• 瀏覽: 4,013
  • 回覆: 44
引用:
原帖由 skytra 於 2018-4-22 09:10 AM 發表
so waht ?

所有人都知中國依然是一個發展中國家, 依然十分落後

真的發展也是最近果30年左右

是人都知中國芯片不如美國, 否則中國點解要買咁多美國芯片

唔明樓主你想表達咪??
佢無咩可以表達,只係好難得等到個機會,打吓J啫~咪由得d井底黃蛙一齊自high J吓囉~之後班人又死哂狗無聲出,自己咬呀切齒望住中國發展

引用:
原帖由 衫哥 於 2018-4-22 09:05 AM 發表
中國講咗幾千年都只得四大發明, 外國的大發明卻多如天上繁星(包括玻璃, 電力, 飛機, 燈光, 電視, 無線通訊, 核能, 電腦, ...), 現在一項芯片技術足以抵銷有餘.
外國人四大發明:電能,塑膠,內燃機、核能,令地球窒息。

一項芯片是什麼?😂

其實尼到既反中智障,系唔系覺得中任何芯片都生產唔到?😂

引用:
原帖由 kevinfox 於 2018-4-22 09:12 AM 發表
中國人真系慘,咩都要同外國比
而那個外國系包括美,法,英,德........全世界......
但只同一個國家比除左美國之外,中國的國力都可以碾壓其他國家的
碾壓!

引用:
原帖由 dickwu2009 於 2018-4-22 08:09 PM 發表

碾壓!
一個廣東省的GDP就等於半個英國,一年新下水的軍艦就多過成個皇家海軍

阿拉伯數字才是世界文明,科技,工業,生活的最大貢獻。
美國佬,歐洲佬應該回去用羅馬記數法。還有'0'的概念也是阿拉伯文明的貢獻。沒有0,芯片馬上變回沙土。

引用:
原帖由 kevinfox 於 2018-4-23 10:28 AM 發表

一個廣東省的GDP就等於半個英國,一年新下水的軍艦就多過成個皇家海軍
可惜中國人造假多過真實

引用:
原帖由 marcoctrl 於 2018-4-26 11:49 AM 發表

可惜中國人造假多過真實
有些人就系盲目相信呢d,以致眼目都當假的偏執狂。
所以日本神戶製鋼,豐田,福島核災的長時間,大規模造假都當個別事件
但就無可否認的中國國力,科技,經濟已超越了世界絕大部分國家的事實

引用:
原帖由 kevinfox 於 2018-4-26 11:56 AM 發表

有些人就系盲目相信呢d,以致眼目都當假的偏執狂。
所以日本神戶製鋼,豐田,福島核災的長時間,大規模造假都當個別事件
但就無可否認的中國國力,科技,經濟已超越了世界絕大部分國家的事實
所謂中國科技強大原來要買人地技術,但人地一出禁令唔賣俾你就企晒係到,自主研發做到一早就做到點解做唔到,就係中國人本身基因問題自私自利

引用:
原帖由 marcoctrl 於 2018-4-26 12:12 PM 發表

所謂中國科技強大原來要買人地技術,但人地一出禁令唔賣俾你就企晒係到,自主研發做到一早就做到點解做唔到,就係中國人本身基因問題自私自利
其實早已形成世界一體化產業鏈,全世界都沒有100%的自主研發,歐洲,美國,日本都系。
因為成本效益,你睇下美國一禁自己國內的晶片股即刻跌到扑街就知,就好似美國新一代步槍都唔用本土而用德國的HK416一樣,是美國做唔到嗎?

無紙=沒有設計圖(乜都要先用紙畫同寫,你可以話刻落石頭,竹,木)
無指南針=沒有船和飛機
無火藥=沒飛機(舊式引擎)
無印刷=以上全部都做吾到

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]