• 瀏覽: 10,664
  • 回覆: 49
+3
引用:
原帖由 ilovenikita 於 2018-4-3 10:31 AM 發表
你真系有用過香港版支付寶? 香港版支付寶你可以唔駛用身份證同信用卡, 有香港電話No就得
要身份證,系令你可以更高既交易額! 你可以唔駛用信用卡,可以去7仔等地方增值!
我100%有用過囉,我知可以充值呀嘛,過程好哂時間,一系就要綁定信用卡,變相鼓勵人碌卡,但大陸只系連銀行卡,但香港得渣打

引用:
原帖由 黃昏粗俗的黑頭 於 2018-4-3 10:37 PM 發表

我100%有用過囉,我知可以充值呀嘛,過程好哂時間,一系就要綁定信用卡,變相鼓勵人碌卡,但大陸只系連銀行卡,但香港得渣打
八達通自動增值都係一樣鼓勵人碌卡?

引用:
原帖由 黃昏粗俗的黑頭 於 2018-4-3 10:37 PM 發表

可以綁信用片 只為迎合香港消費文化,唔可以直接銀行扣錢 咁系香港銀行既問題,我想支付寶都想用家增值,直接扣信用卡可能要 蝕錢,因為信卡過數比支付寶慢過支付寶過數比商戶

引用:
原帖由 csdenis 於 2018-4-3 10:47 PM 發表

八達通自動增值都係一樣鼓勵人碌卡?
絕對系

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2018-4-3 11:25 PM 發表

可以綁信用片 只為迎合香港消費文化,唔可以直接銀行扣錢 咁系香港銀行既問題,我想支付寶都想用家增值,直接扣信用卡可能要 蝕錢,因為信卡過數比支付寶慢過支付寶過數比商戶
現時香港唔少快捷支付都偏向使用信用卡,反而變相令年青人不識得點理財,用銀行過數落支付寶可以令用家睇住自己條數去用錢,減少先洗未來錢嘅問題,既然都推行到香港點解唔所有銀行卡都充值到,咁既然樣樣野都用信用卡俾錢,咁支付寶系香港又何必多此一舉,你自己都講左信用卡就搞掂啦,咁做咩仲用支付寶,支付寶同微信系香港突出唔到佢地系內地嘅優點,就系唔需要連接信用卡呢一點

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]