• 瀏覽: 5,491
  • 回覆: 26
+2
引用:
原帖由 sclee1209 於 2018-5-17 07:35 PM 發表

傻普係地產商,佢對高科技產業,一竅不通
呢次應該係錯估形勢,要為黎硬一下去到盡,你中國一定低頭
佢勢估唔到,中興就算執笠,習近平都唔可能妥協,美國認定中興係中國國家背後支持
中國點會玩唔起?
問題係玩到中興破產,美國有幾多間供應商會跟住死?
傻普呢招係七傷拳
最大供應商兩家高通同英特爾,每年同中興有五億美元交易,禁令一下美國自己冇損失?
除左呢兩家大公司,中興一收當,據報導仲有過 ...
其實係啱一半...儍普反而最忌係亞爺向農民開刀...亞爺殺高通殺科技產業對佢黎講冇咩所謂...點解..? 從來硅谷都係民主黨既票倉同支持者...就算救咗高通,英特爾呢D...中期選舉票源都唔會投共和黨...

引用:
原帖由 Barocc0122073 於 2018-5-17 10:24 PM 發表
其實係啱一半...儍普反而最忌係亞爺向農民開刀...亞爺殺高通殺科技產業對佢黎講冇咩所謂... ...
科網巨企紛紛出走,特朗普面子掛不住

引用:
原帖由 Barocc0122073 於 2018-5-17 10:24 PM 發表

其實係啱一半...儍普反而最忌係亞爺向農民開刀...亞爺殺高通殺科技產業對佢黎講冇咩所謂...點解..? 從來硅谷都係民主黨既票倉同支持者...就算救咗高通,英特爾呢D...中期選舉票源都唔會投共和黨... ...
師兄說得對,
內地禁入口大豆和稻米,
繼而玩生果入口檢查,
另到侵侵叫救命,
亞爺亦大購美債向他示好,
所以他放過中興。

美國仲以為自己地位超然?現今中國已經不是古巴同北韓!要打貿易戰也是會兩敗俱傷!

引用:
原帖由 starr 於 2018-5-17 10:20 PM 發表
忠犬報恩

美國商務部長羅斯在14日發表的一番講話...

據美國商務部網站消息,羅斯當天說,中國可以“很輕鬆地”縮減美國對中國的貿易逆差,“只要中國在每年1.5萬億美元的進口產品中多選購我們美國的產品,少買中國其他那些自由貿易夥伴的產品就可以了”。

要知道,食品和液化天然氣是澳大利亞對中國的關鍵出口商品,而且澳大利亞的許多農產品享受優惠的低關稅待遇。因此,“美國食品出口商 ...
澳狗攞黎賤囉

大家互揸要害.....邊個玩嘢都死.....侵侵正傻佬.....

引用:

其實係啱一半...儍普反而最忌係亞爺向農民開刀...亞爺殺高通殺科技產業對佢黎講冇咩所謂...點解..? 從來硅谷都係民主黨既票倉同支持者...就算救咗高通,英特爾呢D...中期選舉票源都唔會投共和黨... ...
儍普身邊財經幕僚,好多都黎自"高盛幫",高盛係咩野料,對美國政經有點認識都知,勢力龐大
高科技產業就必然同高盛扯上關係
總統呢個老闆了不起做八年好味?財經幕僚最終考量當然係高盛利益,同老闆唱反調好正常

引用:
原帖由 zamora 於 2018-5-17 11:36 PM 發表
大家互揸要害.....邊個玩嘢都死.....侵侵正傻佬.....
其實佢不過系想兌現競選承諾姐。
我支持佢嘅移民政策,支持佢驅逐非法移民。
我相信佢發動貿易戰系爲咗美國利益,可惜揾錯對手,揀錯時候。
我之前講過,佢e+應該先向日韓企業落手,迫使佢地將生產綫轉移嚟美國。
等到美國形成基本嘅生產綫+供給產業鏈,美國嘅籌碼自然更大、更足。
實體工業其實系一個國家經濟嘅backbone,美國最大嘅失策就係放棄咗對呢類產業嘅投入。
歷史上,美國靠鐵路、汽車工業變得強大,曾經造船業一樣蓬勃,跟住半導體工業...
呢d實體工業先至系提供就業機會,令經濟穩健嘅最主要因素,第三產業雖然賺錢更容易,但更容易形成泡沫。
Trump應該著眼於國內經濟,例如美國好多基礎設施已經落後,如果東西兩岸開始興建高鐵,短期內就能夠令美國經濟出現一個增長動力,長期對於運輸、旅遊嘅作用都有好大促進作用。

引用:
原帖由 ykmong 於 2018-5-17 11:46 PM 發表
https://www.youtube.com/watch?v=O-HeCDUOV8k
見到柒頭傑就想嘔

引用:
原帖由 食指 於 2018-5-18 01:41 發表

其實佢不過系想兌現競選承諾姐。
我支持佢嘅移民政策,支持佢驅逐非法移民。
我相信佢發動貿易戰系爲咗美國利益,可惜揾錯對手,揀錯時候。
我之前講過,佢e+應該先向日韓企業落手,迫使佢地將生產綫轉移嚟美國。
等到美國形成基本嘅生產綫+供給產業鏈,美國嘅籌碼自然更大、更足。
實體工業其實系一個國家經濟嘅backbone,美國最大嘅失策就係放棄咗對呢類產業嘅投入。
歷史上,美國靠鐵路、 ...
實體企業離開日韓都唔會返美國
反而最大可能係去中國

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-5-18 11:32 AM 發表

實體企業離開日韓都唔會返美國
反而最大可能係去中國
可以逼日韓企業系美國開廠...
佢太過急於證明自己強硬,如果可以令中國低頭就可以證明美國已經有great again嘅趨勢。
佢更應該向佢個孫女學下咩叫“柿子挑軟的捏”

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]