• 瀏覽: 6,657
  • 回覆: 9
兩會的時候,總理和港澳辦主任都提過要實施港澳居民和內地居民在民生各方面同等待遇。。。有係大陸生活過和工作過的人就知道回鄉證除左出入境無限制外,各方面的待遇幾乎是和外國人無異。其中,金融,互聯網是限制香港人的重災區,我先講講具體有什麼差異。

1.香港人在大陸有樓有紅本房產證,想話押俾銀行貸點錢係好難,大陸人就好容易。
2.各種網購平台,如淘寶和京東,香港證件開的帳戶都唔能夠信用購物(淘寶花唄,京東白條),我支付寶的芝麻信用分達700多分,用左淘寶11年,但就係不能信用購物,唔係信用唔好,而係政策限制。
3.香港人在大陸做生意,有好多行業都限制,要跟外商投資目錄,就算開個便利店,連煙草零售許可都不能申請。
4.各種網絡身份實名認證,有好多只支持大陸身份證,最簡單深圳交警微信小程序,有大陸身份證的能夠在上面注冊,然後所有交通違章罰款都能在線上處理線上交。但香港證件只能到交警大隊排隊辦。
5.不能參軍。。考大陸公務員,講就可以,但實際未聽過拿香港身份證的能考入大陸公務員,同樣,國企,事業單位,都唔會有香港人在裏面做正式編制的職工。。這個我知道國家擔心咩,始終二個社會制度唔同,但能否修改基本法,容許香港人放棄香港身份證而取得大陸戶籍,現在香港身份證一旦取得就不能取消和放棄,冇得選擇唔做香港人。

換張大陸身份證,吾好做香港人,咁大陸咩福利都有齊囉!邊境嘅設立,就已經代表大家享有原地福利,

引用:
原帖由 herohero 於 2018-3-22 04:53 PM 發表
換張大陸身份證,吾好做香港人,咁大陸咩福利都有齊囉!邊境嘅設立,就已經代表大家享有原地福利,
大陸身份證是全球最難拿的, 強如房祖名都拿不了

只有成龍, 真子丹, 王衛
才成功放棄外國及及香港籍, 而取了中國身份證
,你能做王衛, 成龍, 丹爺嗎?

到時候回慢慢完善的

中國答應WTO開放。唔做就係中國唔啱。 中國整一國兩制,香港人冇中國人相同待遇,係中國守信。

但香港有冇開放俾內地先,例如專業互認,容許內地專業免試直接掛牌執業。基於平等互惠,香港對內地人設限,同樣內地對香港人設限非常合理

香港憑乜野有特權,去搵內地老襯?

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-5-3 10:12 PM 發表
但香港有冇開放俾內地先,例如專業互認,容許內地專業免試直接掛牌執業。基於平等互惠,香港對內地人設限,同樣內地對香港人設限非常合理

香港憑乜野有特權,去搵內地老襯?
香港比香港更早入WTO。香港做足嘢㗎。中國唔出聲,國際上都唔會放過香港。

引用:
原帖由 paploo 於 2018-5-3 23:38 發表

香港比香港更早入WTO。香港做足嘢㗎。中國唔出聲,國際上都唔會放過香港。
CEPA就係中港根據世貿條款傾出來,已經著數左,香港唔好再搵內地笨實,下下自己著數只要求內地開放,自己就不開放俾內地

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-5-3 11:48 PM 發表

CEPA就係中港根據世貿條款傾出來,已經著數左,香港唔好再搵內地笨實,下下自己著數只要求內地開放,自己就不開放俾內地
中國幾時會畀人搵笨實,搵笨就高手。自己開放?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]