
大部份美國,西方人認為佢祖宗係上帝。

引用:
原帖由 宇宙外圍的主題 於 2018-6-20 13:14 發表

世界怎大同?斯騙人的名詞迷惑人心,社會主義無產階級世界大同?
日本放棄了一半漢字,日本古代用純漢字記載事物。
人家說拜祖先,你就說拜神,你祖先係耶穌定馬克斯,唔通係牛頭馬臉齊天大聖?你道理係咪等於滿人就算拜炎黃都唔係中國人。
大部份美國,西方人認為佢祖宗係上帝。 ...
你講祖先係炎黃,咁問你炎黃係邊到嘅人?你話西歐人信耶和華上帝,咁佢哋係唔係拜挪亞做祖宗?

用咗就係用咗,冇所謂放棄一半。日本文化一日唔放棄漢字,一日都逃不過中國文化。
廣義來説,用接受漢字(語素文字)的都係中國文化嘅分支。

中華文化5000多年嘅特色係能容納百家,
只有中華文化(和以色列人)在朝代變遷,
被外來民化統治過後,亦能重回民俗主流文化。

硬要話廣東百越唔係中國文化嘅話,除非你有"廣東百越"嘅文字文獻。

引用:
原帖由 貓男 於 2018-6-20 01:39 PM 發表

你講祖先係炎黃,咁問你炎黃係邊到嘅人?你話西歐人信耶和華上帝,咁佢哋係唔係拜挪亞做祖宗?

用咗就係用咗,冇所謂放棄一半。日本文化一日唔放棄漢字,一日都逃不過中國文化。
廣義來説,用接受漢字(語素文字)的都係中國文化嘅分支。

中華文化5000多年嘅特色係能容納百家,
只有中華文化(和以色列人)在朝代變遷,
被外來民化統治過後,亦能重回民俗主流文化。

硬要話廣東百越 ...
你看字和思路有錯覺嗎?我一直話百越係炎帝一支中國正統文化。
你唔係唔知以色列人巴人自認係挪亞後代呀!
你一時話5000年容納百家,一時話重回民俗主流,百份之一主流,你不覺自相矛盾嗎?
你不如問炎黃二帝住個條街名或拎咩身份證啦!
找文獻上網或去圖書館。

引用:
原帖由 宇宙外圍的主題 於 2018-6-20 14:28 發表
你看字和思路有錯覺嗎?我一直話百越係炎帝一支中國正統文化。
你唔係唔知以色列人巴人自認係挪亞後代呀!
你一時話5000年容納百家,一時話重回民俗主流,百份之一主流,你不覺自相矛盾嗎?
你不如問炎黃二帝住個條街名或拎咩身份證啦!
找文獻上網或去圖書館。 ...
咩叫中國正統文化?
咩叫唔係中國正統文化?
中國文化有正統唔正統咩?
咁大唐景教係唔係中國正統文化?

用得漢字去承傳嘅就係中國文化。
冇咗中國文化,好多文化跟本會消失在歷史中!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]