• 瀏覽: 2,132
  • 回覆: 7
  • 追帖: 1
因為有兼職司機失亊,該巴士公司宣稱“不再僱用兼職”。這是典型的“斬腳指避沙蟲“。

這樣一來,很多兼職司機即時停業,或者不情不願地轉為全職,更甚者,乘巴士的市民“頭痕”了。

矯枉不宜過正,對兼職司機應該因人施,酌情處理。

兼職、做事比較唔上心

引用:
原帖由 A1899 於 2018-2-15 19:20 發表
兼職、做事比較唔上心
亊實上唔夠人,唔要兼職,假期之後就知味道。

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-2-15 05:48 PM 發表
因為有兼職司機失亊,該巴士公司宣稱“不再僱用兼職”。這是典型的“斬腳指避沙蟲“。

這樣一來,很多兼職司機即時停業,或者不情不願地轉為全  ...
此做法似有政治行動,

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-2-15 07:50 PM 發表

亊實上唔夠人,唔要兼職,假期之後就知味道。
巴士公司玩嘢

1. 唔要兼職>唔夠人開車>脫班
2. 立法局嘈生哂
3. 加人工請人>申請加車資
4. if 行政會議受壓批准加價 = true then
立法局再一次嘈生哂 > 加左
end if
5. if 行政會議受壓唔批准加價 = false then
return to 1.
end if

anyway 結論係九巴利潤將會有上升空間

引用:
原帖由 G36 於 2018-2-15 20:08 發表

巴士公司玩嘢

1. 唔要兼職>唔夠人開車>脫班
2. 立法局嘈生哂
3. 加人工請人>申請加車資
4. if 行政會議受壓批准加價 = true then
立法局再一次嘈生哂 > 加左
end if
5. if 行政會議受壓唔批 ...
同意,政治系用來玩嘅。

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-2-15 05:48 PM 發表

這樣一來,很多兼職司機即時停業,或者不情不願地轉為全  ...
係。你不這樣做,老細死先。冇人想自己死,所以出一策。做老細就有知分吋,識避風頭。

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2018-2-15 23:19 發表

係。你不這樣做,老細死先。冇人想自己死,所以出一策。做老細就有知分吋,識避風頭。
👍👍👍

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]