• 瀏覽: 11,699
  • 回覆: 44
引用:
原帖由 guydan 於 2018-1-22 09:51 發表

我們都不是中南海入邊既人~所以都是自說自話
但我個人一直認為中央對香港其實冇香港人想得咁上心
真的想到把香港當權力鬥爭的中心點?真是想太多了
中央對香港~只要香港明面上不太出格~也不會有大動作
港獨之言 ...
佔中已被中央定性為顏色革命,經過近期事件,明顯司法界已經成為顏色革命幫兇。

中央角度,只要不影響國家主權,其他由香港自己搞,反正亂不出來

好奇地呢場行政與司法之間的決戰,最後會點收場

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-1-22 10:27 AM 發表

佔中已被中央定性為顏色革命,經過近期事件,明顯司法界已經成為顏色革命幫兇。

中央角度,只要不影響國家主權,其他由香港自己搞,反正亂不出來

好奇地呢場行政與司法之間的決戰,最後會點收場
其實中央沒對佔中定性為"革命"頂多只是騷亂和政治事件
會扯上顏色革命說到底都是一些西方媒體和香港媒體的唱雙簧
也不是中央不重視~但試想中共就是革命起家~佢定性佔中是革命
不是迫判定為反革命行為~這樣一出就算出解放軍都不為過
但實際情況沒這麼誇張~中央也要考慮對香港特首以後的管治和社會影響
所以不可能認同所謂"顏色革命"一說

引用:
原帖由 guydan 於 2018-1-22 09:51 AM 發表

我們都不是中南海入邊既人~所以都是自說自話
但我個人一直認為中央對香港其實冇香港人想得咁上心
真的想到把香港當權力鬥爭的中心點?真是想太多了
中央對香港~只要香港明面上不太出格~也不會有大動作
港獨之言 ...
香港對大陸而言,確係小地方,經濟上因法制健全,還是可幫大陸吸引外資(所以點解咁多中資來港上市)。但中國卻唔會容忍"港獨"或普選這類行為議題,佳因會做成榜樣給其他大陸地方學習從而影響中共獨裁統治。一個香港就易控制姐,試想想如果湖南,內蒙古,上海,成都市民都要求真普選,除時選出D唔buy共產黨果套咪死,中共唔震過貓王就有鬼,說真了,中共是一個極之驚慌別人搶奪其統治權力既獨裁政團,所以會用盡一切方法去剷除異見人士於微時。共產黨既思想其實好簡單,人民只是幫佢製造生產既工具(唔係邊有錢俾D官貪),所以會俾你發展經濟搵錢(話係共產國家馬列思想其實行緊極端資本主意,都幾諷刺),當然要在其控制下才可。但對於政治方面,人民係絕對無權無地位,如果你聽聽話話唔講政治唔批評政府唔結舍,中共或會唔攪你俾餐飯你食,唔係就會好似D維權律師或劉曉波咁被拘禁至死。

引用:
原帖由 你個章 於 2018-1-23 08:27 AM 發表

香港對大陸而言,確係小地方,經濟上因法制健全,還是可幫大陸吸引外資(所以點解咁多中資來港上市)。但中國卻唔會容忍"港獨"或普選這類行為議題,佳因會做成榜樣給其他大陸地方學習從而影響中共獨裁統治。一個香港 ...
請搞清楚大陸政制點同香港
大陸是中央集權各地方都是中央委任
點可能出現所謂普選要求
你這樣說只是生搬硬套~然後子虛烏有地抹黑大陸
而且又一次把香港看得太大~不可笑嗎

引用:
原帖由 guydan 於 2018-1-22 10:54 發表

其實中央沒對佔中定性為"革命"頂多只是騷亂和政治事件
會扯上顏色革命說到底都是一些西方媒體和香港媒體的唱雙簧
也不是中央不重視~但試想中共就是革命起家~佢定性佔中是革命
不是迫判定為反革命行為~這樣一出就 ...
佔中後公安部已經响出過段片講及佔中,已經將佔中定性為顏色革命,係外國政府顛覆中央政府的行為,作為教育材料,提醒國民免被利用

面對顛覆中央政府的顏色革命,關系國家安全,司法界已經成為國家內部敵人,睇睇中央如何消滅此批內部敵人

引用:
原帖由 guydan 於 2018-1-23 10:30 AM 發表

請搞清楚大陸政制點同香港
大陸是中央集權各地方都是中央委任
點可能出現所謂普選要求
你這樣說只是生搬硬套~然後子虛烏有地抹黑大陸
而且又一次把香港看得太大~不可笑嗎
如果當地市民見香港市民上街爭取可行呢?唔再想中央委任呢?中共最驚就係可集結民眾既運動,君不見89年六四咩!當相當數量民眾都要共產黨,共產黨就要下台。

引用:
原帖由 你個章 於 2018-1-23 12:32 PM 發表

如果當地市民見香港市民上街爭取可行呢?唔再想中央委任呢?中共最驚就係可集結民眾既運動,君不見89年六四咩!當相當數量民眾都要共產黨,共產黨就要下台。
還在抱著這種想法不放有用?
大陸市民又點解要學香港這套
而家大陸高速發展
好多人眼中香港其實已不如當年般響往和羨慕
而且香港的衰落正正是這種所謂的民主做成
有咩理由要去學~講8964~如果真係咁成功咁得人心和社會需要
這麼多年過去怎不見有第二次第三次這樣的運動出現

引用:
原帖由 guydan 於 2018-1-23 12:47 PM 發表

還在抱著這種想法不放有用?
大陸市民又點解要學香港這套
而家大陸高速發展
好多人眼中香港其實已不如當年般響往和羨慕
而且香港的衰落正正是這種所謂的民主做成
有咩理由要去學~講8964~如果真係咁成功咁得人心 ...
最驚係冇人做榜樣姐。如果唔響往唔羨慕既話,右點會咁多人想移民香港。你可以在香港鬧習近平冇事,但係內地就要俾人拉。ED咪分別囉。你認為中共的禁封和抓捕,人民會認同嗎?當人民見多了外國的一套,你認為人民不會作比較嗎?如果經濟是唯一令人民感到幸福既原因,他朝經濟逆轉右如何。差點忘記中共還會用民粹操控人民如反日反韓等。

引用:
原帖由 你個章 於 2018-1-23 01:19 PM 發表

最驚係冇人做榜樣姐。如果唔響往唔羨慕既話,右點會咁多人想移民香港。你可以在香港鬧習近平冇事,但係內地就要俾人拉。ED咪分別囉。你認為中共的禁封和抓捕,人民會認同嗎?當人民見多了外國的一套,你認為人民不 ...
而家移民香港好多只為工作或出入境方便
真係追求民主自由咩?唔好引我笑
而且你話大陸人多看看外國~而家大陸出去又回留學生有多少你知道嗎
還有去外國工作和做生意的~加加埋埋冇一千都有幾百萬
更別提只是去外國旅遊的人了
這些人看得還不夠多?也不見有幾多要求推翻中央
所以勸你還是別枉作小人~把心思放在更正面有意義之事上吧

引用:
原帖由 你個章 於 2018-1-23 12:32 PM 發表

哈哈 ... 咁你仲唔集結, 等乜呀 ?

引用:
原帖由 guydan 於 2018-1-23 01:51 PM 發表

而家移民香港好多只為工作或出入境方便
真係追求民主自由咩?唔好引我笑
而且你話大陸人多看看外國~而家大陸出去又回留學生有多少你知道嗎
還有去外國工作和做生意的~加加埋埋冇一千都有幾百萬
更別提只是去外國 ...
移民香港為工作?強國人喎,點會來香港ED連深圳都跟唔上既地方做野呀?乜大陸經濟唔係一直向好,連鬼佬都要來中國搵食咩?
出入境方便?強國人民自由點會差過香港呀,連自由出入境都有問題。
你右知這些人不想推翻中共政府?當他們在美國讀書時見人民或傳媒可自由罵自己總統罵政府都冇事時,但在中國一早便套以尋釁滋事或顛覆國家罪。你想他們會點諗。btw,果班只去外國旅遊的強國人,你問問他們在外國旅遊時做些什麼?鳩嗚食唐餐吧。別國文化識條鐵咩

引用:
原帖由 你個章 於 2018-1-24 10:01 AM 發表

移民香港為工作?強國人喎,點會來香港ED連深圳都跟唔上既地方做野呀?乜大陸經濟唔係一直向好,連鬼佬都要來中國搵食咩?
出入境方便?強國人民自由點會差過香港呀,連自由出入境都有問題。
你右知這些人不想推翻中共政府 ...
哈哈 ... 咁你知道這些人做過 d 什麼事情去推翻中共政府呀 ?
行街吃飯呀 ?
哈哈 ....

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-1-23 12:08 PM 發表

佔中後公安部已經响出過段片講及佔中,已經將佔中定性為顏色革命,係外國政府顛覆中央政府的行為,作為教育材料,提醒國民免被利用

面對顛覆中央政府的顏色革命,關系國家安全,司法界已經成為國家內部敵人 ...
你說的公安部出過段片講佔中~並定性為顏色革命~這幾年都在大陸
說真的還真沒看過你說的片~新聞或網站評論是不少~
包括官媒或其他主流網站但都只是以事件、風波~最多也就騷動去形容
沒正式標示佔中=顏色革命~如果你有相關資源請提供參考
補充一下~一般這種不是國內直接發生既事~也不會是公安部出聲明
應該是國務院或下屬港澳辦公室出聲明

引用:
原帖由 guydan 於 2018-1-24 17:12 發表

你說的公安部出過段片講佔中~並定性為顏色革命~這幾年都在大陸
說真的還真沒看過你說的片~新聞或網站評論是不少~
包括官媒或其他主流網站但都只是以事件、風波~最多也就騷動去形容
沒正式標示佔中=顏色革命~如果 ...
公安部微博發過的,叫“誰最想扳倒中國”就係要叫國民提醒顏色革命,片段有講外國借香港作為基地,黎智英透過黑金資助反政府活動

我不懂怎樣放出來,但這條片youtube都有,有興趣可以研究下

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-1-24 06:35 PM 發表

公安部微博發過的,叫“誰最想扳倒中國”就係要叫國民提醒顏色革命,片段有講外國借香港作為基地,黎智英透過黑金資助反政府活動

我不懂怎樣放出來,但這條片youtube都有,有興趣可以研究下
我去看過了~說真的內容只是提醒國民小心顏色革命在中國生長~但沒正面指出佔中就是"顏色革命"
而且我半一個就說~對香港事務~依中國的政治體制~不可能由公安部出聲~他們沒權也沒資格(除非是針對單一特定案件~而且是和中國境內有直接關系)~所以我還是維持大陸對佔中的定性沒到"革命"的地步~這兩個字在大陸可不是隨便能動用的~用上這個定性基本上解放軍就要出面了~其實看看後來對佔中的所有評論都未這樣提就知~

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]