• 瀏覽: 4,660
  • 回覆: 33
+10
引用:
原帖由 40342 於 2018-2-26 12:15 PM 發表

不必拉開話題,每種武器都有一定用途,否則如你的論點,近距離的武器都要作廢啦。
槍無作廢,但反坦克步槍有無作廢?無,不過唔可能再用黎打坦克。

坦克防護越黎越好,反坦克武器越黎越勁,越勁就大舊,呢個就係趨勢,問題人類唔係越黎越大隻,如果將來要幾個人分開抬,打之前仲要組裝,咁你話仲有幾有用?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-2-26 12:21 PM 發表

槍無作廢,但反坦克步槍有無作廢?無,不過唔可能再用黎打坦克。

坦克防護越黎越好,反坦克武器越黎越勁,越勁就大舊,呢個就係趨勢,問題人類唔係越黎越大隻,如果將來要幾個人分開抬,打之前仲要組裝,咁你話 ...
講來講去,走不出矛盾之爭。

引用:
原帖由 40342 於 2018-2-26 11:38 AM 發表

戰場上千變萬化,士兵衝鋒時是否高危任務?

現在討論的應是反坦克導彈對坦克有無作用,不必加上其他武器的共同應用。而且坦克有不同型號,新式的可抗導彈攻擊,但較舊的呢?
其實當唔能夠有空中支援,呢種武器就會自然發揮威力,並非一無事處既,當然如果有得揀,並非優先選擇囉。

引用:
原帖由 超級灰膠袋 於 2018-2-26 03:00 PM 發表

其實當唔能夠有空中支援,呢種武器就會自然發揮威力,並非一無事處既,當然如果有得揀,並非優先選擇囉。
打輕裝甲載具,比如運兵車,打石屎工事,咪有用。

打坦克係要睇下架坦克配唔配合。
沙特果D 兵渣 M1A2 都可以比人用舊款RPG吉屎忽打爆。正面係無可能打爆,後面都要好近距離。唔知佢地點樣比人埋到身。
美軍係伊拉克完全係兩回事。你支RPG 一出頭,立即就會去見真主。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]