• 瀏覽: 19,605
  • 回覆: 87
+2
引用:
原帖由 x747x 於 2018-1-16 03:10 AM 發表

香港細,八達通好多度都用到,其實已經係最快捷方便嘅方案,不過八達通做唔到嘅嘢,都有其他工具可以做到。

我覺得支付寶而家行錯路﹙但又可能係必經之路﹚,就係喺有八達通嘅地方 ...
出左iCard, 跟上潮流, 唔知將來仲會唔會有新野出?

引用:
原帖由 x747x 於 2018-1-16 05:50 AM 發表

係睇你不嬲講嘅嘢覺得膚淺同幼稚啫,我都支持八達通多過支付寶,我又反中咩!

你講嘢成熟啲其他人就唔會喺心度笑你㗎喇,我講緊現實世界。
真係同你班大中華膠講討論真係蹝撚氣。

引用:
原帖由 你個章 於 16/1/2018 23:04 發表

好呀,以後少啲喺香討回帖,大家最多笑少啲。

引用:
原帖由 你個章 於 2018-1-16 11:04 PM 發表

其實你帖埋呢假新聞造假唱衰大陸。
做埋啲咁嘅野會唔會有悔意。

引用:
原帖由 TKO-RL 於 2018-1-16 11:39 AM 發表

Ching太天真了。個人層面的資訊大概不能轉交,但全局性的數據分析不受限制啊。例如:20-30年齡層的消費習慣,銅鑼灣區的消費分佈之類。在經濟管理層面,事實上不需要micro的資訊,marco的數據分析更重要
其實而家淘寶有類似功能,如(猜你喜歡)
你瀏覽過什麼類型既貨,佢係附近頁面就會顯示你一直瀏覽過0個種分類。
香港其實早就有呢個技術,香討個死人廣告欄已經係咁,好似我之前用部手機幫個朋友揾3d printer,佢就死唔斷氣9成時間都係關於3d printer既廣告商家

引用:
原帖由 sleepingHayHay 於 2018-1-16 01:21 PM 發表

出左iCard, 跟上潮流, 唔知將來仲會唔會有新野出?
我覺得要睇APPLE/ANDROID會點, 加左入APPLE PAY /ANDROID APY 已經好方便

引用:
原帖由 x747x 於 2018-1-16 03:10 AM 發表

香港細,八達通好多度都用到,其實已經係最快捷方便嘅方案,不過八達通做唔到嘅嘢,都有其他工具可以做到。

我覺得支付寶而家行錯路﹙但又可能係必經之路﹚,就係喺有八達通嘅地方 ...
就係 Tap and Go 出咗 iCard 功能,無需實體卡,只需申請一個帳戶,就有齊轉賬交費等功能,八達通總裁喺其中一個訪問都講過,會研究八達通用手機支付的可能性。

<-- 會唔會又好似正苦咁研究幾年先有聲氣

引用:
原帖由 kawingwan 於 17/1/2018 14:13 發表

就係 Tap and Go 出咗 iCard 功能,無需實體卡,只需申請一個帳戶,就有齊轉賬交費等功能,八達通總裁喺其中一個訪問都講過,會研究八達通用手機支付的可能性。

最怕係呢樣,咁到時已經比人搶咗唔少嘅市佔喇!

我見用緊 Smart Octopus 嗰班 Samsung 用戶都好滿意,唯獨係綁去 Samsung Pay 帳戶,如果壞咗手機無備份,用新手機係攞唔返舊資料。如果係跟返八達通個 app﹙綁定 O! ePay 入面﹚﹐咁就唔怕壞機,會係幾完美嘅方案!

希望技術上可行的話,可以趕及喺金管局 9 月嗰個快捷過數平台推出前後推出,咁支付寶同微信支付都應該唔夠贏!

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2018-1-17 09:18 AM 發表

其實而家淘寶有類似功能,如(猜你喜歡)
你瀏覽過什麼類型既貨,佢係附近頁面就會顯示你一直瀏覽過0個種分類。
香港其實早就有呢個技術,香討個死人廣告欄已經係咁,好似我之前用部手機幫個朋友揾3d printer,佢 ...
咪係,search過乜嘢。啲廣告變晒嗰樣嘢。 喺office千祈唔好search啲甜嘢。唔係人哋望吓啲廣告就知你啲興趣啦。

引用:
原帖由 lewark 於 2018-1-17 09:03 AM 發表

其實你帖埋呢假新聞造假唱衰大陸。
做埋啲咁嘅野會唔會有悔意。
其實你做埋D假討論奶共幫佢推產品。
做埋啲咁嘅野會唔會有羞恥之心。

引用:
原帖由 yankinng 於 2018-1-16 08:12 AM 發表

真係考多大6人喺腥港用支付寶喎!你個戶口可能有問題
大陸人用大陸身分證登記的大陸支付寶,先可以係香港用
香港人即使有大陸銀行戶口和大陸電話,如果用回鄉卡登記大陸支付寶,返香港都係用唔到,只可以用支付寶hk
真係好低能

背後原因係因為大陸支付寶或微訊錢包,其實係利用法規灰色地帶,變相做緊部分銀行或財務公司的角色,香港呢方面監管係好嚴謹,所以不能將大陸的一套照搬到香港

引用:
原帖由 1324354657 於 2018-1-16 01:11 PM 發表

好簡單啫,香港放棄用港幣,同大陸統一貨幣,中港融合,用埋大陸制度,一國一制,未暢道無阻。

支付寶咁強,為左方便用佢,放棄少少野在所難免
你肯大陸都唔肯啦,港幣同美元掛勾,香港係重要走資和洗黑錢窗口,冇左好大鑊架

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]