• 瀏覽: 19,154
  • 回覆: 189
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 bchk1842 於 2018-2-24 10:11 PM 發表
共軍啲武器係用來血腥鎮壓13億中國人的
😁咁一定包括你咯 我覺得你好醒 鎮壓個陣 我讓個位過你 等你排前D

你唔講埋王博士分析支電磁炮係用泥落美帝面

所以台灣全無創新思維!

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-2-25 22:15 發表
唔關事,係連瞄準都有問題
無制導無乜可能打到100公里外
1000公里距離20米的CEP
誤差是十萬分之二
相當高
但精密機械加工的精度比這個要高的不少
因此是有難度
但並非不可能

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2018-2-27 18:42 發表
你唔講埋王博士分析支電磁炮係用泥落美帝面
師兄我很有興趣
請援引一下

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-3-2 09:58 PM 發表

1000公里距離20米的CEP
誤差是十萬分之二
相當高
但精密機械加工的精度比這個要高的不少
因此是有難度
但並非不可能
唔係同一回事。

精密加工個誤差控制,你拎導彈去比就差唔多,因為大家都係持續控制
電磁炮一出炮口就失去控制
除非有制導炮彈

//。而電磁炮做爲美軍常年高調提倡的下一代科幻武器,不但在宣傳和心理上有極大的象徵性意義,而且如果中共準備利用自己軍工數倍於美國的高效率,以軍備競賽來加速消磨對方國力,電磁炮也必然會是重點項目之一。這時實際工程上的可行性論證反而無關緊要,即使美軍自己已經充分認識到電磁炮的技術限制,也不可能頂著輿論和軍工界的利益來和Trump或國會講理;就如同冷戰末期美國的星戰計劃(Star Wars)//

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-3-2 09:59 PM 發表

師兄我很有興趣
請援引一下
貼唔到網址,引一段文分享下

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2018-3-4 10:42 AM 發表
//。而電磁炮做爲美軍常年高調提倡的下一代科幻武器,不但在宣傳和心理上有極大的象徵性意義,而且如果中共準備利用自己軍工數倍於美國的高效率,以軍備競賽來加速消磨對方國力,電磁炮也必然會是重點項目之一 ...
美國唔發展雷磁炮, 眼白白睇住中共不斷發展, 最後試射成功, 性能不停上升. 對美國國民同軍心有好大打擊. 即使搵邊個學者出來講電礠炮係不可能, 都無補於事. 電磁炮最後變成一種政治工具,可能係裝假狗, 但威力極大

引用:
原帖由 highbury64 於 2018-2-24 02:46 PM 發表
台灣王孟源: 再談共軍的電磁炮

電磁炮就只是軌道炮;綫圈發射裝置,如電磁彈射器,已知是實用的,但原理不同,不適合用來發射Mach 5及以上的高速彈丸。其次,因爲工程問題能否解決,不是純依邏輯就可 ...
美國完美,蘋果無敵

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]