• 瀏覽: 1,566
  • 回覆: 11
如果D官員丶有錢人今次預算案平均享受優惠有⋯⋯
15間房屋收租。1年免差响共$150000。
退稅。$30000。
換一架車。$250000。
自己及約2名子女免稅額⋯⋯。
大約已有430000以上。

所以這些人會反對派$羅。
他們不是不想要$,其實是覺得派幾千蚊太少,又怕領取後被人恥笑。

根本是每人派$最好。個個享有。公平。又可幫助到各自的需要。吾係個個人收到$也會使曬佢。只是班狗官丶班反對人士的直口。他們貪心,要多多⋯⋯,幾千元太少了⋯⋯。難道退稅免十九幾間屋的差响,他們的$不會使用啊?他們的$就不會影響通脹?狗官人士,個腦生在屎眼中。

正苦成功拉遠貧富差距, 除非你安排自己攞綜援, 可能會順氣d

引用:
原帖由 jacob_bb 於 2018-3-4 10:58 PM 發表
正苦成功拉遠貧富差距, 除非你安排自己攞綜援, 可能會順氣d
以前為了住公屋向下行,現在人大了,上唔番。

引用:
原帖由 hellohello0300 於 5-3-2018 10:03 PM 發表

以前為了住公屋向下行,現在人大了,上唔番。
哇,你唔計吓自己得到公屋住,已經好正喇,環境正設施齊,你知唔知而家出面閒閒地都萬幾蚊租!
衣食住行係必須的,你可以喺住摼左人地幾倍錢了!已經煩少好多!應知足!
慳左d錢如果好好運用,都可以做到好多野,都係上行緊!
好多人仲停留喺住屋的煩惱,被業主欺壓的處境中!
交租車費食飯條數唔駛我計比你睇喇,你咪想象吓你交既租金係萬二同二千既分別!
呢批人好多都係今次預算案中所謂的賤民!

引用:
原帖由 jacob_bb 於 2018-3-5 10:22 PM 發表

哇,你唔計吓自己得到公屋住,已經好正喇,環境正設施齊,你知唔知而家出面閒閒地都萬幾蚊租!
衣食住行係必須的,你可以喺住摼左人地幾倍錢了!已經煩少好多!應知足!
慳左d錢如果好好運用, ...
地方小,日日樓下播片,派單張宣傳富戶不可留底,好擾民.

引用:
原帖由 jacob_bb 於 2018-3-5 10:22 PM 發表

慳左d錢如果好好運用, ...
你說的不公義問題只是正府愛理不理.

引用:
原帖由 hellohello0300 於 5-3-2018 10:46 PM 發表

你說的不公義問題只是正府愛理不理.
無咩公義不公義,香港好多人只講錢,有人願打有人願捱,市場自會調節,咁諗你唔會咁失望!
我只係想講,每個人都覺得自己得到的唔夠多,但社會係要盡量做到公平既,唔係只為一個人或者一類人服務!
我有著數就批多d你有著數就唔批,唔係話嘈就比多d, 唔嘈密密做既恰得就恰,可以則則膞睇唔到!
高官有錢佬係惡d大d,但5百幾億與民共享,竟然有人多幾拾萬,有人捧蛋,就一定有問題喇,
你要分幾拾萬唔緊要,你有本事,但都分番份細既比小市民丫,而家咁樣太蝦人了!
如果全部無得分我反而順氣!

引用:
原帖由 jacob_bb 於 2018-3-5 11:11 PM 發表

無咩公義不公義,香港好多人只講錢,有人願打有人願捱,市場自會調節,咁諗你唔會咁失望!
我只係想講,每個人都覺得自己得到的唔夠多,但社會係要盡量做到公平既,唔係只為一個人或者一類人服務!
我有著數就批多 ...
調乜節,.樓市通脹失控!濟脹.....

引用:
原帖由 hellohello0300 於 5-3-2018 11:15 PM 發表

調乜節,.樓市通脹失控!濟脹.....
我信花無百日紅!有高必有低,唔係市場大鱷點搵食!
或者可考慮其他地方,以前香港人出名醒,轉數快思考靈活,不過可能而家安定得太耐,飯來張口,唔駛點諗野所以退化左!

引用:
原帖由 jacob_bb 於 2018-3-5 11:22 PM 發表

我信花無百日紅!有高必有低,唔係市場大鱷點搵食!
或者可考慮其他地方,以前香港人出名醒,轉數快思考靈活,不過可能而家安定得太耐,飯來張口,唔駛點諗野所以退化左!
班老人正苦像守家業,不過只肥自己

引用:
原帖由 hellohello0300 於 6-3-2018 09:32 AM 發表

班老人正苦像守家業,不過只肥自己
咁唔公道,正苦既立場就錯晒!
原來林鄭講既和楷係指佢同有錢人?定佢同綜援戶?

根本無

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]