• 瀏覽: 1,578
  • 回覆: 12
只是一個公會的內部選舉,
香港有幾千個不同的公會.
電台卻刻意日講夜講.

目的是抬高其身價及加強政治影響力.
令大律C地位升上神檯.

大部份市民,
一生都不會同大律C有接觸.
邊個當選,
我x事咩!

大律師公會政黨化.

今次咁高調.

不排除佢地會安排退休大律師參選議員或參選特首.

在某方面,呢D組織實質作用有限,當初黑衣人遊行反對人大釋法,人大之後咪繼續釋法,呢次咁高調質疑人大一地兩檢法理依據,今日當選執委嘅陳文敏上港台仲叫人大常委聽佢地講,重新考慮一地兩檢,真係發夢都無咁早,估計一地兩檢一樣可以通過實行,搞搞下,分分鐘同記協類似,間中出來放下冷槍,就此而已.

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2018-1-19 12:13 PM 發表
在某方面,呢D組織實質作用有限,當初黑衣人遊行反對人大釋法,人大之後咪繼續釋法,呢次咁高調質疑人大一地兩檢法理依據,今日當選執委嘅陳文敏上港台仲叫人大常委聽佢地講,重新考慮一地兩檢,真係發夢都無咁早,估計一地兩 ...
由於中西方國力此消彼長, 而且普通法不利於統治既缺點一一浮現
呢D組織其實需要立一個敵人(無論真實定假想)以顯現出自己地位轉移視線
對佢地來說, 人大只係一個道具而已.

司法獨大係英國佬臨走搞既一場好戲,利用一班尊貴既假髮人帶領民情,抗拒中央管治,令香港成為實際自治地區

英國一早想搞「主權換治權」,不過失敗;因此就用假髮人代表英國勢力,實際控制香港

所以港台不斷替大律C公會做宣傳,符合港台一貫立場

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2018-1-19 12:35 發表
司法獨大係英國佬臨走搞既一場好戲,利用一班尊貴既假髮人帶領民情,抗拒中央管治,令香港成為實際自治地區

英國一早想搞「主權換治權」,不過失敗;因此就用假髮人代表英國勢力,實際控制香港

所以港台不斷替大律 ...
所以鄧小平收回香港時無廢除普通法可算係最大既敗筆

咁又唔駛,只需緊握假髮人任免權即可;可惜鄧公放縱假髮人成為特權團體

其實

有什麼影響?

泛民沒晒反擊力了

改又改不了香港遊戲規則
沒槍沒炮沒勇武

引用:
原帖由 thank-777 於 2018-1-20 07:35 發表
其實

有什麼影響?

泛民沒晒反擊力了

改又改不了香港遊戲規則
沒槍沒炮沒勇武
現實情況就係有槍有炮的一班
被此班特權階級迫埋牆都不出聲
只怪有槍既遇到個最廢的領導
搞到乜都做唔到

大雞屍十五年前惡唔出樣,今日更加惡唔出樣。
不排除有人個女落咗地獄,要揾其他人出氣而已。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-1-20 09:47 AM 發表

現實情況就係有槍有炮的一班
被此班特權階級迫埋牆都不出聲
只怪有槍既遇到個最廢的領導
搞到乜都做唔到
藍絲要反林病。

傳媒機構最怕的是社會上沒有議題,
有議題才會有紛爭,
有紛爭傳媒才會有工開。
煽風點火把小事化大是傳媒的生存之道。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2018-1-20 10:30 AM 發表
大雞屍十五年前惡唔出樣,今日更加惡唔出樣。
不排除有人個女落咗地獄,要揾其他人出氣而已。
個女比人又姦又殺喎,其他人呢次真係大o樂

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]