• 瀏覽: 1,343
  • 回覆: 12
https://www.youtube.com/watch?v=Pxs6rLIIBPQ

此影片基本上係以西方(尤其美國) , 以怎樣應對中國崛起為本 ,
既其中一個思維討論 ...

當中講到中國E+影響力越來越大既原因 ,
其實係好多發展中國家(仲要係人民本身) , 希望寧願暫緩民主 ,
而集中力量發展經濟 ... 尤其見到好多其他國家係民主後 ,
經濟都出現倒退

係接受西方經濟援助時 , 又要符合西方對經濟政策的要求 ...
而中國一方面佢既建設性援助 , 大大有效發展經濟 ,
但更重要既係 , 中國崛起既樣版作用 , 好多國家都想學中國咁
係40年間由窮到褲穿洞 , 崛起到世界第二大經濟體 !!!

而最最最重要既係 , 係佢地自己既數據上面 ,
都顯出左 , 民主是先進社會的結果 , 而唔係原因 :
平均1K美金收入既社會 , 會維持8.5年的民主
平均1-2K美金收入既社會 , 會維持16年的民主
平均2-4K美金收入既社會 , 會維持33年的民主
平均4-6K美金收入既社會 , 會維持100年的民主
平均6K美金收入既社會 , 才會一直維持下去
... 而後面有提到 , 美國憲法係1787年訂立 , 到1954真正平權
都用左近170年時間

而係影片最後階段 , 其實講左一種肯定比黃絲插既概念 :
西方應該短期內和中國合作 , 直到那些國家係中國幫助下富起來
中產階級足夠強大時 , 就可以誘導佢地作民主轉形 ,
而到時西方就可以取回他們的領導權~~

本POST唔係想講咩時政問題 , 只想講係歷史之中民主既 "真貌"
... 或者我地可以所知既歷史 , 看看上面講既野岩唔岩 ,
茉莉花革命中既突尼斯  埃及 , 其實都係經濟增長 ,
挺快時爆發的 , 結果埃及才幾年又回到非民主
(埃及經濟比突尼斯差) ; 橙色革命爆發前既烏克蘭 ,
幾乎係東歐經濟增長最快既國家 , 結果橙色革命到E+都未回復

呢D事實都證明左點 , 民主係有經濟有一定水平下是好事 ,
否則就是壞事 , "民主會令社會先進" 論述經己破產 ... 所以
請證清事實 :
民主是先進社會的結果 , 而唔係原因 !!!
是先有先進社會 , 才可以行民主 , 絕不可以逆天而行 !!!進入香討影片區

引用:
原帖由 gototimlee 於 2018-5-21 09:05 AM 發表
先進社會唔係因為用乜政治理念,而係政治理念當中有冇平等對代人民。其中一樣重要係發展新科研,而科研中最主要係知識產權,因有一定保護知識產權人民先會因為開發新產品而得到安定生活。而現大多第一世界國家都係咁,而現在中國都係偷第一世界國家而得到相對發展,又因中國無保護知識產權而比人民免費用。但當去到包和時因知識產權得唔到保障而會大量減少新科技出現,中國同世界一樣都會停止發展 ...
呢個我同意 , 其實知識產權本就係資本主義的東西 ,
但中國E+己經無可避免地越陷越深 ...
小弟之前甚至係一個視頻度睇到 , 一個網紅認為 ,
差別式消費(唔知用字岩唔岩)將會係中國出現 ,
意思係一D以前有錢就可以享受到 , 甚至免費既野 ,
E+都會變得高門檻 , 就好似要入會咁 ...
大眾享受到既野會越來越少 , 或者應該話係 ,
社會上下層既物資/精神生活差距 , 會拉到好大 !!!

我覺得香港嘅政棍10個有8個到知呢個係事實,
但爲咗佢哋每個人嘅政治利益和生涯,
呢啲"鬼唔知呀媽一定係女人"嘅道理(先係女人先可以做人呀媽)係唔可以比普羅大衆去知到的。
所以一日到黑同班冇思考力嘅人講"呀媽先係女人"(做人呀媽嘅先係女人)...
所以家陣我聽到"香港/大陸要先有民主才點點點"嘅slogan就想笑。

引用:
原帖由 貓男 於 2018-5-21 12:24 PM 發表
我覺得香港嘅政棍10個有8個到知呢個係事實,
但爲咗佢哋每個人嘅政治利益和生涯,
呢啲"鬼唔知呀媽一定係女人"嘅道理(先係女人先可以做人呀媽)係唔可以比普羅大衆去知到的。
所以一日到黑同班冇思考力嘅人講"呀媽先係女人"(做人呀媽嘅先係女人)...
所以家陣我聽到"香港/大陸要先有民主才點點點"嘅slogan就想笑。 ...
呢樣野我其實都理解 ...

其實係好幾年前 , 即係早係 "反國教" 果時我己經覺得一鑊 ,
唔係話我支持國教 , 而係好似 "反國教" 呢種社運/學運一出現左之後 ,
就唔會有辦法停 ... 我講既係就算達成左目標 , 都無辦法停 !!!

點解???
因為呢班人係 "反國教" 裸到名氣  好多人既讚譽 , 佢地係咪真係可以
除左件示威衫 , 就做返一個普通人呢???
就好似一套黑社會電影<野獸刑警>既對白咁 :
我上左位左做大佬架拉 , 你叫點可以落返來 , 就跟返你做返靚仔???!!!

其實社運圈咪一樣羅 ... 佢地為左自己繼續有呢種地位 ,
佢就爭取完一樣野 , 佢都唔可以停 , 佢只會繼續爭取其他野做證明自己
最後變成為爭取而爭取 ... 亦即係先有爭取 , 後面來唸爭取咩野

引用:
原帖由 將軍回魂 於 2018-5-21 08:14 AM 發表
https://www.youtube.com/watch?v=Pxs6rLIIBPQ

此影片基本上係以西方(尤其美國) , 以怎樣應對中國崛起為本 ,
既其中一個思維討論 ...

當中講到中國E+影響力越來越大既原因 ,
其實係好多發展中國家(仲要係人民本身) , 希望寧願暫緩民主 ,
而集中力量發展經濟 ... 尤其見到好多其他國家係民主後 ,
經濟都出現倒退

係接 ...
... 明明我自己覺得篇野寫得好好架喎 , 點解會無咩人回???

點回應好呢?
明明美國的百年民主都係由大軍火商話事, 那麼多被黑獨裁統治的國家無辜被戰火洗禮。又年年那麼多無辜生命死在槍支之下, 學生們年年示威要求控制軍火販賣, 都得不到成效, 反而越死越多人, 這叫什麼民主呢?

引用:
原帖由 將軍回魂 於 2018-5-21 04:58 PM 發表

... 明明我自己覺得篇野寫得好好架喎 , 點解會無咩人回???
正經論述一向無人回
接受現實啦

引用:
原帖由 將軍回魂 於 2018-5-21 16:58 發表

呢段youtube有CHing post過,
小弟都引用過。
可能冇咁新善所以冇乜人回。

而且個clip講得太直,
冇餘地板釘釘的釘死了黃陣,
冇反駁如地嘅post黃陣亦唔會犯賤入嚟做靶。

引用:
原帖由 將軍回魂 於 2018-5-21 11:27 AM 發表

呢個我同意 , 其實知識產權本就係資本主義的東西 ,
但中國E+己經無可避免地越陷越深 ...
小弟之前甚至係一個視頻度睇到 , 一個網紅認為 ,
差別式消費(唔知用字岩唔岩)將會係中國出現 ,
意思係一D以前有錢就可以享受到 , 甚至免費既野 ,
E+都會變得高門檻 , 就好似要入會咁 ...
大眾享受到既野會越來越少 , 或者應該話係 ,
社會上下層既物資/精神生活差距 , ...
就好似以前免費睇世界盃,而家要比錢先有得睇咁囉,其實世界係用錢去做怪嘅,以前唔使錢唔代表而家唔使錢,又好似Windows咁,以前個個都老翻,其他軟件商見多人用就做呢方面嘅遊戲軟件,而家離唔到手,一到收緊知識產權,個個乖乖比錢,所以呢,任何事情由無到有又或落後到先進都會有個過程,急唔嚟,重要當中唔好有乜差錯,分分鐘打回原型。

引用:
原帖由 貓男 於 2018-5-21 06:27 PM 發表
呢段youtube有CHing post過,
小弟都引用過。
可能冇咁新善所以冇乜人回。

而且個clip講得太直,
冇餘地板釘釘的釘死了黃陣,
冇反駁如地嘅post黃陣亦唔會犯賤入嚟做靶。 ...
其實呢篇野 , 我都係COPY返小弟上一個ACC係史區個POST :
http://www.discuss.com.hk/viewth ... hlight=+taikongbaby

唔知果位CHing , 係咪睇左我呢個POST而去引用呢???

引用:
原帖由 將軍回魂 於 2018-5-21 20:45 發表

其實呢篇野 , 我都係COPY返小弟上一個ACC係史區個POST :
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27273616&amp;highlight=+taikongbaby

唔知果位CHing , 係咪睇左我呢個POST而去引用呢???
:sm ...
應該係....
除非唔係...  

永遠不要相信這句謊言:

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]