• 瀏覽: 19,546
  • 回覆: 57
+2
引用:
原帖由 ibmha6 於 2018-1-9 01:07 PM 發表

貨幣地位相信十年內可以做到平分春色

亦認同吾使浪費咁多金錢在軍事上,因為中國吾係要做霸主

情願用多D金錢去發展科技

所以當貨幣地位同科技超越美國就以経成功
中國一直用好多資源去發展科技,
19 大政策, 還鼓勵大, 中, 小企業投入多資金發展新科技.

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-1-9 11:10 AM 發表

首先要為"影響力"下定義
經濟>我認為國際貨幣地位才是最有代表性, 當有一日,人民幣取代美元成為國際貨幣,那就表示經濟影響力已超越美國, 我有生之年應可見到,最起碼是分庭伉禮

軍事>定位比較複雜, 美國定位是 ...
有生之年應可見到- 係唔係要等多 20 年 ?

引用:
原帖由 Alanleeds243 於 2018-1-12 10:54 PM 發表

相信個人GDp要超越美國真係要一段時間

引用:
原帖由 ibmha6 於 2018-1-12 11:17 PM 發表

中國人口是美國的4倍,要人均gdp超越美國,即係總gdp要比美國多4倍

難度比較高,是美國的2倍已是不得了

引用:
原帖由 Alanleeds243 於 2018-1-12 10:54 PM 發表

如果單指人民幣國際化,可以自由流通,我估20年內應做得到

引用:
原帖由 frankdai 於 2018-1-9 11:39 發表

五年內消滅貧窮人口!
第二個講我都會諗吓....
睼到共產黨獨裁者
習包子話:
消滅“貧窮人口”
.....咁我就放心啦
輪徒連數據也沒有
只有拙劣的圖片

引用:
原帖由 ibmha6 於 2018-1-12 23:17 發表

這個大概沒有可能
不過美國的人均產值也不是最高

引用:
原帖由 caledis 於 2018-1-8 21:11 發表

真風趣。
在石頭下生活真沒意思...

早幾個月前
中國召開了一帶一路峰會
除了印度外
全世界都來了
安培派了自民黨第二把手
傻普也派了高級人員
以一個國家的名義召開的國際會議
這個盛況上一次甚麼時候發生?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-1-13 08:52 AM 發表

中國人口是美國的4倍,要人均gdp超越美國,即係總gdp要比美國多4倍

難度比較高,是美國的2倍已是不得了
個人gdp超越美國真係有點難,但如果連個人gdp都超越美國就等於市民的生活水準亦比美國好,到時連黃C都冇野好講了

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-1-13 10:01 AM 發表

這個大概沒有可能
不過美國的人均產值也不是最高
從好多數據上睇又吾係冇可能,不過真係有D困難

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-1-12 12:40 發表
無意中睇到一段消息:
https://www.am730.com.hk/news/%E6%96%B0%E8%81%9E/%E5%85%A7%E5%9C%B0%E8%A3%BD%E4%BD%9C%E8%A1%9D%E5%87%BA%E5%9C%8B%E9%9A%9B-netflix%E8%B2%B7%E7%B6%B2%E5%8A%87%E3%80%8A%E7%99%BD%E5%A ...
係潮流方面,我最近逛油管睇過江蘇衛視(冇記錯係依個台)gem同另一個hip pop歌手cross over,除左gem套衫反而覺得有D土外,其他野無論係個feat歌手又好、舞台設計都好,已經差不多跟上世界接軌。咁係好事但問題係,佢地依加只係跟貼,而依樣野係要長時間沈電先能夠變成自己野再突破去創作,時間係必須要,但我又覺得唔洗廿年咁耐… 只要冇政治、傳統果D野汗涉,十年左右我估應該得…

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-1-13 10:06 AM 發表

在石頭下生活真沒意思...

早幾個月前
中國召開了一帶一路峰會
除了印度外
全世界都來了
安培派了自民黨第二把手
傻普也派了高級人員
以一個國家的名義召開的國際會議
這個盛況上一次甚麼時候發生?
咁樣就代表「中國已經代替美國成為最有影響力國家」?

引用:
原帖由 caledis 於 2018-1-14 19:16 發表

咁樣就代表「中國已經代替美國成為最有影響力國家」?
人係有分唔同屠次。過往華人窮過;膽驚受怕被人睇唔起!所以好多老一輩既心態仍然停留係「求生」既層面上。但佢地其實都係受害者,只因窮過依+賺到有錢啦,要威比人睇依種暴發戶心態作崇!所以我覺得恥笑既態度唔係咁好(當然有D人變成極端反應,暴發戶過龍一味只去笑人就另計)。依樣起碼要隔一至兩代人先能夠平衡返

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]