• 瀏覽: 6,078
  • 回覆: 14
成班政客,收阿爺錢唱好大灣區,叫港人上去,無人無物無人脈,吸哂你d港銀,就踢你返香港!

人地咁多港伯娶左大陸老婆,有親友有人脈也無辦法搵食,要接老婆來香港,咁無人無物的人,上大陸點搵食?

人脈? 乜香港唔係靠食腦咩?

引用:
原帖由 將軍玩熊完 於 2018-4-25 01:03 AM 發表
人脈? 乜香港唔係靠食腦咩?
香港係,但大陸唔係。

如果港人咁易上大陸搵食,咁d港伯係自己上大陸同老婆團聚,而不是大陸婆申請單程證來港!

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2018-4-25 02:50 AM 發表

香港係,但大陸唔係。

如果港人咁易上大陸搵食,咁d港伯係自己上大陸同老婆團聚,而不是大陸婆申請單程證來港!
兩者都無必然關係。 係香港揾開食,做乜好地地要上去揾食??

引用:
原帖由 將軍玩熊完 於 2018-4-25 07:44 AM 發表

兩者都無必然關係。 係香港揾開食,做乜好地地要上去揾食??
無錯,所以港人根本不用上去,大家咪中計!

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2018-4-25 10:40 AM 發表

無錯,所以港人根本不用上去,大家咪中計!
甘又唔係不用上嘅 都有4十幾萬人做緊

引用:
原帖由 將軍玩熊完 於 2018-4-25 10:42 AM 發表

甘又唔係不用上嘅 都有4十幾萬人做緊
40幾萬係包埋退休上去個班,但有百幾萬人來港就係真,每天仍有150個呀!

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2018-4-25 10:54 AM 發表

40幾萬係包埋退休上去個班,但有百幾萬人來港就係真,每天仍有150個呀!
家庭團聚 合法嘅

大灣區只收精英, 唔收垃圾

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2018-4-25 11:52 AM 發表
原來退休不工作的精英,最啱上大陸!

都話港伯幾十歲人重要上去搏殺?準備退休啦
而家講緊北上搵食既係年輕一輩
係不甘香港市場圈子太細唔夠發圍要北上擴大發展

不過反正也不關樓主事
北上要既係精英
佢又唔係

說的你在香港有人脈似的 

引用:
原帖由 guydan 於 2018-4-25 03:14 PM 發表
都話港伯幾十歲人重要上去搏殺?準備退休啦
而家講緊北上搵食既係年輕一輩
係不甘香港市場圈子太細唔夠發圍要北上擴大發展

不過反正也不關樓主事
北上要既係精英
佢又唔係
大陸人消費力低,上左大陸,立即變香港非常住居民,同外面大世界隔離,連香港台灣資訊也收不到,根本是兩個世界。

做乜為左同13億人做生意,而放棄世界上另外的五、六十億人口?

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2018-4-25 11:52 AM 發表
咁民建聯班議員唔上,咪好垃圾?

引用:
大灣區只收精液
係收集精液大站

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]